14 август 2010 г. Тема: здравеопазванестраница1/4
Дата28.12.2017
Размер0.52 Mb.
Размер0.52 Mb.
  1   2   3   4


14 август 2010 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ60 000 за доктор? Добре, но от частния му кабинет
Новината, че лекарите в инвазивната хирургия на най-голямата бол­ница в държавата - пловдивската „Св. Георги", се разписват срещу 60 хиляди лева месечно възнагражде­ние, предизвика много читателски коментари във форума на „24 часа":

един от вас: Стига сте ги дъвкали тези 60 000. Инвазивната кардиология фалира здравеопазването. Иначе масово заплатите на болничните ле­кари са направо смешни.

Обикновен онколог: Ефектът е постигнат - на всички в главите се набива 60 000 и после само четете злобни коментари. Никой не пита защо е така. Това стана по времето на министър Финков - тогава само и единствено кардиологичните пътеки бяха свръхнадценени за сметка на всички оста­нали. Никой министър или шеф на касата не посмя да направи преоценка. Няма да стане и сега - явно ло-.бито на Начев, Спасов, че и Чирков все още е достатъчно силно. Съ­противата ще е-много силна - много има да губят визираните -господа, а някои прехвърлят 200 000 лева месечно. А останалите около тях си получават 60-те хиляди напълно законно при тая система. Наистина никъде в Европа няма подобни заплати. Едно запомнете - тези заплати се вземат от 1% от лекарите, 99% карат с 500-1000 лева, та не се изказвайте така злобно и за тях, щото на тия пари всеки таксиджия би се намръщил.Ивайло: Вярно, че точно в Инвазивна кардиология се вземат най-много пари. И това е така не само в

Пловдив. Просто някой в НЗОК е определил, че тези клинични пътеки са най-скъпи - за поставяне клапи, стендове и пр.Valya: Съгласна съм този лекар специалист да взема 60 000 лв., че и повече, но не от касата. Когато той има частна практика и докаже, че ги заслужава - т.е. хората САМИ са го избрали, а не с направленията от НЗОК!

Борис: Вярно е за високите за­плати в някои специалности в здра­веопазването, но ако няма такива специалности, българите ще трябва да се лекуваме в чужбина. И в чуж­бина има голяма диференциация във възнагражденията.

апостол: 60 000 са много, но за 1000 лв. заплата след 10 години в България няма да е останал нито един лекар, да не говорим за мед. сестри и друг персонал в болниците, ще има само една здравна каса, която да ни лекува.

лекар: Поръчкова статия. За да се намали напрежението от орязаните пари от касата. А пък за парите в инвазивната се знае отдавна. Само че ако 100 човека получават при­мерно общо 1000 лева, не значи, че всеки е получил по 10 лева, нали?

Гергана Павлова: Дано да не ви се налага да се лекувате, особено при лекар със заплата 700 лв., чуйте се!


Вертолетът на властта става линейка
Правителственият хе­ликоптер Ми-8 ще се из­ползва при спасителни акции, стана ясно вчера. По заповед на премиера Бойко Борисов в четвър­тък вертолетът се прите­че на помощ на турист, получил инфаркт при преход в Пирин. Вчера министър-председателят обясни, че ще под­пише заповед, с която оторизира шефа на Авиоотряд 28 Пенчо Пенчев да използва машината и друг път за такива цели. „Искам да ми подготвят един документ, с който да им оторизирам тази власт, за да могат да ре­агират мигновено, а не всеки път да е от долу на горе", обясни Борисов и допълни, че военните ще имат същото право.


Няколко стъпки за спестяване на нерви
CПAM - досадникът c неуловим подател
БОРИСЛАВ БЕЛЕВ

Спамът е една от най-големите и заразни болести на интернет в днешно време.

Едва ли има потребителски мейл, в който да не се намират стотици безполезни писма, приканващи за вашата интеракция и неизбежната загуба на нерви впоследствие. Има обаче няколко неща, които могат да ви спестят част от тези нерви, а и да ви накарат да разберете как работи така нареченият спам.

Въпреки че по света има хиляди закони, забраняващи пращането на подобни имейли, никой не е чувал за задържането на спамър и изправянето му пред съда. В историята на интернет всъщност има няколко такива случая, но, както можете сами да свидетелствате, ефектът не е дълготраен, Затова трябва всеки да вземе нещата в свои ръце.Филтър

Първата и най-логична стъпка е винаги да активирате спам филтрите на своя мейл клиент. Това далеч не гарантира, че няма повече да видите такива писма в пощата си, но може да намали появата им до 90%. Още повече, ако мейлът е на вашето дете или то влиза във вашия личен такъв, можете да сте сигурни, че ще се сблъска със стотици писма със сксуално съдържание и някакви неподходящи текстове и картинки. Това ще се случи, дори и никога да не сте влизали в порно сайт.Произход

Никога не отговаряйте на имейл, за чийто произход не сте сигурни. Спамърите често ще се опитат да ви убедят, че писмото е пратено от близък или познат. Ако не е

изписано или просто не разпознавате името, от което е прзпратен мейлът, просто не отговаряйте на него. Ако го направите, вие известявате автоматизираните програми, пращащи спам, да ви запишат в списъка на потенциални „клиенти,,. Логиката им е, че с отговарянето потвърждавате, че този мейл съществува, активен е и вие сте достатъчно наивни, че да му се вържете.

Регистрации

Не пускайте имейл адреса си никъде в интернет. Повечето форуми го изискват за регистрация и в това няма лошо. Но никога не го пускайте в коментар и проверявайте в потребителските си настройки в дадения форум дали адресът ви е „невидим,, или достъпен за останалите потребители. При инсталиране на различни програми и регистриране във вече споменатите форуми внимавайте с какви условия се съгласявате. Много често потребителите искат просто да свършат с инсталацията/регистрацията и цъкат „продължи,, докато процесът не приключи. Повечето приложения обаче печелят благодарение на подкрепата на най-различни сайтове, като условието е тези сайтове да присъстват в инсталатора, който ползвате.
Вие сте милионният ни абонат”
Без съмнение няма човек, който да е влизал в интернет и да не е видял гигантските мигащи прозорци с надписи „Честито! Вие сте нашият милионен клиент!” или подобно щастливо възклицание. Прозорците са направени да светят ярко и да привличат вниманието ви с идеята, че може да помислите, влизайки за пръв път в някой сайт, че наистина може да сте спечелили някаква услуга, която се предлага там. Натиснете ли върху тях обаче, никога няма да се случи нещо хубаво. В повечето случаи те просто искат истинския ви мейл, а понякога и банковата ви сметка. Понякога се случва и да искат малка сума пари от вас, за да могат те, от своя страна, да ви пратят обещаната от тях сума благополучно.

Истината е че единствените случаи, в които това е било вярно, са в някои американски магазини, които понякога все пак награждават милионния си клиент с купон за няколкостотин до няколко хиляди долара. Въпросните ваучери късметлията може да похарчи в магазина. По интернет обаче никой никога няма да ви даде пари просто така.
Нигерия иска вашата помощ"
Много популярен пример за опасен спам е старият номер, който все още се ползва активно и за съжаление - успешно. Той е свързан с нигерийско правителство. В мейла пише, че съпругата или друг близък на бивш ермйски диктатор (или друго официално лице от нигерийското правиство) ви мош за помощ. Писмото продължава с обясненията как ми­ни долари са били депозирани в банкова сметка, която вече не може I дасе ползва. Ако решите да помогнете, подателят на писмото обещава да I сподели няколко от тези милиони с вас, когато нещата се оправят. Такъв случай имаше наскоро в Чехия, където пенсионер се подлъга и прати няколко хиляди долара, губейки всичките си спестявания. Когато разбра, че е бил измамен, човекът полудя и простреля член на нигерийс­кото консулство в Прага. Имало е много случаи с този вид спам и въпре­ки че е много остарял, все още има хора, които нямат представа за същес­твуването му и се връзват, пращайки хиляди долари на непознати измам­ници.


Уголемяване на достойнството
Ако все още не сте активирали спам филтъра на пощенската си кутия, най-честите спам съобщения, които ще получите, са сексуални. Какво повече може да иска един мъж от нова технология, увеличаваща пениса му или нови таблетки, които напълно издухват виаграта от пазара.

Спамърите изненадват с въображението си или просто самите те имат подобни проблеми, защото броят на лекарствата и „спомагателните,, устройства, които предлагат, е по-голям от всички видове таблетки в една стандартна аптека. Кодеин, виагра, циалис, най-различни таблетки за „неуморимост” в кревата, нови медикаменти за отслабване и какво ли още не. Не се заблуждавайте и никога не отваряйте линкове от подобни имейли. - Сайтовете, към които те ви препращат, може и да изглеждат сигурни и дори може да са напълно функциониращи. Но няма да получите нищо от това, което сте избрали и за което сте дали парите си.
Станете дилър на нова стока"
По форуми и блогове може да сте попадали на маркетингови трикове, с които да забогатеете лесно. Най-известният трик е „пирамидата” с продажба на най-различни стоки. Идеята зад нея е вие да бъдете по-висок ранг маркетинг мениджър и да намерите лица, които да снабдявате с най-различни стоки, които от своя страна те

ще продават на 3-ти лица.

Идеята е гениална и все още хиляди хора се подлъгват от офертата да забогатеят почти мигоновено без никакви усилия. Всичко започва, когато до вас достигне подобен мейл, даващ ви възможността да станете висок ранг мениджър. Никога дори не се замисляйте: тези неща са винаги 100% измама. Кандидат - маркетинговият мениджър така и няма да получи „стоката”, за която се говори в мейла. Единственото нещо, което ще правите, е да карате хора да пращат десетина до няколкостотин лева на незнайна банкова сметка с идеята да получат стоката по-късно и да я препродадат за големи пари.


Кабинетът и болниците преговарят за плащанията

Ден след обявените от лекарското съсловие намерения за стачка наесен, премиерът Бойко Борисов привика ръководството на Българския лекарски съюз (БЛС) на спешна среща в Министерския съвет заедно със здравния министър Анна-Мария Борисова. Проблемите са два - предложеният от здравната каса анекс, който ще намали парите на болничните заведения за август с 30%, и въвеждането на делегирани бюджети. Исканията на БЛС са да има прогнозни бюджети, което е почти невъзможно, защото дори да не подпишат анекса с касата, лечебните заведения ще получат делегирани бюджети, както е предвидено в ресорния закон. Преговорите между кабинета и лекарския съюз не доведоха до конкретни резултати, но срещите ще продължат. Все пак е възможно на болниците да бъдат отпуснати допълнителни средства за август, ако успеят да защитят това искане.
„Ако законовите разпоредби не бяха толкова необмислени и ограничителни, сега в България щяха да са влезли и да се кон­курират немалко европейски аптечни вериги, което винаги води до инвестиционен растеж, подобряване на качеството и снижаване на цените на лекар­ствата."

Илко Семерджиев, консултант в европейския проект PHIS


„Договорите на дружествата за доброволно здравно осигуряване са пре­димно, да не кажа из­цяло, корпоративни. За съжаление ръстът е още далеч от желаното равнище. Премийните приходи на частните здравни фондове не растат пропорционално на броя на болните и недоволните от работата на Нацио­налната здравнооси­гурителна каса."

Пламен Минков, изп. директор на ЗОК „България Здраве"


Сделки и проекти
Първа инвестиционна банка (ПИБ) придоби 2% от капитала на "Здравноосигурителна каса Прайм хелт" с опция да увеличи дела си след време. Здравният фонд държи малко над 2% от пазара на частното здравно осигуряване.


Фандъкова кани у нас бременни московчанки

Управителят на болницата „Шейново” в София вече е заявил готовността си
Бременни московчанки могат да раждат у нас, за да не бъдат засегнати от екологичните проблеми в руската столица. Това обяви вчера столичната кметица Йорданка Фандъкова. Тя е отправила такова предложение към заместник-кметицата на Москва Людмила Швецова.

Бременните рускини ще бъдат приемани в общинските лечебни заведения в София. Според Фандъкова капацитетът на столичните акушеро-гинекологични болници го позволява и затова около 100 бъдещи родилки могат да бъдат настанявани в рамките на 1-2 седмици у нас. Това може да стане, ако след проверка на Швецова се установи, че е необходимо.

Столичната кметица обясни още, че става въпрос за здрави бременни жени, които могат да раждат планирано. Целта е да не бъдат засегнати от смога и вредните газове, които сега са се разположили над Москва вследствие на пожарите.

Управителят на столичната болница “Шейново” д-р Иван Костов подкрепя действията на кметицата. Той е изпратил писмо чрез посолството на Русия до министърката на здравеопазването и социалното развитие на страната Татяна Голикова и кмета на Москва Юрий Лужков. Той им предлага да се възползват от възможностите на болницата, в която работи, за приемане, настаняване и израждане на бременни жени.

“Когато разговарях с един дипломат от посолството на Русия, разбрах, че в Москва 700 човека имат респираторни проблеми, и ми хрумна, че има риск и за бременните московчанки. Веднага съгласувах идеята си с кметицата на София и премиера Борисов. Те се съгласиха и сега чакаме дали от Русия ще се съгласят с предложението”, разказа д-р Костов. Той допълни, че в болницата имат възможност да приемат 50-70 бременни жени допълнително.

Деца от социалните домове могат да дойдат в базите на общинската фирма “Галатея”.

Има възможност около 400 деца седмично да бъдат настанени в базите на Щъркелово гнездо, Обзор, Созопол и евентуално Долна баня.


БСП видя опит за умишлен фалит на клиники
Дълговете на болниците са над 360 млн. лв. и се създава усещане за предизвикване на умишлен фалит и евтина приватизация на лечебните заведения. Това твърди БСП в позиция по повод напрежението около новото орязване на бюджетите на болниците. Според тях след година власт на ГЕРБ здравеопазването е докарано до критично състояние.

Да се направи, ако трябва, финансова полиция, за да се съберат дължимите здравни вноски, призова вчера шефът на болница „Св. Екатерина" проф.Генчо Начев пред „фокус". За него лошата събираемост е сред основните проблеми в системата. И напомни, че по закон осигуряването е задължително. Според проф. Начев проблемът с делегираните бюджети е, че заведения с повече тежки или спешни случаи, както и с онкоболни пациенти, трудно биха се вместили в лимитите.
Видинската болница харчи 30000 лева за такси
Людмила СТАНКОВА

48 500 лева откраднала бившата главна счетоводителка на болницата „Света Петка" във Видин. Това съобщи изпълнителният директор на здравното заведение д-р Цветан Василев, който бе назначен на поста едва преди половин месец.

Соня Тодорова дръпнала приличната сума, като периодично си издавала касови ордери. След смяната на ръководството била направена вътрешна ревизия и така били установени липсващите пари от касата. „Тодорова е дала писмени обяснения и е признала за присвоените пари. Случаят е предаден на районната прокуратура", съобщи д-р Василев. По неофициална информация уволнената счетоводителка била наркозависима и това я е подтикнало да обере касата.

Новият болничен шеф е засякъл и други нередности, вършени в здравното заведение. От прегледа на разходите на д-р Василев му направило впечатление, че за 7 месеца са изхарчени 30 хиляди лева за таксита.

Услугите на последните ползват дежурните лекарски екипи при спешни случаи, особено през нощта. Оказало се, че освен по служба медици обикаляли с таксита и да си пазаруват на път за вкъщи.


Македонци искали лекарството срещу рак
Откривателят на лекарството против рак „Антималигноцит" Продан Христов държи то да бъде регистрирано в България.

Това заяви вчера ученият в интервю по „Дарик" радио. „Сега македонците ме гонят, искат те да го регистрират, но те не ме интересуват. В България са подадени документите и молбата за регистрация", допълни той.

Христов заяви, че няма нищо против да предостави ценния лек на компания, която проявява интерес.

„Обаче трябва да го купи, подарък не правя. За цената, ако има такава, като седнем на масата, ще преговаряме. Всеки да си каже думата, ако се срещнем някъде - добре, ако не -здраве да е", коментира изобретателят.
Делегираните бюджети на болниците спират реформата
д-р Цветан РАЙЧИНОВ, председател на Българския лекарски съюз

В четвъртък премиерът Бойко Борисов, здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова, финансовият министър Симеон Дянков, представители на здравната каса дълго дискутираха с д-р Цветан Райчинов и колегите му от Българския лекарски съюз как а се реши проблемът с фиксираните делегирани бюджети на болниците.

Според управляващите чрез тях ще се граничи прахосничеството, според лекарите това силно ще влоши качеството и достъпа до здравни грижи.

Защо двете страни не успяха да се разберат- гледната точка на д-р Райчинов.

Защо не се разбрахме с правителството?

Нямаше как това да се случи, защото липсваше промяна в позицията на управляващите по болната тема за делегираните бюджети на болниците. По този начин парите на лечебните заведения се орязват между 30 и 50% (такова е намалението през август, без гаранции, че няма да е така и през следващите месеци). Това означава, че болниците ще бъдат затруднени (много от тях вече са) в работата си. Ще трябва да се ограничат в рамките на спешността. В същото време липсва регламент който да казва кой пациент, защо и кога може да бъде отлаган за операция и как се решава кой да бъде сложен в листата на чакащите.

Освен това болниците няма да могат да плащат издръжката си, няма да имат достатъчно средства за консумативи, за лекарства, ще трупат дългове. Трудно ще покриват дори минимални заплати на персонала. Затова и позицията на лекарския съюз остава непроменена. На срещата се получи разминаване. Премиерът каза, че след като се извършва дейност, тя трябва да се заплаща, още повече щом е била необходима за пациентите. Аз казах същото. Но от здравната каса отсякоха: плащаме делегирани бюджети, без значение кой какво казва. НЗОК е финансираща институция, тя трябва да събира и да пази парите на здравноосигурени-те и да плаща дейностите, извършени в тяхна полза. В случая обаче касата нарежда- няма да плащаме за дейности, а ще финансираме, ще бюджетираме структури (т. е. даваме на всяка болница определена сума пари и да се оправя). А това е в противоречие със законите в страната. Най-засегнати ще бъдат големите болници, които имат най-много работа.

Какво искаме от кабинета?

Нищо повече от това, което е било миналата година. Искаме да се запази досегашното положение. Един лев повече не сме поискали. Сега с делегираните бюджети парите на болниците се режат много.

Казано бе, че трябва да се правят икономии, да се свива администрацията. На всички обаче е ясно, че при нужда, ако един чиновник е наистина добре обучен, може да замени трима. Но как един болен може да боледува вместо трима, за да плащаме само за един?

Получава се омагьосан кръг- намаляват средствата в доболничната помощ, където трябва да се изнесат дейности и тя да поеме по-голямата тежест. Това автоматично рефлектира в болничната помощ и се увеличават хоспитализациите, защото не е възможно болният да бъде излекуван от джипито или специалиста в ДКЦ-то. Но пари и в болниците няма...

При бюджет от три-три цяло и няколко процента от БВП, които се заделят за здравеопазването, ясно е, че то не е приоритет. Няма държава в света с под 6%. Само България! Непрекъснато се говори колко много средства се дават за здравеопазване. Цифрите са достатъчно показателни дали това е така.

Източване на системата?

Обвиненията са, че в болниците се прахосват пари. Кой и как го е доказал? Чувам за заплати от 40-50 хил. лв., които вероятно се отнасят до няколко души, и то работещи в частните кардиологични болници на една фармацевтична компания. Най-честите обвинения са за инвазивната кардиология. Тя всъщност пести на държавата средства. Целият разход за м. г. за инвазивна кардиология е около 80 млн. лв. при 1,7 млрд. лв. общо платени на болниците. Но един болен, лекуван по този метод, бързо възстановява своята работоспособност. Ако е опериран, ще бъде инвалидизиран за дълъг период и ще черпи средства от НОИ, а през това време ще мине доста пъти и през болницата. Така че понякога скъпото излиза значително по-евтино. Иначе средната заплата на лекарите е между 1000 и 1500 лв. По-рядко стига до 2000 л в. Заради ограниченията в някои болници заплатите вече са паднали до 500-700 лв. Има обективни критерии, за да бъдат извършени качествени проверки и ако има нарушения да се санкционират болниците. Не приемаме твърдението и за свръххоспитализации, с които се източвала касата. От няколко години повечето болници имат горе-долу един и същ брой приети болни, няма увеличение. Даже напротив, данните за тази година показват, че болниците-особено по-големите- имат намален прием с около 10%.

Ще има ли протести?

Този въпрос напоследък често се задава. Нямам право еднолично да вземам решение за стачки или протести. Но в сегашния момент и да имах, не бих взел решение за отмя-

на. Нужно е и друго уточнение. Лекарският съюз не се занимава с политика. Не искаме да сваляме правителството, нито имаме нещо срещу премиера. Напротив! Нищо политическо няма в желанието ни лечебните заведения да работят нормално, качествено да лекуваме хората.

С проф. Борисова имаме почти 70-80% съвпадение на вижданията. Ние сме „за" реформа в здравеопазването. Но ако се провежда по този начин, тя ще загине. Липсата на пари ще снижи качеството на медицинската грижа в болниците, ще се намалят заплатите, ще напускат и лекари, и сестри, лечебните заведения изкуствено ще трябва да ограничат приема на болни и на практика реформата ще се блокира.

Последните, които искат стачки и протести, сме ние. Но ако бъдем принудени, ще го направим, и то не толкова да защитим собствения си интерес, а този на обществото.


Имаме ли държава или само премиер?
Иван ДИМОВ

E..ти държавата сме, щом само Бойко Борисов може да изпрати хеликоптер в планината, за да прибере турист с инсулт - така си говорят хората в Банско, които станаха неволни свидетели на вчерашната спасителна операция.

Спътниците на пострадалия под Вихрен човек и планинските спасители звънели на най-различни институции за вертолет, но чак след като премиерът се намесил, хвърчащата машина дошла в планината.

Нормално е БЧК и Планинската спасителна служба да си имат хеликоптер за спешни случаи. Но понеже за нищо няма пари, няма да ги виним. Къде са обаче другите отговорни ведомства, които разполагат с въпросните машини? Премиерът ли трябва да

нареди на военните или на Авиоотряд-28 да се включат в операцията, или те сами могат да се сетят? Държавните ни институции държавни ли са? И институции ли са?

Бойко Борисов осъзна, че трябва да намери отговор на тези въпроси, иначе ще трябва да дежури денонощно над републиката като Батман, за да спасява сънародниците си в беда. И да дава нареждания на подчинените си чиновници. Които утре вероятно и до тоалетната няма да искат да отидат, ако не им разреши премиерът.

Сподели с приятели:
  1   2   3   4


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница