17 юли 2012 г. Тема: строителство, строителен контрол, строителни материали, архитектура, имотистраница1/7
Дата03.04.2017
Размер0.89 Mb.
Размер0.89 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7

17 юли 2012 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. 24 часа 2

В. 24 часа 3

В. 24 часа 3

В. 24 часа 4

В. 24 часа 4

В. 24 часа 6

В. 24 часа 8

В. 24 часа 8

В. 168 часа 8

В. 168 часа 9

В. 168 часа 12

В. 168 часа 13

В. Сега 16

В. Сега 17

В. Земя 18

В. Земя 18

В. Капитал Daily 19

В. Капитал Daily 19

В. Капитал Daily 21

В. Капитал Daily 22

В. Дума 23

В. Дума 24

В. Монитор 24

В. Монитор 24

В. Монитор 25

В. Монитор 26

В. Монитор 26

В. Монитор 27

В. Монитор 27

В. Монитор 28

В. Монитор 29

В. Телеграф 29

В. Преса 31

В. Преса 35

В. Преса 37

В. Преса 38

В. Преса 38

В. Труд 38

В. Труд 39

В. Труд 39

В. Труд 40

В. Труд 41

В. Труд 41

В. Труд 41

В. Труд 41

В. Труд 43

В. Труд 45

В. Труд 45

В. Новинар 45

В. Новинар 46

В. Новинар 46

В. Новинар 47

В. Новинар 47

В. Новинар 47

В. Новинар 47

В. Стандарт 48

В. Стандарт 48
17.07.2012 г., с. 3
Село Бисер си връща отвятата от вълна „Бисерска перла”
Николай Грудев

Възстановяването на потопеното от цунами на 6-и февруари харманлийско село Бисер е видимо - почти не минава седмица, без около новостроящите се къщи да не се завърти министър. Строителните работи вървят с пълна пара и естествено е фокусът на медиите да бъде именно там. Покрай бедствието обаче местните претърпяха и спиртни загуби - на кого високата вълна отнесе бидоните с джибри, на кого - буретата с готови вино и ракия. "Аз също съм потърпевш: 100 литра ракия отидоха тогава в реката, единият казан се напука", разказва местният спиртовар Петър Мишков. "Вече всичко е наред, поправих го", каза собственикът на инсталацията със звучното име "Бисерска перла". И досега обаче следите от потопа около помещението до реката все още личат. Обектът разполага с два 250 литрови съда, които произвеждат веселите молекули на селото. На други места обаче негодуват, след като миналата година много собственици бяха принудени да ограничат капацитета след влизането в сила на изискването за един кубик обем най-много. До няколко дни се чакат първите мераклии с готови джибри. В момента дрождите атакуват мъстта на летния плод, който става за огнена вода и дава приемлив рандеман - предимно джанки, тук-там и кайсии или ранни сортове ябълки. "Изгодно е, цената на захарта падна докъм 2 лв. за кило на едро, а основният материал за закваската е без пари. Сместа търпи до третинка захар на бидон, без после да боли глава. Като теглиш чертата с разходите за дърва и казан, себестойността излиза малко над 2 лв. за литър", изчисляват клиенти. "Нямам проблеми с данъчните, документацията ми е изрядна", твърди Мишков. Никъде в региона няма случай акцизните власти да са правили проблем за по-големи от позволените на семейство 30 литра скоросмъртница, установи проверка на "24 часа". "Нямам лозе, отчуждиха го заради строежа на новата ж.п. линия Пловдив - Свиленград. Ще разчитам на реколтата от градината с праскови и ябълки. Още обаче е раничко да се залагат. По принцип не съм голям ракиджия, но на село това си е адет", каза жителят на Бисер Павел Павлов. "За по-големите количества от страна на митницата също се гледа по-либерално", потвърдиха и митничари от специализирания отдел във ведомството по внос-износа в Свиленград. Основният проблем бил другаде: спиртоварите масово не поддържали дневниците си. Изискуемите протоколи в три екземпляра за всяко "заказаняване" пък се хвърляли в огнището преди последните капки шльокавица, ако нямало проверяващи. "Така хазната се ощетява от задължителните вноски от 5 лв. акциз и 5 лв. такса казан. Масовата практика е: на края на годината се оказва, че за 12-те месеца едва 10 души са варили", обобщиха нашите източници от митницата.


Снимка на две колони - Всеки момент в казака в харманлийското село Бисер ще започнат да пристигат клиенти с готови джибри.


17.07.2012 г., с. 4
Пуснаха новото „Ломско шосе” с паркинг за 480 коли под него
ДАРИНКА ИЛИЕВА

Първият подземен паркинг в София със секция за автомобили с газови уредби ще заработи в края на август. Гаражът за 480 коли е при метростанция „Бели Дунав" в столичния квартал Надежда. Над него пък колите вече се движат по изцяло ремонтирания участък от бул. „Ломско шосе" от ул. „Бели Дунав" до ул. „Обелски път". Освен нови тротоари, бордюри, светофари, осветление и два моста до новата спирка на метрото има детска площадка и фитнес на открито, подчерта кметът на София Йорданка Фандъкова, която посети обекта. „Днес пускаме естакадата в Младост. До края на месеца ще е готов и надлез „Надежда". До средата на август ще имаме изцяло нов участък от бул. „Черни връх", а две седмици по-късно и от бул. „Мария Луиза". Септември е графикът за отваряне на бул. „Братя Бъкстон". Разбирам неудобствата на шофьорите, но използваме лятото, когато има по-малко коли. Хората виждат къде отиват както европейските средства, така и парите от данъците им", посочи Фандъкова. фирмите „Станилов" и „Трейс" пък ще строят две от трите отсечки на метрото до летището. Спечелилият третия лот все още не може да бъде обявен заради обжалване. Вероятно на 31 август ще пуснем втория лъч на метрото и същия ден ще започне изграждането на трасето до летището. Участъкът ще струва 75 млн. евро, обясни шефът на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев. В началото на 2013 г. пък ще започне строителството на трасето на подземните влакчета от Младост до Бизнес парка. Продължението на бул. „А. Сахаров" към Младост 3 пък ще стартира до дни. Разширението от 1 км ще струва 2,28 млн. лв.


Снимка на две колони - Кметът на София Йорданка Фандъкова и шефът на метрото Стоян Братоев разглеждат новата станция „Бели Дунав".


17.07.2012 г., с. 8
Инвестициите с ръст от над 400 млн. евро
СОФИЯ ТЕРЗИЙСКА

С 401,6 млн. евро повече инвестиции са влезли у нас за година, става ясно от данните на БНБ. През първите пет месеца на 2012 г. са вложена 473,8 млн. евро спрямо 72,2 млн. евро за януари-май 2011-а. Най-много средства са дошли от Холандия и Швейцария, Отрицателни обаче са паричните потоци към Германия» Великобритания и Гърция. Предприятията от тези страни връщали вътрешнофирмени кредити в съответствие с погасителните си планове. Ръст има при вложенията в недвижими имоти у нас. За година те са се повишили от 72,5 на 98,1 мин, евро. Освен парите към България се увеличават и инвестициите на наши фирми зад граница. Те са вложили навън 66 млн. евро за пет месеца, или с 9,3 млн.евро повече. От данните за платежния баланс пък става ясно, че търговското салдо продължава да се влошава, От януари до май 2012 г. то е отрицателно в размер на 1654 млрд. евро при дефицит от 668,8 млн. евро за същия период На 2011-а. Само през май търговията е на минус 417,5 млн. евро. Износът се забавя и за петте месеца на 2012-а се е покачил с едва 0,9% на годишна база при ръст от 48,6 на сто през същия период на 2011 г. Основно заради дефицита в търговията текущата сметка е на минус 64,2 млн. евро през май 2012 г. при излишък от 104,2 млн. евро за същия период на 2011-а. Общо текущата и капиталовата сметка също са отрицателни в размер на 617.2 млн. евро.
17.07.2012 г., с. 9
Атина каза „да" на газовата връзка към нас
150 км от газопровода ще са в България, носи 3 млрд. куб. м
БОЙКА АТАНАСОВА

Зелена светлина за построяването на българо-гръцкия газопровод даде министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени в Гърция, одобрявайки предварителното проучване за въздействието върху околната среда. Става въпрос за газопровод с дължина от 180 км, от които 30 на гръцка територия от Комотини до българо-гръцката граница и 150 км в България от границата до Стара Загора. Газопроводът ще има капацитет 3 млрд. кубични метра газ годишно, който в бъдеще може да бъде увеличен на 5 млрд. куб. м. Предвижда се също да бъдат построени измервателна станция в Комотини и компресорна станция в местността Нимфея. Обектът ще бъде изграден от дружеството Interconnector Greece Bulgaria (ICGB), в което участват IGI Poseidon, общо дружество на ДЕПА и на италианската Edison и на Българския енергиен холдинг. Смята се, че изграждането на българо-гръцкия газопровод е от ключово значение и за Гърция, тъй като ще предостави възможността от захранване първо на България и на по-следващ етап и на Румъния с газ от трети източници освен от руската " Газпром", която в момента е основният доставчик на Балканите. Би било възможно например природен газ да се насочва през Гърция от Каспийския регион или да се пренася втечнен природен газ. Според министерството на околната среда, енергетиката и климатичните промени в Атина изграждането на газопровода ще има минимални влияния върху околната среда. Подчертава се, че газопроводът не преминава през райони, включени в плана "Натура". Решението за старт на газопровода идва седмица след посещението на президента Росен Плевнелиев в Гърция, където бяха обсъждани енергийните проекти между двете съседни държави заедно с гръцкия президент Каролос Папуляс.
17.07.2012 г., с. 10
Още 4 къщи събарят в Перник след труса
Досега са подадени 28 сигнала за материални щети, най-много в кв. Рудничар
СВЕТЛАНА СТОИМЕНОВА

Броят на поразените къщи от вторичния трус от 4,5 по Рихтер в събота в Пернишко продължава да расте. До вчера сигналите за материални щети бяха 28. Пострадали са къщи най-вече в село Дивотино и пернишките квартали Рудничар, Мошино и Марина бара. Конструктори правят оценка на поразените сгради и се очаква поне 4 да бъдат разрушени изцяло. "Имах цепнатина на стената на втория етаж. Казаха ми, че трябва да я укрепя с колони. След труса в събота пукнатината се отвори още. Живеем на първия етаж, вторият е опасен. Трябва спешно да започнем ремонт, но нямаме средства за това. Парите се отпускат само след представена фактура, а аз нямам средства да започна ремонта. Подал съм документи за кредит и чакам да ме одобрят. Надявам се да успея да оправя къщата до зимата, че иначе лошо", обяснява притеснена жителка на пернишкия квартал Рудничар. Там сградите са сред най-засегнатите от вторичния трус в събота. В такова положение обаче са повечето пострадали след земетресението на 22 май, когато земята в Пернишко се люля с 5,8 по Рихтер. Материални щети бяха нанесени на обществени и частни сгради, а стойността им надвишава 20 млн. лв. Паднали комини, пукнатини в стени и поддали сгради превърнаха Перник в град като след бомбардировка. " След труса в събота няма хора, които да са потърсили настаняване. Въпреки това общината има възможност да подсигури подслон в кризисния център на БЧК, разполагащ с 13 места. Има запаси и от още палатки, които могат да се предоставят, ако се появят хора, които искат да бъдат настанени", заявиха от общинската администрация. Сериозни пробиви има и в мрежата на „Топлофикация" - Перник, след земетресението на 22 май. Много са авариите, причинени от разместването на тръбите вследствие на трусовете, твърдят от предприятието. При силното люлеене на земята се срути една от охладителните кули на дружеството. "За 15-20 дни сме отстранили над 20 аварии и както личи, ще работим цяло лято. Установихме, че търпим големи загуби на вода през тръбите, което означава, че има сериозни пробиви ", твърдят от предприятието. Кметът на Перник Росица Янакиева пък уточни, че от земетресението на 22 май общият брой на подадените от граждани молби в общината е 8328, като до момента са огледани над 3200 частни жилищни сгради. Междуведомствената комисия към Министерския съвет е разгледала под 2% от подадените в Перник молби, а срокът за подаването на всички документи от страна на общината е до 5 октомври. Според Янакиева средствата, които са отпуснати на община Перник от Междуведомствената комисия са малко над 3 млн. лв., но от тях едва 666 хиляди са разпределени за 194 частни обекта. Тя изтъкна още, че процедурата за отпускане на парите е след представени фактури от гражданите, защото това изрично е записано в закона. След преживения стрес през май много хора напуснаха домовете си. Някои все още не смеят да се върнат на мястото, където са преживели ужасяващото люлеене на земята. Живеят във вили по селата и пътуват ежедневно между 30 и 50 км до работните си места. "Най-осезаем е страхът. Той е в състояние да блокира всякаква разумна реакция. След първите 36 часа от събитието, в които човека се справя така да се каже, "автоматично" и почти не обръща внимание на състоянието си, емоциите са тези, които започват да владеят поведението. Това, което всички изпитваха, а мнозина все още изпитват, е усещането за люлеене, все едно, че има земетресение, и това преживяване е абсолютно достоверно за изпитващия го. Реагиране почти с ужас на всеки по-силен шум. Често сънуване на кошмари свързани със земетресение", обясни народният представител Ирена Соколова, която е психолог. Тя преживяла труса от 5,8 по Рихтер в дома си в пернишкия кваратал Мошино. Първото усещане било на ужас, а след това скочили със съпруга й и извели децата навън. Според нея различните хора се справят с изживяното по различен начин. Изброените симптоми обаче били характерни за всички, подложени на подобен стрес. "Особеното утежняващо обстоятелство бе фактът, че трусът не беше еднократен, а различни по сила и продължителност трусове следваха ежедневно. Това отключи у част от хората преживяването за безнадеждност и безсмисленост т.е. загуба на всякакъв контрол върху живота и невъзможност да влияеш на обстоятелствата", твърди Соколова. Като психолог народната представителка съветва за преодоляване на стреса перничани да напишат писмо, в което с детайли да разкажат събитията от онази нощ, все едно, че ще го изпратят на свой близък. " Разравянето" като техника позволявало да се идентифицира всяка мисъл, всяко чувство или поведение от травматичния период и така да настъпи освобождаване от въздействието им. " Децата е добре да се стимулират да разказват по темата, да рисуват, по-големите да пишат есета. Психотерапията, обаче е единствения професионален метод за трайно преодоляване на проблемите", допълва депутатката.
Снимка на пет колони - Пернишкият квартал Рудничар е сред най-засегнатите от вторичния трус в събота.
Снимка на три колони – В Рудничар хората нямат пари, за да започнат ремонтите на увредените от земетресението къщи.
Снимка натри колони - В най-засегнатото село Дивотино много семейства живеят във фургони.


17.07.2012 г., с. 11-12
Защо е важно да замразим страницата за АЕЦ „Белене”
Искат референдум за бъдещето на ядрената енергетика сега, но не питаха, когато подписваха „енергийния шлем" в един бар
Илиян Василев, експерт по енергийна сигурност

Много е важно тези редове да бъдат прочетени от хората, които са подписали или мислят да подпишат подписката за референдум за АЕЦ „Белене". Очевидно определени партии търсят обединяваща предизборна кауза в маскирания зад референдум за българската ядрена енергетика казус за продължаване на АЕЦ "Белене". Някой е преценил, че това е популярна теза и същевременно "слабо" място на управляващите. Не знайно защо дясната опозиция мълчи. Не искам да коментирам партийнополитическите аспекти - не са моето форте. Само ще кажа, че българската ядрена енергетика не само има бъдеще без АЕЦ "Белене" -но и пряко зависи от навременното спиране на този проект. Преждевременното изграждане на скъпо струваща и без гарантиран пазар ядрена мощност, точно както стана със спекулативното форсиране на зелената енергия, може да вкара България в гръцки сценарий, но и да компрометира каузата на българската ядрена енергетика до степен бъдещите правителства да нямат алтернатива, освен да я закрият или ограничат. Така, както някои прекалено " горещи" привърженици на зелената енергия, съвсем не водени от идеализъм, бяха на път да я компрометират тотално. Прекалено къс е хоризонтът на мислене на мнозина текущи лидери, които подкрепят подписката. Основната теза, която се извежда в редица заглавия, е, че спирането на АЕЦ "Белене" е първопричина за нарастване на цената на тока, с внушението, че ядрените централи винаги правят евтин ток. Това, че електрическият ток от АЕЦ "Козлодуй" е най-евтин, няма никакво отношение към цената на бъдещия електрически ток от АЕЦ "Белене". В единия случай е малко над 2 цента, в другия никой не знае, но няма да бъде под 11 евроцента. Поради различни фактори, не на последно място, " социалния патос" на ДКЕВР в съчетание с рязко влошена икономическа и пазарна конюнктура -свиване на потреблението, неплатежоспособни потребители, извънредни инвестиционни разходи и, разбира се, натрупаните лихви по дълга по я е приключило строителство и т.н., НЕК не беше в състояние да погаси предсрочно този заем. На всичко отгоре дълговата спирала заработи - влошените финансови показатели предизвикаха предсрочна изискуемост на кредита. От това пострада инвестиционният рейтинг, стана по-трудно и по-скъпо вземането на нови кредити, с които да се рефинансират и преструктурират старите задължения и да се финансира дейността на НЕК. Забележете, основно поради заема за АЕЦ "Белене", а не заради "зелената енергия" или тецовете на "Мариците" (нито една от тях няма промяна в цената) ДКЕВР нямаше друг ход, освен да поиска радикално повишаване на цената на тока, т.е. да поиска финансиране от потребителите. По-високите цени вдигат прогнозите за бъдещи приходи и гарантират инвестиционния рейтинг и финансовото оцеляване на компанията. Помощта на БЕХ бе без-алтернативна, тъй като всичко друго можеше да се тълкува като държавна помощ. На практика всички държавни енергийни дружества бяха мобилизирани, за да се предотврати неплатежоспособността на НЕК. Да, много от тях ще трябва да свият инвестиционните си програми именно поради "беленския" ефект. За да се разсрочи останалата част до 250 млн. евро, НЕК трябваше да плати 55 млн. евро, от които БЕХ отпусна 50 млн., а 5 млн. даде НЕК от собствени средства. За подписалите подписката за референдума е полезно да знаят, че освен с този "беленски" заем над НЕК "висят" неуточнени финансови претенции във връзка с договорите по изготвяне на оборудване с дълъг срок на действие, което със сигурност ще наложи някакви допълнителни дългови провизии в бюджета за следващата година. "Висят" и нови разходи, пропуснати ползи или щети от субоптимално функциониране във връзка с отделянето на активите на ЕСО. Чрез "енергийния шлем" беше ипотекирано бъдещето на българската енергетика в името на политическите амбиции на една шепа хора, голямата част от които пряко отговорни за финансови и икономически колапси през 90-те години. Разликата е, че тогава "слабият" премиер Виденов и вицепремиерът Кирил Цочев загубиха властта, но съхраниха достойнството си, като не отдадоха газопреносната мрежа на България. Нещо, за което ратуваха много от сегашните инициатори на подписката за референдум за "Белене". Поправката "Овчаров" в дългосрочния договор за доставка на природен газ през 2006 г. сега изправя "Булгаргаз" пред невъзможност да финансира закупуване на природен газ и нагнетяване на нужните количества в газохранилището Чирен, с което се покриват пикови потребления през зимата. Другата намеса "Овчаров" чрез заема за АЕЦ "Белене" изпрати НЕК "на въжетата" във финансов нокдаун. И в двата случая крайните потърпевши са българските потребители. Пряката демокрация е силен инструмент за публично управление, особено в страна, в която примерите за решения зад кадър изобилстват. Естественият въпрос е защо чак сега инициаторите на подписката и автори на енергийния шлем се сещат за предимствата на референдума? Да си спомняте някакво широко обсъждане, преди да се подпише енергийният шлем в един бар?! Симпатизирам на прякото допитване, особено ако въпросът бъде коректно зададен: "Съгласни ли сте да се построи АЕЦ "Белене" с вашата лична семейна ефективна гаранция от 5000 евро? Колко от подписалите се замислят, че чрез подписа си дават политически кредит на партии с аспирации към властта утре да поискат от тяхно име заем, гарантиран от всички българи? Продължаването и довършването на проекта АЕЦ "Белене" еднозначно означава нова национална катастрофа. Виждате какво става в Гърция, Румъния, Италия, Испания. Радетелите на АЕЦ " Белене", които никога не са били изкушени от финансова логика, твърдят, че новите дългове щели да бъдат частен корпоративен дълг. Това е дълбоко погрешно и невярно - защото общото равнище на публичния и частен външен дълг на България надвишава 90% от БВП на България и прибавянето на нови 11 милиарда евро ще го покачи над 120%, с което не само ще влезнем в гръцкия сценарий, но и ще задраскаме всичките лишения и усилия през последните 15 години. Да не говорим, че спредовете по застраховките по българския дълг ще скочат, а заедно с това и всички лихви по кредити - независимо дали са потребителски, или корпоративни. В "окото" на глобална криза, в преддверието вероятно на най-острата й фаза - през есента на тази година - всички правителства, корпорации и граждани рязко ограничават разходите, влизат в кризисен режим на управление А у нас необременени от историческа памет и базисни истини за корпоративно и финансово управление политически лидери се стремят да сринат валутния борд, икономическата и финансова стабилност. Политиците не носят никаква отговорност за своите решения - най-много да паднат от власт, но сметките им продължават да се плащат от следващите поколения. Както се казва, няма система, която може да ни спаси от собствената ни глупост, корист или егоизъм. Като човек, "интимно" запознат с проекта, не ме притесняват толкова отделни "случайни" информационни утечки, че АЕЦ " Белене" щяла да се реализира като частен проект, че за пореден път е намерен "сериозен", предимно западен, инвеститор. Притеснява ме, че мнозина решиха, че новата ядрена мощност е престанала да бъде източник на нестабилност и опасност за развитието на България. Заблудата, че проектът е приключил, е опасна и може да струва много. АЕЦ "Белене" не може да бъде построен или да се намери финансиране или пазар, независимо от желанията ни. Но още дълги години, тази отворена" рана" ще ни обезкървява финансово, икономически, социално, политически и от нея ще се финансират корупцията, политическата поквара и престъпността. Докато не бъде потърсена отговорност, ще страдат невинни, а ще печелят социални егоисти Оскар Уайлд казва, че егоизмът за егоистите не е начин на живот, а желание да учат другите как да живеят. Така и с нашите патриоти егоисти - душата си дават, но не своята, а душата на потребителите и данъкоплатците. Малко или почти нищо не се е променило от времето на Ботев. Нека в тези трудни времена да разпростираме амбициите си в рамките на личните, групови и колективни възможности. Колкото по-скоро затворим страницата АЕЦ "Белене", толкова по-добре.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница