2 Paulo, 16 години, остров Sao VicenteДата20.02.2017
Размер31.92 Kb.
Размер31.92 Kb.

Случай на учене 2

Paulo, 16 години, остров Sao Vicente

Paulo е на 16 г., учи в 11 клас и с гордост заявява, че никога не е отпадал от училище и че обича училището. Той има пет по-малки братя и сестри. Неговият баща отглежда прасета и продава месото им, за да храни семейството си. Той живее в периферията на град Mindelo, столицата на S, Vicente , който със своя чар на прикрита бедност в предградията изкачва планините като в Рио де Жанейро.

Гимназията е близо, по-малко от два км pазстояние и всяка сутрин Paolo намира начин да стане рано и да отиде навреме на училище в 7.30, включително и през съботите, когато той отива за допълнително учене. Униформата му стои добре и го прави равен на съучениците независимо на добрите условия,при които те живеят.

Семейството на Paulo по произход не е от остров S. Vicente. Миграционните движения на острова се увеличават през годините. Той е син на фермери, които се преместват тук, в отстъствие на дъжд за цели 4 години на техния остров Fogo. Те всички се преместват с надеждата да намерят работа в строителството или друга неизискваща умения работа.

В началото им е било трудно да намерят къща, а само стая, построена нелегално. И така те живеят сега без баня, без течаща вода, без електричество. Paolo иска да учи, за да промени тази ситуация.

Той ни казва: "Аз искам по-добър живот за мен, моите братя и моята майка. Тя прави много жертви, за да ни даде възможност да ходим на училище, тъй като баща ми казва ,че основното образование е повече от достатъчно. Майка ми е тази, която пере дрехи и чисти чужди къщи, за да печели пари, тъй като тя смята,че трябва да учим, защото сме интелигентни. Аз съм най-големия и обичам да уча. Аз харесвам математиката и искам да стана инженер”.

Както в много семейства, децата помагат в домашните задължения. През почивните дни Паоло помага при хрането на прасетата и продава месо, през останалите дни той помага на майка си да пренася вода в 25 литрови контейнери, както и пере своите дрехи и се грижи за по-малките в семейството. Paulo казва с усмивка и светнали очи: „ Харесва ми да помагам в домашната работа.

Тази година има нови униформи в училище и бащата на Paulo казва, че той няма пари за нова униформа, дори ако не допуснат сина му в училище. Когато го питат как смята да реши този проблем Paulo отговаря: " Аз няма да остана извън училище! Аз разговарях с моя учител и му казах, че моето семейство няма 30 евро да ми купи нова униформа, той ми позволи да продължа да нося старата до края на учебната година или докато си купя нова. Но най-лошото е ,че аз не мога да си купя учебници и трябва да търся финансова помощ”

И така мотивиран, той почука на врата на асоциацията Atelier Mar, и каза " Аз разбрах, че вие помагате на хората". Той дойде облечен със своята стара униформа, в ръце със своя ученически бележник , който той носеше, за да удостовери, че продължава да учи. Аз мога да мия коли , да пренасям и да върша всякакъв вид домашна работа, , но аз ще продължа да уча, ако ми помогнете и ще премина годината с добър успех. Те се съгласиха ,че той може да работи , но само през празниците и той получи книги и училищни материали , но не му бе закупена нова униформа. Задачата на Paulo сега беше да убеди неговия баща, че той трябва да направи това.

Два дни по-късно се появи неговият по-малък брат. Той е на 7 години, той е във втори клас и с грейнали очи се представи:” Аз съм брат на Paulo, името ми е Мarco и аз вече имам чанта и книги. Може ли да получа от вас тетрадки и писалки?”

Paulo не е седнал да се самосъжалява, че няма възможности. Той взе инициативата и даде пример на по-малкия си брат.


Предложения за дейности:

  1. .” Милиони деца са принудени да напуснат училище, в резултат от бедността. Те завършват само начално училище.”

Прочетете отново историята на Paulo и помислете какво би се случило , ако асоциацията не му е помогнала. Направете следващата стъпка с драма или илюстрация и обсъдете какво следва.

  1. „Образованието е възможно най-доброто средство, което има, за справяне с бедността. Когато някой получава образование, може да печели повече и така повече да подкрепя финансово своето семейство”.

Въз основа на тази мисъл, напишете статия, есе.

Предложение за дейности

Организирайте дебат във вашето училище. „Образованието като локомотив за развитие”.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница