20 август 2009 г. Тема: здравеопазване мупита на властта завзеха и втория етажстраница1/4
Дата23.11.2017
Размер0.55 Mb.
Размер0.55 Mb.
  1   2   3   4

20 август 2009 г.

ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ


Мупита на властта завзеха и втория етаж
Те са сравнително млади и експерти с опит
2006-а: Бойко Борисов като кмет на София и Евгени Ангелов като представител на "Тригранит", откриват обновения фонтан пред Народния театър. Сега първият е премиер, а вторият зам.-министър в правителството на Борисов.

Млади, професионалисти, с личен опит в управлението на големи бизнеси и проекти. Такива са в основната си част новите зам-министри. Особено тези, които ще движат икономиката и финансите на държавата в ситуация на световна криза. Важната тенденция за всички тях - в назначенията им е заложено експертното начало, познават добре ресорите си. Истински мупита (в превод от английски професионалист на средна възраст).

За първи път от 15 г. в МВР и двамата зам.-министри не са политически лица, а професионалисти от системата. Доскоршният генерален комисар на МВР Павлин Димитрове полицай от кариерата. Започнал е през 1976 г. като следовател.

Колегата му Веселин Вучков идва от Академията на МВР - главен асистент в катедра “Наказаталноправни науки”. Завършил е право в Софийския университет, бил е стажант съдия и следовател.

Двама прокурори и съдия са заместниците на правосъдния министър Маргарита Попова. Христо Ангелов, който е бил и 9 г. служител на МВР, бе в оглавявания от Попова спецекип за разследване на престъпления с европари към ВКП. Двамата работят заедно от години.

Във ВКП се засякоха кариерите на министъра и другия му заместник Даниела Машева.Също прокурор от кариерата, през последните 3 г. тя бе в отдел “Международно правно сътрудничество”. А висшият административен съдия Жанета Петрова 6 г. решаваше казуси в Софийския окръжен съд.

Ректорът на Нов български университет Сергей Игнатов беше голямата изненада сред заместниците на образователния министър Йорданка Фандъкова. Първоначално бе обявено, че поста ще поеме зам.-ректорът на софийския Технически университет Румен Пранчов. Няколко дни по-късно обаче той се отказа по лични причини. За средното образование отговаря Милка Коджабашиева.Тя е започнала като учител и е минала през всички стъпки в йерархията. Третата заместничка - Светлана Ломева,пое въпросите на младежта. Тя дойде от неправителствения сектор.

Трима са заместниците и в социалното министерство. На Валентина Симеоновае поверено социалното подпомагане, работата с деца и хора с увреждания и интегрирането на ромите. Преди да заеме поста си, е била зам.-кмет в район “Слатина”. Опитът й включва и работа в Държавната агенция за закрила на детето. Красимир Попов отговаря за международните проекти и пазара на труда. От 2005 г. е представлявал страната ни в комитета към социалния фонд на Европейската комисия.

Едно от последните назначения в кабинета беше на третата заместничка - Христина Митрева.Над 10 г. тя е шеф на една от най-важните дирекции в НОИ - за планиране и анализи.

Зам. финансовият министър Ана Михайлова е икономист, идва от представителството на МВФ у нас. Твърди се, че по тази линия се познава с финансовия министър Дянков.

Вторият зам. Владислав Горанов идва от финансовото министерство. Той го напусна половин година преди изборите, за да стане член на икономическия екип на ГЕРБ. Твърди се, че амбициозният младок сам се е преборил за поста.

Новият спортен министър Свилен Нейков се довери на Лазар Каменов и Иван Ценов. Каменов (60 г.) се е занимавал дълги години с плуване и модерен петобой. Ръководител на катедра “Водни спортове” и зам.-ректор на НСА.

Ценов (47 г.) е дългогодишен национал по баскетбол. Известно време работи като треньор в Кипър и България, преди да бъде избран за изпълнителен директор на БФБ.

Изцяло женски екип е начело на екоминистерството, след като за заместнички на Нона Караджова бяха назначени Евдокия Манева и Ивелина Василева. Манева бе избрана от Борисов като експерт професионалист. По образование е инженер-химик и икономист, а с екоминистерството е свързана от 1990 г.

Ивелина Василева е икономист със специализации по управление на еврофондове. Преди да стане зам.-министър, бе зам.-кмет на Бургас.

Адвокат и спец по културното наследство са заместниците на Вежди Рашидов в културата. Димитър Дерелиев(53 г.) - вероятно ще лобира за кинаджийската гилдия - той е един от основателите на Националния филмов център и 8 г. е бил негов директор. До края на юни бе член на съвета на директорите на "Ню Бояна филм". Адвокат, един от най-добрите познавачи на възможностите да се намерят пари за българското кино от европейски програми, както и на авторското право.

Тодор Чобанов(32 г.), веднъж вече е напуснал министерството по времето на Нина Чилова, когато е бил началник на инспектората за културно наследство. Автор е на програми за опазване на културното наследство и за развитие на културния туризъм. Експерт към Върховната касационна прокуратура. Говори се, че негово дело е по-голямата част от културната програма на ГЕРБ.

Млад търговец на зърно и опитен администратор - зооинженер, са заместниците в земеделието.Преслав Борисов бе посочен лично от Бойко Борисов на среща с фермери като първия от втория ешелон. Той е на 32 г., кандидат на ГЕРБ за Европарламента. Син е на крупния зърнопроизводител Пламен Борисов, който държи и най-голямата зърнобаза в Североизточна България.

Преслав отговаря за диалога с евроинституциите, поземлените отношения, агростатистиката и координацията с фонд “Земеделие”. Завършил е агрономство, има магистратура по мениджмънт в Бъкингамския университет. Борисов е бил в управата на 5 компании, на 3 от които е бил и собственик. Направил е постъпки за излизане от всички.

Цветан Димитров е добре известен в министерството. През 2008 г. Валери Цветанов го уволни, но Димитров обжалва и съдът го върна. Той обаче отказа и оглави асоциацията на индустриалните свиневъди. Присъедини се и към експертната група по земеделие към ГЕРБ.

Строителен инженер пое ВиК, свлачищата, ДНСК и кадастъра в МРРБ. Георги Прегьов също идва от бизнеса. Имал е фирма за строителен надзор, бил е инженер консултант, оглавявал е сектор "Строителство и планиране" на Американския университет в България.

Две дами ще управляват европрограмите и въпросите на регионалното развитие и жилищната политика. Лиляна Николоваще отговаря за усвояването на европарите. Тя е работила в Министерството на финансите и МРРБ. 3 г.е била в координационно звено по ИСПА.

Екатерина Захариева, която отговаря за държавната собственост, жилищната политика, концесиите и ГРАО, дойде от МОСВ. Там тя е била в продължение на 6

Симбиоза между държавно управление и опит в частния бизнес са заместниците в мегаминистерството на Трайчо Трайков.

Софиянецът Евгени Ангелов,който поема икономиката, идва от частния бизнес. Според търговските регистри участва в четири фирми. В една от тях -. фонд за дялови инвестиции в Югоизточна Европа "Атрия капитал", сред управителите е бившият зам.-министър на икономиката Калоян Нинов от екипа на Николай Василев. Ангелов е бил и директор "Бизнес развитие" на чешката компания за недвижими имоти "Тригранит". Тя придоби скандална известност през 2004 г., когато се опита да подкупи журналисти с по 2000 евро. Имаше намерение да изгради комплекс с търговски център за 300 млн. евро в София.

През 2008 г. Ангелов става собственик на строителната фирма "Атрия адвайзърс". Това всъщност е новото име на поделението на "Тригранит" у нас. Ангелов е основател и директор на New Energy Partners, която има проекти за възобновяеми енергийни източници. От 1995 до 2003 г. е работил в ЕБВР. Бил е част от екипа на банка Lazard. Завършил е Нarvard Business School.

Иво Маринов,който отговаря за туризма, се завръща в министерството след 4-годишно прекъсване. Той бе общински съветник в София от ГЕРБ. Бил е и секретар на Националния съвет по туризъм. От 2005 г. до 2006 г. ръководи дирекция в Министерство на културата и Държавната агенция по туризъм. След това бе главен секретар на Съюза на българската туристическа индустрия, чийто председател е Петя Славова.

Мая Христова,която поема енергетиката, е икономист с консултантски опит. Според ДАКСИ тя участва в управлението на 10 фирми. В "Си ар джи интернешъл" е съдружник със Стоян Мавродиев, който е в ръководството на партия ГЕРБ и е депутат.

Външно смени един от зам.-министрите в движение.

Вече обявеният Калин Борисов е заменен в петък от Красимир Костов.Борисов трябваше да отговаря за контактите с ЕС. Оказва се, че напускането на международната консултантска фирма в Брюксел било свързано с прекалено солени неустойки.

Костов е дипломат от кариерата с 26-годишен стаж в МВнР. Работил е в посолствата ни в Лисабон, Лусака и Вашингтон. 2 пъти е бил постоянен представител на България в Организацията на ООН за прехрана и земеделие.

Най-старшият в мъжката тройка зам.-министри е Марин Райков.Той бе на същия пост в правителството на ОДС, а след това бе наш посланик във Франция. По неофициални данни от 2 г. работи за ГЕРБ.

Името на другия зам.-министър -Милен Люцканов, бе свързано с дипломатическите назначения на предишния кабинет буквално дни преди изборите. Той бе определен за консул в Милано. Преди това е бил консул в Лондон, зам. постоянен представител на България в НАТО, а миналата есен бе назначен за национален координатор в Съвета за регионално сътрудичество - наследник на Пакта за стабилност в Югоизточна Европа.

МО шефът Николай Младенов си избра двама бивши военни от кариерата за заместници.Аню Ангелове генерал-лейтенант от резерва, който през 2002 г. бе скандално уволнен от ексминистър Свинаров заради разработката на интегрирания модел на управление на войската. Преди броени месеци обаче именно този модел залегна в основите на новия закон за отбраната. Преди 15 г. тогавашният военен министър Валентин Александров го назначи за шеф на гарнизонната жилищна комисия в София с мотива, че е честен и принципен.

Валентин Радевсвали униформата преди 3-4 месеца. Той си пусна рапорта за уволнение в знак на несъгласие с политиката на бившия МО шеф Николай Цонев. Радев се прочу покрай взрива в челопеченските складове за муниции. Почти година той ръководеше на място разчистването на терена и обезвреждането на хиляди опасни снаряди и гранати.

Мъжки екип дирижира и в транспорта Ивайло Московские с ресор европейски програми и проекти и евроатлантическо сътрудничество. Икономист, от 2003 г. до юли 2009 г. управител за България на германската фирма STOLL. Бил е търговски директор на "Балтекс комерс" ЕООД, преди това шеф на борда на директорите на "Монтана"АД. Започва трудовата си биография като инспектор в "София инс".

Според ДАКСИ е собственик или притежава дялове в пет фирми. В "Драгаспорт" е съдружник с Александър Руменов Ненков, който е в ръководството на ГЕРБ и депутат.

Камен Кичевидва от авиацията и отговаря за всички видове траспорт - от автомобилния, през жп, авиация и корабоплаване. 14 години е работил за "Австрийски авиолинии" у нас в Македония и Косово.

Първан Русиновс ресор информационни технологии и съобщения бе назначен по-късно от своите колеги. Той е юрист и идва в министерството от БТК, където е бил зам. директор "Регулация и конкуренция". Преди това е заемал длъжности в комисията по далекосъобщения.

Съветник в лекарския съюз и юрист избра за свои заместници здравният министър Божидар Нанев. Д-р Валерий Митрев,който отговаря за лечебните дейности, е трупал опит в здравната каса до октомври 2002 г. като шеф на дирекцията за болнична помощ. След това е бил консултант на професионални сдружения, съветник е бил на д-р Нанев лекарския съюз.

Любомир Гайдове юрист, 6 г. шеф на правната дирекция в МЗ до 2007 г. По-рано е бил главен юрисконсулт на министерствата на търговията и на промишлеността. Бил е и юрисконсулт по търговски договори на “Булгаргаз”. Преди да дойде в МЗ за втори път сега, е бил съдия в Административния съд на София-област.
При Станишев бяха 71, орязаха ги на 37
Наполовина по-малко зам.-министри ще помагат на правителството на Бойко Борисов в сравнение с кабинета на Сергей Станишев. Заради търсенето на баланс в тройната коалиция заместническите щатове бяха раздути до 71.

35 от зам.-министрите бяха на БСП, 22-ма на НДСВ и 14 на ДПС. Според коалиционното споразумение те бяха разпределени пропорционално между 16-те министерства. Изискването бе заместниците да са от различна от шефа си партия, за да могат да го контролират и да гарантират, че решенията ще се вземат с консенсус.

Много малко от министрите обаче успяха да се сработят с “партийните си съгледвачи”. Повечето ограничиха правомощията им, а някои дори не получиха такива.

Порочната практика на формулата 8:5:3 се пренесе надолу по административната верига, като заобиколилите се със съпартийци заместници бяха контролирани от шефове на дирекции, излъчени от друга партия.

Заради пълната си власт Борисов намали радикално зам.-министрите. До момента са назначени 37. Възможно е да се появи още някой в мегаминистерствата като например това на икономиката, енергетиката и туризма. Предшественикът на Трайчо Трайков - Румен Овчаров, по коалиционна договорка трябваше да има 7 заместници. (24часа)


Управителят на Добрич направи „английски двор” за пушачи
Още 10 областни назначи кабинетът, най – младият приличал на Хари Потър
ЖЕЛЯЗКО ЖЕЛЯЗКОВ

Заповед срещу пушенето издаде областният управител на Добрич Желязко Желязков. Той встъпи в длъжност на 14 август и за 6 дни успя да състави строг график в административната сграда. Определил е нарочен терен за пушене и го е кръстил “английски двор”. Посочил е кой кога и къде има право да дими - чиновниците от земеделския отдел например палят само от 10 до 10,30 ч и от 15 до 15,30 ч, тези от социалното подпомагане пък могат да пушат пред задния вход на сградата.

Още 10 областни управители назначи правителството вчера. Двама от тях са ветеринари - д-р Валентин Василев от Разград и Дончо Баксанов от Пазарджик, баща на bTV репортерката Кристина Баксанова.

Василев е на 38 г., бил е състезател по лека атлетика и баскетбол, лекувал е конете в базата на ЦСКА в село Гецово, има и стаж като общински съветник от ГЕРБ. Баксанов пък е ръководил пазарджишката Дирекция за ветеринарно-санитарен контрол и е бил общински съветник.

В Кюстендил беше назначен Любомир Анчев, шефът на местното спортно училище. Преди 2 г. той бе кандидат за кмет. 50-годишниятПламен Стефанов е новият губернатор на Видин. Той е юрист, бил е следовател, след което адвокат на свободна практика. Новият губернатор на Стара Загора е бизнесменът Йордан Николов, който моментално е разпоредил пълна ревизия.

В Сливен бе назначен стратегът, който през 2003 г. проведе първата кметска кампания на Йордан Лечков. Казва се Марин Кавръков, на 55 г., и беше зам.-председател на общинския съвет. Когато преди 6 г. влезе там, шашна всички с изказването: “Знам за вас повече, отколкото вие самите знаете за себе си.” Кавръков твърди, че не се срамува, че е работил 14 г. за Държавна сигурност, защото бил в научно-техническото разузнаване. Той е и собственик на в. “Сливенско дело - независим”.

Димитър Александров пък стана областен на Шумен. Досега беше изпълнителен директор е на фирмата за горива “Ал и Ко”. От 2007 г. е общински съветник е от ГЕРБ, голям фен на конния спорт.

Иван Новкиришки е новият губернатор на Плевен. Роден е във Враца, бивш счетоводител в жп депо, оглавявал общинския съвет в Червен бряг.

40-годишната Таня Димитрова е единствената дама сред новите областни управители. Тя ще ръководи администрацията в Ямбол. Завършила е полувише медицинско образование, след това теология и журналистика, специализирала е счетоводство, а през 2003 г. е завършила и право. От 2004 г. до днес е докторант по фолклор в БАН и издава вестник “Време”. Владее 6 езика.

Най-млад е Николай Нанков, областният управител на Ловеч, едва 25-годишен. Съгражданите му твърдят, че прилича на порасналия Хари Потър. Беше в листите на ГЕРБ, но не стана депутат. Роден е в Априлци, завършил е геолого-географския факултет на СУ, работи като консултант. Има котка на име Карамфила. (24часа)
Фонд ще плаща присаждане в чужбина
фонд за трансплантации на българи в чужбина ще заработи до няколко месеца, обеща здравният минис­тър Божидар Нанев. Създаването му бе решено вчера от кабинета, но процедурите за отпускане на финанси­ране ще се регламентират допълнително от здравното министерство с правилник.

Нанев съобщи, че в момента 868 души чакат за трансплантация на бъбрек, 40 за сърце и 54 за черен дроб, а след 2004 г. са направени около 200 операции, фондът обаче ще покрива лечението на пациенти в чужбина, за които не може да бъде намерен донор у нас. Министърът обаче бе категоричен, че ще се фи­нансират само трансплантации в ЕС, а не в държави като Индия, където се търгува с органи.

По думите му плащането на всички тракюплантации у нас и в чужбина би струвало 96 млн. лв., но процесът първоначално можел да започне и с няколко милиона от предвидените в бюджета за лечение зад граница.

Основният проблем обаче не са парите, а липсата на донори и лошата координация между болниците. Тъй като повечето европейски организации за транспланта­ции са далече от България, страната ни щяла да за­почне разговори с Румъния и Гърция за създаване на балканска система за обмен на органи.

За да стимулира българските лекари да извършват операции, министърът ще поиска да се завишат лими­тите за тях. В момента за трансплантация на бъбрек се дават 15 000 лв., за сърце - 40 хил. и за черен дроб -50 000 лв.(24 часа)


Японски масажи в болница „Токуда"
Нетрадиционни източни методи за лечение въвежда софийската болница „То­куда" - рейки и суджок. Няма лекарства, няма про­никване в тялото, няма болка, а помагат на хора, подложени на стрес и дина­мичен живот, съобщиха от здравното заведение.

Методите щели да се прилагат от лекар с дълго­годишен опит като педиа­тър, фитотерапевт и хомеопат.

Рейки е японска система за енергийно лечение чрез стимулиране на естестве­ните защитни сили на орга­низма. Така се постигало равновесие и физическо и емоционално зареждане.

Суджок в буквален пре­вод от корейски значи ръка-ходило и разчита на въз­действие с натиск върху хо­дилата и дланите. Според системата на определени зони съответстват кон­кретни органи и стимула­цията на точките води до профилактично и целебно действие върху органи.
Търсим има ли кражби от лекарствата за онкоболни
Подобни са данните и за парите за инвалиди, казва главният прокурор
Интервю с главния прокурор Борис Велчев:

- Г-н Велчев, през последните месеци редица министерства станаха клиенти на прокуратурата. Разследвани ли са били те преди изборите и имало ли е сигнали за нарушения в Министерството на земеделието, в Държавната агенция по горите, в МО, МВР, митниците?

- Трудно ще ми бъде да обобщя всички ведомства, но ще посоча няколко примера. Имаше образувани две досъдебни производства - едното засягаше нарушения в Министерството на земеделието, свързани с неизпълнението на мораториума за замяна на земеделски земи. Второто бе за аналогични нарушения в Държавната агенция по горите (ДАГ).

Те бяха образувани много преди изборите, разследванията по тях напреднаха до такава фаза, че председателят на ДАГ беше привлечен като обвиняем. Очакваме експертизи и по другите сделки и ако са налице същите основания, ще последват и нови привличания.

Що се отнася до Министерството на земеделието, до 1-2 седмици очакваме първите експертизи и те ще могат да ни ориентират в това дали и там ще се върви към обвинение или не.

Така че да се каже, че работата на прокуратурата е започнала след изборите, би било доста несправедливо. Вярно е, че и веднага след изборите имаше процес на подаване на сигнали в прокуратурата, защото всеки нов министър искаше да направи анализ на наследството, което е получил.

Това ми се струва нормално.

Не съм бил главен прокурор след други избори, не зная как е постъпвано, но не виждам нищо укоримо в това министри, които са констатирали нередности, да ги изпратят и при нас за проверка, за да са сигурни дали е имало или не незаконни практики.

- Т.е. тази тяхна позиция е полезна.

- Да, и не само в тази посока. Иска ми се тя да бъде запомнена. За да може, когато и техният мандат изтече, те да могат да се похвалят, че по времето му не са допускали аналогични нарушения.

Така че това са естествени процеси и прокуратурата е обречена да работи по редица дела, свързани с държавните ведомства.

Не изключвам възможността да има и нови такива дела, защото допускам, че някои ревизии ще се забавят малко по-дълго и резултатите от тях ще влязат в прокуратурата след време.

- Новият шеф на митниците Ваньо Танов заяви наскоро пред "24 часа", че контрабанднитеканали са били покровителствани и от държавни, и от политически структури. Имате ли сигнали от него или другиго за това?

- Не сме се виждали с г-н Танов, след като пое новия си пост, но преди това сме водили множество разговори. Ген. Танов е сериозен човек. За да каже това, което е казал, той има своите основания.

Мисля, че неговото назначение е разтревожило доста хора в митниците. Както митничари, които сигурно са се уплашили от новия си началник, така и хора, които се занимават с контрабанда.

Без да познавам обстановката там, мога да кажа едно: ако размерът на контрабандата е такъв, какъвто се говори, че е, ако е значим или уврежда бюджета ни, то това трудно може да стане без някакъв вид покровителство. Далече невинаги това покровителство е политическо.

Много често се говори за политически чадъри, но мисля, че често нещата са много по-банални. Те се свеждат до това, че лица, занимаващи се с контрабанда, са си осигурили предварително съдействието на данъчни, митничари, полицаи и прокурори с подкупи. Знам ли...

- Според вас Танов успял ли е да разтревожи някой политик?

- Не мога да кажа. Самият той вече вероятно е усетил дали е разтревожил някой политик, но със сигурност е разтревожил корумпираните митничари и контрабандистите.

- МВР шефът Цветан Цветанов назначи проверка в митниците. Получихте ли резултатите от нея?

- Засега тя още не е приключила. Със сигурност обаче МВР показва една задълбоченост в противодействието на контрабандата заедно с агенция "Митници" и аз очаквам да имаме повече дела за контрабанда.

Нека бъдем честни. Органът, който трябва преди всичко да събира данни за контрабандни престъпления, са митниците. Те са най-близо, те са "на терена", те трябва да се активизират и да подават сигнали.

- Твърдите, че не ви е бил оказван политически натиск. С какво тогава се обяснява твърдата решимост на обвинението след смяната на властта да накара бившите управляващи да понесат своята не само морална, но и наказателна отговорност.

- Не бих се изразил по този начин, най-малко на мен ми отива да говоря за морална отговорност. Прокуратурата е организация, която има съвсем други функции.

Трябва да е ясно едно - независимо от това, каква е политическата обстановка, всеки един сигнал за отговорно длъжностно лице, което е злоупотребило с държавни средства или е извършило някакво друго престъпление, ще бъде разследвано. Всички коментират как новата власт ни изпраща сигнали, но ние и сами търсим сигнали.

Само преди дни зам. главният прокурор Бойко Найденов поиска от Министерството на здравеопазването информация за установените от тях незаконни практики за отпускането на лекарства, включително и за онкоболните.

Ако някой е крал от болните хора в България или ако някой с бездействието си е позволявал техните интереси да бъдат засегнати, той трябва да се готви да носи много сериозна отговорност. Това дори не бих го нарекъл престъпление - това е и тежък грях. Онзиден разбрахме, че подобни данни има и в Министерството на труда и социалната политика във връзка с пособията за инвалиди.

И тук искам да бъда съвсем откровен - ако някой си е позволил да стопанисва зле държавните средства за инвалидите, камо ли да ги присвоява, то той трябва да се готви за много тежки санкции. Същото се отнася и за хората, които не са го спрели. Няма да чакаме да ни сезират. Ако са верни изнесените факти - отговорност ще се носи и в това няма никаква политика.

- Проведохте няколко срещи с премиера Бойко Борисов. Получихте ли допълнителна доза увереност от това, че и цялото правителство е зад гърба ви?

- Нямам основания да мисля обратното. Първата визита на г-н Борисов беше в прокуратурата. Разглеждам това като знак на доверие.

Не мисля, че от премиера може да се очаква някакъв опит да влияе върху прокуратурата. Не мисля, че някой си въобразява, че у нас може да се появи политика на реваншизъм и прокуратурата да участва в тази политика. Аз със сигурност не бих позволил това.

Не мисля, че и някой в правителството има погрешната идея, че справедливост може да се въздаде извън законовите процедури.

Разбирам нетърпението на хората да видят справедливостта да възтържествува, но тази справедливост би изгубила смисъла си, ако не бъде постигната чрез съответния законов ред. Това понякога ни бави малко повече, отколкото хората са склонни да изтърпят.

- От година насам приключиха доста разследвания срещу известни имена от подземния свят. Кои случаи бихте откроили?

- Трудно ми е да говоря с имена, докато няма влезли в сила присъди. Имал съм лошата практика мои непредпазливи изявления за вината на един или друг човек да бъдат вадени в съдебната зала, като се изтъква, че обвинението било предубедено.

За съжаление, успехите ни бяха отчетени предимно от Европейската комисия ипо-малко от българското общество. Свикнали сме с това, трудно може да бъде и иначе. Дефицитът на справедливост продължава да преобладава и дори сериозните резултати в борбата с организираната престъпност потъват в общото недоверие към съдебната система.

- За какво престъпление бихте се зарадвали да видите осъдителна присъда?

- Ще се радвам да видя лидерите на организирани престъпни групи наказани, ще се радвам да видя корумпирани държавни служители на всякакви нива наказани. Предимно се говори за корупция по високите етажи на властта, но аз се страхувам, че най-често обикновеният български гражданин е в контакт с по-ниската корупция. Факт е и друго. Много отдавна се чака някакъв вид справедливост, който да гарантира, че хората, които са на власт, няма да злоупотребят с позицията си заради общото впечатление на безнаказаност.

Тази представа в обществото може да бъде коригирана единствено и само с такива подкрепени с доказателства обвинения, по които после да има осъдителни присъди.Сподели с приятели:
  1   2   3   4


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница