5 години България в ес – възможности и предизвикателстваДата20.03.2017
Размер48.99 Kb.
Размер48.99 Kb.

5 години България в ЕС –

възможности и предизвикателства
Пет години вече българските евродепутати участват в решаването на съдбовния път на Европа. С това се поставя началото-желанието и готовността България да участва в реализацията на идеята за обединена Европа.Безспорно за нас, българите, е предизвикателство,защото членството ни донася ползи и страната ни трябва да ги оползотвори максимално.

Спомням си онази далечна декемврийска нощ, когата удари първият звън на църковната камбана и прогласи първите минути от новата година.Тогава през главата ми мина заветната мисъл“Вече съм европеец“.През сладващите дни ме бе обзело ново чувство, което до сега не бях изпитвал, чувство на сигурност и просперитет, че пред мен се отварят хиляди железни врати.

ЕС ни предоставя прекрасна възможност за национална изява да докажем достойнствата на културната си идентичност ,че сме носители на проверени от времето ценности.
Нека съхраним изконното българско добродушие и незлобливост и в същото време да докажем,че сме откриватели в много области.

Съхранявайки традиционната си човещина, да покажем на Европа с какво може да се гордее- с нашата култура, уникална писменост, съхранена през тъмни исторически времена.Доказахме,че сме устойчиви и пет века не се дадохме на османското потисничество и дочакахме европейската интеграция.


Първите държави в ЕИО започнали да работят много добре заедно и икономиката потръгнала-общият пазар между тях станал по-лек,отпаднали митата, като това довело до по-евтини стоки и тяхното по-бързо транспортиране през границите.Същото се отнася и за България, на 1 януари 2007г. тя автоматично се превърна част от единен пазар, даващ възможност за свободно движение на стоки и капитали.Присъединяването ни към европейските пазари даде големи възможности на българската икономика да реализира в по-голяма степен предимствата си в международната търговия.Приемането ни в ЕС повиши доверието на чуждите инвеститори да вложат средствата си в наши обeкти.

Например в моя роден град Банско започна усилено строителство от чужди и наши предприемачи. Построи се нов квартал.За миг той промени облика на малкото ни градче.Доскоро на местата които бяха селски ниви и бабите ни се трудеха от години, сега вече се извисяват модерни комплекси и гладки пътища.

Това подпомогна градът да стане най-големият ски курорт на Балканите,също така даде шанс за изява на много българи от други места,където има голяма безработица.

Горд съм, че Банско през последните години все е домакин на световната купа по ски.На родна земя са стъпвали едни от най-великите скиори от цял свят.Не стихва и радостта ми, когато си спомня,че преди година бяха заснети кадри от високобюджетен холивудски филм,а лицата на Джейсън Стейтъм, Долф Лундгрен и Силвестър Сталоун все още не излизат от умът ми, когато минавам през калдъръмените улички на старо Банско.


Банско е исторически и културен център известен особено с месните си ястия„ банска капама“, „чомлек“, „костурета /боб/ с чекане и сланина“,които също го правят желана дестинация.Кухнята, основаваща се на стари рецепти и чисти домашно произведени продукти е един силен аргумент за привличане на чужди туристи, доближавайки ги повече до характерния бит и традиции на банскалията.

На територията на общината са открити над 100 археологически находища от различни исторически епохи, свидетелстващи за заселването й още от най-дълбока древност.Аз лично бях очарован,когато за пръв път посетих някои от най-големите разкопки като археологическия комплекс в местността "Св. Никола" там открих руини от тракийска крепост и тракийски могили, които ме наведоха на мисълта, че още тогава мястото където съм роден е привличало велики вождове.


Субсидиите, които нашата държава получава, помагат за развитието на икономиката и инфраструктурата ѝ (за построяване на нови пътища, магистрали, метра,сгради), а чрез това се намалява безработицата и се създават нови работни места.

Финансират се много стопански отрасли-животновъдство,растениевъдство.На стопаните се плаща,за да произвеждат повече храна. Подмяната на земеделските култури е нова възможност (вместо тютюн-ягоди, билки, нови сортове картофи).Нашите баби и дядовци обичат земята и се радват да виждат, че млади упорити хора избират земеделието за своя съдба.


Пътуваме свободно между държавите членки на ЕС без паспорти, можем да намерим по-лесно работа и да избираме в коя страна да учим.

Много от медиците ни се специализират в чужбина,за да може лечението на българина да е по- надеждно и стойностно, по-съвременно и с повече алтернативи.

Не мога да не спомена за безвъзвратната и незабавна помощ,която се оказва на пострадали от природни бедствия.
България е „млад член на ЕС”,и трябва да се направи много в областта на производството, за да се промени стандартът на живот, да има достатъчно средства за средния българин, който след като си плати данъците,таксите и осигуровките, да живее спокойно.

Вече 5 години сме в ЕС и още не сме достигнали до реалното заплащане на труда,съпоставимо с другите страни членки.Много от българите засега са на прага на бедността поради ниските доходи и това ни прави най-бедната държава в съюза.

Аз съм оптимист и вярвам, че имаме големи възможности за реализация,само ни трябва по-добра организация в посока на управлението на ресурсите.

Истина е,че към днешна дата,макар и огромния напредък на страната ни,се живее трудно.Аз, деветокласникът, не бих се затворил в себе си,проявявайки недоволство от другите около мен.


Моите мечти се разпростират много напред в бъдещето.Искам да се осигури по-добро бъдеще за младите хора. Също така желая да пътувам, за да видя „лицето на Европа”, да усетя духа ѝ, да го опозная и обикна.ЕС ми предоставя тази възможност, защото е континент без граници и аз няма да се лиша от мечтите си да се развивам.
Според мен,наистина е голяма привилегия да членуваме в ЕС поради това,че можем свободно да изразяваме мнението си.

В Европа живеят хора,които са смесица от различни култури,религии,история,нрави.

Всички те са съхранили в себе си красивото и уникалното от своя народ, но са придобили и европейски манталитет.Да сме европейци,това е добре, тъй като можем да се учим от тях,да заличим байганьовските си навици,но това не означава да не запазим ценните си български добродетели.Има на какво да се научим от Европа,но и има какво да дадем,защото България притежава древна култура и силен народ.Не случайно много българи, отишли по другите държави, със своя ум и труд са постигнали успехи в различни научни области.Към Европа тръгват младежи, за да търсят по-добро препитание,за съжаление не се връщат,като по този начин българското население застарява.Мисля, че именно държавата ни трябва да стимулира тези млади умове, като им осигури по-добро качество на обучение и нови перспективи.Аз като ученик,изучаващ „банково дело“, с амбицията си да продължа в тази насока,искам да изуча финансовите и икономически стратегии, за да мога в бъдеще да помогна на родната икономика да се пребори с ниските доходи. Ако след години искам да предприема крачката да основа собствен бизнес,се нуждая от подкрепата от страна на Европа и България.
Когато порасна и завърша, искам заедно с другите млади хора,които ще проявят куража да останат в родината ни,най-после да се избавим от дългогодишната финансова криза, да достигнем другите европейци и заедно да извикаме с гордост:
Ние сме Граждани на Обединена Европа!

Иван Георгиев ЗлатевУченик от 9б клас Професионална гимназия

по електроника и енергетика-гр.Банско

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница