Акценти от пресата на 20. 09. 2013 г. Доцент Орешарски си писа петица, Труд стр. 2; 3Дата04.12.2017
Размер234.19 Kb.
Размер234.19 Kb.

ИНФОРМАЦИОНЕН БЮЛЕТИН НА ПРЕСЦЕНТЪРА НА НС НА БСПАкценти от пресата на 20.09.2013 г.
Доцент Орешарски си писа петица, Труд - стр. 2; 3

Най-важното постижение за първите 100 дни, с което кабинетът „Орешарски" за пореден път се похвали в парламента вчера, е „освобождаването на страната от страха". Правителството се оценява като „найакадемичното" (б.а. - сред министрите има 4 -има професори и 6-има доценти) и „най-непартийното" за последните 20 години - едва четирима министри са партийни членове, както и това с „най-много жени" - от 18 министри 7 са представители на нежния пол. Премиерът доц. Пламен Орешарски си писа „Много добър (5)" за свършената досега работа. Тези изводи станаха ясни от отчета „100 мерки за 100 дни", който Орешарски представи пред депутатите. Той и по-голямата част от министрите му дойдоха в Народното събрание, малко след като в залата бе гласувана декларация за националните приоритети, която за пореден път скара управляващи и опозиция. Пред сградата на парламента имаше няколко души, които скандираха „Оставка". Антиправителствените протести продължават вече 98 дни. „Това е единственото правителство, което работи в условията на усложнена политическа обстановка", пише още в отчета. В него са представени както конкретни мерки, така и по-скоро административни действия като разработването на закони и различни документи. От трибуната Орешарски не направи политически изказвания, а отбеляза още няколко постижения I разплащане на I държавата с бизнеса, отпадане на административни тежести, овладяване на натиска на монополите в енергетиката, подпомагане на социално уязвимите, както и първи успехи в борбата с организираната престъпност от страна на МВР. „Това е кабинет не на думите и на обещанията, а на действията", обяви соцлидерът Сергей Станишев . Той даде пример как предшественикът на Орешарски - Бойко Борисов, управлявал от телевизията. Станишев даде и заръка на кабинета, чийто мандатоносител е БСП - след първите 100 дни да стане „едно правителство на реформи". Соцлидерът завърши изказването си с тезата, че хората вече са се уморили от протести и вувузели. А депутати от ГЕРБ пак се развикаха „Оставка" и заблъскаха по банките.


Орешарски залага 12 000 технологични фирми, 24 Часа - стр. 2; 3 -

Заради разработена стратегия за малките и средните предприятия се очаква българските предприемачи да създадат 12 хил. нови високотехнологични фирми, 14 000 да стъпят на пазарите на ЕС, а 48 000 фирми да създадат нови продукти.Това е една от 100-те успешни мерки, които премиерът Пламен Орешарски докладва вчера пред Народното събрание за първите 100 дни на управлението си. Успешните стъпки на правителството всъщност били 200, но министрите трудно отсяли 100 за отчета, стана ясно от думите на Орешарски. Реформи е започнал кабинетът за този период според писмения отчет на Министерския съвет, който бе раздаден на депутатите вчера, малко преди премиерът Пламен Орешарски да им го представи и устно.Реформа в стимулирането на чиновниците, в управлението на държавните предприятия, цялостна промяна на МВР, мерки за насърчаване на инвестициите, реформа на концесиите, промяна на данъчните преференции, ДДС реформа, кадастрална, наказателна и ВиК са само част от 40-те, описани в отчета.Най-важното постижение на правителството е, че има освобождаване на страната от страха, обяви в словото си от парламентарната трибуна Пламен Орешарски.„Възстановяването на демократичния ред е важно за успеха на всяка реформа. Самият стил на управление ще окаже скоро благотворно влияние върху икономиката", заяви премиерът. Искаме правителства на реформите, натърти СтанишевСлед първите 100 дни искаме да видим правителство на реформите. Това заяви соцлидерът Сергей Станишев , след като даде положителна оценка на работата на кабинета и го описа като най-професионалния досега, като кабинет не на шумните обещания, а на конкретните действия. И отново препоръча на премиера да подобри комуникацията. Колкото повече викате, толкова по-малко се чувате, хората се измориха от викове и вувузели, обърна се той към ГЕРБ. И допълни -който е способен да говори, ще бъде успешен политически. Местан: Ще ви подкрепяме, докато сте социално ефективни
В залата: викове, залпът на „Аврора" и вувузели, 24 Часа - стр. 3 -

С викове „Оставка" от ГЕРБ и бурни ръкопляскания от червените и ДПС бе съпътстван отчетът на Орешарски в пленарната зала. Залповете на „Аврора" още отекват в ушите и душите на ГЕРБ, обобщи атмосферата соцлидерът Сергей Станишев . А ДПС лидерът Лютви Местан обяви, че с пренасянето на уличните страсти в пленарната зала падението на парламента е пълно. И помоли снабдителя на НС да даде на ГЕРБ вувузели. Ако не сте кротички, ще говоря за Пеевски, а този разговор не е в полза на ГЕРБ, продължи той. Опозицията и председателстващата Мая Манолова пък се изпокараха за процедурата, която предвиждаше да се изкажат само лидерите на групи. От БСП пък забравиха да предложат навреме пряко излъчване по БНТ и БНР и така народът не чу отчета на премиера, а само политическите слова.


ОРЕШАРСКИ СИ ПИСА МН. ДОБЪР (5), Телеграф - стр. 2

Премиерът отчете, че страхът е изчезнал, а нормалността се е върнал

„100 мерки за 100 дни" на правителството. Това отчете вчера пред депутатите премиерът Пламен Орешарски и си писа оценка мн. добър (5).Той дойде в парламента, за да представи какво е свършил кабинетът от началото на мандата си, а утре се очаква да представи и план-програма с конкретни мерки и срокове за изпълнение. Отчетът започва с описание на членовете на кабинета, носещо името „Кои сме ние?", като в документа се казва: „Това е най-академичното правителство, това е най-непартийното правителство: само 4-ма министри са членове на политически партии, това е правителството с най-много жени: 7 от 18."Орешарски отново посочи, че в мандата му се е върнала нормалността и е изчезнал страхът, а държавата е започнала да се разплаща с бизнеса. Става въпрос за 242 млн. лв. забавени плащания, 13,1 млн. лв. просрочени лихви за 2013 г. и 41,2 млн. лв. за 2012 г., пише в документа. Като икономически постижения отчетът посочва още написването на национална стратегия за насърчаване на малките и средните предприятия, която щяла да обхване 48 000 такива фирми, намаляването на административната тежест за бизнеса, стабилизирането на държавни предприятия, като тук е даден пример с ВМЗ - Сопот, и изплащането на забавените заплати на работниците там. Предприети са и спешни мерки, за да не загубим пари от еврофондовете, каза още премиерът.
100-те дни на Орешарски: Наи-академичен и непартиен кабинет, в. Капитал Дейли - стр. 4 Най-академичното правителство и най-непартийното правителство, което формулира политиката си с неправителствения сектор. Така вижда себе си кабинетът на Пламен Орешарски в отчета си за първите сто дни управление, озаглавен „100 мерки за 100 дни". Отчетът бе предварително раздаден на депутатите и лично представен от премиера в пленарната зала в четвъртък. Представянето му се случи минути след като ГЕРБ внесе искането си за вот на недоверие срещу правителството заради „несъществуващото" министерство на инвестиционното проектиране.
Орешарски пред НС: Убеден съм в градивния характер на нашето управление, в. Новинар - стр. 6, 7

Наскоро изтекоха 100 дни от кабинета, който ръководя. Време, което е късо, за да изпълни всички намерения и ангажименти, но достатъчно, за да покажем посоката, в която пое управлението. По общоприети стандарти първите 100 дни на всеки кабинет е период, в който министрите поемат управлението на министерствата, правят преглед на наследените проблеми и дейности и продължават работата по политиките, които се вписват в програмата на новото правителство. По тези първи стъпки на всяко ново правителство се анализира неговият профил и се правят оценки за пътя на кабинета. Те служат за оценяване на политиките в зависимост от възгледите и външните наблюдатели. Надявам се, че представеният отчет дава ясна картина за критериите, които маркирах преди малко. Не мисля, че изчерпателното посочване на всичко, което е свършено, е водещото, по-съществено е да се посочат мерките, които кореспондират на поетите и отразени в програмите ангажименти. Пред вас са обобщени и представени най-важните 100 мерки на кабинета.


100 мерки за 100 дни отчете Орешарски, В. Дума - стр. 3

100 мерки за 100 дни отчете вчера пред парламента премиерът Орешарски, който дойде в Народното събрание заедно с всички свои министри. Като едно от постиженията той посочи постепенното освобождаване на страната от страха, който бе блокирал досега бизнес климата у нас. Възстановяването на нормалния демократичен ред е предпоставка за каквито и да било реформи, отбеляза министър-председателят в своето експозе пред депутатите. Значителна част от отчетените мерки са насочени към насърчаване на стопанската активност и формиране на конкурентна икономическа среда и париране на монополните проявления, на първо място в енергетиката. Като следваща важна стъпка е повишаване на събираемостта на приходите. Третата група мерки са социални. Сред тях е увеличение на обезщетението за отглеждане на дете от една до две години от 240 на 310 лева, както и на еднократната целева помощ за първокласници, разширяването на обхвата за енергийно подпомагане. Пламен Орешарски отбеляза, че са оказали отпор на натиска за поредно увеличение на цените на електроенергията.Орешарски писа петица на кабинета, в. Монитор - стр. 4, 5

Орешарски писа 5 на кабинета, в. Стандарт - стр. 5

Премиерът Пламен Орешарски се отчете за 100-те дни управление, в. Политика - стр. 2

Премиерът Орешарски си писа „много добър пет", в. Земя - стр. 3
Сергей Станишев, БСП: Правителството върна демокрацията, в. Монитор - стр. 4

Правителството на Пламен Орешарски върна демокрацията в страната, отчете вчера лидерът на БСП Сергей Станишев. Едно от най-големите постижения на кабинета според него е преодоляването на страха. „Днес никой не се страхува да протестира, да изразява различно мнение, без да го грози репресия или преследване”, заяви Станишев по повод отчета на кабинета за първите му 100 дни. По думите му правителството заварило „една разградена държава, управлявана от екрана на телевизора с много фанфари и фойерверки”. Затова първата задача на Орешарски била да се отърси от порочния и задкулисен модел на бившото управление. Той изрази съжаление, че най-голямата парламентарна група – тази на ГЕРБ, свенливо бойкотирала парламентаризма.


БСП: Кабинетът завари разградена държавност, Телеграф - стр. 2

Какво завари правителството на Пламен Орешарски - една разградена държавност, една държава, която се управляваше от екрана на телевизора, с много фанфари. Истинското управление беше задкулисно, но то излиза наяве. Сегашното правителство за 100 дни одобри един пакет от близо 100 мерки. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев от трибуната по повод отчета на Орешарски. Той поиска още реформи и хвърли камък в градината на ГЕРБ, казвайки, че партията на Бойко Борисов не е успяла да проведе тези реформи. И това било констатацията на ЕК.


Правителството отчете пожелателни мерки и академичност, в. Сега - стр. 3

БСП, ДПС и "Атака" не устояха на изкушението да атакуват предишната власт

Дългоочакваният и отлаган на няколко пъти отчет на правителството за първите 100 дни се оказа изпълнен с оптимизъм, където пожелателното често се представя за реално свършено. Премиерът Пламен Орешарски нарече кабинета си "най-академичния", "най-демократичния" и "най-непартийния". С процедурни хватки БСП и ДПС отрязаха възможността за дебат на документа "100 дни, 100 мерки" и лишиха опозицията от възможност да задава въпроси на министрите. В телеграфен стил Орешарски изложи и постиженията на подчинените си - страната постепенно "се освобождава от страха", изплатени са част от просрочените задължения, намалено е салдото на невъзстановения ДДС, предприети са мерки за повишаване на събираемостта на бюджетните приходи, подготвени са промени в единната сметка, разработени са поправки в ЗОП, за да се даде шанс и на малките и средните фирми и др.

Орешарски бил започнал 40 реформи, В. Преса - стр. 1 , 4
Президентът Росен Плевнелиев: Не разбирам какъв страх е победен, в. 24 часа - стр. 3 „Не е работа на президента да дава оценки на правителството. Народът ще направи своите оценки, но се радвам и съм благода рен, че бе направен отчет и той е публичен. Това е съществена част от демокрацията и възстановяване доверието на гражданите към политиците", заяви в ракитовското с. Дорково президентът Росен Плевнелиев. Той обаче изрази недоумение от думите на премиера Пламен Оре шарски, че сред основните успехи през 100-те дни на кабинета е този, че е победен страхът.
Президентът отказа да оцени отчета на правителството, В. Дума - стр. 2

Не му приляга на президента да раздава оценки от 2 до 6, народът ще направи своята оценка. Така държавният глава Росен Плевнелиев коментира отчета, който направи правителството за първите сто дни от мандата си. Той благодари на кабинета, че е направил публичен отчет на свършеното дотук, защото, по думите му, “това е много съществена част от демокрацията и помага на възвръщането на доверието на гражданите към политиците”.


Сергей Станишев призова за повече реформи, в. Новинар - стр. 2

С призив за повече реформи в секторите се обърна лидерът на БСП Сергей Станишев към кабинета. Той даде за пореден път отлична оценка на правителството на Пламен Орешарски за първите 100 дни от мандата. По думите му новата власт е заварила разградена държава и много проблеми по ресори. Той осъди поведението на ГЕРБ, които атакували с "махленски изказвания" декларацията за национални приоритети. Сегашният кабинет според Станишев е подобрил състоянието на бизнеса и на социалния сектор. „Правителството за сто дни одобри един пакет от близо 100 мерки, облекчаващи административната тежест върху бизнеса. Започна оздравяване на държавните предприятия.


ГЕРБ бойкотира националните приоритети, Телеграф - стр. 2

Депутати от три от общо четирите парламентарни групи, с изключение на ГЕРБ, гласуваха „за" декларация за актуалните национални задачи и приоритетите на Народното събрание. .Прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика и за отстояване на обществените и националните интереси; ускорено икономическо развитие, за нова индустриална политика и за разкриване на нови работни места" са сред основните приоритети, по които ще работи парламентът, след като бяха гласувани от БСП , ДПС и „Атака". От ГЕРБ обаче категорично отказаха да подкрепят декларацията, като дори не участваха в гласуването. а лидерът на партията Бойко Борисов оприличи документа на Комунистическия манифест и обясни, че в него няма нищо конкретно, а общи съждения, които всяка нормална европейсПри отчета на Пламен Орешарски пък от ГЕРБ заявиха, документът „100 мерки -100 лъжи".


Бойко Борисов, ГЕРБ: Приоритетите на БСП са като комунистически манифест, Монитор - стр. 4. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов сравни декларацията за националните приоритети, която НС прие вчера, с комунистически манифест. „Най-малко БСП има моралното право да предлага такъв документ. Какво има в него?! Все едно ме питат дали харесвам слънчевото време или дали обичам лятото”, ядоса се Борисов. Той посочи, че парламентът е „непрозрачен и нелегитимен” и затова депутатите от ГЕРБ били взели решение да не гласуват нито „за”, нито „против” документа. В единия случай щели да ги обвинят, че са заедно с трите останали партии, а в другия – че не подкрепят дадени идеи. „Като всяка европейска партия и ние имаме приоритети, за какво трябва да ги подписваме в декларация”, попита Борисов.
Парламентът ще къса зависимостта бизнес - политика, в. 24 часа - стр. 3

ГЕРБ не участва в гласуването на декларацията за приоритетите, внесе вот на недоверие. Народното събрание ще работи за прекъсване на порочните зависимости между бизнес и политика. Това бе записано в декларация, която депутатите от БСП, ДПС и „Атака" приеха вчера. ГЕРБ разкритикува документа и не участва в гласуването му. „Декларацията е като Комунистическия манифест, а записаното в нея се свежда до „Харесвате ли слънчевото време? Обичате ли да е лято?", обобщи Бойко Борисов по-късно в кулоарите.


Вкараха в декларация лятото, Аврора и БКП, Стандарт - стр. 4

Лют спор се заформи за втори ден около декларацията на БСП за национални приоритети на парламента. "Този манифест е написан в стил петилетката предсрочно", атакува текста Цвета Караянчева от ГЕРБ. "Някога в този стил се пишеха пионерските поръчения", припомни си тя и сравни декларацията с лозунги от преди 1989-а. "Звучи ми като: Да влезем в комунизма с лъснати обувки", заяви тя. И запита "С лозунги ли ще борим бедността?" Лидерът на партията Бойко Борисов пък допълни, че ГЕРБ не са гласували, защото записаното в декларацията се свеждало до "Харесвате ли слънчевото време, обичате ли да е лято?". Реакцията на соцлидера Сергей Станишев обаче не закъсня. "Изявлението на Борисов, че декларацията е комунистически манифест потвърждават думите ми, че той е кадрова грешка на БКП. Явно мисленето му е останало във времето на "Комунистическия манифест". "Като гледам и превъзбудата на ГЕРБ в опита им да яхнат протестите, явно залповете на Аврора отекват в главата на Борисов", контрира той. По негови думи ГЕРБ не се интересуват от тези приоритети и затова не са участвали в гласуването. Декларацията бе приета с гласовете на БСП , ДПС и "Атака".Парламентът прие национални приоритети, в. Политика - стр. 2
ГЕРБ внесе вота на недоверие и вече мисли за други, , в. Сега - стр. 3

ГЕРБ се закани да затрупа управляващите с вотове на недоверие, но засега не е ясно коя ще е следващата тема. Вчера депутатите на Бойко Борисов внесоха първото си искане за недоверие към кабинета "Орешарски" заради новото Министерство на инвестиционното проектиране. ГЕРБ преформулира вота от искане на недоверие за цялата политика на кабинета, след като бе зарината от упреци, че така ще осигури спокойствие на правителството през следващите 6 месеца.


ГЕРБ чака рамо от всички срещу властта, в. Труд - стр. 3

Първият вот на недоверие срещу кабинета „Орешарски" вече е факт. Депутатите от ГЕРБ внесоха мотиви за оставката на правителството заради провал покрай създаването на новото Министерство за инвестиционното проектиране. Според опозиционерите ведомството досега не е заработило и само внася хаос в администрацията.


96 от ГЕРБ подписаха първия вот на недоверие, В. Дума - стр. 3

Лиляна Павлова, Димитър Главчев и Александър Ненков внесоха вчера в деловодството на парламента искането за първия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, подписано от 96 депутати от ГЕРБ. От списъка отсъства само колежката им Йоана Кирова, защото не била в България. Както предварително беше обявено, вотът е в областта на инвестиционната политика.


ГЕРБ внесе вот на недоверие към правителството, в. Новинар - стр. 2

Депутатите от ГЕРБ внесоха вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски, подкрепен с 96 подписа на народни представители, предаде БГНЕС.

Липсва само един подпис на депутат и той е на Йоана Кирова. Вотът е формулиран като вот на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски заради водената инвестиционна политика и посочва Министерството на инвестиционното проектиране. Това министерство, според ГЕРБ, още не е структурирано, няма дейност, забавя важни проекти и търгове и нанася вреди на целия сектор. Вотът бе внесен от Димитър Главчев, Лиляна Павлова и Александър Ненков.

ГЕРБ внесе вот на недоверие към кабинета, в. Политика - стр. 2

ГЕРБ внесе вота на недоверие, в. Земя - стр. 3

Бившите управляващи с 4 страници мотиви за вота, в. Монитор - стр. 4
Валентина Богданова, депутат от Коалиция за България: Оставка сега означава отново година на Дянков, Политика - стр. 11

Парламентът трябва да извежда напред идеите и да търси решения за проблемите на хората. Вотът на недоверие е инструмент за опозицията във всяко едно Народно събрание. Интересното е, че ГЕРБ се кани да го внесе още през първите 100 дни от управлението на правителството и то за цялостната му политика. Това е неприемливо, защото не може да твърдиш, че за това време познаваш работата на кабинета. Мисля, че можем да оборим този вот само с аргументи и факти. Между другото, по този начин ГЕРБ помагат и на парламентарните групи, подкрепящи управлението, защото ако нещо от работата ни е останало неразбрано, то сега това ще се изясни.Бих казала, че правителството, за да оцелее, трябва да работи. Между другото, този въпрос като че ли е закономерен. Едно правителство няма смисъл да се бори само и единствено за да пребивава във властта. Голяма част от нас са влезли в Народното събрание със своя кауза и с една обща воля да търсим позитивна промяна. Все пак в правителството няма случайни хора, а такива с утвърдени имена и статут, биография. Имат воля да правят смислени закони, да вземат смислени управленски решения. Протестите навън ги карат да бъдат предпазливи, но и много по-амби-цирани. Какво означава битка за оцеляване или оставка тук и сега? Означава, че няма да имаме нов бюджет и 2014 г. ще бъде отново година на Дянков. Няма да бъдат приети необходими за хората закони в социалната сфера и такива, които правят по-смислена икономическата среда. Всъщност не е ли това искането на по-голямата част от българите?След 35 години 2 повече пенсионери, 24 часа, 1 – стр.

Почти двойно ще се увеличат пенсионерите, които работещите българи ще трябва да издържат. Това е прогноза, направена в доклад на Световната банка и се отнася за 2050 г. Ако сега 100 осигуряващи се работят, покривайки разходите за 77 пенсионери, след 37 години бройката им ще скочи на 109. Проучването е за икономическото въздействие на застаряването на населението и вариантите за смекчаването му. Докладът е направен по искане на финансовото министерство и се базира на данни към август. Според тях, ако през 1960 г. средната възраст на българите е била малко над 30 г,. сега е почти 43 г. Според прогнозните очаквания до 2050 г. един на всеки трима българи ще бъде на възраст над 65 г. и само един на всеки двама - в трудоспособна възраст. Бързото застаряване ще отправи сериозни предизвикателства към пенсионната система, предупреждават експертите. Прогнозите са населението над 65-годишна възраст да се увеличи с около 60% до 2075 г.


Световната банка иска 2% увеличение на осигуровките, Сега - стр. 1; 2 -

Хората без пенсионни права ще стават все повече и държавата трябва да им осигури универсална пенсия, пише в доклада, който анализира застаряването на населението у нас. Само при увеличение на осигурителните вноски и постоянно повишаване на изискванията за пенсиониране системата на общественото осигуряване в България има шанс да издържи в бъдеще, когато заради тежката демографска криза един на всеки трима българи ще е над 65 г., а в трудоспособна възраст ще е само половината население. Това предричат от Световната банка в свой доклад за смекчаване на икономическото въздействие на застаряването на населението. Осигурителните вноски трябва да се вдигнат поне с 6%, за да се запълни дупката в бюджета, са изчислили авторите на доклада. От Световната банка обаче признават, че това би се отразило негативно на бизнес средата, затова предложението е осигуровките да се вдигнат с 2%. Не е много ясно обаче как ще се мотивират младите да внасят по-големи осигуровки, след като прогнозите на банката са в бъдеще все по-малко хора да могат да изпълнят условията за пенсиониране.


След 40 години - по-бедни и по-стари, Капитал Daily – 1 стр.

България се нуждае от спешни реформи, за да се бори с влошаващата се демография, според доклад на Световната банка. България трябва спешно да започне реформи в ключови сектори, за да намали неблагоприятните ефекти от все по-застаряващото население. Очакванията са след около 40 години работещите хора, т.е. тези, които създават добавената стойност в икономиката, да са с 40% по-малко. Това става ясно от изготвен от Световната банка доклад, озаглавен "Смекчаване на икономическото въздействие от застаряването на населението".В документа се посочва, че България е на път да се превърне в страната с най-рязък спад на съотношението между застаряващо и население в трудоспособна възраст, а това ще засили натиска върху икономиката и държавните финанси. Причината - делът на работещото население е ключов фактор за нивото на доходите. Ако те не растат, икономиката също няма да върви нагоре.


Стандарт - стр. 1 - Без ипотеки до живот

Отписват борч при отнето единствено жилище

Да се сложи край на заробващите ипотеки до живот. Тази идея е залегнала в пакет от проектозакони, подготвяни от група депутати от БСП и ДПС. Предвижда се въвеждане на 5-годишна давност за лошите ипотечни кредити, както и дългът към банката да се отписва поне наполовина при отнемане на единствено жилище. Очаква се текстовете да са готови до месец. Все още се умува дали давността да е само за лошите ипотеки, или да включва и потребителските кредити. Друга идея е да се забрани на банките произволно да оскъпяват кредитите. Обсъжда се лихвата да бъде обвързана с международен индекс.
Няма да спират тока в петък и в празник, Преса, 1 – стр.

Проектът увеличава срока за жалби от 3 дни на 2 месеца

Енергото вече няма да може да ни спира тока в петък, дори да е изтекъл срокът за плащане на сметката. Това предвижда промяна в Закона за енергетиката, дело на депутати от Коалиция за България.
875 на незаконна слушалка в МВР, Монитор – 1 стр.

Имената им изплували от тефтерите на бившите служители на СДОТО

875 души са били подслушвани незаконно от бившата Специализирана дирекция „Оперативни технически операции” на МВР по времето, когато Цветан Цветанов беше шеф на вътрешното ведомство. Имената на подслушваните изплували от работните тефтери на служителите на СДОТО, съобщи вчера главният прокурор Сотир Цацаров.Проверката на обвинителите, които разследват Цветанов заради съмнение, че е поръчвал незаконно подслушване на политически опоненти и бизнесмени, показва, че за 875 души дирекцията не е получила необходимото от съда разрешение за подслушване. По делото обвиняеми са бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, тримата ексшефове на спецслужбата, както и началникът на 4-ти отдел Радко Димитров, станал известен като Радко Отвертката. Прякора си полицаят получи, след като се опита с отвертка да разглоби компютрите на СДОТО, за да заличи събраната в тях информация.
Магистралите убиха селските пътища, ТЕЛЕГРАФ, 1 стр
Кратери и храсти завземат дублиращите пътища край магистралите, по които би трябвало да се движим в случай на ремонт или катастрофа по аутобана. Това установи проверка на „Телеграф". А докато селските пътища буквално изчезват, магистралите убиват и търговията по някогашните първокласни шосета.

Дянковизми дразнят левите, в. Стандарт - стр. 12

В БСП започна една може би закъсняла с няколко месеца дискусия за самия начин, по който беше формиран кабинетът "Орешарски". Тогава, по силата на конкретните обстоятелства, а може и би и на икономически интереси не бяха ясно посочени какви очаквания има БСП като основна подкрепяща правителството партия. И какви са границите на тази подкрепа, защото всички си спомнят, че тогава заявката бе не за партийно-коалиционно, а за експертно-програмно правителство. И какво трябва да бъде доверието към неговата програма. Тези неясноти сега започват да се проявяват, което е нормално. Защото предстоят две важни събития, които ще определят съдбата на кабинета. Първо - управленската му програма, и второ - приемането на бюджет 2014.


БСП вдига заплатите на общинските съветници, в. Труд - стр. 3

Увеличение в пъти на заплатите на общинските съветници и възможност да се заплаща участието им в комисии и в заседания на местните парламенти - такива промени в Закона за местното самоуправление са внесли депутати от БСП. Повечето от тях са бивши общинари в София Георги Кадиев, Жельо Бойчев, Петър Курумбашев, а сред имената е и това на бившата кметица на Смолян Дора Янкова. Идеята е основната заплата на общинарите да е равна на минималната работна заплата, а с добавките за комисии и заседания тя да стигне до 70% от месечното възнаграждение на председателя на Общинския съвет. Той от своя страна не може да взема повече от 90 на сто от заплатата на кмета на съответната община. Размеръгна добавките за участие в заседания и комисии ще се решава от всяка община.


Иван Данов: Броженията в БСП не ме притесняват, В. Преса - стр. 11

„Броженията в БСП срещу съществуването на министерството не ме притесняват. Нашата цел е да вдигнем на крака строителния и проектантския бранш." Това заяви проф. Иван Данов, министър на инвестиционното проектиране.От няколко дни ключови фигури в БСП отново поставят под съмнение нуждата от новата структура. Шефът на регионалната комисия в парламента Димчо Михалевски е на мнение, че създаването й е грешка. А колегата му от БСП Емил Костадинов се усъмни в професионалните качества на назначения зам.-министър Джейхан Ибрямов от ДПС.


Местан и премиерът на четири очи, в. Труд - стр. 2

Веднага след отчета за първите 100 дни от мандата премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ДПС Лютви Местан влязоха на среща на четири очи в една от стаите в парламента, която не се използва от депутатите. В предишния мандат там се разполагаха избраниците от „Атака". Двамата политици разговаряха насаме около 20 минути. В същото време соцлидерът Сергей Станишев бе забелязан да говори по телефона в коридора. След срещата Местан обяви, че са обсъждали политики на кабинета, както и стратегия за действие при вота на недоверие, внесен от ГЕРБ.


Умуват да съдят ли Станишев, в. Труд - стр. 4

До 15 дни прокуратурата ще реши дали ще направи четвърти опит да изправи пред съда лидера на БСП Сергей Станишев, или ще прекрати делото срещу него. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Станишев има обвинение за това, че е загубил 7 секретни доклада на ДАНС, МВР и НАТО. Прокуратурата иска той да бъде освободен от наказателна отговорност и да бъде глобен, но всеки път, когато внасяше предложение за това, съдът заявяваше, че обвиненията на Станишев са неясни и немотивирани. „Не ми е ясно какво трябва да направим, за да не стигне до четвърто връщане. Задайте този въпрос на хората, които връщат делото", каза Цацаров.н!


Три пъти връщат казуса „Станишев”, в. Монитор - стр. 2

Делото за загубени десет секретни документа от деловодството на МС срещу  Сергей Станишев е връщано 3 пъти от съда. То е било внасяно с предложение за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78А от НК. Магистратите от Софийския градски съд обаче три пъти връщат процеса заради  допуснати съществени процесуални нарушения. „Прокуратурата ще вземе решение какво да направи. Решението е много просто -  или преценява, че няма престъпление, или иска имунитета на Станишев и внася делото за 4-ти път в съда”, обясни вчера главният прокурор Сотир Цацаров.


Борисов призна за среща с Цветан Василев, В. Дума - стр. 3

Не се срамувам от срещи, от нищо, което съм направил, защото то е било винаги в услуга на държавата, заяви вчера Бойко Борисов и потвърди изнесената от лидера на ДПС няколко часа по-рано информация, че се е срещал с шефа на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, докато е управлявал. Лидерът на ГЕРБ обясни, че било интересно именно Местан да твърди, че не познава Василев и че не се е виждал с него. Лидерът на ДПС обясни по-рано, че не се е срещал и не познава банкера и в същото време посъветва да бъдат питани за него президентът Плевнелиев и Борисов за това какви интереси има той и има ли кръг около него. Лидерът на ДПС поясни, че, доколкото си спомня, при управлението на ГЕРБ огромен процент от публичните средства са били в КТБ.Правителството обмисля да изтегли синдикиран външен заем, в. Капитал Дейли - стр. 5 Синдикиран заем от чуждестранни банкови институции обмисля да изтегли правителството до края на годината. Това каза финансовият министър Петър Чобанов в Народното събрание и обясни, че ако има такъв заем, размерът му ще е около 360 млн. евро, или 700 млн. лв. Засега е опция. „Това е една от опциите, които допускаме като средство да се изпълни дълговата политика за 2013 г. Планираният обем е малък за структуриране в облигационна емисия и голям по обем за българския пазар, ако искаме правителството да не измества корпоративния сектор за заемния ресурс на банките", допълни Чобанов.
Франция не ни пуска в Шенген, Труд - стр. 26 -

Въпросът за приемането на България и Румъния в Шенген не стои на дневен ред нито сега, нито след 1 януари. Това заяви в радиоинтервю за „Франс интер" френският вътрешен министър Манюел Валс.„Като член на съвета на министрите на вътрешните работи в Съвета на Европа аз съм силно резервиран към отварянето на границите с България и Румъния, които не са направили необходимите усилия за гарантиране сигурността на нашите граждани", обяви френският МВР шеф.Той определи лидерката на националистите Марин льо Пен като некомпетентна по повод коментара й, че решението за влизането на двете страни в Шенген вече е взето. Против членството е и Холандия.Неотдавна външният министър Кристиан Вигенин прогнозира, че до края на годината двете страни ще влязат в Шенген с въздушните си граници. Само преди месец той не предложи орден за френския посланик у нас Филип Отие, който си тръгна без традиционната „Стара планина".1п


Младите не знаят де е България, Труд

Младите българи не знаят де е България - само 45,9% знаят всички държави, с които граничи страната ни. Почти 41 процента бъркат един или повече от съседите ни, а останалите или изобщо не знаят с кого граничим, или сочат съвършено различни държави.Печалният извод е от национално представително изследване на НЦИОМ, проведено от 7 до 19 юни т.г. сред 1100 младежи на възраст между 15 и 35 години. То е направено по поръчка на фондация "Конрад Аденауер".


Вузове в Пловдив търсят китайски студенти, Дума, 1 стр.

Китайски студенти може да учат в Медицинския университет в Пловдив. Това е първото висше учебно заведение, чиито представители водят официални преговори с китайска компания, изявила желание да промотира българското образование в източната страна. "Две са причините наши младежи да следват тук - добрата цена за обучение и възможност за придобиване на европейска диплома", посочи шефката на китайската компания И Хун. Тя има централи в 5 от големите китайски градове и над 50 клона в страната. Въпреки това фирмата смята да открие нови 2 офиса, специализирани в привличането на китайски студенти към България.


Народният театър заплашен от затваряне, Репортер, 1 – стр. Има опасност Народният театър „Иван Вазов" да спре да работи, тъй като има сериозно забавяне на заплатите на актьорите, заяви пред "РЕПОРТЕР" председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.
Георги Първанов Президент на Република Бьлгария за периода 2002-2012 г.: да потърсим новите параметри на националния ни успех, Земя - стр. 17 -

Продължаваме и развиваме един формат, който имахме по времето, когато бях държавен глава. Този формат се наричаше „Български дебати" и сега първата дискусия ще е насочена към параметрите, предпоставките за българския национален успех. Всъщност това ще е общо политическа дискусия, в която да видим и дневния ред на обществото, да видим кои са предстоящите задачи и кои са политическите условия за реализирането на националните цели. И не по-маловажно е как да мобилизираме един по-голям кадрови ресурс - кадърните, доказаните професионалисти. Не само нови хора, както е модерен този порив. За мен е важно, наред с привличането на нови лица, да не изхвърляме „извън борда" хората, които са се доказали като добри професионалисти и управленци. Надявам се въпросната мрежа дискусионни клубове да го постигне. България дори и в рамките на прехода имаше своя успех. В началото на 21-ви век имаше политическа стабилност, имаше добър икономически ръст, постигнати стратегически успехи, имаше подем на нацията. Той обаче беше прекършен и заради някои външнополитически събития, имам предвид кризата, но и заради едно недалновидно, калпаво управление на ГЕРБ след 2009 г. Сега е нужно да потърсим новите параметри и мотиви на успеха. Мога да посоча много примери за индивидуален или групов успех - нашите математици, физици, спортисти, музиканти. Те са символ на българския успех. Успехът на нацията ще бъде колективен успех на всички тези наши сънародници.


Половината от депутатите ще бъдат избирани мажоритарно, в. Сега - стр. 1

Управляващите и опозицията са склонни да разрешат половината от депутатите да се избират мажоритарно, стана ясно след заседанието на временната комисия за Изборния кодекс. От БСП обясниха, че в партията има силни гласове за прилагане на немската система вместо преференциално гласуване, при което избирателят има право да отбележи предпочитан от него кандидат от партийната листа. В соцпартията са притеснени от вътрешнопартийни боричкания, а преференциалният вот ще засили тази тенденция. За ГЕРБ водещият мотив за смесена система е, че мажоритарният избор е едно от основните искания на протестиращите граждани.


ГЕРБ оспорва решението на КС за отчуждаването на имоти, в. Сега - стр. 5

Депутатите от ГЕРБ упорито настояват обявеното за противоконституционно от съда предварително изпълнение на отчуждаването на частни имоти да остане. Преди месеци КС отмени текстовете, приети при ГЕРБ през 2009 г. Сега бившите управляващи предлагат изменения в закона за държавната собственост, с които на практика и занапред държавата и местната власт да имат право да влязат във владение на имота, дори и ако отчуждаването се обжалва в съда. Вчера тези промени не минаха на първо четене в регионалната комисия.Интервюта:
Валентина Богданова, депутат от Коалиция за България: Оставка сега означава отново година на Дянков - в. Политика - стр. 11
Генерал-майор проф. Стоян Тонев: Дадохме 550 легла за бежанците от Сирия - В. Преса - стр. 14, 15
Меглена Кунева, лидер на Движение "България на гражданите": Арогантно е да се кроят коалиции отсега - в. 24 часа- стр. 13

Изготвил: Боян ЦоневСподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница