Анализ на реклама („благодаря ти, мамо на p&G)Дата16.11.2017
Размер43.27 Kb.
Размер43.27 Kb.

НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТhttp://tedxnbu.files.wordpress.com/2011/01/logo-nbu-sinio-1.jpg

ГР.СОФИЯ
КУРСОВА РАБОТА

НА ТЕМА:

АНАЛИЗ НА РЕКЛАМА („БЛАГОДАРЯ ТИ, МАМО” НА P&G)

https://jamesbarrassbanks.files.wordpress.com/2013/06/pg-thankyou-mom.jpg
Изготвил: Проверил:

София, 2015

1. Описание на рекламата. Слоган, основен рекламен текст, ехо-фраза, pack shot, лого, обещание на продукта и т.н.

https://www.youtube.com/watch?t=42&v=2V-20Qe4M8Y


Тззи реклама започва с това как майките по света събуждат своето дете, подготвят го за деня, как спортуват, перат и изпълняват други домакински дейности. По същество, това показва, че всички майки помагат на детето, за да успее. С други думи, посланието е, че зад всеки велик олимпийски спортист (и спортист като цяло) стои една чудесна/добра майка.

Рекламата завършва с думите: „Най-трудната работа на света, е най-добрата работа на света. Благодаря ти, мамо”. Тогава дикторът казва: „P&G: Горд спонсор на майки”. Тази реклама P&G стартира на Деня на майката. По този начин, аз мисля, че това е чудесна реклама. Тя подчертава разнообразието на спортистите на Олимпиадата от целия ​​свят и празненство за идеята, че те най-вероятно прекарват своя живот в тренировки. Зад всички тези тренировки стои вероятно една майка, която е помогнала на спортиста да достигне дотам. Хората харесват Олимпийските игри, защото те ги събират. Следователно P & G е свършила страхотна работа в тази реклама като се съсредоточава върху това да покаже как ние по същество сме едни и същи (тъй като компанията показва как спортистите от цял свят са ​​ израстнали по един и същ начин). Като цяло, аз вярвам, че тази реклама е ефективна, защото тя емоционално улавя универсалния сентимент - майките ни помагат да правим всичко възможно всеки ден и показва, че P&G е горд спонсор както на Олимпиадата така и на майките. Тъй като P&G притежава много марки, които майките използват (като почистващи консумативи and лекарства), P&G ясно привлича своята целева аудитория на майките с тази реклама. С тази реклама, P&G успява да благодари на целевия пазар на майките за хаотичната, стресираща и често неблагодарна работа по отглеждането на деца, които от своя страна ще помогнат за продажбите на компанията. Сюжетната линия (ежедневието на майките от цял ​​свят, които се грижат за своите деца) ефективно допринася за посланието, че майките са причината за успеха ни. На това P&G се опитва да акцентира. Сюжетните линии, музикалния фон, както и рекламното съобщението правят тази реклама в един уникат за всеки, който я гледа.


3. Актантни роли.

Рекламата показва много различни герои, които се борят да станат най-добри в своите спортове.


4. Композиция. Ляво/дясно, център/периферия и т.н.

Красиватс музика в рекламата е озаглавена "Примавера", съставена от великия италиански пианист и композитор Людовико Еинауди. Известен с композиране на музика за няколко филми и трейлъри на филми, той е считан за един от най-талантливите музиканти в бизнеса.

Музиката е пълна с хармония и спокойствие, оставяйки на слушателите облекчение след среща с трудности. Преглед в YouTube, описва композицията като „... като чуплив обезпокоителен вътрешен мир, който е разбит на две от пристъпи на тревожност”. Тази музика е единствено използвана в драматична френска комедия „The Intouchables”.
5. Структура на рекламния знак. Денотация и конотация на основите елементи.

Също трябва да се отбележат, скритите марки в рекламата. Марките не са ясни и не са предназначени да бъдат като те са подсъзнателни съобщения, които потъват в съзнанието на зрителите. Подсъзнателните съобщения се отразяват на подсъзнанието, тъй като те преминават много бързо в един филм или са заровени в печатни изображения и аудио съобщения. Ако се отдели специално внимание, може да се намерят четири Pampers продукти, Oral-B паста за зъби върху мивката в банята, бутилка Tide и Head & Shoulders и Pantene Pro-V в банята.

Забележително е, че ефективната реклама отхвърля целия словесен език. Това е високо ефективно, доколкото рекламните сценаристи и режисьори искат зрителят да настрои фокуса върху графиката и действията. Падащото бебе, плачещото дете, сноуборда, пързалянето с кънки и т.н. Рекламата завършва с „Защото ни учи, че неуспахът само ни прави по-силни” и след това „Благодаря ти, мамо”. https://alhusayn.files.wordpress.com/2014/08/pantene-pro-v.png
6. Доминираща комуникатива функция според комуникативния модел на Роман Якобсон.

Основната цел на тази реклама е да се засили утвърждението на продуктите на компанията в съзнанието на майките по целия свят. Не се вижда логото Pampers на пелените на бебето, нито пък се вижда Pantene Pro-V шампоан, използван за къпане на децата. Това е „капиталова реклама”, която е насочена към продажба на емоционалната връзка на компанията, а не на конкретен продукт.


8. Рекламна стратегия. Тип остойностяване.

Компанията е искала да направи нещо, което ще направи значителна разлика за майките по целия свят. Стратегия е включвала предварително запитването към майките в няколко страни какво е това, което P&G би могла да направи, за да почете всичко, което майките правят за своите деца. Компанията е получила отговор, че няма по-добър начин за подкрепа на майките от това да се подкрепят местните младежки спортни организации за деца.

За да се направи лесно привличането на хората в рекламното послание на компанията, P&G е стартирала и приложение "Благодаря Ти, мамо", което позволява на хората да благодарят на собствените си майки, като качват персонализирано съдържание под формата на видео, снимки с надпис или текстови съобщения. Така потребителят е в състояние да насърчи приятели и своето семейство да направят същото, да разпространят думата „благодаря” и да покажат любов към майките.

Фиг.1 Приложение „Благодаря ти, мамо”

p&g

Източник: https://taravandygriff.wordpress.com/2013/05/07/

Емоционалната привлекателност може да бъде много силна стратегия. Връзката с реални майки е условие за автентичност и емоция. Това е лесно да усети съпричастност с майките, които са хранят своите бебета, приготвят обяд и други. Всеки има майка, и всеки може да се обърне към най-добрите аспекти в ролята на майката.


ИЗПОЛЗВАНА ЛИТЕРАТУРА:

  1. http://news.pg.com/blog/thank-you-mom/procter-gamble-launches-global-thank-you-mom-campaign

  2. http://consumerbehaviournitieg6.blogspot.com/2013/03/ad-analysis-2-p-thank-you-mom-campaign.html

  3. http://theconsumerfactor.com/en/celebrating-consumer-procter-gamble-case/
Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница