Анна Лашкова, Антоанета Заркова, Катерина Павурджиева, Фондация I can TooДата01.12.2017
Размер149.44 Kb.
Размер149.44 Kb.

Йога за деца с разтройство от аутистичния спектър и други специални нужди

Анна Лашкова, Антоанета Заркова, Катерина Павурджиева,

Фондация I Can Too

Йога център Свами Дев Мурти, София, България

yoga@swamidevmurti.org

Резюме: Докладът представя създадено ръководство от авторите за прилагане на йога при деаца с РАС и други специални нужди, базирано на проучване на световния опит в тази област. Дадени са насоки кои практики от йога и как да се прилагат. Разглеждат се също съвременните гледни точки за аутизма, неговия спектър и проявления.

Ключови думи: йога, аутизъм, РАС.

1. Увод

Все още няма единно мнение за причините за аутизма, както и за възможността да бъде излекуван. Официалната наука го смята за неизлечима болест, а алтернативните гледни точки варират от това, че аутизмът не е болест, до това, че е лечим с природни средства. Няма досега ясно посочени индикации, че йога премахва аутизма, но резултатите в много страни в Европа, в САЩ и Индия показват, че йога значително облекчава и подобрява състоянието на деца с РАС.

2. Изложение

2.1 Какво е аутизъм: Болест или не ?

„Аутизмът представлява усамотяване, самоизолиране. Аутизмът е психично заболяване, което засяга развитието на мозъка, а оттам и поведението на човек. Аутистите изглеждат като хора, които живеят в свой свят. Това е генерализирано разстройство на развитието от така наречения аутистичен спектър.“ – Уикипедиа.

„Аутизмът не е болест, а състояние. За него няма скъпо струващиоперации, трансплантации. Няма увредена тъкан, различна е само структурата на мозъка, което се обуслява от липсата или недостатъчността на нервни връзки в най-висшата нервна система на човека - периферната нервна система на мозъчната кора.“ - Фондация Стъпка за невидимите деца на България

2.2. Спектърът на аутизма

Терминът „спектър“ се използва за означаването на широк обхват от симптоми, умения и ниво на увреждане, или на липсата на способности, каквито дете с РАС (ASD) може да има. Някои деца са с леки или средни симптоми, докато при други те са тежки.

Според наръчника за диагностика на САЩ се определят пет разстройства, нарични още генеразлизирани разстройства в развитието (PDD):


 • Аутистично разстройство (класически аутизъм)

 • Разстройство на Аспергер (синдром на Аспергер)

 • Разстройства в развитието, недефинирани по друг начин

 • Разстройство на Рет (синдром на Рет)

 • Детски дезинтегративни разстройства (CDD).2.3. Причини за РАС

Все още не са изяснени причините за появата на РАС, нито за експоненцалното им нарастване. Някои от теориите, които се разглеждат като възможни причини, са следните:

1. Генетични и епигенетични. Дълго време е господствала генетичната теория, но с драстичното увеличаване на броя деца с такова състояне, тя отпада. Сега се знае много повече за това какви са симптомите на аутизма, както и за промените в мозъчните функции, предизвкани от него, но не и за причините, които го обуславят. Околната среда, или по-точно сбор от въздействия на околната среда, са сред епигенетичните причини, заподозрени да воят до тези състояния.

2. Пренатална среда – инфекции; агенти от обкръжаващата среда; други състояния на майката (гестационен диабет, дефицит на щитовидната жлеза, алкохолизъм, пушене, хербициди, флавоноиди и т.н. агенти.); други вътршноутобни фактори (стрес, повишен тестосерон, прием на фолиева киселина и др.)

4. Предродилна среда (хипоксия при раждането, хеморагична травма при преждевременно родените, автоантитела на майката и др.)

5. Следродилна среда (живак, ваксини – MMR и други, автоимунно заболяване; вирусна инфекция, прекалена хигиена, оксидативен стрес, липса на витамин Д, олово, парацетамол, синдром на пробитите черва, студена майка и др.)

6. Паразити, кандида, начин на хранене, токсикация, антибиотици

7. Еволюционна психология, която изгража теорията за крайния мъжки мозък, който е склонен към систематизация за разлика от женския, който е по-склонен към емпатия)

7. Живот в две реалности – сетивна и вътрешна. Тъй като децата с РАС не са приспособени към външната реалност, те се оттеглят навътре в себе си. Това подкрепя тезата, че това не е болест, тъй като приспособяването към болно общество едва ли е признак на обро здраве.

8. Кармична. Кармата според йога е природен закон, но тъй като никой обикновен човек не е в състояние да проумее моментните й въздействия, то пасивността и оправданието с кармичния закон е също толкова безсмислено, колкото и генетичната теория.

Една широко застъпена алтернативна теза твърди, че ваксините са основна причина за появата на РАС. Основен пропагандатор на тази теза е Джени Макарти, която също твърди, че нейният син е излекуван чрез алтернативни методи. Ето накратко нейната биография и теза, споделена в интервю за Си Ен Ен.

Дженифър АнДжени Макарти“ е модел, комедийна актриса, автор и активист. Започва като гол модел за Плейбой и е избрана за момиче на годината. По-късно работи в телевизията и се снима във филми. Има дълга връзка с Джим Кери. В момента води токшоу в ABC.

След диагностицирането на нейния син с аутизъм тя активно насърчава изследванията за причините в околната среда и ваксините и на алтернативните лечения на аутизма. Смята, че хелаторната терапия е спомогнала за излекуването на нейния син от ваксините. Автор е на книга за аутизма.

И двете й твърдения – за ваксините и за възможното лечение, са критикувани като непотвърдни от медицинската наука, а диагнозата на сина й Еван е оспорвана.

Ето и интервюто:

ДМ: Еван е диагностициран с ауризъм през 2005 година. Аз смятам, че това бе провокирано от ваксинацията. Вярваме в това, защото бяхме свидетели на регресията му след завръщането ни от лекарския кабинет – как дете в перфектно състоянив започна да чезне.

Журналистката обяснява, че медицинската общност продължава да твърди, че няма връзка, между ваксинацията и аутизма и пита, защо те дори не казват, че има вероятна връзка между ваксинацията и аутизма.

ДМ: Ако истински са замислиме за това, то причината е, че фармацевтиката е огромен бизнес.

Журналистката цитира учен, който казва, че една от причините да съществува страха от ваксините е силата на историите. „Изправени сме пред лични и завладяващи истории. Трябва да намерим начини да направим истинската наука по-завладяваща“, казва той.

Журналистката също казва, че без ваксинация много хора загиват.

ДМ: И от ваксинацията загиват хора. Моят син също умря пред мен за две минути.

Питайте която и да е майка от обществото на аутистите и тя ще ви каже, че ваксините причиняват всяка свдмица грип, морбили освен аутизъм. Те трябва да се събудят и да спрат да нараняват нашите деца. Не казвам на хората да не се ваксинират, но не разбирам защо е толкова трудно да се разбере, че заслужаваме безопасни инжекции и по-безопасен график.

Журналистката: Вие също казвате, че синът ви е излекуван. Още нещо, което медицинското общество казва, че не е възможно. Как успяхте да го постигнете?

ДМ: Да той е възстановен от аутизма, както и хиляди други деца. Следвайки биомедицинско лечение. В основата си това е промяна на храненето, даването на хранителни добавки и витамини, и детоксикация на тялото от метали и кандида и други биомедицински лечения. И той се възстанови. И причината медицинската общност да има проблем с това е, че така се лекува травмата от ваксината. Затова призовавам да чуете история след история на родители, които са взели лечението в свои ръце. Това е революция.

Журналистката: Но вие не сте лекар, както и другите майки.

ДМ: Имам предвид да вземете здравето на детето си в свои ръце. Не, че ще приготвяте лекарства в кухнята си. Но смятам, че алчността е причина да не могат да се променят графиците. И родителите призовават и настояват да не се нараняват нашите деца.

Бележка: В САЩ до втората година на децата се слагат 32 ваксини.2.4. Статистика

Приблизителна оценка на разпространението на аутизма по света

Още статистики за хронични детски проблеми

 • Наднормено тегло – 1:3

 • Дефицит на вниманието 1:5

 • Астма – 1:16

 • Алергия – 1:11

 • Аутизъм – 1:88 (1:55 при момчетата)

 • Смята се, че над 60 000 деца в България са засегнатите от аутизъм

2.5. ЛЕЧЕНИЕ

Според официалната медицина не съществува лечение, а само начини за овладяване донякъде на симптомите.

 • Лекарства – главно за потискане на симптомите

 • Учебни техники, специално предназначени за деца с РАС, за едновременна работа с децата и родителите им, за обучаване на родители и учители да разбират комуникационните, мисловните и емоционалните специфики на децата с аутизъм (ABA, Монтесьори и др.)

Алтернативно, според много родители, както и някои лекари и учени, публикували в книги и интернет, постигането на пълно излекуване е възможно чрез различни обикновено комбинирани подходи за изчистване на организма на детето.

 • Биомедицински протоколи – има различни протоколи, но те обикновено включват

 • диета

 • хранителни добавки за снабдяване на организма с витамини, минерали и т.н.

 • средства за изчистване на паразити, тежки метали, токсини

 • снабдяване с чист въздух (кислород), барокамера

 • движение

 • Любов и разбиране

2.6. Как помага йога

Според осегашния опит могат да се обобщят следните ползи от йога:

 • Йога позите помагат за свързване с тялото в релаксираща и неконкурентна среда

 • Йога позите повишават силата и издръжливостта, подобряват баланса, мускулния и нервния тонус, познавателните и двигателните умения, храносмилането, повишават гъвкавостта и подобряват стойката

 • Позите и дихателните упражнения стимулират жизненоважни области в мозъка и нервната система и помагат да се намали хиперактивността и безпокойството

 • Упражненията за очите стимулират оптичния нерв, повишават възможността за фокусиране на очите и разширяват уменията за разпознаване на думите

 • Звуковете, комбинирани с движение на ръцете (пляскане например), спомагат за подобряване на концентрацията, комуникационните и двигателните умения, като по този начин увеличават възможностите за училищна работа и за творчеатво

 • Релаксацията спомага за успокояване и засилване на централната нервна система

 • Визуализацията може да помогне за насочване на вниманието към освобождаване на напрежението в различни точки и да стимулира въображението

 • Като цяло йога затвърждава усещането за добро състояние, увеличва увереността и самочуствието

2.7. Световен опит – кратък прегле

 • Йога вече се използва с успех в няколко страни като САЩ, Великобритания и Индия за облекчаване и подобряване на състоянията, свързани с разстройствата от аутистичния спектър и други специални проблеми при деца. Вече е достъпна литература и е натрупан положителен опит, който може да се прилага и в България.

 • В Колорадо няколко регионални гимназии предлагат йога за деца с РАС и отчитат големи ползи. Училищата са Silver Creek High School в Longmont и Temple Grandin в Boulder, което дава образование от 6 до 12 клас на деца с РАС. Последното е организало и първия йога фестивал за демонстрация на своите класове по йога за учениците си.

 • Учени от САЩ са анкетирали учители в училище в Бронкс, които казват,че ежедневна програма по йога намалява агресивното поведение на децата, социалното им оттегляне и хиперактивността.

 • Отново в САЩ, Карън Махони, директор на програма за аутизъм, дава разрешение на Таня Сугарман, която е театрален учител в Линкълн училището в Еванстън и дългогодишен практикант на йога, да провежда йога занимания. Тя започва с малка група деца и споделя: „Бях изумена. Като цяло бих казала, че учениците ми откликваха на йога като мен, те свързваха телата, умовете и емоциите си заедно. Станаха по-запознати със своите тела и движението на телата им в пространството. Те се успокоиха. Те реагираха по-добре помежду си и към техните учители след йога.“

 • Изглежда йога постелките се превръщат в безопасно място за учениците. Когато се чувстват претоварени или разстроени по друго време през седмицата, те често измъкват своите постелки и започват да правят йога или просто лягат на постелката.

Резултати от изследване

Shantha Radhakrishna от ICMR Institute for Research in Medical Statistics, Madras е провел изследване „Прилагане на интегрирана йога терапия за увеличаване на имитационните умения при деца с разстройства от аутистичния спектър“. Целта е да се изследва интегриран подход за йога терапия, като допълваща терапия за деца с диагноза РАС за увеличаване на подражателните умения.

2.8. Инструменти на йога, подходящи за деца с РАС, включени в ръководството

 • Асани

 • Пранаями

 • Очистителни техники

 • Визуализация

 • Релаксация

 • Йога диета - модифицирана

Асани

 • Основно при работа с йога с децата с разстройства от аутистичния спектър (и други специални нужди) са йога позите. Начинът им на преподаване се различава от този на обикновените йога класове, независимо че позите са същите. Използват се помощни съоръжения, както и различни изображения, плюшени играчки и други според случая. От децата не се изисква прецизност, конкурентност, а само да открият най-удобният за тях начин да имитират позата, като оценката е винаги положителна.

 • В ръководството са дадени йога практики, които могат да бъдат използвани за деца с разстройства от аутистичния спектър (РАС). Те са "загряващи", "укрепващи", "отпускащи напрежението" и "успокояващи" пози. Децата трябва да бъдат насърчавани да работят за практикуване на всички пози. Избраните пози са особено полезна за деца с РАС според натрупания опит, което не пречи да се работи и експериментира с други пози внимателно. По-добре е обаче да се създаде привична рутинна последователност.

 • Избраните пози са по-малко смущаващи, не са физически трудни като други пози от йога. Въпреки своята простота, позите са много полезни за намаляване на стреса, изграждане на сила и за успокоение. Много модификации могат да бъдат направени, за да се направят по-удобни.

Модификации

На илюстрацията е показана модификация на триконасана.

Пранаями

 • За ръководството сме избрали няколко различни практики на дишане, които могат да балансират системите на тялото, подобрят коремната сила и освободят тялото от напрежението. Научаването на различни начини за дишане е важно за едно дете с РАС. Вниманието към дишането помага на детето да привлече осъзнаване и към тялото си. След като детето е натрупало някаква представа как да координира движенията на тялото, то може след това да започне да разбира как може да контролира тялото си.

 • То ще започне да възприема как може физически да взаимодейства с околната среда по начин, който е безопасен и по-малко стресиращ.

 • Древните методи за дишане могат да са много полезни на децата с РАС. Най-добре е да се обясни на детето, че дихателното упражнение ще му помогне да бъде спокойно и да се чувства освежено. Можете също така обясните, че някои от упражненията могат да му помогнат с чувството на гняв и че те могат да бъдат използвани по всяко време.

Релаксация и визуализации, очистителни техники

 • Шавасаната и други релаксиращи пози дават възможност за преход към реалния свят, а за децата с РАС той може да е много стресиращо, несигурно и неконтролируемо място. Например детето може да си представя как тялото му потъва в земята, а всички физически и емоционални напрежения се стичат извън него. Може да се наблюдава дишането или да не се прави нищо според детето или групата.

 • Може на някои деца да е трудно да стоят неподвижни, но релаксацията е важна, тъй като ще им помогне да усетят какво е да спрат движенията и да почиват, без да се разсейват.

 • Може да се започне с минута и да се удължава до 20 мин.

 • Визуализациите помагат за развитие на абстрактно и метафорично мислене.

 • Йога предлага и очистителни техники, които обаче трябва да се извършват с помощ или под лекарско наблюдение – нети, наули, почистване на езика, клизми и др.

2.9. Примерна поредица

 • Котешка поза

 • Поза планина

 • Крокодилски упражнения за гръбнака

 • Гледащо надолу куче

 • Поза воин 2

 • Полуизвита поза

 • Пеперуда

 • Лъвско дишане

 • Детска поза

2.10. Фондация I Can Too

Ръководството е създадено по поръчка на фондацията за деца със специални нужди „И аз мога“:

 • И АЗ МОГА / I Can Too е фондация за подпомагане и интегриране на деца със специални нужди. Организацията помага на деца с множествени увреждания, деца с редки болести, деца с намалено зрение, деца с аутизъм и др.

 • Създадена през 2006 г. като частна инициатива, днес I Can Too съществува изцяло на благотворителен принцип, получавайки безвъзмездна подкрепа на партньори от различни сфери на изкуството, спорта, бизнеса, медиите, както и подкрепата на правителствени и неправителствени организации.

 • През 2008 I Can Too, заедно с родителската организация „Деца с проблеми в развитието”, открива Медицински център за деца с множествени увреждания в Студентски град, София. Той е създаден за пет месеца с участието на много фирми от различни браншове, които се включват в изграждането му само с работа и материали. В момента в този Център се рехабилитират над 370 деца на месец. Специалисти от Швейцария, Германия и Украйна имат приемни часове през годината в него.

 • Актуалната цел на I Can Too е създаването на Център за деца с аутизъм в гр. Пловдив. Броят на децата са аутизъм в България е над 16 000, като в Пловдив техният брой е над 6 000 (по данни на ДАЗД).

Номинации и награди:

 • 2009 - И АЗ МОГА е номинирана от Българския Хелзинкски Комитет - като организация на годината за принос в защита правата на човека.

 • 2010 - И АЗ МОГА печели награда за "Най-добра кампания за 2010".

 • И АЗ МОГА е избрана за бенефициент на:

• Издателска къща „Хермес” - Събитие по повод 20-годишния юбилей на издателството

• Българо-немска търговско промишлена камара - Дванадесети бал на немската икономика в България

• Българо-Швейцарска търговско промишлена камара – Ежегоден Коледен коктейл на камарата

• Райфайзен банк – Инициатива „Избери, за да помогнеш” • И АЗ МОГА вярва, че “Всеки МОЖЕ да промени света към по-добро......с това, което МОЖЕ най-добре!”

 • ЗАЕДНО МОЖЕМ ПО-БЪРЗО ДА ПОМОГНЕМ!

Заключение
Йога може да помогне много на деца с РАС. Трябва да започнат програми за нейното прилагане, както и да се насърчават последващите изследвания от пролаганет й.

Литература

[1] Adams J.B., George F., Audhya J.T. (2006). Abnormally high plasma levels of vitamin B6 in children with autism not taking supplements compared to controls not taking supplements. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 12(1), pp. 59-63. Read Abstract (New Window)

[2] Adams J.B., Holloway C. (2004). Pilot study of a moderate dose multivitamin/mineral supplement for children with autistic spectrum disorder. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 10(6), pp.1033-1039. Read Abstract (New Window)

[3] Allam H., Eldine N., Helmy G. (2008). Scalp acupuncture effect on language development in children with autism: A pilot study. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 14(2), pp. 109-114. Read Abstract (New Window)

[4] Berry A. et al. (2013). Use of assistance and therapy dogs for children with autism spectrum disorders: A critical review of the current evidence. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 19(2), pp. 73-80. Read Abstract (New Window)

[5] Bertoglio K. et al. (2010). Pilot study of the effect of methyl B12 treatment on behavioral and biomarker measures in children with autism. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 16(5), pp. 555-560. Read Abstract (New Window)

[6] Carr EG, Darcy M. Setting generality of peer modeling in children with autism. J Autism Dev Disord. 1990;20:45–59.[PubMed]

[7] Charman T, Swettenham J, Baron-Cohen S, Cox A, Baird G, Drew A. Infants with autism: An investigation of empathy, pretend play, joint attention, and imitation. Dev Psychol. 1994;33:781–9.[PubMed]

[8] Chen W., Wu-Li L., Wong V.C. (2008). Electroacupuncture for children with autism spectrum disorder: pilot study of 2 cases Journal of Alternative and Complementary Medicine. 14(8), pp. 1057-1065. Read Abstract (New Window)

[9] Dawson G, Adams A. Imitation and social responsiveness in autistic children. J Abnorm Child Psychol. 1984;12:209–26.[PubMed]

[10] DeMeyer MK, Alpern GD, Barton S, DeMyer WE, Churchill DW, Hingtgen JN, et al. Imitation in autistic, early schizophrenic, and non-psychotic subnormal children. J Autism Child Schizophr. 1972;2:264–87.[PubMed]

[11] Dion E. Betts;Stacey W. Betts. Yoga for Children with Autism Spectrum Disorders: A Step-by-step Guide for Parents and Caregivers

[12] Heimann M, Ullstadius E, Danigren SO, Gilberg C. Imitation in autism. A preliminary research ote. Behav Neurol. 1992;5:219–27.

[13] Patel K., Curtis L.T. (2007). A comprehensive approach to treating autism and attention-deficit hyperactivity disorder : A prepilot study. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 13(10), pp. 1091-1098. Read Abstract (New Window) Read Full Item (New Window)

[14] Piravej K. et al. (2009). Effects of Thai traditional massage on autistic children's behavior. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 15(12), pp. 1355-1361. Read Abstract (New Window)

[15] Radhakrishna S. Using Yoga Therapy (YT) to increase communication, social and cognitive skills in children with autistic spectrum disorders. Available from: http://www.integralpsychology.in/texts/nsip/nsip-abstracts/shantharadha-krishna.html [Last cited on 2007]

[16] Rogers S, Pennington B. A theoretical approach to the deficits in infantile autism. Dev Psychol. 1991;3:137–62.

[17] Rosenblatt L. et al. (2011). Relaxation response-based yoga improves functioning in young children with autism: a pilot study. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 17(11), pp. 1029-1035. Read Abstract (New Window)

[18] Schopler E, Reichler RJ, DeVellis RF, Daly K. Toward objective classification of childhood autism: Childhood Autism Rating Scale (CARS) J Autism Dev Disord. 1980;10:91–103.[PubMed]

[19] Siegel B. The world of the autistic child. Oxford: Oxford University Press; 1991.

[20] Silva K. et al. (2011). Can dogs prime autistic children for therapy? Evidence from a single case study. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 17(7), pp. 655-659. Read Abstract (New Window)

[21] Smith IM, Bryson SE. Imitation and action in autism: A critical review. Psychol Bull. 1994;116:259–73.[PubMed]

[22] Stone WL, Ousley OY, Littleford CD. Motor imitation in young children with autism: What’s the object? J Abnorm Child Psychol. 1994;25:475–85.[PubMed]

[23] Washington, DC: American Psychiatric Association; 2000. American Psychiatric Association, Diagnostic and statistical manual of mental disorders.

[24] Williams JH, Whiten A, Suddendorf T, Perrett DI. Imitation, mirror neurons and autism. Neurosci Biobehav Rev. 2001;25:287–95.[PubMed]

[25] Wong V.C., Sun J. (2010). Randomized controlled trial of acupuncture versus sham acupuncture in autism spectrum disorder. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 16(5), pp. 545-553. Read Abstract (New Window)[26] Xia R. (2011). Effectiveness of nutritional supplements for reducing symptoms in autism-spectrum disorder: a case report. Journal of Alternative and Complementary Medicine. 17(3), pp. 271-274. Read Abstract (New Window)

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница