Биографични данни за Христо СмоленовДата16.12.2017
Размер26.31 Kb.
Размер26.31 Kb.

Биографични данни за Христо Смоленов

Христо Панчев Смоленов е роден през 1954 година. И баща му – Панчо Смоленов, и майка му – Весела Асенова, са от родове, дали активни дейци в освободителните борби на нашия народ. Неговият прадядо е участник в Априлското въстание, отличил се по-късно и в боевете на Шипка като опълченец.

През 1973 г. Христо Смоленов завършва със златен медал Английската гимназия в София. Същевременно завършва и Школата по физика на академик Асен Дацев. Следва редовна военна служба в Школата за запасни офицери в Плевен и в поделение 80 990 – Мусачево. Там предсрочно е произведен в звание „младши лейтенант“. През 1980 година завършва с отличие Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“ (МГУ) със специализация по логика. Работи в Института по философия, а по-късно в Института по математика към Българската академия на науките.

Участва в научни конгреси и конференции, публикува статии във водещи списания по логика, методология и история на науката. Христо Смоленов е един от основателите на съвременната логико-математическа дисциплина, наречена Параконсистентна логика. Тя изследва системи, които не се тривиализират от постъпващата в тях противоречива информация. Представляват интерес в разработването на изкуствен интелект.

Христо Смоленов e инициатор и организатор за създаване на Русенския комитет (1988 г.) и на „Екогласност“ (1989 г.). В началото на Прехода създава първия в страната мозъчен тръст – Групата за независими анализи и стратегии. Организира и ръководи акцията по запазване на Дома на офицерите и сержантите от запаса – противопоставя се на опитите на тогавашните властимащи да го предоставят за централа на ДПС. Като парламентарен секретар на Министерството на отбраната, координира изработването и приемането на първия Закон за отбраната и въоръжените сили. Работи под прякото ръководство на министъра – адмирал Димитър Павлов, и началника на Генералния щаб – генерал-полковник Цветан Тотомиров.

Христо Смоленов е народен представител в 38-ото народно събрание. След това се посвещава на научна работа – доцент е в Института по металознание, съоръжения и технологии, в Център по хидро- и аеродинамика към Българската академия на науките. Има научна степен „Доктор“ и е автор на десетки научни публикации, сред които 11 книги. Носител е на наградата „Варна“ за 2011 година.

Участник е в морската експедиция на кораба „Академик“ заедно с Уилиам Райън, световноизвестен морски геолог, и професор Петко Димитров. Това, което обединява тримата учени, е възглед за Черно море като люлка на Първата цивилизация. Според тях има голяма вероятност точно тук да са се случили катастрофични събития, породили митовете за Потопа. Смоленов смята, че тази първа световна цивилизация все пак е превъзмогнала мегабедствието и е оставила забележителни следи в културната ни праистория. Именно с нея той свързва уникалните находки от Варненския енеолитен некропол – най-древното златно съкровище на света.

Христо Смоленов е посветил на прочутото Варненско злато системни изследвания, обобщени в 6 книги и няколко филма. Два от тези филми са излъчени с голям успех през 2013 и 2014 година по Нешънъл джиографик ченъл. Международният интерес към тези открития на Смоленов намира израз и в специален филм на Южнокорейската образователна телевизия. Развитието на идеите му днес включва космометрични и архитектурно-геометрични измервания, които потвърждават една уникална хипотеза. Човешката креативност и космичното творене (самоизвайването на природата) следват едни и същи закони. Изразяването на тези закономерности става с помощта на универсалните константи като „пи“, Златното сечение, Ойлеровото число и други фундаментални константи от физиката и математиката. Взаимодействията между тях разкриват логическата структура на Космоса в смисъла, вложен от самия Питагор – красотата на света като система от пропорции…Наред със значимите научни открития, Смоленов има принос за отбраната и националната сигурност на България. За заслуги в тази сфера на 1 ноември 2017 г. той беше награден от министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Христо Смоленов е експерт по антитероризъм и системно противодействие на радикализацията.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница