Благодарности Когато завърших първата си книга, облегчението беше толкова голямо, че аз исках да благодаря на всички хора на планетатастраница1/8
Дата18.11.2017
Размер1.52 Mb.
Размер1.52 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8

Благодарности

Когато завърших първата си книга, облегчението беше толкова голямо, че аз исках да благодаря на всички хора на планетата. Но даже ако благодарях само на тези, които ми помагаха в течение на 29-годишната ми мотобиография, то списъка щеше да се получи много дълъг и значим за мен. Ограничих се само до хората, които ми помагаха в работата над книгата.Ник Йенач, януари 2003 г.
ПРЕДГОВОР кенни-гонщик стал кенни-владельцем команды. уэйн рейни в составе команды робертса выиграл 3 чемпионата гранпри в классе 500. потом кенни разорвал контракт с ямахой, чтобы построить свои собственные двигатель и шасси. хотите побольше узнать о команде - посетите www.teamkr.com

Пътят към правилните навици - тренировки, тренировки, тренировки…

Човека, написал тази книга, е видял със своите очи, колко много работят най-добрите състезатели, за да достигнат върховете и да останат на тях. Ник усвои дерт-трек на моето калифорнийско ранчо задно с такива момчета като Уейн Рейни, Еди Лоусън, Джон Косински и с моите синове - Кени Младши и Къртис. Ездата по асфалта е само игра, в сравнене с тренировките на дерт-трека.

За първи път срещнах Ник през 1990 г., тогава дойде в ранчото с Еди Лоусън. По това време той току що започваше да се състезва в клас 250. Журналистът – винаги е хамелеон, така че ние както трябва го “опънахме” на мотокрос и дерт-трек. Но той не се оплакваше. Младши тогава започваше да се състезава на 250-ка в шампионата WERA, таке че аз следих с крайчеца наочите си за спортните новости. От тях току що бях разбрал, че Ник няколко пъти е финиширал в първата тройка в шампионата АМА. Нелошо се беше представил и с четиритактова Хонда. Много добре за журналист. кенни робертс стал первым американцем, который выиграл чемпионат мото гранпри в классе пятисоток. в составе команды ямаха он выиграл три титула подряд. за шесть лет в гранпри король кенни в классе 500 выиграл 22 гонки и финишировал на подиуме 39 раз, а также выиграл 2 гонки и 5 подиумов в классе 250. следующая цитата хорошо характеризует его взгляд на гонки:

Тази книга е посветена не на състезанията, а основно на управлението по обществените пътища. Там целта не се изчерпва само с подобрение на времето на обиколка. Повечето хора и автомобил не могат да управляват както трябва, какво да говорим за мотоциклет. Надявам се, че "Техника на спортната езда" поне на някой ще помогне. Вярвам в тренировките и технологиите, и това се отнася за всяко ниво - и за Мото ГранПри, и за простите разходки през почивните дни. Аз знам, че Ник много години е писал статии в мотожурналите свързани със състезателни приоми, така че уверено ви препоръчвам тази книга. Харесвам всичко, което подобрява навиците на управление.

Ник спомена, че му е помогнла моята книга - "Приоми за управление на мотоциклет". Надявам се, че неговата книга ще помогне на вас. Той много работи над себе си и тази книга е кулминацията на неговите усилия.

Кенни Робертс.
РАЖДАНЕ НА КНИГАТА  у меня было несколько удачных гонок, включая второе место в чемпионате ама 1995 года в классе 250. здесь я сфотографирован на дайтоне в 1996-м, уже с новым стартовым номером. в 91-м, 93-м и 94-м я занял третье место. в классе 250 меня поддерживали zero gravity, del amo yamaha, dunlop, agv и гоночный инженер стив бигански.

Добре дошли в "Техника на спортната езда", книга, посветена на ефективното управление на мотоциклет по улиците и на писта. Споменавам пистата защото, само на нея можете да опознаете абсолютните предели на байка и водача. Някои неща от тази книга е по-добре да се използват само на пистата. Но основно книгата е посетена на управлението по обикновени пътища, защото те изискват особени навици и поднасят свои собствени изненади. Всеки който поне веднъж е карал по извиващ се горски път, завинаги се е пристрастил към това вълнуващо, възхитително и (в случай на безотговорност) потенциално опасно занимание.

Тази книга е основана на многочислени статии, които съм писал за човешкият фактор в системата водач-мотоциклет за списнията Motorcyclist, Sport Rider, Sportbike и Cycle World. Навярно, най-удачна беше статията "Темп", в която описвах навиците, позволяващи да пилотирате спортбайка по обикновените улици, не попадайки при това нито в болницата, нито в затвора. От тогава статията няколко пъти е преработвана и преиздавана. В тази книга аз се постарах не само подробно да изложа идеите на тази статия, но и да я допълня с много други аспекти - от оцеляването на улиците до участие в състезания. В книгата почти няма съвети за настройката на мотоциклета, тя е за това как да се управлява. холодным сырым днем я пилотирую nsr500 мика дуэна, чтобы понять, что чувствует гонщик элиты мотоспорта. в качестве автора журналов motorcyclist, sport rider, sportbike и cycle world я поездил на всем - от britten до турбированного gsx-r1340, способного разогнаться до 234 миль в час. просто чтобы вы поняли степень фанатизма - у меня в гараже 25 мотоциклов.

Върът в моята кариера на журналист стана поканата за работа в Школата за ефективно управление на Фред Спенсър в Лас-Вегас. Започнах да работя за Фред през 1997 година като водещ инструктор. Неговият огромен състезателен опит му позволяваше не само да побеждават, но и да оцеляват в нашият труден спорт. Както ще узнаете от книгата, скоростта и безопасността не са взаимноизключващи се понятия. Правилните навици ви позволяват да бъдете не само бързи, но и стари райдера. И двете цели си струват усилията.Безопасното управление изисква внимание, увереност, тренировки, търпение и самодисциплина. Подхода, който излагам, и упражненията, които препоръчвам, си поставят за цел да внушат на читателя, че за ефективна езда по пътищата е нужно да усвоят много сериозни навици. Фред Спенсър често казва на курсантите, че всяка обиколка тренира това, на което се опитва да ги научи. От това следва, че навиците за управление са еднакви за новаци и майстори. Мотоциклетът не може сам да спира, ускорява или завива, за това му е нужно въздействие от страна на водача. На отработването на тези въздействия е посветена тази книга. обучение в гоночной школе заключается не только в катании. любой метод должен быть объяснен и усвоен. я записался в такую школу в 1989-м, когда понял - чтобы наслаждаться достижениями мотоконструкторов, сперва нужно научиться как следует ездить.  чемпионат ама в середине 90-х особенно мне нравился, потому что я выступал в нем в двух классах - 250 и супер тим. на фотографии я за рулем dutchman racing yamaha 1000. за три года такого совмещения я выиграл два чемпионата, занял два вторых и два третьих места. не важно, что вы пилотируете - двухтактную четвертушку или четырехтактный литр - принципы, изложенные в книге, применимы везде.

 

 

КАК ДА ИЗПОЛЗВАМЕ КНИГАТА господи, благослови джона бриттена, гениального создателя лучшего байка, на котором я ездил. джим хантер, владелец мотоцикла, разрешил мне погоняться на нем в дайтоне и атланте в 1994-м. бриттен понимал, что для признания его конструкции надо участвовать в гонках.Всяка глава завършва с раздел "Уроци на състезателното трасе". В него обяснявам, как в състезание да използваме изложеното в главата. На пистата вашата ефективност се изразява в прости и разбираеми величини – времето за обиколка, заетото място, спечелените точки. Аз добре се представях на състезания и мога да кажа, че много състезателни навици помaгат в уличното управление.

Надявам се, че ще използвате книгата като справочник. Прелиствайте я от време на време - според това, как вашето майсторство расте, ще намирате нови и нови полезни неща. Ако я прочетете от кора до кора, а после я оставите на полицата, тя няма да ви донесе полза - просто защото в нашето хоби има твърде много информация, за да я увоим наведнъж. До сега пречитам "Приоми за управление на мотоциклет" на Кени Робъртс и Питър Клифорд. Моят екземпляр от тази книга е измачкан, овехтял, и изпълнен с бележки. Надявам се, че вашият екземпляр на моята книга с времето ще стане такъв.

. длинная прямая, заканчивающаяся крутым и слепым правым поворотом, настоящая катастрофа для тех, кто не умеет работать рулем и тормозами. если вы ошибетесь в правом повороте, вас вынесет на встречную, а это может закончится смертельным лобовым столкновением. гоночные методы вождения требуют, помимо исключительных навыков и грамотной оценки ситуации, чтобы вы всегда оставляли место для ошибки.

 

  

Глава 1
СЛАБОТО ЗВЕНО
 оп-па! сама поза этого райдера говорит:

За да намерите главният технически проблем - погледнете в огледалото

Прелистете каталозите - повечето съвременни мотоциклети са способни да ускорят до 100 км/час за по-малко от 3 секунди. По този показател те превъзхождат почти всички суперколи. Очевидно, че нивото на майсторството на средностатистическият мотоциклетист не догонва развитието на технологиите. Когато сядате на последният модел японски, немски, италиански или американски мотоциклет, веднага ще разберете, че не ви достигат умения. За да намерите слабото звено в системата човек-мотоциклет, погледнете водача - това именно трябва да се подобри. Ако се научите както трябва да управлявате байка, то не само ще започнете да карате по-бързо, но и ще получавате повече удоволствие от всяко каране.  грамотное управление означает, что вы способны придерживаться желаемой траектории с точностью до дюйма, даже в самой сложной связке поворотов. чем лучше вы умеете кататься, тем больше удовольствия вам доставит это дорога.

Но способностите на състезателя не означават нищо, ако му липсва здравият разум. Не е важно, колко добре карате със 160 км/ч., ще имате проблеми, ако пробвате да преминете с тази скорост тренировъчната площадка на мотошколата. Не е достатъчно да умеете да отвивате ръчката, нужно е да разбирате къде и кога да го правите.

Водачът е главният фактор, влияещ на състезателните качества на мотоциклета. За първи път разбрах това през 1985 г., по време на 24-х часовите състезания на Уилоу Спринг Рейсуей. Денис Смит, собственик на тунинг работилницата Cycle Tune, ме помоли да пилотирам подготвеният за Били Фостер Yamaha FZ750, вероятно най-добрият мотоциклет в този ден. И ето някъде около полунощ се носих със скорост, която ми се струваше огромна. Тогава бях уверен, че никой на земята не може да кара толкова бързо. Примерно след десет минути, в завой номер осем, ме изпревари по външният радиус FJ600 и се превърна в точка. Преди да, вляза в бокса, този негодник ме изпревари още веднъж. А FJ поначало е по-бавен от FZ, и навярно е и по-лошо подготвен. До това състезание бях уверен, че мощността и настройките печелят състезанието. Кевин ми доказа обратното. путь кевина шванца в заводскую команду yoshimura superbike начался с его желания ездить на всем подряд на пределе способностей техники. на снимке дайтона, 1987 год. шванц перешел в гранпри и выиграл чемпионат в 1993 году.

Младият тексасец се състезаваше на този мотоциклет вечецяла година и познаваше всичките му слаби и силни страни. Кевин просто се беше слял с байка – вие ще разберете какво означава това, когато ви се случи. И макар FJ да беше с 30 конски сили по-слаб от моя мотоциклет и трудно би преминал техническият преглед, момчето зад кормилото го познаваше отлично. За щастие на Cycle Tune, другите състезатели от неговият отбор не можеха да поддържат темпа му, затова тогава спечелихме състезанието. Но за мене това състезание бе отличен урок. Аз разбрах, че състезанията се печелят от състезателите, не от мотоциклетите. Пилотът не само е част от успеха, той е главна съставяюща.

БОРДОВИЯТ ИНЖЕНЕР

Според това как четете книгата, ще започнете да отдавате все по-малко занчение на настройките на мотоциклета. Ще узнаете, как влияят на мотоциклета вашето управление, положението на тялото ви и даже посоката на погледа ви. Водача е бордовият инженер, способен да премести тежестта напред, назад или в страни. Именно водачът избира оборотите на двигателя, а това влияе не само на ускорението или забавянето но и на ъгъла на наклона в завой. Ако получавате трептене на кормилото, то не е нужно да пренастройвате демпфера, достатъчно е да отслабите хватката на кормилото. Байка, който не влиза в завой, няма да иска увеличение на височината на задната част ако състезателят затвоти газта и натовари бътрешната стъпенка. Кевин Шванц никога нямаше да стане шампион в ГранПри, ако постоянно се жалваше от настройките на мотоциклета. На кратко – престанете да мислите за излишни неща при настройката на окачването, или за тунигови жиглоьри. Работете над своите навици, за да вземете максимума от мотоциклета. ловкость в работе с газом, передним тормозом и сцеплением начинается с правильной посадки. попробуйте что-нибудь напечатать на клавиатуре, одновременно отжимаясь от пола, и вы поймете, что точные действия невозможны без расслабленной позы за рулем.</p>

<br />A. Если вы сильно сдвинетесь назад, ваши локти заблокируются, и вы не сможете чувствовать переднее колесо. Руки водителя на снимке практически прямые, что делает руление резким, не говоря уже о работе с тормозом и газом. Прямые руки провоцируют вобблинг, поскольку не дают переднему колесу возможности обрабатывать неровности покрытия.
<br />B. Если вы придвинетесь к баку, вам придется выпрямить спину, а вместе с ней и руки. Снова проблемы с передним колесов и дерганное управление. Кроме того, такая поза не дает смещать вес вперед-назад и загружать подножки.
<br />С. В идеале вы должны сидеть примерно в дюйме от бака, спина и руки чуть согнуты. В нашем деле успех зависит от точности в работе с тормозами, газом и рулем и от способности быстро перемещать вес. Поэтому руки обязательно должны быть расслаблены. А этого можно достичь только при правильной посадке.  мотоциклы становятся все мощнее, шины становятся все лучше. и тем не менее падения остаются серьезной проблемой мотоспорта. ваши навыки не должны отставать от достижений мотостроения.

 

  

 

ХРАБРОСТТА ТУК НЯМА НИЩО ОБЩО

В мотоциклетният свят се предава голямо значение на нивото на тестостерон. Но безстрашието е нужно за скокове с бънджи, а не за езда по улиците. Навиците и концентрацията позволяват да се постигне много повече. Добавете к това и ум, интуиция и мотивация – и вие ще станете добур водач. Разбира се аз не мога да ви науча на интуиция, но ще се удивите, какъв прираст на майсторство дава и най-малкият съвет. Даже факта, че анализирате ездата си, помага да подобрите наиците си, а значи и да получавате повече удоволствие от карането. В крайна сметка, ако вече сте се захванали с това, защо да не се научите да го правите добре?

Глава 2
ОСНОВИ НА СПИРАНЕТО ИЗАВИВАНЕТО

Усвоете ги, за да останете между гивите, макар че, да се учите да спирате и завивате ще ви се наложи цял живот

Правилното управление е основано на два главни навика – умението да спираме и умението да завиваме. Вие сте длъжни постоянно да ги тренирате. Ако някой внезапно започне да завива наляво през вашата лента, опитният водач ще съумее да избегне авария, а неопитният ще попадне в нея при други равни условия. Тренирайте спирането и завиването във всяко каране - в неделните разходки, в състезания, или когато отивате на работа.

Планинският път или състезателната писта успешно ще премине този, който умее да спира и завива. Спирачките са най-мощната част на мотоциклета. Именно ефективното им управление определя, кой е главният – вие или вашият байк. Правилното спиране ви позволява да контролирате скоростта в завой, да обуздаете табуна в мотора и да се справите с паниката в аварийна ситуация. Сприятелете се със спирачките и ще почувствате как расте увереността ви.

СПИРАЧКИ

Колко бързо вие карате? Представете си, че карате едно неделно утром сред царевични поля със скорости 130- 140 км/час, от време на от време изстрелвайки се и до 160 км/час. А знаете ли, колко време ще ви отнеме спирането от 160 км/час.? А какво разстояние ще измине мотоциклетът за това време? В Cycle World са направили измервания. Оказало се е, че да спре от скорост 100 км/час., на мотоциклетът са му необходими 36 метра. И това на на идеално покритие, загряти гуми и с професионалист в седлото. Някога тренирали ли сте подобно спиране? тридцать конусов и пустая парковка - вот все, что нужно для обучения рулению и торможению. размеченная площадка позволяет объективно оценивать успехи. а успехов можно достичь только плавной работой рулем и тормозами.

А нищо не ви пречи да потренирате. Изведнъж крава може да мине през падналата част от оградата!? Въпреки това, болшинството мотоциклетисти добре умеят да навият масура и въобще не умеят да управляват спирачките. Защото, ефективното спиране изисква тренировки. Много тренировки.

Ако карате със скорост 160 км/ч., трнирайте, спиране от 160 км/ч. Правето при всяко каране, превърнете тренировката в навик. Намерете пуст паркинг или спокоен път и си изяснете какво могат вашите спирачки. Аз тренирам спиране всеки ден, защото често карам различни мотоциклети от гаража на списанието, в което работя. Избирам момент, когато зад за мене няма никой и започвам да спирам – отначало не много силно, за да свикна с мотоциклета, а след това истински от висока скорост. Готов съм да се обзаложа, че щом узнаете какъв е спирачният път на вашият мотоциклет, ще внимавате много повече с газта.

С времетоще разберете, колко бързо може да намали мотоциклета. Това е важно познание, то ще ви влезе в работа, когато ви потрябва точна работа със спирачките, например, за вход в завой. Вие ще разберете колко важно е да умеете да достигнете максимално отрицателно ускорение, до точката, когато гумите вече свирят но не блокират. Ще разберете и значимостта на точното управление на спирачките, когато по-късно говорим за trail braking (спиране в завой) и други сложни приоми. Вие трябва напълно да се слеете със спирачките.

ТРЕНИРАМЕ СПИРАНЕ

За начало изберете прав и равен участък и облечете пълна защита. Целта е да постигнем добър навик за спиране на границата на хлъзгането. Обърнете внимание, че при спиране тежестта се премества напред, задното колело се разтоварва, затова предната гума изпълнява основната част от работата. Но колкото е по-дълга базата на мотоциклета, толкова по-малко се разтоварва задницата, и толкова повече работа може да изпълнява задната гума. этот райдер настолько хорошо освоил приемы торможения, что теперь у него даже в стоппи есть время посмотреть в камеру. постоянно тренируйте основные навыки, изложенные в этой главе, тогда в критической ситуации вы сможете правильно среагировать.

1. Направете няколко прости спирания от ниска скорост.

2. Изследванията са показали, че съвместното използване на двете спирачки повишава ефективността. Въпреки това много бодачи въобще не използват задната спирачка – боят се да не блокират колелото или погрешно считат, че не носи много полза. Запомнете, задната спирачка може да се използва, само че внимателно. Някои мотоциклети имят много силни задни спирачки, затова при максималном отрицателно ускорение, когато вилката е почти напълно свита, е лесно да прекалим с усилието върху педала.

3. Натискайте ръчката с два пръста – показалец и среден. Времената, когато бе нужно да стискаме с цяла ръка , отдавна минаха, силата на двата пръста е напълно достаточна за съвременните спирачни системи. Освен това, ако всичките пръсти лежат на на ръчката, вие не можете да подадете газ при превключване надолу (в шеста глава).

4. Натискайте ръчката така както и спусък на карабина - плавно, а не рязко. Рязкото натискане претоварва пружината на вилката, намалява клиренса, поднася предното колело или отделя от земята задното. Вие трябва да се научите да удържате предното колело на границата на блокиране, когато гумата вече свири, но колелото все още се върти. Ако се научите да го правите всеки път, може и да си поиграете и да го блокирате. Бързо стиснете ръчката още повече и веднага я отпуснете, за да може колелото отново да се завърти. Не се престаравайте, блокиралото колело много бързо поднася в страни, - лоусайд. не терпится прокатиться? или наоборот - страшно? этот знак сулит огромное удовольствие тем, кто умеет управлять байком. остальным он грозит большими проблемами.

5. Изработете си навик да държите два пръста на ръчката, ако не завъртате газта до край. С други думи, ако карате в града или намалявате преди завой, сложете пръсти на спирачката, това намалява времето за реакция.

6. Експериментирайте съа задната спирачка. Не ритайте педала, натискайте го плавно, докато не чуете свиренето на задната гума или не почувствате, как задницата започва да се пързаля. (Някои производители правят толкова тихи гуми, че не се чуват дори когато задната част вече е настрани). В блокирането на задното колело за кратко време няма нищо страшно. Можем да се преборим по два начина. Първо, можем с кормилото да удържаме мотоциклета направо и второ, можем да отпуснем педала, за да се завърти отново колелото. В аварийна ситуация по-скоро няма да успеете да се заставите да отпуснете задната спирачка, затова е по-добре да тренирате завиването. Хмммм… като че ли кросовият мотоциклет е най-добрият снаряд за отработка на този навик.

 

 

  

ТОЧНО ЗАВИВАНЕ

Много е трудно да обясните, как завива мотоциклета. Ще ви стан ясно, ако обърнете внимание на това, как го правите. Всеки който умее да кара колело, знае тази странна особенност на едноколейните транспортни срества. Наколко години по-рано бе измислен термина "контразавиване" за описване на действията на водача. Смисълът е прост – вие натискате лявата ръкохватка, колелото се завърта на дясно, мотоциклета се накланя наляво. Объркахте ли се? Всичко е просто – натискате тази страна на кормилото накъдето искате да завиете. Завой наляво – бутаме лявата ръкохватка, завой надясно - дясната. Ако умеете да карате велосипед , вие вече сте усвоили контразавиването. Остава да разберете същността на метода и ще можете да завивате по-ефективно. В четвъртата главе ще ви разкажа как да използвате контразавиването съвместно с другите приоми на управление. </p>

<br />вверху. Ну да, парень слегка переборщил с торможением. Но он тренируется на пустой дороге и облачен в полную защиту. Тренируйтесь подальше от движения, и тренируйтесь как можно больше.
<p>в центре и внизу. Тот же байк, тот же райдер, тот же поворот, та же скорость, но разное управление. <a href=Обратите внимание, как с помощью газа и тормоза можно перебрасывать вес вперед или назад. Легкое ускорение распрямляет вилку и загружает зад. Легкое торможение сжимает вилку и загружает переднее колесо. Чем лучше гонщик, тем более мягко он это делает.


" ALIGN=LEFT WIDTH=223 HEIGHT=457 BORDER=0>

Щом започнете съзнателно да използвате контразавиваането, пред вас ще се отворят нови хоризонти и варианти на неговото използване. Контразавиването е не само способ за избягване на аварията, това е и още точен инструмент на състезателят. Завиването, както и спирането, е нужно да отработваме през целият си живот и той понякога зависи от това как сме ги усвоили. как много потеряли бы эти ребята, если бы не умели рулить! дороги испытывают ваше умение рулить, которое начинается - но не заканчивается - на руле.

В процеса на тренировка ще разберете, че желанието на байка да завие е право пропорционално на усилието, приложено върху кормилото. Натиснете леко и байка малко ще се наклони. Бутнете с всички сили и байка ще се хвърли в завоя. Пробвайте бързо да смените лентата в която се движите с помощта на рязко натискане на кормилото. А после пробвайте бавно да се престрите, упражнявайки лек натиск на ръкохватката с постоянно усилие. С времето вие ще започнете добре да разбиратепроцеса и вашето удоволствие от управлението ще нараства.

Колкото по-бързо се движи мотоциклета, толкова по-голям е жироскопният момент, предизвикан от всички въртящи се части на мотоциклета - гуми, дискове, верига - а това означава че ще ви трябва по-голямо усилие за завоя. Смяната на лентата при скорост 100 км/ч. Изисква повече натиск върху кормилото, отколкото при 50 км/ч. При това не само за началото на завиването, но и за възстановяване на праволинейното движение. Конструкторите на шасито използват по-голямата част от време то си за търсене на баланс между устойчивостта на мотоциклета и неговата способност да завива, правейки избор от предназначението на конкретният модел. Но какъвто и да е типа на мотоциклета който управлявате, правилното завиване ще разшири способностите на вашият байк, ще ги изведе извън границите, очертани с термините "устойчивост" и "склонност кум завиване". А когато се научите както трябва да използвате контразвиването, ще можете да усвоите и по-напредналите приоми.ЗАВИВАНЕТО И СПИРАНЕТО - КЛЮЧ КЪМ СЛЕДВАЩИТЕ УСПЕХИ

В четвъртата глава аз обяснявам, как да използваме контразавиването съвместно с други приоми. Но за да ги усвоите, отначало трябва да се научите да завивате натискайки кормилото. </p>

<br />Вверху. Рычаг тормоза должен стать вашим лучшим другом. Постоянные тренировки помогут вам развить правильные навыки, но только в том случае, если вы используете правильные приемы. Думайте об этом рычаге, как о реостате, а не как о выключателе.
<p>Внизу. Мы сфотографировали этого <a href=мотоциклиста в тот момент, когда он уже совершил самую распространенную ошибку. Он входил в поворот, глядя на обочину, а когда скорость оказалась слишком высокой - нажал на задний тормоз. Знания и тренировки помогут избежать таких ошибок.


" ALIGN=RIGHT WIDTH=150 HEIGHT=253 BORDER=0>

В тази глава аз не разглеждам влиянието на скоростта, настройката на окачването или стилът на преминаване на завоите. Много е лесно да се съсредоточим на подробностите и да забравим главното – мотоциклета се управлява с кормилото и спирачките. Ако неотдавна сте седнали зад кормилото, научете се да спиратеи завивате, а после на всичко останало. Научете се да спирате и завивате, или въобще не сядайте на мотоциклет.УРОЦИ ОТ ПИСТАТА

Спирачките – това е реостат.
Много е важно да се научите да чувствате спирачките. Обратната връзка на ръчката е важна за усилието, затова понякога се налага да използвате спирачките в завой. Това се нарича trail braking (придържане на спирачките, когато мотоциклета вече е наклонен в завоя). Ще разгледаме този приом в глава 6. Не мислете за спирачките като за изключвател, мислете за тях като за реостат. ники хайден, чемпион ама 2002 года в классе суперспорт, демонстрирует исключительно точный баланс между углом наклона и усилием на тормозах. умение предельно точно рулить и тормозить важно везде - и на дорогах, и на треках.

Почиствайте дисковете.
Отборите използват електрически или механически средства за почистване на дисковете от полепналите по тях частици от накладките.

Колкото са по-слаби задните спирачки – толкова по-добре.
В състезание задното колело не трябва да блокира при никакви обстоятелства. Поради това състезателите изкуственно ограничават ефективността им - намаляват дебелината на накладките, ограничиват хода на педала и така нататък. Не трябва да се заблуждавате, сътезателите постоянно използват задната спирачка. Иначе защо Майкъл Дуън, когато контузи десният си крак, помоли да направят специален привод на задната спирчка на кормилото.

Смяна на спирачната течност.
Състезателите често сменят спирачната течност, защото нагряването или попадането на влага в нея, понижава температурата на кипене. Сменяйте течността веднъж на 4 месеца. Никога не използвайте спирачната течност повторно. Съхранявайте я в херметична бутилка.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница