Бр. 9, 2 8 март 2017 г. В новия брой чететеДата09.03.2017
Размер150.01 Kb.
Размер150.01 Kb.

Национално издателство за образование и наука

Справо съединение 2офия 1113, бул. “Цариградско шосе” 125, бл. 5,

тел.: 02/425 0470, azbuki@mon.bg; http://www.azbuki.bg/
Бр. 9, 2 - 8 март 2017 г.
В новия брой четете:
Училище:
Иновации без надписи
73. СУ в София организира СИП „Бизнесът среща училището“.

Инициативата е подкрепена от Германо-българската индустриално-търговска камара, с която школото има дългогодишно сътрудничество. Заниманията са начин училището да помогне на своите възпитаници да направят информиран избор за бъдещата си професия.

Представители на Камарата изнасят лекции на ученици от VIII до XII клас по различни теми – например как се правят мотивационно писмо и CV за кандидатстване на работа. Организират се и посещения на младите хора в банки, фирми и предприятия на компании от Камарата, по време на които те се запознават с тяхната дейност и с изискванията към служителите.

„Целта е учениците да придобият адекватна представа за това от какви кадри има необходимост бизнесът и така да ги ориентираме какво да изберат да учат във висшите училища. И те откриват от колко различни специалности имат нужда компаниите“, обяснява пред „Аз-буки“ директорът на гимназията Иван Петков. По думите му по-доброто познаване на реалностите в компаниите помага да се преодолее тенденцията да се учи каквото и да е у нас или в чужбина.

Възможност за по-зрял избор на бъдеща професионална реализация Петков вижда и в разписаното в новия образователен закон разделяне на гимназиалния етап и профилирането в последните два класа. Според него не може да се изисква от дете в VII клас да избере профил, който в голяма степен ще определи по-късно неговата професионална ориентация. Както и да учи в последните класове редица предмети, които не са необходими за развитие на неговите професионалноориентирани знания. „Нека до X клас всички да получат солидна общообразователна подготовка. А на
16 – 17 години учениците вече са доста по-зрели интелектуално и емоционално, за да могат да изберат какво да учат по-нататък. От тази гледна точка, профилирането в последните два гимназиални класа е прекрасно като идея“, смята директорът на 73. СУ.

Колкото до това как да се преодолее отливът на кандидат-студенти от природните науки, Петков коментира, че това не е феномен само у нас. „Спадът на интереса към тях е в световен мащаб. И не е достатъчно ние тук да им говорим колко е важно да се развиват. Има ли работеща индустрия, ще се развиват природните науки“, казва дългогодишният преподавател по физика. И младите ще се насочват към тях, ако виждат, че след завършването си има къде да се реализират бързо и при добри условия. „Когато науката започне да обслужва бизнеса, само тогава ще има реално развитие“, обобщава той.


Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.

Училище:

Задължителни консултации с лекар при инцидент с дете

Училищата без здравен специалист ще търсят личния лекар на детето.

След всеки инцидент с дете учителите ще бъдат задължени да го консултират с медицинско лице независимо дали има конкретни оплаквания. Ако в училището няма здравен специалист, преподавателите ще трябва да търсят личния лекар на детето. МОН ще въведе такова изискване с промяна в Наредбата за приобщаващото образование, стана ясно на среща между министъра на образованието и науката проф. Николай Денков и Националното сдружение на общините. Повод за разговора е инцидентът в 52. ОУ в София, след който на 24 февруари т.г. почина 11-годишната Габриела.

Според проф. Денков грижата и решението как да се действа при инцидент с дете, трябва да се поеме от компетентно медицинско лице, а не от учителите. Министърът акцентира и върху нуждата от допълнителна квалификация на преподавателите и възможността за осигуряване на курсове за оказване на първа помощ при инциденти.

Кметовете се обявяват за промяна на стандарта за осигуряване на медицинско лице в училище. Според наредба на Министерството на здравеопазването един медик трябва да се грижи за 800 деца. Кметът на Перник д-р Вяра Церовска е категорична, че това не е приложимо за малките населени места.

Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.
Интервю:
Европа е свобода и отговорност
12 ученици са наградени в конкурс по случай 10 години от членството ни в ЕС. Той е организиран от евродепутата Мария Габриел. В осмото издание тази година се включват рекордните 250 ученици.

Учениците се състезават в две възрастови групи – децата в VIII и IX клас пишат есе, а тези между X и XII клас подготвят мултимедийна презентация. Творбите се оценяват от жури с членове Мария Габриел, проф. д-р Ингрид Шикова – преподавател в специалност „Европеистика“ в Софийския университет, Надя Барух – директор на Национално издателство „Аз-буки”, журналиста Милена Милотинова и Теодор Стойчев – ръководител на Информационното бюро на ЕП в България.

В двете възрастови категории са отличени по 6 победители, които ще имат възможността да посетят Европейския парламент в Брюксел и да се запознаят с дейността на единствената пряко избирана от европейските граждани институция. Още 17 ученици печелят поощрителна награда – посещение на Народното събрание. За първа година е връчена и специална грамота на училището с най-голям брой участници – СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” в Разлог. Разработки за конкурса изпращат 24 деца от училището.
Победители:
Победители в категория VIII – IX клас:
Анна Дечева от ПМГ „Баба Тонка“ – Русе

Петя Димитрова от ПГПНЕ „Гьоте“ – Бургас

Дана Мицина от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог

Христина Цонкова от ЕГ "Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград

Магдалена Виденова от ОУ „Св. Климент Охридски“ – Бургас

Илина Жечева от ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ – Сливен


Поощрителни награди:
Никълъс Бринтнол от СУ „Цанко Церковски“ – Полски Тръмбеш

Рабие Мазгалджи от СУ „Св.Климент Охридски“ – с. Слащен

Пресиана Петрова от СУ „Цанко Церковски“ – Полски Тръмбеш

Мария Венкова от ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“ – Русе

Ростислава Димова от ПМГ „Баба Тонка“ – Русе

Даная Данева от ПМГ „Баба Тонка“ – Русе

Айсел Казалиева от 2. ОУ „Гоце Делчев“ – Гоце Делчев

Стефания Дърпатова от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви” – Разлог.


Победители в категория X – XII клас:
Гергана Дичева от СУ „Христо Ботев“ – Русе

Карина Коршумова от НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев

Владислава Димитрова от НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев

Георги Мутафчиев от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград

Огнян Андонов от ПГ „Яне Сандански“ – Сандански

Елиана Александрова от ПГПЧЕ „Петър Богдан“ – Монтана


Поощрителни награди:

Тихомир Проданов от СУ „Христо Ботев“ – Нова Загора

Мариела Латинова от ЕГ „Акад. Людмил Стоянов“ – Благоевград

Вилимир Александров от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли

Георги Гутев от СУ „Димитър Благоев“ – Свищов

Таня Димитрова от ПГ „Васил Левски“ – Ямбол

Дженни Беллиато от СУ „Св. Паисий Хилендарски“ – Дупница

Никол Заркова от ПАГ „Гео Милев“ – Русе

Фатме Фета от ПМГ „Яне Сандански“ – Гоце Делчев

Ива Корунчева от СУ „Братя Петър и Иван Каназиреви“ – Разлог.


Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.
Региони:
Школото на бъдещите земеделци
ПГ по селско стопанство в Нови пазар предлага уникални за региона професии.

„Ние сме единственото училище в региона, в което се изучава специалността „Механизация на селското стопанство“, казва директорът Дамян Николов. Преподавателите успяват да я запазят, защото държат на нея и тя е много важна.

„В момента имаме 135 ученици – казва Николов. – На мен ми се струват доста малко, особено на фона на това какво е било в миналото. Тогава сме имали по 700 – 800 ученици само в дневна форма. Освен това тук се провеждаха тримесечни и шестмесечни курсове. Сега правим курсове само за придобиване на категория за водач на превозно средство. В самостоятелна форма обучаваме около 30 души, повечето от тях в извънучилищна възраст. Но имаме и 17 – 18-годишни ученици, които по някакви причини не могат да идват редовно на училище и затова са се записали в самостоятелната форма.“

Годишно се прави минимум по един курс за получаване на категория за водач на превозно средство, като се включват 20 – 30 души. По-рано са били 3 – 4 курса на година. В Шуменска област няма друго училище, което да прави такова обучение.

Гимназията има лиценз за обучение на водачи за категория „Твк“ и „Твк-3“, който на всеки три години се подновява в Министерството на земеделието и храните. Първата от тях е за професията тракторист-машинист III клас и дава възможност на работниците да работят на полето и да извършват всички необходими за селското стопанство дейности – оран, култивиране, сеитба, повърхностни обработки. Категорията „Твк-3“ дава право за получаване на документ за комбайнер. Категорията за водачи на моторни превозни средства „Ткт“ дава право на тракториста да извършва само транспортни дейности. „Може и до София да кара, но няма право да излиза на полето“, казва директорът. Затова учениците се явяват и на изпит пред комисия от ДАИ за водачи на комбайни и трактори, които са независими един от друг документи и са като шофьорската книжка.

„Преди няколко години бяха направени промени в Наредбата за придобиване на правоспособност и за да могат да карат селскостопанска машина, те трябва да имат и категория от ДАИ, дори и най-ниската – „М“ – обяснява директорът. – Това доведе до някои парадокси. Ученик с категория да работи със селскостопанска машина на полето, не може да я кара и 50 метра по шосе от републиканския път. И едва ли не някой трябва да му закара трактора на полето и той там да се качи и да работи с него.“

Другите професии в гимназията са „Фермер“ със специалност „Производител на селскостопанска продукция“, както и „Монтьор на селскостопанска техника“ със специалност „Механизация на селското стопанство“ .

„Един проблем, който много пъти съм поставял, е, че при нас понякога изоставаме с това, което става в реалния стопански сектор, в кооперациите – казва директорът. – Поставял съм въпроса на много места. Не може да обучаваме учениците по учебници със стари модели образци. Неслучайно фермерите ни атакуват, че учим децата на стара техника. Добре е, че когато ходят на практика, учениците виждат новите машини. По проект „Ученически практики“ на МОН много от тях успяха да се качат на съвременни машини, каквито няма в училище. Само в града ни има 4 кооперации, които са доста силни. Но ако става дума за дуално обучение, при нас тази тема е по-сложна.“


Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.
Реформи:

Третият час по физическо ще назначава учител

Увеличението на учителските заплати с 10% ще важи и при намален хорариум.

То ще се случи със задна дата от 1 януари т.г., дори при намален хорариум – това предвижда проектът на държавен образователен стандарт за заплащането в системата на училищното и предучилищното образование. Обсъждането на документа приключва в средата на март. Учителите в основните училища запазват заплатата си през учебната 2017/2018 г., макар че от ангажиментите им отпада преподаването в VIII клас, който отива към гимназиалната степен. В немалко случаи това са училища в малки населени места с неголям брой ученици. И тук ролята на общините финансово да подкрепят училищата, е огромна.

Според Закона за предучилищното и училищното образование държавният образователен стандарт за нормиране и заплащане на труда се приема с наредба на министъра на образованието и науката, съгласувана с министъра на труда и социалната политика и министъра на финансите. Проектът е разработен от МОН съвместно с представители на всички заинтересовани страни.

С него се определят нормите за преподавателска работа на педагогическите специалисти, условията за разкриване на работно място за педагогическите специалисти, редът и начинът за формиране на работните заплати на персонала в държавните и общинските институции, условията и редът за определяне на допълнителното трудово възнаграждение за постигнати резултати от труда на педагогическите специалисти. С първите два раздела на наредбата се регламентират съдържанието на нормите преподавателска работа за отделните педагогически длъжности и условията за разкриване на работни места за педагогически специалисти. Те влизат в сила от началото на учебната 2017/2018 година.

Третият и четвъртият раздел на наредбата регламентират реда и начина за определяне на работни заплати на персонала в държавните и общинските детски градини, училища и центровете за подкрепа за личностно развитие, както и условията и реда за определяне на допълнителното трудово възнаграждение за постигнати резултати от труда на педагогическите специалисти.


Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.


Академична мреж@:

Съдбата на децата мигранти
Вицепрезидентът предлага общ регистър за интеграция на непълнолетните бежанци.

Непридружените непълнолетни бежанци се нуждаят от помощ и закрила – около това се обединяват участниците в международната конференция на тема „Пътят на мигрантите и интегрирането им в образователната система“, организирана от Синдиката на българските учители и под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова.

Основният акцент в работата на форума са политиките, свързани с интегриране на децата мигранти в професионалното образование, като втори шанс за включването им на пазара на труда.

Вратите на българското училище са отворени за всички деца – без оглед на етнос, вяра, статут и социално положение, заявява министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Децата, търсещи или получили международна закрила, имат нужда от образование и професия, но също така и от човечност и съпричастност. А за нас, като общество, интеграцията им е най-сигурната защита срещу тяхната радикализация, допълва той.

В повечето случаи децата не разполагат с документ за завършен образователен етап. Ето защо съществуващата нормативна уредба осигурява възможност учениците да валидират компетентности за завършен период от училищното обучение или за завършен клас или етап от основната степен на образование. На практика обаче има затруднения при оценяването на знанията на децата и преценката в кой клас да бъдат записани. Причината е липсата на достатъчно ясен механизъм за проверка на знанията.

Стремежът е този проблем да бъде решен с нова Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, която е в процес на разработване, подчертава министър Денков.

За учебната 2016/2017 година в детските градини са записани 24 деца бежанци, а в училищата – 119 ученици, от които 90 за първа година. Общият брой на успешно завършилите първия срок на учебната 2016/2017 г. е 113. Най-много са записаните в София – общо 77.
Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.
Академична мреж@:

Пътешествие с тракийските царе

От 3 до 15 март сънародниците ни в Кипър отбелязват Националния празник.

Изложба, посветена на175-а годишнина на Габровската гимназия, е една от големите прояви в рамките на инициативата Дни на България в Кипър. Така сънародниците ни на острова посрещат националния празник на родината. Богата културна програма ще събере от 3 до 15 март българи и приятели на страната ни.

Изложбата за пътя на българското възрожденско училище се открива в кипърската столица Никозия на 4 март и е централно събитие на тържествената вечер, посветена на 3 март. Поканата за нея отправя Съюзът на българите в Кипър – най-голямата организация на българската диаспора със съдействието на посолството ни.

Експозицията от 19 табла и съпровождащият я филм са дело на Националния музей на образованието в Габрово. Представянето им в Кипър е възможност да се подпомагат българските общности и училища зад граница за популяризиране на националните ценности и традиции.

Съвместното честване на 3 март е първата проява на сътрудничество между Националния музей на образованието и Съюза на българите в Кипър, които през февруари сключиха споразумение за партньорство. Двете организации се ангажират да работят за съхранение на българското самосъзнание, роден език, култура и традиции, както и популяризирането им.

В рамките на Дните на България ще се представят и неделните ни училища на острова. Свои спектакли ще покажат децата от училищата „Азбукарче“ в град Полис Хрисохус, „Никола Вапцаров“ в Никозия, „Св. Климент Охридски“ – Лимасол, „Народни будители“ в Паралимни и Българско училище в Пафос.
Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.
Наука:

Изследваме как клетките се поправят сами
„Човек получава над 5000 увреждания на ден вследствие на слънчевата светлина.

Всяка клетка на човек се уврежда дори и да не се излага директно на слънце. Ако клетката няма механизми да поправи тези щети, тя ще умре или организмът ще развие раково заболяване. Затова учените, които всеки ден наблюдаваме тези процеси, не се чудим защо ракът възниква толкова често, а защо се появява толкова рядко.” Това разказва доц. Стойно Стойнев – ръководител на групата за изследвания на геномната стабилност в Института по молекулярни изследвания при БАН. Това е вторият институт, който представя дейността си в кампанията „БАН представя своите институти“.Неговият екип работи с уникален флуоресцентен микроскоп, закупен с над 1 млн. лв. финансиране по ОП „Конкурентоспособност“ преди 3 години. Апаратът работи буквално 24 часа в денонощието и въпреки това времето не стига за всички, които искат да боравят с него.

Микроскопът е единствен по рода си. Ние сме подбрали различните му компоненти и сме ги съчетали. Уникален е с две неща. Първо, дава ни възможност да „отбележим“ със светлина точния обект, който ни интересува – например белтък, който се свързва с развитието на раково заболяване. Така можем да следим неговото движение в клетката. Проблемът при повечето такива микроскопи е, че те нанасят големи увреждания на наблюдаваните клетки и те имат само 10-ина минути живот. А нашият апарат е щадящ и ни дава възможност да изследваме жива клетка за 24 или 48 часа. Втората специфична черта за апарата е, че към него е инсталиран УВ лазер, с който можем да нанасяме увреждания на точно определено място в клетката. Така имаме възможността да видим как клетката използва механизмите си за възстановяване, за да поправи щетите, как се движат конкретните белтъци, колко време е необходимо за процеса“, обяснява доц. Стойнов. С апарата учените могат и да изследват влиянието на фармацевтични препарати върху тези процеси. Това е особено важно при изследванията за нови лекарства срещу рак.

Уникалната апаратура ни позволява да сме на топниво. Колеги от лаборатории от Германия и Англия искат да правят изследвания при нас, но не можем да ги приемем – апаратът е зает 24 часа от нашите учени“, казва доц. Стойнов. Микроскопът е част от локалния център за микроскопски изследвания в Института, който е включен в консорциума EuroBioImaging.
Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.
Наука:

Заплащането по „Хоризонт 2020“ става по-справедливо
Нови правила за заплащането на учените по „Хоризонт 2020“ прие ЕК. Часовата ставка предвижда за труда си те да получават минимум колкото за работа по проект с национално финансиране в своята страна. Предвидена е възможност и за годишен бонус до 8000 евро. Измененията в типовото споразумение за отпускане на средства по Програмата ще важат със задна дата от началното й през 2014 г. – тоест те ще важат за всички изпълняващи се в момента проекти, както и за бъдещите.

Целта на промяната е да направи заплащането по проектите по-справедливо за учените най-вече от Централна и Източна Европа. С нея изследователите от 13-те държави, присъединили се впоследствие към ЕС, ще получават по-високи възнаграждения, отколкото в момента, което ще ги стимулира да участват по-активно в Програмата. Това ще бъде и мярка в подкрепа на спиране на процеса на „изтичане на мозъци“ от Изток на Запад.

До момента заплащането по „Хоризонт 2020“ се формира на база основната заплата на университетските преподаватели и учените в съответната страна. В почти всички държави те получават и допълнителни средства като бонуси – например за оценка на проекти или за публикуване на статии. При досегашната система това заплащане не се отчита и в много държави от Източна Европа се оказва, че средствата за час работа по национален проект са повече от тези по европрограмата. А конкуренцията за европейските средства е в пъти по-голяма.

Според новото по-широко определение някои от бонусите, които изследователите по-рано получаваха като допълнително възнаграждение, сега ще бъдат зачитани за част от основната им заплата – до размера, който  биха получили при работа по проект с национално финансиране. Освен да повишат мотивацията за участие в конкурсите по програмата, измененията ще допринесат и за привличане на чуждестранни специалисти. Статистиката сочи, че в страни като Полша и Румъния, да не говорим за България, където месечните заплати са едва една трета от заплащането в Германия или Франция, учените получават повече за работа по проект от националния фонд за научни изследвания, отколкото за проект от много по-престижния Европейски съвет за научни изследвания.
Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.
Пиши правилно:
Дали човекът е „(не)успешен“?
Все по-често в писмената и в устната реч, най-вероятно под влияние на чужди образци, се срещат съчетания като „успешен премиер“, „успешен мениджър“, „успешни жени“ и т.н. Всъщност те може да се сведат до едно – „успешен човек“. Явно в него се влага смисълът, че човекът, когото определят като „успешен“, е постигнал сполука, успех.

Прегледът на българските тълковни речници показва, че в нашия език прилагателното успешен означава: ‘който завършва с успех, т.е. със сполучливо постигане на поставената цел, задача’, от което се подразбира, че то пояснява единствено абстрактни същности или дейности, срв.: успешно дело, успешен опит, успешна работа, успешно приземяване, успешни начинания. В речниците не е посочено, че това прилагателно може да пояснява одушевен предмет и по-конкретно – човек. Потвърждение на това откриваме и в речниковите статии на синонимите и на антонимите на успешенсъответно при сполучлив, благополучен и при неуспешен, несполучлив, които също не се съчетават с названия за лица.

Да предположим, че съчетанието успешен човек е смислово издържано. Тогава как ще определим човека, който не е постигнал успех, когото го е сполетяло несполука? Може би като неуспешен човек, несполучлив човек. Тези съчетания звучат абсурдно и са илюстрация за допусната лексикална грешка.

Аналогично и съчетанието успешен човек е неправилно, тъй като значението на прилагателното успешен не предполага то да пояснява одушевен предмет – срв. още съчетания със собствено име: *успешният Иван, *успешната Веселина.Налага се изводът, че в българския език правилна е употребата на израза: човек (премиер, президент, Иван и пр.), който постига успех, а съчетания от типа „(не)успешен човек“ са примери за допусната лексикална грешка.
Четете повече в бр. 9,

2 - 8 март 2017 г.


За нас:

В. „Аз-буки“ – национален седмичник за образование и наука, е част от издателство „Аз-буки“.

Цена за годишен абонамент: 78.00 лв. Цена за брой: 1.50 лв.

За повече информация: тел. 02/425 04 70; www.azbuki.bg; e-mail: izdatelstvo.mon@azbuki.bg

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница