Бързо разследване на нападенията над лекари нареди Цацаров



страница1/7
Дата16.11.2017
Размер384.7 Kb.
Размер384.7 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7



Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
25.08.2017
Национални вестници
http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/24h.jpg


Бързо разследване на нападенията над лекари нареди Цацаров


24 часа  стр. 4  
Приоритетно да се разследват случаите на агресия над лекари, без забавяния и по възможност по реда на бързото производство. Заповед с такива указания е издал главният прокурор Сотир Цацаров.

До 11 септември обвинителите в цялата страна трябва да са готови с алгоритъм за незабавна реакция след посегателства над лекари и медсестри, пише в заповедта, която е изпратена до Българския лекарски съюз.

Приоритетно ще се разследват нападенията над медици от Бърза помощ, спешните отделения и родилните.

Така във всяка районна прокуратура ще има конкретен обвинител, който ще се занимава с нападенията над лекари. Той ще прави координацията между прокуратура, полиция и ръководство на лечебното заведение.



Нови национални консултанти в здравеопазването


24 часа  стр. 31  
Здравният министър утвърди актуализиран списък на националните консултанти в системата на здравеопазването.

Проф. Асен Гудев остава консултант по кардиология, а проф. Иво Петров, който в началото на годината беше консултант по същата специалност, е консултант по инвазивна кардиология заедно с доц. Божидар финков. Консултанти по нефрология са проф. Райна Робева и проф. Борис Богов. Новият консултант по акушерство и гинекология е проф. Асен Николов от специализираната болница за лечение по АГ болести "Майчин дом" в София.

Други включени в заповедта на министъра национални консултанти по специлности са: Нефрология - проф. Райна Робева и проф. Борис Богов; Пневмология и фтизиатрия - доц. Дечо Османлиев; Лъчелечение - доц. Румен Лазаров; Нервни болести - проф. Иван Миланов и доц. Сипва Андонова - Атанасова; Обща медицина - доц. Любомир Киров; Психиатрия - проф. Вихра Михайлова; Детска нефрология и хемодиализа - доц. Анелия Буева; Детска гастроентерология - доц. Емилия Пантелеева; Ортопедия и травматология - проф. Андрей Йотов; Детска ортопедия и травматология - проф. Христо Георгиев; Урология - проф. Илия Салтиров; Детска хирургия - доц. Христо Шивачев; Лицево-челюстна хирургия - д-р Генади Генадиев; Клинична лаборатория - проф. Добрин Свинаров; Нуклеарна медицина - проф. Ирена Костадинова; Вирусология - проф. Ива Христова; Епидемиология на инфекциозните болести проф. Йорданка Стоилова; Съдебна медицина - доц. Петко Лисаев и доц. Александър Александров; Болнична фармация - доц. Светла Георгиева; Организация и икономика на дистрибуторската и аптечната практика на фармацевтичното производство - проф. Милен Димитров; Анализ на лекарствените продукти - проф. Алексанъдр Златков.

 

Родилка издъхна при секцио в Асеновград, втори случай за месец


Анелия ПЕРЧЕВА

24 часа  стр. 8  
Родилка издъхна в асеновградската болница след секцио.

37-годишната Даниела е починала заради масивна белодробна емболия.

Това е вторият случай на починала родилка след секцио в болницата за последните няколко дни, разбра "24 часа".

Жената е била бременна с второ дете. По лекарско предписание е постъпила в АГ отделението за секцио. Бебето е живо и здраво, но няколко часа след появяването му на бял свят майката е получила усложнения.

Дишането й рязко се е влошило, станала е неконтактна и е издъхнала", коментираха от болницата.

Медиците са категорични, че белодробната тромбоемболия не може да се предвиди. Смъртността при нея е почти 100-процентова. Родилката е имала и придружаващи заболявания, но те не са били причина за фаталния изход.

Случаят е докладван на дежурен прокурор. Образувано е досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост. Иззети са болнични документи, разпитват се лекари и близки.

Преди 10 дни в асеновградската болница е издъхнала и 26-годишна родилка. След секцио тя е получила обилно кръвотечение и се е наложило да й се извърши втора операция.

За кратко младата жена е била реанимирана и в съзнание, но заради обилната кръвозагуба не са успели да я спасят. Получила е гърч и сърцето й е спряло.

По настояване на роднините й няма да бъде направена аутопсия. Новородената й рожба е жива и здрава.

 

Мадан оборудва с дарения болницата си


Валентин ХАДЖИЕВ

24 часа  стр. 8  
Две отделения и операционният блок на общинската болница "Проф. д-р К. Чилов" са ремонтирани с пари от общината и оборудвани с уникална дарителска кампания. Те бяха тържествено открити вчера.

Ремонтът на отделенията е направен с 40 000 лв. общински средства, а легловата база и оборудването им е обновено с 45 хил. лева от дарители.

Всички 33 дарители фирми и частни лица, са изписани на първо по рода си Табло на благодарността в болницата. Участват почти всички фирми, които развиват дейност на територията на община Мадан.

За разлика от много общински болници в страната тази в миньорския град има модерен облик - нови покрив, изолация, елинсталация и канализация, отопление, климатизация, перално помещение и др., направени с проекти по норвежката програма.





Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница