Бтпп в медийното пространствостраница1/6
Дата04.02.2018
Размер0.81 Mb.
Размер0.81 Mb.
  1   2   3   4   5   6


БТПП в медийното пространство 14.03.2013

http://money.bg/news/id_1693947033http://www.bcci.bg/news/5228

http://www.svobodnoslovo.eu/?p=117734

http://www.google.com... =479

БТПП подкрепя обявените задачи на служебния кабинет

БТПП изпрати приоритетите на предприемачите до служебния кабинет


Палатата изпрати на президента и служебния премиер приоритети в защита на предприемачеството, приети от УС на БТПП

Във връзка с обявения състав на служебното правителство и декларираните неотложни задачи, БТПП изразява подкрепата си за неговата успешна бъдеща работа. В тази връзка Палатата изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев и до служебния премиер Марин Райков, с което се изказва готовност за съдействие в полза на стабилизирането на България и българската икономика, в поддържането на конструктивен диалог между държавната власт и фирмите. 

Към писмото са приложени и ПРИОРИТЕТИТЕ на БТПП в ЗАЩИТА ИНТЕРЕСИТЕ на ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВОТО, приети на последното заседание на Управителният съвет на БТПП на 7 март 2013 година. Същите са формулирани на базата на анкета, проведена сред членовете на Палатата, и целят гарантиране на финансова стабилност, осигуряване на условия за икономически растеж и спазване върховенството на закона. 

 Приоритетите са дългосрочни и включват предложения, както към служебното правителство, така и към следващия парламент и редовно правителство. Адресати на предложенията са и всички участници в политическия дебат.

 Приоритетите на БТПП в защита интересите на предприемачеството на: http://www.bcci.bg/news/5228

====================================


http://www.chambersz.com/news/10425-btpp-izprati-na-prezidenta-i-sluzhebniya-premier-prioriteti-v-zashtita-na-predpriemachestvoto Четвъртък, 14 март 2013 г., 08:57

БТПП изпрати на президента и служебния премиер приоритети в защита на предприемачеството

Във връзка с обявения състав на служебното правителство и декларираните неотложни задачи, Българска търговско-промишлена палата (БТПП) изразява подкрепата си за неговата успешна бъдеща работа. Палатата изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев и до служебния премиер Марин Райков, с което се изказва готовност за съдействие в полза на стабилизирането на България и българската икономика, в поддържането на конструктивен диалог между държавната власт и фирмите.

Към писмото са приложени и приоритетите на БТПП в защита на интересите на предприемачеството, приети на последното заседание на Управителният съвет на 7 март 2013 година. Същите са формулирани на базата на анкета, проведена сред членовете на Палатата, и целят гарантиране на финансова стабилност, осигуряване на условия за икономически растеж и спазване върховенството на закона.

Приоритетите са дългосрочни и включват предложения, както към служебното правителство, така и към следващия парламент и редовно правителство. Адресати на предложенията са и всички участници в политическия дебат.

Приоритетите на БТПП в защита интересите на предприемачеството

===========================================


http://www.bcci.bg/news/5233

Председателят на БТПП представи предимствата за инвестиции в България на форум в Цюрих-ШвейцарияНа 13 март 2013 г. в Цюрих - Швейцария, по покана на Посолството на Република България в Берн и Търговската Камара на Швейцария, г-н Цветан Симеонов председател на БТПП, взе участие във форума „Инвестиции и търговия в България”.

Г-н Симеонов представи България като едно добро и привлекателнo място за инвестиции и бизнес. Н. Пр. Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Берн, г-жа Нели Ташева, адвокат към немското посолсво в България и г-н Васил Радойновски, управляващ директор на Българо-швейцарската търговска камара, начертаха възможностите и перспективите за инвестиции и търговия в България.

 В презентацията си г-н Симеонов описа дейността на Палатата и услугите в полза на инвеститорите. Той  подчерта предимствата за инвестиции в страната ни: членство в ЕС и НАТО, стабилна валута, нисък бюджетен дефицит и държавен дълг - вторият най-нисък държавен дълг в Европейския съюз (17.0% от БВП) и един от най-ниските бюджетни дефицити (2,1%) от 2011 г., образовани и квалифицирани кадри. Разходите за реализиране на бизнес също са ниски: 10% корпоративен данък, 10% данък върху доходите на физическите лица и конкурентно заплащане на труда в рамките на ЕС. Енергийните разходи и за наемането на офисни сгради и помещения, също са едни от най-ниските в сравнение с другите страни-членки на ЕС. В края на експозето г-н Симеонов конкретизира очакванията на фирмите от България за бизнес климата през 2013г.– част от проучване на европейско ниво, извършено сред членовете на БТПП. 

 В икономическо отношение между България и Швейцария се наблюдава тенденция на стабилен ръст на двустранния стокообмен. При износа (от 125.8 до 157 млн. евро) ръстът е 24, 8%. Вносът отбелязва ръст от15% (от 181.4 на 208.5 млн. евро). Салдото остава отрицателно в размер на -51.5 млн. евро, въпреки устойчивата възходяща тенденция.

За периода 1996-2012 г. преките чуждестранни инвестиции на Конфедерация Швейцария в България възлизат на 1.29 млрд. евро. За периода януари-декември 2012г. Швейцария се нарежда на трето мястопо преки инвестиции в България със 168.7 млн. евро след Нидерландия и Люксембург (прогнозни данни на БНБ).

БТПП поддържа добро сътрудничество с редица организации в страната. На 23.02.1984г. в Базел, Швейцария е учредена Смесена търговска камара Швейцария-България, а през 2004 г. в София, България е създадена Българо-швейцарска търговска камара.

В БТПП  общо регистрирани фирми с швейцарско участие са 103, от които с 100% швейцарско участие – 53, смесени – 50.

Във форума се включиха повече от 40 швейцарски фирми.

 =================================================


http://www.mypr.bg/news/business/Tarzhestvena-sesiya-100-godini-ot-osnovavaneto-na-Sofiyska-targovska-gimnaziya-5382/

Тържествена сесия - 100 години от основаването на Софийска търговска гимназия


Наследниците на Софийска търговска гимназия - Националната финансово-стопанска гимназия и Националната търговско-банкова гимназия, заедно с Българска търговско-промишлена палата, отбелязаха с тържествена юбилейна сесия - 100 години от създаването на Софийска търговска гимназия.

В приветственото си слово председателят на БТПП Цветан Симеонов с гордост отбеляза, че двете гимназии поддържат нивото и авторитета на българското средно образование.Именно с достойнство трябва да разнасят тази слава, защото инициативността и пиетета към знанието, които проявяват учениците, са двигател при сформирането на Учебна търговска палата, на ученически панаири и други симулативни участия на международно ниво.

Търговско-индустриална камара или по-късно преименуваната Българска търговско-промишлена палата е верният ориентир както за съдържанието на образованието, така и за намирането на работа след завършване на образованието. 

 Двете гимназии и Палатата издадоха Алманах с най-важните исторически факти от създаването на Софийска търговска гимназия до днес. Председателят на БТПП посочи, че всяка година Палатата приема на стаж ученици на двете училища, които участват активно в обработването на данните от годишните финансови отчети на над 5000 фирми за изготвяне на класацията на БТПП за „ТОП 100 - водещи фирми в икономиката на България“.

 В поздравително писмо от Президента на Р България Росен Плевнелиев бе отбелязано: „Днешният ден ми дава надежда, че заедно ще съхраним, продължим и надградим добрите традиции в българското образование и ще го развиваме като модерно и адекватно на съвременния свят. На учениците и преподавателите, наследници на Софийската търговска гимназия пожелавам много успехи в професионалната им реализация и в подготовката на бъдещи специалисти в сферата на финансите, икономиката и търговията.“

 БТПП награди двете училища с най-високото отличие на Палатата – бронзова статуетка „Хермес“ и грамота за значим принос в икономическото образование в поддържане на високи стандарти при подготовката на икономически кадри, отлични резултати в международни състезания със сродни училища, непрекъснато активно сътрудничество с БТПП и по повод 100-годишния юбилей.

 Официални гости бяха представители на Столична община, Министерство на образованието младежта и науката, дипломатически корпус, висши учебни заведения, партньори на БТПП, НФСГ, НТБГ, техни бивши възпитаници и настоящи ученици. 

 *Усещайки необходимостта от висококвалифицирани кадри в областта на търговията и индустрията за развитието на българската икономика в началото на ХХ век през 1911 г. Софийската търговско-индустриална камара с председател Иван Грозев инициира създаването на средно търговско училище в София. Камарата изготвя учебни програми, бюджет, наема помещение, набавя училищни пособия и мебелировка. За директор на Търговската гимназия, Камарата определя д-р Нейчо Иванов – известен български икономист и журналист. През 1913 г. с тържествен водосвет е открита първата учебна година на Търговската гимназия. Сградата, в която се помещава Търговската гимназия е на ул. „Сан-Стефано“, 23. Първите учители в гимназията са едни от най-изявените общественици и преподаватели от университета, а създаденото училище се издържа със средства на Софийската търговска-индустриална камара. През 1943 година Софийската търговска гимназия се разделя на Национална финансово-стопанска гимназия и Национална търговско-банкова гимназия.

 Алманаха може да разгледате ТУК: http://www.bcci.bg/news/5225

12.03.2013 г. 
============================================
http://www.bcci.bg/news/5218

БТПП е изпълнила целите и плановете си за 2012 гoдина в услуга на бизнеса

На редовно годишно заседание Управителният съвет на Българската търговско-промишлена палата прие отчета за 2012 г. и утвърди програмата за 2013 г.

Беше констатирано, че въпреки тежките условия на икономическата среда Палатата е постигнала заложените програмни цели и е изпълнила финансовите си планове. Това създава условия за изпълнението на плановете за 2013.

Като едно от най-важните постижения през изминалата година е, че БТПП беше отново призната от МС за национално представителна организация на работодатели за нов 4-годишен период.

 За да отговори на нуждите на бизнеса, БТПП постави акцент в своята дейност повишаване познанията на фирмите, относно европейското законодателство, за възможностите за участие по проекти за повишаване на тяхната конкурентоспособност; както и разработването, кандидатстването и участието в проекти. В тази насока са проведени 33 семинара с 1300 участници. Привлечени са нови ключови проекти.

 В областта на външно-икономическото сътрудничество през 2012 г. са организирани общо 178 срещи с 978 участника, както и 13 международни семинара и конференции с 513 участника.

 За голяма част от фирмите Палатата се явява единствената в България организация, която предоставя бизнес услуги при спазване на международни стандарти. Тук могат да бъдат посочени само някои данни: заверени са 25 394 документа и 1590 покани-декларации, 3458 сертификата за произход.

 Арбитражият съд е приключил 40 международни и 707 вътрешни дела.

 Заседанието на Управителния съвет премина при много активно участие на членовете, като програмата за 2013 година бе допълнена с нови идеи и инициативи, важни за изпълнение целите на Палатата. Основна водеща линия на предложенията беше разширяване възможностите на БТПП за удовлетворяване интересите на фирмите-членове и обогатяване на досегашните услуги с нови.

 Програмата за дейността на БТПП през 2013 г. ще бъде публикувана на Интернет страницата на БТПП и остава отворена за предложения и инициативи на нейните членове, тъй като при приемането ѝ Управителният съвет възложи на Изпълнителния съвет да я допълва и актуализира периодично през годината.

 Фото-галерия към Отчет 2012 ТУК http://www.bcci.bg/news/5218

===========================================

http://www.bcci.bg/news/5226

Ръководителят по проект "DIHK – CEFTA" посети БТПП

Председателят на БТПП Цветан Симеонов се срещна с ръководителя на проект "DIHK – CEFTA" Едуард Шварц. БТПП участва като партньор небенефициент в съвместен проект между Асоциацията на германските търговски палати и палатите от страните на ЦЕФТА /DIHK-CEFTA/ - (Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Гърция, Македония, Черна гора, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Турция).

 В хода на срещата бяха обсъдени бъдещите съвместни дейности по партньорския проект "CEFTA-DIHK" между палатите от ЦЕФТА. Предстои проектът да бъде удължен за нов програмен период.12.03.2013 г. 

===========================================
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1788732

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=1788794 21.02.2013 11:43; 24 часа онлайн; 954; 3

http://svejo.net/tag/%D0%A1%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2

Цветан Симеонов: Никой не прави сериозни инвестиции в държава със служебно правителство

Никой не прави сериозни инвестиции в държава без редовно правителство и без ясна икономическа програма, заяви Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), пред Фокус. Ако бъде назначено служебно правителство, очакванията са за забавяне на инвестициите в страната, подчерта той.

„БТПП вече даде положителна оценка на макроикономическата стабилност в България, но се притесняваме, че при евентуален следващ състав на кабинета няма да продължи практиката на успокоение на финансите", посочи експертът

БТПП има ясни функции и задачи за подпомагане на бизнеса. „Липсата на правителство, с което да се разговаря, и на парламент, който да приема законодателни промени в полза на българския бизнес, ще бъде пречка за бизнес", коментира още Цветан Симеонов и изрази надежда, че тази празнина ще запълнена по подходящ начин. „Незавършването на мандатите на правителствата дават лоши сигнали за инвеститорите, но все пак оставката на премиера Бойко Борисов е лично решение", добави Симеонов.

По отношение на недоволството на потребителите и масовите протести и блокади в страната срещу електроразпределителните дружества Цветан Симеонов заяви, че „монополите следва да работят при най-голяма прозрачност и обществен контрол".

В сегашната напрегната ситуация, най-важно е фирмите да си получат дължимите суми от държавата навреме и в пълен размер, да не стане като преди 3 години, когато по неофициални данни държавата дължеше близо 500 млн. лв. на бизнеса, а разплати около 300 млн. лв. със закъснение и със 7% удръжка, отбеляза председателят на БТПП.

Според него последните месеци се наблюдава значителен спад в работата на Националния съвет за тристранно сътрудничество, а той може да подпомогне премахването на социалното напрежение, на което сме свидетели в последните седмици. „Изключително трудна е комуникацията на бизнес компаниите и електроразпределителните дружества", заяви Цветан Симеонов.

==================================
http://www.bcci.bg/payment_bcci/index.php?act=semview&id=263

Бизнес форум на Централната европейска инициатива,

10 април 2013 г., Будапеща, Унгария 

 ДО 


ЧЛЕНОВЕТЕ НА БТПП

ОТНОСНО: Бизнес форум на Централната европейска инициатива, 10 април 2013 г., Будапеща, Унгария

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, Имам удоволствието да Ви информирам, че в рамките на унгарското председателство на Централната европейска инициатива (ЦЕИ) ще се проведе бизнес форум в Будапеща, Унгария, на 10 април 2013 г. CEI Chamber Network Economic Forum and Brokerage Event се организира от Унгарската търговско-промишлена палата и Министерство на външните работи на Унгария. 

Централно-европейската инициатива  е основана през 1989 г. в Будапеща и включва 18 страни-членки – Албания, Австрия, Беларус, Босна и Херцеговина, България, Италия, Македония, Молдова, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Сърбия, Украйна, Унгария, Хърватия, Черна гора и Чешката република. Сред приоритетните цели на ЦЕИ е развитието на сътрудничеството между страните от Централна и Източна Европа.

По време на форума ще бъдат представени възможности за съживяване на бизнес дейностите сред страните-членки на ЦЕИ, както и ще бъдат организирани двустранни бизнес срещи за участниците. Успоредно с CEI Chamber Network Economic Forum and Brokerage Event, ще се проведе и Международното изложение за строителство CONSTRUMA. ТПП-Унгария предоставя безплатен достъп до изложението за всички участници. В приложен файл изпращам проекто-програма на форума.

Във връзка с гореизложеното, моля, желаещите за участие да потвърдят до 11 март /понеделник/ 2013 г. в Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации” към БТПП: тел.: 02/ 8117 497, e-mail: intorg@bcci.bg. При наличието на силен интерес за участие от страна на българските компании,  БТПП ще организира бизнес делегация до Унгария, като впоследствие ще Ви информираме относно условията за пътуване. 

 Благодаря за доброто сътрудничество и оставам на Ваше разположение.

 Приложение:проекто-програма: http://www.bcci.bg/payment_bcci/index.php?act=semview&id=263

  С УВАЖЕНИЕ,

 ЦВЕТАН СИМЕОНОВ 

ПРЕДСЕДАТЕЛ

 ====================================================


http://www.bcci.bg/news/5209

Кръгла маса за перспективите на българо–руското икономическо сътрудничество

В рамките на посещението на Сергей Катирин – председател на Търговско–промишлената палата на Руската федерация, придружаван от делегация, се проведоха срещи в БТПП.
В предварителна среща председателят на БТПП и председателят на ТПП на Руската Федерация обсъдиха нивото на сътрудничество между двете палати и перспективите за неговото развитие.


 След срещата се състоя кръгла маса на тема „Перспективи за дългосрочно развитие на българо–руското икономическо сътрудничество”. Дискусията бе официално открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов, който представи търговските отношения с Русия и сътрудничеството с ТПП на Руската федерация. 

 Г-н Катирин информира участниците за дейността на системата на регионалните палати към ТПП на Руската федерация – 174 на брой. Председателят на ТПП на Руската федерация официално обяви и новия представител на палатата в България –  Александър Александров.

 В дискусията участие взеха и Георги Минчев - заместник-председател на Българо-руската търговско-промишлена палата, Николай Гусев - първи заместник-генерален директор на Експоцентър ЗАО,  Людмил Михайлов - главен секретар на Българска агенция за инвестиции, Станимир Цоцов - председател на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, Силви Чернев – председател на Арбитражния съд при БТПП. 

 От руска страна информация за дейността на регионалните палати и бизнес възможностите на отделните региони представиха Юрий Агафанов - председател на Тулската ТПП, Николай Тяпочкин - председател на Курската ТПП и Юрий Гончаров - председател на Воронежката ТПП. 

 В края на кръглата маса БТПП подписа споразумение за сътрудничество при набиране на изложители за изложения в Москва и България с Експоцентър ЗАО.

 За повече информация от кръглата маса ТУК

 ===========================
http://www.bcci.bg/news/5212

Новоназначеният посланик на Еквадор посети БТПП

 Новоназначеният извънреден и пълномощен посланик на Еквадор Н. Пр. г-н Хаиме Берберис и Захари Кушев, почетен консул на Еквадор в България, се срещнаха с председателя на БТПП Цветан Симеонов. 

 На срещата бяха дискутирани идеи за бъдещо развитие на стокообмена между двете страни и обмяната на икономическа информация. Н. Пр. Берберис информира за няколко по-важни сектора от износа на Еквадор, представляващи интерес за българските компании: цветя – рози; консерви риба – риба тон; морски продукти – скариди; какао; дървен материал (олекотен материал за производство на перки на ветрогенератори); нефт.

 В хода на разговорите бе постигната принципна договореност между г-н Симеонов и  Н. Пр. Берберис - в края на месец септември в БТПП, със съдействието на Посолството и експерти от агенцията за промотиране на Еквадор, да се проведе презентация на възможностите за бизнес с Еквадор. БТПП допълнително ще информира за точните дати на събитието.

 * Посолството на Еквадор е ситуирано в Будапеща и отговаря и за България==============================
http://www.bcci.bg/news/5210

През Април ще бъде представен Пекинският център за международни марки

В БТПП се проведе среща между Стефан Кинов, главен секретар на Българо-китайската търговско промишлена камара (БКТПП), и Цветан Симеонов, председател на БТПП. 

Бе обсъдено съвместното организиране на събитие за популяризиране на Пекинския център за международни марки. БКТПП е сключила партньорско споразумение с „Център за промотиране на международни марки”, с което се определят условията за внос, култура, креативност, дизайн, технология и висококачествени услуги за съответните марки, както и провеждане на изложения в свободни зони в Китай.  

 Събитието ще се проведе в началото на месец Април, като има за цел запознаване на българските фирми с реализиране на възможностите  за навлизане на китайския пазар, развитие на онлайн и офлайн дистрибуцията, организиране на събития като тематични седмици – по държави и отделни марки, панаири и други мероприятия, стимулиращи бранд маркетинга.

 БТПП ще публикува допълнително информация за събитието и регистрационна карта за участие.  06.03.2013 г. 

==============================================
http://www.bcci.bg/news/5187

Откриване на процедура за определяне на изпълнител Проучване и анализ на достигнатата степен на информираност на целевите групи за нормативната рамка, регулираща трудовоправните и осигурителните отношенияСподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница