Бургас моят град!Дата01.02.2017
Размер21.87 Kb.
Размер21.87 Kb.

Бургас - моят град!

     Бургас...! Едно име?!


    Силистра...! Едно име?!
 
     Две имена, два града, вплетени в душата ми, емоциите ми, мечтите ми. Силистра - моят роден град. Бургас - моята душа.


Бризът - топъл и студен, брегът -  плавен... Моят Бургас се събужда отново. От слънцето ли, от блясъка на фотоапаратите на първите туристи ли, или от усмивките и виковете на две дечица, които се гонят по крайбрежната алея - не зная... 
Едно море - един син хоризонт. Ето, виждам моста. Макар да представлява доста голям кей, "моста" е един от символите на Бургас. Едно от най - романтичните места на града. 
    Морето не бих могла да определя с една дума, но не е и нужно, защото го усещам. По някакъв начин го разбирам. Знам, че имам прекрасния късмет да раста до него, с него. Зная, че то винаги ще има място там, където крия спомените, а също и страстта си. 
    Бургас – той не е само град на морето, а и на богатото културно - историческо наследство, което с право ми дава основание да се гордея, че живея в тук. Градът ражда писатели, поети,композитори, художници, драматурзи - Петя Дубарова, Недялко Йорданов, гласове като неповторимата Райна Кабаиванска… Христо Фотев, родом от Истанбул, посвещава целия си живот на нашия Бургас, пишейки стихове, които и до ден днешен обичат много бургазлии. 
     Мечтата ми за бъдещето на моя град е да бъде той духовен и културен център. Всички негови жители да са щастливи - особено младите хора, които да свързват мечтите си за бъдещето с него. Да не го напускат, за да търсят късмета си далеч от своите близки, а да градят неговото бъдеще. Една от тях искам да съм аз! 
                                 


Габриела Тодорова, VIII Б

Моят град - Бургас

Морски град с приказна красота, шарен характер, с красивото Черно море - възхита и море от чувства в моето сърце!

Откъде започва моята Бургаска приказка? От нашето море: „Морето най-великото събитие”- това е написал Христо Фотев. Когато отида при морето и помириша полъха на бриза, усещам, че се сливам с него, че съм у дома си и всичко е идеално. То пресъздава мелодия, с която се потапям в хармония и уют.

Мостът е един от символите на Бургас: от едната страна виждам чистия хоризонт и топлите лъчи на слънцето, как галят морето с лекота и блясък, а от другата ми страна – отново приказен пейзаж.

През пролетта в морската градина е свежо,цъфтят дървета и многобройни цветя. Есента в моят град постила килим от цветове, а зимата – бяла, мека завивка по кристалните от снежец пейки.

Бургас е един от най-големите градове в България. В град Бургас си имаме също и добри училища, университети и спортни зали… Но моят град е разпознаваем не само заради това, дори не само заради морето - в Бургас са родени много талантливи хора. Една от тях е Петя Дубарова, автор на стихотворението „Зимен ден”, на приказката за „Болният лебед” и много други творби, които толкова хора обичат. Тук е родена и твори Тони Димитрова , чийто глас често звучи в летния театър на Бургас...

Този град не е просто един паметник, едно море, едни сгради - „Най-красивият град е този ,в който живеем и се чувстваме добре” (Ерих Мария Ремарк).

Аз съм късметлийка ,че живея в този обичан град.

Симона Иванова Кунева, VIII Б

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница