Ден на Руската култура в град ПървомайДата24.04.2017
Размер22.63 Kb.
Размер22.63 Kb.

Ден на Руската култура в град Първомай

Оригинална бе идеята на организаторите на XXXVІІІ Майски културни тържества в Първомай да обединят два празника в една дата – Деня на Европа и 65 – годишнината от победата над хитлеро-фашизма и края на Втората световна война. Денят бе посветен на руската култура.

Подготовката за този ден започна отдавна. С написването на сценария се зае главният библиотекар при Образцово „Народно читалище Св. Св. Кирил и Методий – 1894 г. – гр. Първомай” Маргарита Стайкова. Вълнуващият сценарий бе добрата основа, върху която се разположиха изпълненията на състава за руски песни „Ивушка” с ръководител Наталия Чайка – Георгиева, със своите солистки Кристияна и Ана Сиракови и осемгодишната Лиляна Караславова – младша, както и рецитаторските изпълнения на Елена Стойчева и Иван Караславов от Драматичния колектив „Димитър Делчев” също при читалището.

На 10 май Обрядната читалищна зала се оказа малка , за да побере гражданите на Първомай, желаещи да присъстват на обявената в афиша Вечер на руската култура.

За начало прозвуча химна на Обединена Европа. В програмата организаторите бяха включили видни представители на руската музикална и литературна класика. Прочетени бяха стихове от Борис Пастернак, Александър Блок и Сергей Есенин.


Наталия Чайка – Георгиева

развълнува публиката с популярни пиеси от П. Илич Чайковски.

Най – много аплодисменти получиха изпълнителите от състава за руски песни „Ивушка”, които се явиха на Празника с изцяло обновен репертоар.

Те смаяха публиката с новите си ефектни сценични костюми, ушити по идея и модели на Зорка Каразапрянова – ръководител на Студията за приложно изкуство към читалището, с дарени


средства от фирма „Витал транс” ООД с Управител Петко Динков.

Съставът „Ивушка” е с богата биография и през тази година навърши 35 години от своето създаване.Емоционалният градус на вечерта кулминира с „Реквием” на Роберт Рождественски, посветен от автора на падналите по фронтовете на Великата отечествена война, изпълнен от Иван Караславов. След последните думи: „… но за ония, за навеки загиналите - заклевам ви ! – Помнете!” гръмнаха акордите на емблематичната песен от филма „Белоруската гара”. Солистките на състава не оставиха безучастен човек в залата – публиката не можеше да удържи спонтанно бликналите сълзи.

Под звуците на „Етот день победы” участниците бяха дарени със ставане на крака и нестихващи аплодисменти.

Поздравления и кошници с цветя се връчиха от народния представител – Петър Мутавчиев, от кмета – Ангел Папазов, от председателката на ОбС на БСП Мария Бакова, от Владимир Желязков от името на ветераните в града.

Преживяната емоция дълго задържаше публиката в залата, която сякаш чрез личните поздравления към участниците в програмата искаше отново да съпреживее вълнуващия момент.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница