Дирекция „връзки с обществеността”Дата16.11.2017
Размер273.11 Kb.
Размер273.11 Kb.

ДИРЕКЦИЯ „ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

МЕДИЯ БЮЛЕТИН

27 юни 2006 г.
Съдържание:  1. МИНИСТЪРЪТ………………………………………………стр. 2
  1. ВОДЕН ТРАНСПОРТ……………………………………….стр. 2
  1. ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ…………………………………стр. 3 - 5
  1. СУХОПЪТЕН ТРАНСПОРТ………………………………..стр. 6 - 8
  1. ИНФРАСТРУКТУРА ………………………………………..стр. 8 - 10
  1. ПОЛИТИКА …………………………………………………..стр. 10 - 11

7. ТЕМА НА ДЕНЯ……………………………………………..стр. 11 - 13
8. НОВИНИ …………………………………………………….. стр. 13 - 17

МИНИСТЪРЪТОбсъждат за новия мост при Видин-Калафат

DARIK News

Министърът на транспорта Петър Мутафчиев пристигна на посещение във Видин. Той ще се срещне тук със своя румънски колега Раду Берчану.

По време на разговорите двамата министри ще обсъдят въпроси, свързани с изграждането на новия комбиниран мост над р. Дунав при Видин-Калафат, със сътрудничеството по изграждането на функционален блок за въздушно пространство, с изграждането на общоевропейски коридор номер четири, както и с подготовката по провеждането на 9-ата сесия на Смесената междуправителствена българско-румънска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество.
Мутафчиев се срещна с Раду Берчану

в. Стандарт, стр. 8

колегата му от Румъния, вчера във Видин. Двамата транспортни министри коментираха изграждането на Дунав мост 2 и на общоевропейския коридор № 4. Обсъден бе и въпросът за създаване на функционален блок за въздушно пространство BULROM FAB.ВОДЕН ТРАНСПОРТНесебър може да стане национално пристанище

в. Дневник, Светла ЛЮДМИЛОВА, стр. II

Несебър да бъде изваден от списъка на регионалните пристанища и да стане национално, за да може държавата да финансира дейностите по поддържането му. Това поиска транспортният министър Петър Мутафчиев от комисията по транспорт и телекомуникации с промени в закона за пристанищата. Той настоява депутатите бързо да гласуват поправката. Портът в Несебър е единственото морско пътническо пристанище, което е част от пристанище Бургас. По данни на Изпълнителна агенция "Пристанищна администрация" през него за 2005 г. се преминали 25 пътнически кораба и то е отбелязало пик в превоза на пътници. Експерти от агенцията поясниха, че това число е сравнимо с преминалите съдове през пристанище Варна. Пред депутатите Мутафчиев подчерта, че има спор дали пристанището да е регионално или национално, като кметове по Черноморието неотдавна си поискаха портовете, за да могат да ги дадат на концесия и да ги развиват. Тогава министърът обясни, че Созопол, Поморие, Несебър, Царево и Ахтопол могат да бъдат прехвърлени на общините, след като бъде променен и законът. Той обеща на градоначалниците, че портовете ще станат общински. Самата процедура по прехвърлянето им ще отнеме до три месеца. В момента в списъка на регионалните пристанища са предимно частни пристанища. Стратегията за развитие на пристанищата мина на обществено обсъждане и се очаква тя да бъде приета от правителството. Документът залага на публично-частното партньорство при намирането на инвестиции за развитието на портовете.ВЪЗДУШЕН ТРАНСПОРТ


Мислехме, че идва краят

в. Труд, стр. 27

ЛОНДОН - Британски и ирландски туристи от полета на „Боинг 737" на „Хемус Ер", който бе прехванат от холандски изтребители миналата седмица, разказаха вчера за ужаса на борда пред в. „Дейли мирър". „Мислехме, че идва краят. Всички наскачахме по прозорците и започнахме да крещим: Ще ни свалят, ще ни свалят", споделя един от пасажерите на борда.

Без контакт

Два холандски изтребителя F-16 бяха вдигнати по тревога в събота (24 юни), за да прехванат боинга ни, след като авиодиспечерите не успели да установят контакт със самолета. Машината, на борда на която пътували предимно туристи, изпълнявала полет от Варна за Белфаст. „Настана истинска паника, когато някой на борда извика, че сред нас може би има терористи и затова са излетели изтребителите", продължава пътникът, чието име не се съобщава.

Пилотът ужасен

По думите му, чак когато ужасеният пилот видял от кабината си „смъртоносните машини", подал сигнал на холандския въздушен контрол. „Всеки път, когато получим съобщение за неидентифициран самолет над въздушното ни пространство, нашите Ф-16 излитат за броени минути", обяснил пред „Дейли мирър" неназован говорител на министерството на отбраната в Хага. Щом холандските власти успели да установят радиоконтакт с машината, тя получила разрешение да продължи полета си. Самолетът на „Хемус Ер" трябвало да се приземи на международното летище в Белфаст в 7,20 часа сутринта, но закъснял заради инцидента с 2 часа и половина. Всички туристи запазили билетите си чрез базираната в Белфаст компания „Балкан Typс", пише „Дейли мирър".

Отдих на морето

Изданието припомня, че хиляди ирландци пристигат всяка година в България, за да прекарат лятната си отпуска на Черно море. Мнозина от тях оставали за по-дълго и си търсели евтин имот у наc.


"Защо сте тук?!", питал с ръце нашият пилот

в. 24 часа, Марияна БОЙКОВА, стр. 10

Летим и изведнъж виждаме F-16, после друг

Иван Господинов е командирът на боинга на "Хемус ер", който бе прехванат и ескортиран от холандски изтребители в събота. Той е в авиацията от 1979 г., има 10 хил. часа във въздуха. Досега не са го придружавали изтребители.

„Започнах като военен пилот и както е приказката - приятно ми е да си спомня - казва той на шега. И разказва:

- Минавахме от Германия в Холандия в маастрихтското въздушно пространство. Тогава се прехвърляме от една честота на друга, но не сме се обаждали, нито пък те са ни търсили. Това се прави, ако променят маршрута ни или честотата. Постоянно сме на подслушване на аварийната честота, която е 121,5 мегахерца, да не би някой да има нужда от помощ. По едно време чувам съвсем тихо, че търсят "Хемус" 1960. Попитах се - кой ни търси. В същото време вторият пилот вика - капитане, виж! Погледнах-от едната ми страна F-16, от другата още един. Вдигнах ръце, все едно ги питам - защо сте тук?"

"Никой не знаеше какво става - изтребители около самолета ни. Разбирахме само, че сме в беда и тези момчета не са случайни. Всички гледаха през прозорците, а някои се паникьосаха, защото решиха, че има терористи на борда." Това е версията на очевидец в самолета, описал пред в. „Дейли мирър" ужаса на туристи от Северна Ирландия, връщащи се от България, чийто „Боинг 737" за малко не бе свален от холандски изтребители.

Те били привикани, след като пилотът на чартърния самолет на "Хемус" не се обадил на авиодиспечерите. Двете машини, базирани в северния холандски град Леуварден, минали с гръм през звуковата бариера над Холандия на път за прехващането на боинга. Чак когато ужасеният пилот видял смъртоносните изтребители през прозореца на кабината си, той се свързал с холандските авиодиспечери, твърди "Мирър". След установяването на радиоконтакт самолетът бил пуснат да продължи пътя си. Той трябвало да кацне в Белфаст в 7,20 ч в събота, но се приземил чак в 9,53 ч. Туристите резервирали ваканцията си у нас чрез базирана в Белфаст компания "Болкантурс". "Никой не ми казва и дума за това, как да ви кажа аз", заявил вчера говорителят на "Болкантурс". Отговор се очаква да даде и звеното за разследване на авиационни инциденти към министерството на транспорта. Както "24 часа" писа, българските авиационни власти разследват този случай и другия от 17 юни, когато се е загубила радиовръзката на самолет на "България ер" с кулата в Париж. Какво се прави, ако самолет „изчезне" от радарите, видя "24 часа" в РВД - София. В 13,10 ч в понеделник във въздушното пространство, контролирано от софийския център за управление на полети, имаше 43 самолета. Някои от тях влизаха на територията на България, други прелитаха, кацаха или излитаха. Точно по това време над страната ни прелиташе голям боинг по маршрут Милано-Бомбай. Бе на 35 хил. фита, или преведено в метри - на 10 500 м височина. Пакистански еърбъс летеше за Вроцлав. Боинг на "България ер" пък приближаваше границата, прибираше се от Прага.

Дисплеят, разчертан с въздушните трасета, пулсира с квадратчета и кръстчета - електронни белези на движещите се самолети. Ако курсорът на мишката отиде върху някой от тях, веднага излиза в каре кой е аеропланът, откъде е излетял, за къде лети, на каква височина е, кое е резервното му летище. Такова работно място има за всеки ръководител на полети в новата оперативна зала на РВД.

Питаме ще вдигнете ли изтребители, ако изчезне връзката със самолета за Бомбай? Не, няма, категоричен е Диян Динев, шеф на дирекция "Управление на въздушното движение". Заради прекъсване на радиовръзка изтребители не са вдигани в България от 1986 година, допълва Димчо Божков, зам.-шеф на държавното предприятие "Ръководство въздушно движение". Тогава самолет влязъл в България през морето откъм Румъния, летял е за Турция. Заради повреда на радиостанциите не е имал връзка със земята. Наши изтребители го придружили до границата, а оттам го поели турците. Има случаи, когато ръководителят на полета не може да влезе във връзка със самолета. Пилотът не винаги разбира честотата - това са 6 цифри, ако не чуе едната, или пък ако се забави да превключи на честотата, връзката се прекъсва, казва Динев. Но центърът в София има общо 6 честоти, които са оповестени в Сборника за радионавигационна информация и оттам в картите с радиочестотите, каквито има във всеки самолет. Така че екипажът може да погледне в тях и да се свърже на която и да е от 6-те честоти или пък да се върне на старата и да поиска отново информация от съседите, чиято граница напуска. Когато не се установи връзка със самолета, авиодиспечерът се свързва с колегата си, който контролира съседното въздушно пространство и търси информация какво се случва. Дори да са аварирали и двете радиостанции, което е почти изключено, може да се разбере дали полетът е редовен, по начина, по който се изпълнява.

Преди един аероплан да излети, първо се прави по-летен план, който съдържа позивната - името на авиокомпанията, номера на полета, маршрута - летище за излитане, за кацане, резервен аеропорт, полетните нива, височината, типа на самолета, на оборудването. Там са и разчетите на времето на излитане, кацане, кога ще бъде на нашата граница. Този план се изпраща до всички държави, през които ще прелита самолетът, и след като бъде одобрен, трябва да получи ОК и от Евроконтрол в Брюксел. Така че на десетки места има информация за полета. Ако изобщо секне радиовръзката, пилотът трябва да се придържа максимално близко до полетния си план и да следва тъй наречената стандартна схема за долитане и приземяване. Ако вземем термин от футбола, това е заучено положение. Освен това радарите на всеки 10 секунди питат самолета кой е и на каква височина лети. Отговорите идват от транспондера на аероплана. При отказ на радиостанциите в него вместо идентификационния номер се въвеждат цифрите 7600, което е сигнал, че няма връзка със земята

Тогава върху дисплея в оперативната зала се появява червено каре, което дава сигнал на ръководителя на полета. Нашите диспечери са имали случаи, когато самолети са губили връзка с тях, но са прелетели през страната безпрепятствено. В София преди години се е приземил самолет от Виена за Истанбул със заплаха за бомба в него. Дори тогава не са вдигани изтребители. Авиодиспечерите са разчистили трафика и машината е кацнала на отдалечено място. Пак с разчистване на трафика са действали при отвличането на турски самолет, който вместо в Измир е кацнал в София по заповед на терориста."В такива случаи не можеш да помогнеш кой знае колко на екипажа. Опитваш се да предпазиш другите. Но ако постоянно мислиш, че на всеки самолет има по 200 души, то си свършен като ръководител на полети", казва шефът на авиодиспечерите Диян Динев.
Господинов: Явно са усилили контрола заради мондиала

в. 24 часа, стр. 10

„Щом видях изтребителите от двете страни, веднага погледнах да не сме се отклонили от маршрута, няма нищо такова", продължава разказа си Иван Господинов. По аварийната честота ми разпоредиха да се прехвърля на 132,085 мегахерца, казаха, че не можели да се свържат с нас. Питаха на каква честота сме - казах им -132,065. Поръчаха, като се махнат изтребителите, да им се обадим. След 30 секунди те изчезнаха. Кацнахме в Белфаст, върнах се по същия маршрут без никакъв проблем. Бях го забравил като случай и като кацнах във Варна, разбрах, че е станала сензация. И от какво - летиш си по гражданско трасе, по което правиш полети всеки ден, не си се отклонил, може да се е изгубила връзка, 5 минути да са минали, откакто съм се чул за последно с германския авиодиспечер, и над Холандия - изведнъж изтребители.

Обяснявам си го с усиления контрол около световното първенство по футбол, друга причина не виждам.


СУХОПЪТЕН ТРАНСПОРТ
Железопътен транспорт
Министър инспектира жп гара

в. Труд, стр. 10

Изненадващо на посещение във Видин вчера следобед пристигна министърът на транспорта Петър Мутафчиев. При жега над 33 градуса той посети железопътната и речна гара във Видин, товарните пристанища Север и Юг и сградата на БТК. Министърът остана изненадан от факта, че Видин е единствената железопътна гара в страната, която няма тоалетна за пътниците а бързият влак за София тръгва сутрин в час, когато в столицата вече е пристигнал първият автобус. Пътуването е близо 5 часа и през по-голямата част влакът се движи като пътнически и в композицията няма вагонресторант.


Жп гара без WC, министър шокиран

в. 24 часа, Ваня СТАВРЕВА, стр. 2

Защо няма тоалетна, не може ли да се направи?

Това попита лично транспортният министър Петър Мутафчиев, който бе шокиран, като видя, че жп гарата във Видин няма санитарен възел. Той определи това като абсурд, защото най-близката обществена тоалетна е в градинка до гарата, но тя не работи. Министърът посъветва началника на гарата Николай Николов да предвиди изграждане на тоалетна при предстоящия ремонт през есента. Областният управител Кръстьо Спасов и депутатите Надя Антонова и Борис Николов пък поискаха по-ранен влак от Видин за София и вагон-ресторант.

Текст под снимка

Министър Мутафчиев поръча да се изгради тоалетна на жп гарата във Видин.
Началникът: Трудно, но ще има

в. 24 часа, стр. 2

"Гарата е строена преди десетилетия и затова няма вътрешни санитарни възли, в цялата сграда има само една чешма. Проблемът не беше толкова фрапиращ, докато работеше обществената тоалетна", обясни началникът на гарата Николай Николов. Според него ще е трудничко да се намери помещение за вътрешни санитарни възли, но указанието на министъра е категорично - тоалетна трябва да има.


БДЖ иска лиценз за електроразпределение

в. Пари, стр. 4

Националната компания Железопътна инфраструктура реално продава и изнася ток зад граница. Доскоро БДЖ беше единствен жп превозвач, но това вече не е така и тъй като компанията подава ток за всички превозвачи, включително и чуждестранните, не се знае кой колко електроенергия е ползвал от подадената ни от НЕК. Това се отнася и за чужди превозвачи - например от Сърбия. Затова ние настояваме да получим лиценз за електроразпределение на ток 27 KV, за да можем да взимаме парите от другите компании.

При това нестандартно напрежение са напразни страховете на ЕРП-тата, че с подобен ток ще снабдяваме и населените места около гарите, тъй като трансформаторите на НЕК преобразуват тока от 110 KV на 27 KV и той е годен само за жп превозвачи.
Момче загина в лада, ударена от влак

в. Труд, Албена БОРИСОВА, Ваня ГЕОРГИЕВА, стр. 40

Бързият влак от София за Кулата удари с 90 км в час лек автомобил „Лада" на жп прелез край радомирското село Кондофрей. Тежката катастрофа стана в 8,53 ч вчера. На място загина 15-годишният Емил X., който пътувал в руската кола. Тялото на момчето било премазано до неузнаваемост, цялото в кръв и с натрошени кости, разказват потресени очевидци. Неговият вуйчо Васил Методиев (31 г.), който шофирал, се отървал със счупена плешка. След злополуката мъжът изпаднал в дълбок шок. Младежът и неговият родственик пътували от село Долни Раковец за Гълъбник. „Огледах се, но не видях нищо", твърди водачът на ладата. „Забравих да погледна обаче сигнализацията. Нямам спомен да е имало спуснати бариери. Имаше високо избуяли треви около жп линията. Не чух нищо. И тръгнах. Изведнъж се появи влак изневиделица. Удари ни със страшна сила. И започна да ни влачи", спомня си шофьорът Васил. Жп композицията е тръгнала от София в 7, 25 часа, както е по разписание. От пресслужбата на БДЖ са категорични, че бариерите са били спуснати, а шофьорът се е опитал да мине покрай преградите. Освен това прелезът бил оборудван с автоматична звукова и светлинна сигнализация, която се е задействала с идването на влака. Информацията бе потвърдена и от полицията. По време на катастрофата влакът се е движел с 90 км/ч при разрешена максимална скорост от 100 км/ч. Машинистът забелязал ладата на жп прелеза и два пъти подал звуков сигнал, но водачът не реагирал. Той натиснал спирачки, но ударът бил неизбежен. След сблъсъка колата изхвърчала встрани от линията, а влакът успял да спре едва на около 500-600 м от прелеза, уточниха криминалистите.

Разследването на катастрофата е поето от Транспортната полиция. Жп композицията е останала на местопроизшествието цели три часа, докато траел огледът. Едва към 12 часа влакът е бил пуснат да продължи по маршрута си. През цялото време пътниците са останали там, тъй като от БДЖ не са изпратили автобуси, с които хората да бъдат извозени. „Практиката ни е да пращаме рейсове само когато влакът е дерайлирал. При подобни инциденти - не", обясниха от БДЖ.
Влак прегази кола на ЖП прелез

в. Телеграф, стр. 32

16-годишно момче загина, а спътникът му е в тежко състояние в болница след като колата им беше пометена от влак на жп прелез край с. Кондофрей, съобщи МВР. Вчера сутринта 16-годишният Емил Фернандов от Радомир, заедно с родственика си Васил Огнянов (З0 г.), също от Радомир, тръгнали с лек автомобил "Лада" към с. Гълъбник.

Малко преди 9 ч. край с. Кондофрей на неохраняем жп прелез със светлинна и звукова сигнализация влакът, пътуващ от София за Кулата, ударил автомобила. Младежът загинал на място, а родственикът му - в тежко състояние, с множество травми, е бил закаран в пернишката болница. Участъкът в този район е прав и влаковете се движат с висока скорост, уточниха жп служители. От зверския удар колата се извъртяла встрани на пътя, а влаковата композиция спряла на 500-600 м от прелеза. Фернандов е от ромски произход, има брат близнак. Пострадалият Огнянов е общ работник в търговски обект.
Влак отнесе кола на прелез край Радомир

в. Атака, стр. 4

17-годишен младеж загина при жп-катастрофа край радомирското село Кондофрей вчера сутринта, съобщи д-р Юлия Такова, директор на Центъра за спешна и неотложна помощ в Перник. Спътникът на непълнолетния шофьор - 31-годишният Васил Методиев Огнянов, е настанен в пернишката болница с множество травми. Малко преди 9 часа сутринта влакът София-Кулата блъснал лек автомобил "Лада" със софийска регистрация край Кондофрей. Прелезът е неохраняем, със светлинна и звукова сигнализация. Там участъкът е прав и влаковете се движат с висока скорост, уточниха жп-служители. При приближаването към прелеза, машинистът подал звуков сигнал на два пъти, но колата не спряла пред прелеза, а пресякла неправомерно От удара лекият автомобил е изхвърчал встрани от пътя, а влаковата композиция е спряла на около 500-600 метра от прелеза.


Регионален печат
Бързият влак София-Кулата удари лада, загина 17-годишно момче, шофьорът тежко ранен

в. Струма, Любомира ПЕЛОВА, стр. 1, 4

Влак помете автомобил и уби 17-годишно момче, инцидентът станал вчера около 9 часа сутринта на жп прелез в радомирското село Кондофрей. Бързият влак София - Кулата помлял софийска лада, опитваща се да премине при спуснати бариери. Според шофьори районът на прелеза е изключително опасен, тъй като няма почти никаква видимост. От удара ладата е изхвърчала встрани от пътя, а тежката влакова композиция е успяла да спре на около половин километър от прелеза в посока Кулата. На мястото на инцидента пристигнали екипи на полицията, пожарната и Центъра за спешна медицинска помощ -Перник. Медиците установили само смъртта на 17-годишния столичанин, чиято самоличност вчера бе в процес на изясняване. В пернишката болница с изключително тежки травми е настанен 31-годишният шофьор Васил Огнянов.ИНФРАСТРУКТУРАИталианци напират да строят

в. Стандарт, стр. 7

тунел под Балкана между Троян и Карлово. Консорциумът GEIMV от Рим е готов да вложи в проекта 300 млн. евро и да го изпълни за 6 години. Това съобщи Нанчо Чакъров, председател на Сдружението за изграждане на тунела Троян - Карлово. Италианците вече са изпратили писмо до транспортния министър Петър Мутафчиев, в което представят офертата си.Още 2 месеца пазарлък за магистрала „Тракия"

в. Труд, стр. 11

До края на седмицата ще се състави работна група, която ще подготви предложения за преговорите с българо-португалския консорциум за концесията на магистрала „Тракия". Това заяви вчера в Сливен министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. През следващите два месеца щели да се водят интензивни преговори. Ако правителството одобри резултатите от тях, най-вероятно щял да се сключи договор за продължаване на строителството на магистралата. „Ако правителството не одобри, ще има нова процедура", каза Асен Гагаузов. Вчера той откри рехабилитирания по програма „Транзитни пътища 3" участък по пътя Сливен-Бургас (Лот 8). Програмата „Транзитни пътища 3" включва рехабилитация на пътни отсечки по транспортните коридори 4, 8 и 9 и се финансира по програма ИСПА и от държавния бюджет. Договорът за строителство на Лот 8 е сключен на 30 октомври 2003 г. и е на обща стойност 7 904 363 евро. Строителните работи са започнали през март 2004 г. и са продължили 18 месеца, следвани от 12 месеца гаранционен период. Лот 8 е разделен на осем участъка с обща дължина 67 км по направление на общоевропейски транспортен коридор номер 8. Строител е българският консорциум „ПАНВИА", а строителният надзор извършва консорциумът „Хил Интернешънъл-АДО". По програма „Транзитни пътища 3" се рехабилитират и Лот 3 (отсечката Казанлък-Стара Загора), Лот 4 (автомагистрала „Хемус") и Лот 9 (Видин-Монтана). Участъците от четирите лота са с обща дължина около 245 км на стойност 40 млн. евро. 30 млн. евро е финансирането им по програма ИСПА, а 10 млн. евро са от държавния бюджет.

***

Текст под снимкаМинистър Асен Гагаузов и областният управител на Сливен Христина Чолакова (зад детето в носията) откриха вчера ремонтирания участък от главния път Сливен-Бургас.
Летище София вече не е безопасно. Разширението на старата писта не само отклонява полети, а крие рискове?

в. Пари, стр. 2

Докога ще търпим тези министри да действат все на принципа проба - грешка.

Иво Нинов

Новото летище е красива фасада на безобразията при строежа на пистите, където е пълна разруха.

За това не може да няма виновни и трябва да бъдат посочени.

Камен Генов

Трудности винаги има. Въпрос на точни договорености и на професионализъм на изпълнителя е да бъде направена стабилна писта.

Искра Нечева


Губим от предоговаряне на големите сделки

в. Пари, Илиана ТОНЧЕВА, стр. 8

Изпълнението на проекти като магистрала Тракия и летище София се бави заради непрозрачни първоначални процедури Преговорите за промяна на условията по договора за концесионирането на автомагистрала Тракия ще продължат около два месеца, прогнозира министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който вчера откри рехабилитирания участък Сливен - Бургас. Според Гагаузов, ако правителството одобри постигнатите резултати от преговорите, договорът ще бъде сключен, в противен случай ще има нова процедура.

Опонентите

Досега можеше да сме изградили две отсечки от магистрала Тракия, ако не бяха възникнали споровете заради непрозрачността на сделката, заяви за в. Пари депутатът от ДСБ Евгени Чачев. Въпреки че схемата за концесиониране на магистрала Тракия се различава коренно от проекта за изграждане на столичното летище, сходното и в двата случая е, че държавата търпи загуби. В първия случай - от забавянето на самото строителство на международния път, а във втория - от предварителното изплащане на средства. В ръцете на държавата обаче е да ангажира институциите от общността да окажат натиск върху европейските фирми, които строят у нас, да спазват условията по сключените договори.

Бизнесът

Преди време бизнесът постави въпроса защо само чужди фирми трябва да изграждат големи инфраструктурни проекти, когато българските фирми доказват, че може да строят качествено и в срок. Последният случай е ярко потвърждение на това. Ремонтно-възстановителните работи от проекта Лот 8 Път 1-6 Сливен - Бургас бяха извършени от Холдингово Дружество Пътища АД като подизпълнител в по-кратък срок и преди разгара на лятото.ПОЛИТИКАБСП си наложи мълчание по темата "Гоце"

в. Дневник, Венелина АНГЕЛОВА, стр. 4

НДСВ ще прави политически анализ на скандала

"Темата за агент Гоце е приключена - Георги Първанов каза всичко, което имаше да се казва по нея" - така представители на ръководството и редови социалисти в понеделник отбиваха всеки опит за разговор около петъчното признание на президента, че в архивите на бившата Държавна сигурност (ДС) фигурира папка "Гоце", отнасяща се до него. Първанов обясни, че като историк е сътрудничил за написването на мемоарна книга на известен български емигрант, но не е знаел, че работи за разузнаването.

От ръководството на БСП казаха, че не са се събирали да обсъдят изявлението на бившия си лидер, което дойде във важен момент - около три месеца преди очакваната дата на президентските избори, на които се очаква Първанов да бъде издигнат или поне официално подкрепен от левицата. Неофициалната информация обаче сочи, че социалистите ще се опитат с мълчание по темата да избегнат нови коментари и допълнително уточняване на изнесените от президента факти. Опасението им е, че изказването на Георги Първанов, предизвикано от многократните призиви на дясната опозиция, ще се отрази негативно на кампанията за избор на нов държавен глава. В потвърждение на възприетата тактика строителният министър Асен Гагаузов заяви в понеделник в Сливен, че не коментира неща, които "нямат никакво значение за развитието на България". Зам.-председателят на НДСВ Николай Свинаров пък коментира в понеделник пред Би Ти Ви, че НДСВ не може да не направи политически анализ по случая и той ще бъде публично оповестен. "Нормално е, след като има псевдоним на една папка, да свързваме тази папка с думата агент", каза Свинаров. От ДПС засега запазват мълчание по въпроса. В същото време лидерът на СДС Петър Стоянов отказа да коментира обвиненията на десни водачи към председателя на ДСБ Иван Костов, че не е отворил папката за Гоце преди президентските избори през 2001 г. В неделя Стефан Софиянски (ССД), Анастасия Мозер (БЗНС-НС) и Красимир Каракачанов (ВМРО), както и неформалният лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бившият вътрешен министър Богомил Бонев обвиниха Костов, че е знаел какво съдържа папката "Гоце" и в удобен за него момент е заговорил за нея. Стоянов отрече твърденията, че като президент е попречил да се отварят досиетата, и посочи, че е подписал указите за законите за отварянето им. Той каза още, че е имал достъп до досиетата, но не е искал да ги чете или ползва.

***

Комисия в парламента да отваря досиетата, предлага в законопроект за достъп до архивите на бившата ДС депутатът от ОДС Йордан Бакалов. Той съобщи, че ще внесе проекта си тази седмица. В него се предвижда създаване на 7-членна комисия от депутати, която да има собствен бюджет. Бакалов предлага още в избирателния закон да се запише забрана бивши и настоящи служители на службите да заемат публични длъжности.Трябва да е ясно кой кой е в държавата преди президентските избори, а не да се случват подобни неща, като едва сега настоящият президент да си признае, че има псевдоним Гоце, обясни Бакалов.ТЕМА НА ДЕНЯОмовец преброи едва 3200 българи в Македония

Светлана ВАСИЛЕВА

„В Македония има някъде около 3200 българи. И техните права трябва да се уважават." Това заяви пред „Труд" лидерът на новоучредената партия ОМО „Илинден-Пирин" Стойко Стойков.

Попитан откъде е сигурен в данните си и не знае ли, че всеки ден десетки граждани на Македония подават молби за българско гражданство, Стойков потвърди, че имало и негови приятели, които кандидатствали за български паспорт. Те го правели по „икономически причини". Попитан дали ще се нагърби със защитата на правата на българите в Македония, Стойков отсече: „Една партия няма как да защитава правата на граждани извън държавата ни. Но ако човешките им права са нарушени, бихме осъдили подобно действие." Новата партия предизвика бум от реакции заради искането си македонският език да се преподава в българските училища, а по националната ни телевизия да има новини на македонски (виж вдясно). Стойков опроверга твърденията на служители на Културния дом в Гоце Делчев, че на учредяването на ОМО „Илинден-Пирин" е имало само 330 души, от които 10 деца. Според него под списък са били изброени 530 учредители.

Лидерът на новата партия, който е роден в Сандански, разказа, че е завършил история в Скопие като стипендиант на македонското правителство. Като такъв той получавал по 50 евро на месец от властите в югозападната ни съседка. По-късно е бил преводач от български на македонски в Държавния архив на югозападната ни съседка. Попитан от „Труд" какви са родителите му, Стойков каза: „Майка ми и баща ми живеят в Белгия от 1990 г. Родени са в Сандански, но винаги са твърдели, че са македонци." ОМО „Илинден-Пирин" била готова да си партнира с повечето български партии с изключение на „Атака" и ВМРО. По думите на Стойков с ДПС имали „някаква близост", но недостатъчна, за да имат политическо сътрудничество. „Ние не само бихме приели за членове турци, цигани, българи и други, но и ще търсим такива", каза още лидерът Стойко Стойков.


***

Реакции:

Владимир Димитров, областен управител на Благоевград:

- Не виждам кой ще учи този македонски език, при положение че последното преброяване показва, че в България има около 5000 души, самоопределили се като македонци.

Лазар Причкапов, кмет на Благоевград:

- Нашите деца си имат език и този език се казва български.

Иво Атанасов, депутат от БСП:

- Една държава, която не е в най-доброто финансово положение, трудно може да намери аргументи да прави предавания на майчин език, още повече на такъв, който не се различава много от официалния.

Татяна Калканова, депутат от НДСВ:

- Идеята да се преподава на македонски език в някои български училища е странна и аз лично не бих я подкрепила.

Яне Янев, депутат от ОДС:

- Македонски език не е имало и не може да има и всякакви такива опити са в полза на тези сепаратисти, които искат около тях да се шуми.

Андрей Пантев, депутат от КБ:

- ОМО е незаконна партия. Тя носи корозия в българския държавен организъм - културна, езикова и етническа.

Филип Димитров, депутат от ОДС:

- Ако искаха да се преподава афгански, вероятно щеше да има по-малко драми. Опитите да се налива масло в огъня са комични.в. Труд - стр. 4
Бира на корем срещу подпис за ОМО “Илинден”

Владимир СИМЕОНОВ

Даскали по трудово са тартори на новата формация

Идеята е с постигането на политическа легитимност, да започне постепенно навлизане на членове на сепаратистката организация в местната власт на територията на Благоевградска област. После да се поставят искания за създаване на македонски училища и църкви, на въвеждане на македонския език като втори официален в Пиринския край. Крайният етап предвижда цялата област да се откъсне от територията на България и да се обяви автономия - културна и териториална. Сепаратистите се оказаха извън закона от 2000 г., когато Конституционният съд отмени регистрацията на партия ОМО "Илинден"

Никак не е случайно, че поредният напън за създаване на етническа сепаратистка партия идва само 6 месеца преди България да влезе в ЕС. Най-вероятно от ОМО "Илинден Пирин" се надяват, че наред с другите проблеми държавата няма интерес да създава още един, като откаже регистрация на организация, която хитро е обявила в декларацията, че нейна цел е "Да работи за превръщането на България в достоен член на ЕС". Затова не е изключено Софийски градски съд да вземе решение за регистрация на ОМО "Илинден Пирин", ако македонистите успеят да съберат 5000 подписа. В тримесечен срок от датата на учредителното събрание - 25 юни, партията трябва да внесе молбата и подписката в СГС. Според местните политици ОМО няма повече от хиляда симпатизанти. "Сигурно ще черпят с бира и кебапчета на корем по кръчмите, за да съберат подписите", предположиха благоевградчани.

Добре познати стари муцуни влязоха в 5-членното председателство на новата партия: Иван Сингартийски, Ботьо Тиков, Стойко Стойков, Ангел Безев и Стефан Мицов Влахов. Всички са в редовете на македонистите още от 1990 г. 51-годишният Иван Сингартийски е от село Мусомище, дъщеря му е омъжена за македонски гражданин. Живее в селото, но работи като учител по практика в електротехникума в Гоце Делчев. Той е начело на ОМО. През 1996 година македонистите се разделят на две крила. По-екстремисткото е ОМО "Илинден", а другото, по-умереното, е ОМО "Пирин". 50-годишният Ботьо Тиков от Сандански е бивш учител по трудово обучение. От доста години се занимава с частен бизнес. Изкупува черни и цветни метали в региона. 35-годишният ерген Стойко Стойков от Сандански е завършил "История" в Скопския университет. Работи в редакцията на вестник "Народна воля". Потомствен македонист. Баща му е емигрант в Белгия. Приет е да учи висше образование в Скопие по линия на ОМО "Илинден". Не е тайна, че всяка година в това висше училище се приемат по десетина души, които симпатизират на македонистите.

Ангел Безев е от село Копривлен, община Хаджидимово. Има цех за шиене на саи в селото си. Още от 1990 година е в редовете на омовци и е най-агресивният в председателския съвет. Петият член е столичанинът Стефан Мицов Влахов, който е директор на македонския културно-информационен център в София.

***

В суматохата около влизането в Евросъюза македонистите се опитват да узаконят своя партия. Така в Благоевград коментират учредяването в неделя на ОМО "Илинден Пирин". Сбирката се проведе в Гоце Делчев, като в салона бяха допускани само хора, които подпишат декларация, че стават членове на новата организация. Разковничето за истинските намерения на ОМО "Илинден Пирин" е в точка 3 на тяхната декларация. Тя гласи следното: "Да подкрепя децентрализацията и засилването ролята на местните власти".Текст под снимка

Активисти на ОМО се опитаха да учредят македонска партия в България.в. Стандарт – стр. 21

НОВИНИОСНОВНИ ТЕМИ В ПРЕСАТА
За” и “Против” новини на македонски

Да се преподава македонски в български училища и да има новини на македонски език в държаните радио и телевизия в България поиска при учредяването на партията ОМО “Илинден” - Пирин в Гоце Делчев съпредседателят на организацията Стойко Стойков. Тези идеи предизвикаха вчера широк отзвук у нас. Председателят на комисията по гражданско общество и медии в парламента Иво Атанасов заяви, че с искането за новини на македонски език искат да наложат тезата за македонско малцинство в България. Мнението на историкът Андрей Пантев пък бе, че ОМО “Илинден” - Пирин носи културна, езикова и етническа корозия в България. Политици, общественици и езиковеди у нас се обединиха около тезата, че македонски език няма и той е диалект на българския. Председателят на комисията за защита от дискриминация Кемал Еюп заяви, че ОМО “Илинден” - Пирин може да претендира за обучение на македонски език в българските училища, само ако успеят да докажат, че са малцинство.


Момче се удави в “Дианабад”

16-годишно момче от Самоков се удави в столичния басейн “Дианабад”. Младежът е бил във водата със свои приятели. Те са можели да плуват, но са се състезавали кой ще успее да издържи най-дълго време под вода.

Директорът на водноспасителната служба на БЧК Стоян Андонов обясни, че плуването под вода и скоковете от високо са най-честите причина за удавяния в басейни. Около 80% от удавянията в басейни се дължали именно на игри, свързани с плуване под вода.
в. Труд:

“Румънски банди атакуват Варна” – стр. 1, 3

“Омовец преброи едва 3200 българи в Македония” – стр. 4

“Петър Стоянов отрича да е бавил отварянето на архива” – стр. 5


в. 24 часа:

“Да ти пада данъкът, ако гласуваш, предлага НДСВ” – стр. 4

“Медии следят Филчев, хващат го пред МВР” – стр. 4

“Рекордни 38 градуса в четвъртък” – стр. 7


в. Стандарт:

“Инсулт покосява по 100 в жегата” – стр. 5

“ДДС в туризма скара депутати и бизнесмени” – стр. 10

“ГЕРБ e трамплин за кметски кресла” – стр. 11


в. Монитор:

“ГЕРБ би НДСВ в Белово и Пещера” – стр. 4

““Софийска вода” се отказва от екстри срещу ценови шок” – стр. 5

“200 хиляди са наркоманите у нас” – стр. 6


в. Дневник:

“БСП си наложи мълчание по темата "Гоце"” – стр. 4

“Симеон не е виновен” – стр. 12 – 13

“Тежко лято за кандидат-еврократите” – стр. 14


в. Сега:

“Медсестрите в Либия без компенсации за мъчения” – стр. 2

“Охранител пое държавния резерв в Бургас” – стр. 2

“Без забрадки, но и без кръстчета в училищата” – стр. 3


в. Новинар:

“Силно полицейско присъствие в регионите с роми и турци” – стр. 2 – 3

“Бившият шеф на резерва: ДПС иска държавните запаси” – стр. 4

“1,60 лв. за килограм хляб след 1 януари” – стр. 5


в. Пари:

“Дали Бойко е кмет на всички софиянци” – стр. 2

“Отсега спъват бизнеса за европазара” – стр. 3

“Задава се токов удар в цените от есента” – стр. 4 – 5


в. Дума:

“Филчев излезе от нелегалност” – стр. 2

“Роми се жалват от общината в Страсбург” – стр. 3

“СПИН пламна в наркосборищата” – стр. 4


в. Земя:

“От градината до пазара зеленчуците поскъпват тройно” – стр. 2 – 3

“НДСВ иска касиране на вота в Пещера” – стр. 4

“Два месеца ще предоговарят концесията на "Тракия"” – стр. 6


в. Телеграф:

“Дум-дум в Дупница заради световното” – стр. 2

“Тръгва нов път до морето” – стр. 3

“МВР погна слепите потребители на Интернет” – стр. 7


в. Атака:

“Циганите в Пещера си избраха кмет” – стр. 2

“Румен Петков праща полиция в етническите райони, за да угоди предизборно на Първанов” – стр. 3

“БКП-БСП разфасова българските тайни служби” – стр. 5


ОСНОВНИ НОВИНАРСКИ ЕМИСИИ


Нова ТВ – “Календар” – 19.15 ч1. Новина

Преди минути пред НТВ се случи тежък инцидент. Млад мъж се удави в близкия до сградата на медията басейн “Дианабад”.

Репортер: Инцидентът е станал някъде към 18.00 часа. По първоначална информация загиналият е 15-годишен младеж, който се хванал на бас с двама свои приятели кой ще преплува най-дълго разстояние под водата басейна.


3. Новина

Бившият главен прокурор и настоящ посланик в Казахстан не се появи на определената от него среща с журналисти. Според Агенция БГ НЕС час и половина по-късно Филчев е бил забелязан да влиза в сградата на МВР. Пред журналисти Филчев беше обещал да даде специална пресконференция в градинката на Народния театър. В уречения час, 14.00 следобед представители на почти всички медии очакваха посланика ни в Казахстан…


6. Новина

Стелян Варсанов е вече нови кмет на Пещера. Варсанов беше избран на балотаж вчера след като победи опонента си Васил Филев с 1850 гласа. Победителят в изборите се яви като независим координатор на ГЕРБ, получи подкрепа от БСП, ДПС и други общо 5 политически организации. И по време на балотажа избирателната активност в Пещера е била висока. 69% от имащите право на глас са отишли до урните…
БТВ – Новините – 19.30 ч
2. Новина

Ново развитие на т. нар. “Италиански скандал”. Прокурорът по делото Джон Хенри Уудкок беше санкциониране, заради това, че е нарушил правната етика, назовавайки в аванс имената на разследваните. Адвокатът на Симеон Сакскобургготски вече пристигна в южноиталианския град Потенца и се срещна с водещия съдя по този случай Алберто Януци…
3. Новина

Върховният съд на Либия окончателно отхвърли гражданските искове на петте български медицински сестри срещу либийските офицери, които са водели разследването по епидемията със СПИН в детската болница в Бенгази. С днешното съдебно решение либийската правораздавателна система поставя точка на темата за това дали българските медици са подлагани на физическо и психическо насилие при разпитите през 1999 година…
9. Новина

16-годишно момче загина тази сутрин на ж.п. прелез до радомирското село Кондоврей. Около 9 часа влакът от София за Кулата се удря в автомобил Лада, в която бил младежът, заедно с 30-годишен мъж. Той е настанен в болница с множество наранявания. Мястото на катастрофата е с автоматична прелезна сигнализация, която най-вероятно не е била спазена от шофьорът на леката кола. Транспортна полиция изяснява причините за инцидента…

БНТ – По света и у нас – 20.00 ч


2.Новина

Върховният съд на Либия окончателно отхвърли гражданските искове на 5-те български медицински сестри срещу либийските офицери, които са ги измъчвали в първите месеци след отвличането и арестуването им през 1999 година. На 18 януари миналата година медицинските сестри подписаха общ иск като всяка от тях поиска обезщетение от 1 милион либийски динара…
3.Новина

НДСВ ще поиска касиране на вота в Пещера. Това каза днес в Пловдив секретарят на партията Владимир Дончев. Той уточни, че изборите са опорочени с купуването на ромски гласове. На ромите са давани от 20 до 35 лева, за да гласуват за Стелиян Варсанов - каза Дончев. Той допълни, че към жалбата, която ще подадат в ЦИК, ще бъде приложен списък с конкретни имена на хора и сумите, които са получавали…
12.Новина

Преди 15 години присъединяването на България към ЕС изглеждаше все още нещо доста далечно. Това каза след срещата си с премиера Сергей Станишев Шигео Кацу, вицепрезидент на Световната банка. Според него сега членството на България в Евросъюза е почти осезаемо. Кацу идва първо в София след одобрената на 13 юни нова стратегия на банката за България и Румъния…

Бюлетинът е изготвен от Гергана Гроздева
Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница