Есе Приоритети и предизвикателства пред управлението на Република БългарияДата01.02.2017
Размер48.52 Kb.
Размер48.52 Kb.

Есе

Приоритети и предизвикателства пред управлението на Република България

Галина Илиянова Георгиева

Велико Търново

Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий“

Четвърти курс политология и втори курс право

Днес - в 21 век Република България е изправена пред сериозни проблеми, които могат да доведат до изчезването й от световната географската карта след време. Масовата бедност, ниската раждаемост, необразоваността на младото поколение, високата степен на корупция са само част от недъзите на обстановката в родината ни. На пук на светлото и славно минало, настоящето ни е сиво, а прогнозата за бъдещето – черна. Осъзнавайки това голяма част от българите емигрират в чужбина.Ако преди 20 години бягството от родината се е приемало като нещо необичайно, то днес е основна цел на голям процент от населението. Изключително притеснително е, че средната възраст на българите, според проучване на Националния статистически институт, надвишава 42 години. Застаряващото население не е добър помощник на държава, която се нуждае от свежи сили и идеи. Именно младите и образовани хора могат да сложат всичко на мястото му в този хаос и да превърнат България в модерна страна.

Ако обърнем поглед към миналото можем да си извадим ценни поуки. Не случайно Херодот е казал, че историята е майка на бъдещето. Още в Първо българско и Второ българско царство дедите ни са били изправени пред сложни управленски казуси. Осъзнали, че народа има нужда от твърда ръка. Преди Николо Макиавели да създаде тезата си за владетелят всяващ страх у подчинените, българските управленци я приложили. За да запази нацията в отлично състояние, хан Крум създал първите писани закони. Според голяма част от историците тези юридически наредби са твърде сурови. Но точно това е била целта на хана включил София /Сердика/ завинаги в българската територия. Именно тежките наказания за различните престъпления осигурили на хан Крум уважение и страх от подчинените. Не случайно към името на хана се закрепило и пояснението „Страшний“. Друг владетел използвал страха на българите за да постигне невиждан до тогава успех е Симеон Велики. Следвайки тезата, че бездействието действа разрушаващо многократно мобилизира българските воини. Усвоил изкуството на войната, той разширява границите на страната на три морета – Бяло, Адриатическо и Черно. Благодарение на цар Симеон I международния авторитет на България бива укрепен, а вътрешнополитическата обстановка в страната е стабилна. Цар Иван Асен II е поредния пример за управленец със силен авторитет. Тези велики български владетели предизвикват страха и респекта на подчинените. Това е доказателство, че нашия народ трябва да бъде управляван от силни и безкомпромисни личности.

Днес в правителството и парламента се подвизават хора, будещи присмех и обект на подигравка. Напълно невъзможно е личности, които не са уважавани, на които думата им не си тежи на мястото да бъдат водачи на нацията. Ето това е първия приоритет – самото управление да се осъществява от достойни и умели персони. Управленските функции често са смятани за нещо елементарно. Огромна заблуда. Това е труден процес, за който е нужна специална подготовка. Но самата философия на българина е така – „ние разбираме от всичко и можем всичко“. Недопустимо е парламента да е пълен с адвокати, бизнесмени, лекари и други. Какво разбира от политика един лекар? Той е лекар, грижи се за здравето на хората. През последните 20 години в Народното събрание е участвал само един депутат завършил политология – Емил Кошлуков. Та.. как тогава управлението на страната ни да бъде адекватно като самите управници на са адекватни?! За да се разреши този проблем е нужно въвеждането на образователен ценз. Хора, желаещи да се занимават с политика, трябва да се завършили висше образование – политология или политически науки. Трябва да са изкарали й практика осигурена от висшето учебно заведение. Също така трябва да са били общински съветници или кметове поне един мандат.

Втори приоритет на управлението е ограничаване на емиграцията до минимум. Няма как една страна да се развива, модернизира и да върви напред без младите хора. Липсата на добре платена работа е главна причина за бягството от родината. Нужно е да се осигури работа за всеки завършил студент по специалносттта му веднага след взимане на държавния изпит. Това освен, че ще стимулира студентите да се образоват, ще осигури и трудовата им заетост.

Трети приоритет е повишаване на раждаемостта. Днес да отглеждаш две деца в едно обикновенно българско семейство си е лукс. Детските надбавки са символични суми. Българите са незаинтересовани да създават деца. За какво да обричат детето на бедност и мизерия? Все по-често срещана практика е българките да родят в друга страна и детето да спечели чуждо гражданство. Липсата на деца е сериозен проблем за България, за който спешно трябва да се вземат мерки. Ако не се реагира веднага от бедна страната ще се превърне в обезлюдена, а от обезлюдена в несъществуваща. Задължително трябва да бъдат вдигнати месечните детска надбавки.

Четвърти приоритет са по-строги юридически наказания. Под по-строги мерки, нямам предвид максимата „Око за око, зъб за зъб“. Живеем в модерен свят в който тя е неактуална. Пълен абсурд е чиновници източили ДДС за милиони левове да лежат няколко години в затвора и след излизането от там там, да си живеят финасово осигурени завинаги. Невъзможно е бандата на „Наглите“ отвличали невини деца и хора да се отърве с условна присъда. Странно нещо е българското правосъдие. На скоро прочетох идеаното й описание в интервю със затвроник – „Откраднах хляб, вкараха ме в затвора и сега всеки ден ми дават по един хляб!“. Наложителни са драстични промени в наказателния кодекс и престъпленията, които ощетяват финансово държавата да се наказват подобащо.

Предизвикателство пред българското управление е интегрирането на ромите. Напълно против твърдението съм, че циганите са си цигани и не могат да се променят. Аз съм доброволка в дом за сираци, занимавам се с деца от първа група, 4-5 годишни. Сред тях има такива, които са от ромски произход. Както българчетата възприемат всички детски песни, приказки и информация, която им предоставям, така и ромските деца се обогатяват. Основно средство за интегрирането им следователно е ходенето на училище. От малки трябва да посещават учебните занятия. По този начин освен, че научат всичко, което е нужно, успяват да се впишат в групата. Спечелват си правото да бъдат приети от останалите, а не да бъдат избягвани. Така ще се преодолее и дискримицанията. Всяко ромско семейство, чието дете не посещава училище – трябва да остане без детски надбавки.Предизвикателство също е повишаване културата на българите. С течение на времето народа е културно, морално и духовно деградирал. Нужно е да се събуди българското самосъзнание, което като че ли е дълбоко заспало. Паметници на културата биват всекидневно осквернявани и разрушавани. Цървките се посещават само на най-светлите празници. Тинейджърите не притежават никакви морални ценности. Тези проблеми могат да бъдат решени в самото семейство. Най-малката клетка на обществото. От всеки български дом трябва да започне промяната. Децата трябва да се възпитават да бъдат по-добри, разумни и уважаващи себе си, връстниците си, възрастните, родината.

Промяна със сигурност ще има. Но още не се знае каква. Вече 150 дни продължават протестите. Българите осъзнаха, че нищо в държавата не е наред. Водени от чувството за справедливост студентите окупираха университетите. Желанието за стабилизиране на страната, обаче ще доведе до сериозна дълготрайна политическа криза. Проблемът е в това, че няма кой да поведе страната към изход от политическите недоразумения. Когато правителството на Орешарски поддаде оставка, което е неизбежно, Бог да пази България.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница