Европейци сме ний, ама все не сме дотамДата18.02.2017
Размер31.13 Kb.
Размер31.13 Kb.

Как се подготвям да бъда гражданин на Европейския съюз

(есе)

“Европейци сме ний, ама все не сме дотам” – така Алеко Константинов завършва веселата-тъжна история за г-н Ганъо Балкански преди повече от сто години.

Около половин век след като Алеко написва “Бай Ганъо”, понятието “Европа” започва да мени своята същност. Постепенно се създават първите Европейски общности, а в по-късен етап на интеграцията възниква Европейският съюз. Днес Европа не е просто географско понятие, нито е само група държави с богата култура и традиция. Европа е израснала в обединение, крепящо се на икономически и политически основи. Европейският съюз е интеграционна общност със свои институции, закони, Конституция; национална организация, чиято цел е да се грижи за икономическото и социално благоденствие на всички свои членки, за хармонията и баланса в Обединена Европа.

През 2006г. България е на прага на тази Европа – зоната на свободно движение на хора, стоки и капитали. Особено трескаво се подготвяме през последните няколко години с надеждата Съюзът да ни приеме от 2007г. Стремим се да отговорим на всяко изискване, да задоволим всеки каприз, за да получим европейското признание, уважение и топъл прием. Журналисти и политици се стараят да ни ограмотят и подготвят за бъдещото членство, макар и те самите понякога да не разбират сложните фрази и термини на езика на Европа. С всяка следваща година, с която се приближаваме към заветната дата на приема ни в ЕС, осъзнаваме все повече колко малко знаем за общността, към която се стремим, колко малко разбираме т.нар. европейски ценности. За да модернизираме и укрепим институциите си, да заздравим съдебната система и да си осигурим устойчиво развитие, трябва първо да извървим пътя към Европа в самите себе си.

Аз съм на 20 години и съм от будните млади хора на България. Знам, че пътят, който сме поели, е трънлив и пълен с предизвикателства. Знам, че не всички българи са убедени във верността на посоката, в която се движим. За някои днес е трудно, а утре може да стане още по-тежко. Но зная също и, че не искам моята страна с горда многовековна история и талантливи и способни млади хора да пада на колене пред портите на Европа. Иска ми се да застанем с високо вдигнати чела, да заявим и докажем на дело, че сме способни да допринесем за доброто на европейската идея.

Как се подготвям да бъда гражданин на Европейския съюз?

На първо място трябва да се образовам. Българите са се запазили като народ и култура дори и през годините на Османско робство благодарение на факта, че са се лишавали и от хляб, за да се учат децата им. В модерна Европа няма място за неграмотни и неуки нации. Важно е да усвояваме чужди езици – така най-лесно ще се докоснем и ще разберем културата и мисленето на другия, ще спечелим уважението му.

Трябва да се развиваме като специалисти във всяка област на науката, във всяка ниша на знанието. Доказали сме, че го можем с първенците си в международни олимпиади, с компютърните гении, със световноизвестните български архитекти. Европа ни познава като изключително талантлива нация в областта и на музиката, танца и изобразителното изкуство. Това, което трябва да направим по пътя към Европа, е да се поучим от добрите практики и чуждия успех, за да направим професионализма във всяка сфера на познанието и културния живот по-масово явление. Време е да се образоваме и икономически, за да приоритизираме онези отрасли в националната си икономика, които да ни избавят от финансовата криза и да превърнат страната ни от храненик на Европа в достоен член на европейското семейство.

Трябва да умеем да се трудим с търпение и постоянство. Никое усилие, направено днес, не е напразно и ще бъде възнаградено утре. Време е да разберем, че в света на крупния бизнес няма място за измами на дребно, далавери и гонене на келепир в стила на Бай Ганьо. Днес трябва да работим усърдно, за да преборим жестоката конкуренция на европейския пазар. Важно е да сме информирани за законите и правилата и да бъдем дейни, за да дойде момент, в който да се похвалим с модерна, прогресираща икономика.

Уча се също и да бъда толерантен към чуждата култура, нрави, начин на живот. Всеки гражданин на Европа трябва да умее да уважава различното, така както и да брани своите корени и ценностите на своя народ.

Тези неща трудно се учат от книга, затова се старая да пътувам и да се срещам с хора от различни националности. Важно е съвременният гражданин на Европейския съюз да има адекватна представа за света, в който живее, и за хората, с които го споделя. И не на последно място, за да бъда готов да стана гражданин на ЕС, трябва да се гордея със своята родина и своя народ. Преди да опозная Европа, трябва да опозная себе си, силните си и слаби страни, за да намеря своето място в този нов за мен свят.Изготвил: Искрен Иванов Динев

Ф.№245118 гр.5245

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница