Г. Има нещо гнило в Студентски градДата24.11.2017
Размер230.42 Kb.
Размер230.42 Kb.12.01.2009 г.

Има нещо гнило в Студентски град
Стела Стоянова

Кой ще протестира в петък? Ако човек се вгледа в информациите за предстоящия студентски протест, става трудно да разбере кой точно организира шествието на младите и какво точно иска. Студентите щели да протестират, но студентските съвети нямало. Едни искали полицейско присъствие в близост до общежитията, други - кварталът да стане държавен, трети били за диалог с институциите, каквото и да означава това.

От цялата каша става ясно само, че съществува някакво аморфно недоволство, отпушено от смъртта на Стоян Балтов, което избива във всяка посока, накъдето го тласнат. Става ясно и друго - че има нещо много гнило в Студентски град и това не са само фалшивите разрешения за строеж на дискотеки. Щом студентите, които навсякъде по света са синоним на радикално и бунтарско мислене, искат полицейско присъствие, значи е сбъркана самата държава. Щом онези, които би трябвало да са емблема на бунта срещу установения ред, веят знамена за държавна протекция над града си, значи в него наистина е станало страшно. Защото никога в историята ни студентите не са молили при тях да дойде полицията. Защото този град е окончателно предаден на чалгата, мутрите, дрогата и страха. И никакъв специален статут, нито спиране на реституцията няма да го спаси. Дори и да върнат на университетите отнетите декари, няма да им върнат отнетата свободна мисъл. Тя вече не им трябва.

12.01.2009 г.Бойко Борисов:

Ако можех, щях да сложа депутатите на 80 градуса
Вчера кметът на София Бойко Борисов обясни, че по закон при подобна криза с газоподаването той трябва да обяви ограничителен режим, предаде БГНЕС. Според него България няма газ, защото ако имаше, нямаше да поставят ограничителен режим. Той обясни, че тръбите на "Топлофикация" са 970 км на площта на София и няма как топлината да се увеличи повече за училища, детски градини и болници. Причина за това е фактът, че топлата вода минава през тръбите и не е възможно на отделни места градусите да са по-високи. На въпрос на журналисти дали в парламента температурите ще са под 20 градуса, Борисов отговори: "Ако можех не на 40, а на 80 градуса щях да ги сложа".


12.01.2009 г.

Правителството няма да обяви официално криза

"Защо да обявим кризисно положение? Откъде накъде държавата трябва да поема разходите на топлофикациите и други предприятия, които си имат сключени търговски договори с доставчиците?" Това отговори министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров на въпрос на "Дневник" защо правителството не прилага Закона за управление при кризи.


Разпоредбата описва задълженията на държавните органи в състояние на криза и че "разходите, извършени от допълнително привлечени сили и средства", се поемат от държавния бюджет. След това средствата се възстановяват от "причинителя на вредите" по реда на гражданските закони.

Правителството може да обяви кризисно положение по предложение на Съвета по сигурността към кабинета. Съветът обаче не е заседавал за спрените доставки на природен газ.

"Ситуацията може да се овладее в рамките на Закона за енергетиката, не се налага да се обяви национално кризисно положение", каза Петър Димитров. Той призна, че ако това стане, бюджетът трябва да покрие загубите на компаниите. "Въпросът е дали бюджетът може да си го позволи", коментира министърът. Пред "Дарик радио" вицепремиерът и външен министър Ивайло Калфин пък нарече идеята абсолютно безнадеждна схема от правна гледна точка.

Олимпи Кътев (НДСВ) каза, че е "въпрос на целесъобразност" дали да се обяви криза. Политици от БСП също заявиха, че не може да се товари бюджетът с тези разходи. Вместо това левицата подготвяла декларация, в която отново се поставя въпросът за компенсации и обезщетения, които фирмите да търсят от доставчиците си. Юристи коментираха през последните дни, че договорите на компаниите с доставчиците почти не дават възможност за неустойки в сегашната ситуация, която се определя като форсмажорна.

Представителите на опозицията директно обвиниха правителството, че не изпълнява законовите текстове. Йордан Бакалов (ОДС) коментира, че на съвета при президента е поставил този въпрос, който бил посрещнат с мълчание от управляващите. Правителството няма дори антикризисен план, както изискват европейските директиви - на кои производства да се подава газ и кои да бъдат буферни, коментира депутатът. Колегата му от ДСБ Евгени Чачев допълни, че Съветът по сигурност към премиера трябва да работи постоянно в такава ситуация.


12.01.2009 г.

На протеста – с камъни, дървье и домати

Паметник на недоволството планират да издигнат участниците в националния протест в сряда. Това заяви за „Новинар” Борис Димов, член на организационния комитет на студентите. По думите му всички, заявили своето участие в протестното шествие, ще се появят на жълтите павета с камъни или с домати, които ще струпат на купчина.

Освен тях потребителите в интернет форумите планират да се появят с метли, за да онагледят как ще бъдат изметени „боклуците от парламента”. На други места се заричат да "помъкнат дървета" като символ на "дървената" ваканция заради кризата с газа. Във форума на българските майки BG-Mamma.com жените предлагат тяхната форма на протест да бъде пиене на чай с детски колички пред парламента „за здравето на депутатските майки”.

Разчитаме на символиката, нямаме за цел да замеряме сградата или министрите, уточни Борис Димов. Той допълни, че протестиращите са ангажирали и камион с озвучителна техника, чрез който по-лесно да изкажат позицията си. В момента се изготвя харта на исканията, която ще бъде представена в деня на протеста.

Вчера от ДСБ заявиха, че ще призоват своите симпатизанти да излязат на улицата на 14 януари. По този повод от организационния комитет заявиха, че не отказват подкрепа от страна на партиите, стига техните членове да присъстват като българи. Няма да допуснем която и да е партия да „яхне” протеста. Ако се появи знаме, герб, отличителен знак на някоя политическа формация, то хората, които ги носят, моментално ще бъдат приканени да напуснат митинга, заявиха още организаторите.

Своето участие в протеста вече са заявили студенти от университетите в Пловдив, Варна, Велико Търново. Организирани ученически групи също възнамеряват да подкрепят стачкуващите. Според организаторите ще има и местни прояви в няколко града. Животновъдите, зърнопроизводителите, екоорганизациите, както и големите футболни агитки в България също се подготвят за шествието.

Агитките на Левски и ЦСКА са потвърдили своето участие, каза Димов. Очакваме запалянковци на Локомотив (Пд), Ботев (Пд), както и на по-малки отбори. В сайта на феновете на „Литекс“ (Ловеч) например е публикувано съобщение, че ще присъстват, което ни дава повод да си мислим, че ще има фенове от цялата страна, каза още Димов.

Протестите започват с шествие точно в 10 часа по маршрут от зала „Христо Ботев” в Студентски град, през ул. „Акад. Борис Стефанов”, ул. „8-и декември”, ул. „Росарио”, ул. „Проф. Георги Брадистилов”, бул. „Св. Климент Охридски”, бул. „Драган Цанков”, бул. „Васил Левски”, бул. „Цар Освободител” до пл. „Народно събрание”. Протестните действия ще бъдат извън охраняемата зона за сигурност на Народното събрание и нямат за цел да спират движението по улиците.


Недоволството се тренира като мексиканска вълна

Най-накрая увряхме, че без бутане няма и сваляне на този кабинет. Както преди 12 години, както и преди 20, така днес важи една максима – кокал от куче и власт от комунист се взима само с тояга.

Сборният пункт на „новите варвари” е в сряда от 11 часа пред парламента. Работен ден. Не че българинът се е разработил в тоя студ, ама е похвално, че не избраха неделята. Феновете на „Левски” също ще дойдат. Че закъде сме без тях? За незапознатите да кажем: без феновете на „Левски” няма ни едно свястно пожарище, ни един стабилен бой в държавата. Много ги бива тия момчета.

По-важното обаче, че младежта също се вдига. Срещу лъжата, нелепата смърт и всеобщата мизерия. В името на по-достойния живот, на демокрацията и т. н. Все неща, които на средната възраст у нас дълбоко са писнали. Защото е наясно, че с едни голи гърди и гладни тумбаци може кабинетът и да литне, ама държавата няма да се оправи.

Въпреки това трябва да се научим да се надигаме, когато насред газовата криза ЧЕЗ пак иска увеличение на цената на тока. Че нали от 1 януари те вече са с 14 процента по-високи. Докога бе, келеши!

Ето защо е хубаво протестът да се култивира. Както по стадионите се тренира мексиканската вълна. Пък и младите нека потренират на сухо още отсега. Че много още има да видят. Да видят например как чистата им енергия бива надлежно преобразувана от организаторите им във власт и лично благополучие.

Но това ще стане, като утихнат площадите. Сега е важно да се излезе напред и да се каже ясно поне едно "не" на безобразията. Защото за истински протести тези, които променят статуквото, я узреем някога, я не.
Протестът не е купон

Газовата криза вече бе започнала, а видни български социолози прогнозираха, че през тази година няма да има сериозни социални протести. В края на миналата година и аз прогнозирах, че няма да има предсрочни избори, поне докато не избухне такава криза, която пряко да засегне интересите на хората.

Както през зимата на 1996-97 г., когато банковата криза изпепели спестяванията на хората. Каквито и провали да търпи правителството, колкото и да е компрометирано управлението, българите трудно приемаме обществените проблеми като свои лични. Обратно, реагираме едва когато личните ни проблеми станат обществени.

В сряда чрез интернет се свиква общ национален протест пред парламента. В него ще участват студентски организации (но не всички), фермери, зърнопроизводители, природозащитници и футболни фенове (от „Левски” предимно, но е възможно и от ЦСКА). Треперете, тирани (депутати)!

Ако това са онези фенове, които си уреждат побоища по стадионите, значи протестът ще има отлично подготвени щурмоваци. Това добре, но не е ясно за какво точно ще е протестът. Дали е просто за да се отбележи годишнината от 10 януари, но в ден, когато депутатите вече ще са на работа?

Дали някои младежки лидери не пишат биография, за да се издигнат при новата власт след изборите? Или всеки със своите си искания – студентите ще искат лампи в парка на Студентския град, а останалите – според браншовите си интереси. Някои щели да искат мажоритарен вот. Но доколкото ни е известно, управляващите от БСП именно това искат.

Това вече не е протест, а подкрепа! А може би в цялата история има и някакъв опит да се подражава на гръцките студенти? Били се активизирали и българските анархисти. Очаквали се и „специалисти” по уличните боеве от самата Гърция, градски партизани или нещо подобно. Хубав купон ще стане.

Само ще им бъде трудно да обяснят на гръцките „специалисти” защо не са против полицията, а напротив – искат повече полиция в Студентския град. И как ще се сработят гръцките левичари с гвардейците на Боян Расате?

Парадоксалното в цялата тази история е, че един фарс можеше да изпревари и компрометира един истински спонтанен гневен народен протест, ако газовата криза беше се проточила още 1-2 седмици и засегнеше и битовите потребители. А провалът на управляващите в газовата криза вече е повече от ясен:

- Доказано бе какви опасности носи едностранното ни обвързване с Русия. Тя е непредвидим партньор, който не се колебае да използва енергийната зависимост като оръжие за постигане на геополитически цели.

- Доказано бе, че генетичната обвързаност на социалистите с Москва е държала страната ни в изолация от европейските енергийни мрежи за кризисна взаимопомощ.

- Доказано бе, че управляващите не бяха подготвени с никакви сериозни резерви и алтернативни източници независимо от сигналите, че такава криза предстои.

- Доказано бе, че управляващите не само нямат никаква стратегия, но и се държаха съвсем неадекватно - те не познават реалното ни състояние.

- Доказано бе, че социалистите, сякаш по природа, никога не казват истината на обществото, опитват се да го залъгват с безпочвен оптимизъм.

- Стана ясно, че управляващите няма да смеят да поискат каквито и да било обезщетения.

- Ако студът и тъмнината бяха завладели българските домове, щеше ли да бъде това достатъчно, за да си сложим белите ризи, да завием шаловете и да развеем косите си по площадите? Ние сме търпелив народ. Търпението е главното ни средство за оцеляване.

Да, оцелявали сме. Но именно, когато сме били неблагоразумни, точно тогава сме постигали едни от най-важните си исторически победи. Ако не беше Априлското въстание, това безумие да въстанеш срещу една империя с черешово топче, можехме все още да нямаме собствена държава.

Ако не бяха протестите от зимата на 1996-97 г., сигурно още нямаше да сме в НАТО и ЕС. С това догонихме поне отчасти страни като Унгария с нейната 1956 г., чехите с Пражката пролет от 68-а, поляците с тяхната „Солидарност” от 80-те.

Гневът и протестите нямат и не могат да имат за цел смяната на една управляваща партия с друга. Обществото ни се нуждае от морално пречистване. От установяването на такива морални критерии и ценности, които да изключват проявите на сегашната морална криза.


12.01.2009 г.

Слагат видеокамери в Студентски град
Постоянно присъствие на жива сила и полицейска техника в района обеща на бъдещите висшисти Михаил Миков

Да се осигури видеонаблюде ние в общежитията и да не се допусне нарастване на броя на питейните заведения в Студентски град, е част от договореното между министъра на вътрешните работи Михаил Миков и представители на 4 студентски организации вчера. „Въпросът за обявяване на специален статут на района е трябвало да се постави преди 15-20 години, преди началото на процеса на реституция. Не искаме обаче да превръщаме града на студентите в полицейски“, заяви Миков. Според вътрешния министър разговорът му с младите хора е бил изключително ползотворен. Той изрази желение срещите да станат традиция и те да се провеждат поне въднъж в месеца.

Михаил Миков заяви, че МВР се ангажира да осигури жива сила и техника за присъствие в градчето. Министърът коментира, че полицейското присъствие за последния месец е дало видими резултати. По думите му кражбите и противозаконните отнемания на автомобили са спаднали три-четири пъти. Миков съобщи, че още днес началникът на Седмо РПУ ще проведе среща с районния кмет за обновяване комисията за обществен ред и сигурност. Според министъра в процеса за сигурността в района трябва да се включат всички институции. Михаил Миков обясни, че полицията няма собствена полицейска сграда в Студентски град. Той каза още, че за наетите от МВР помещения в Консерваторията се плаща наем, който е 15 пъти по-висок, отколкото дават собствениците на заведения.

На срещата е станало ясно, че за да бъде добре осветен районът, са необходими 200 000 лева. Миков обясни, че ако общината не може да ги намери при доста добрия си бюджет, който се равнява на всички пари за МВР за една година, той ще постави въпроса за тази сума пред правителството.

Студентските съвети няма да протестират на 14 януари т.г., заяви Илия Кътовски, главен секретар на Националното представителство на студентските съвети след срещата. „Ние не подкрепяме радикалните действия на част от колегите си. Ние сме за диалог, чрез който се постига обединяване на позиции“, категоричен е той. Кътовски изрази надежда, че до 10 март т.г. ще бъдат приети промени в Закона за устройство на територията, които ще спрат отчуждителните процедури в Студентски град.

Има прехвърляне на отговорности между държавата, Столична община и собствениците на увеселителни заведения за проблемите в Студентски град, заявиха пред журналисти студентите Румен Захариев от УНСС и Адриана Иванова от Софийския университет, които напуснаха срещата с вътрешния министър. Те изразиха недоволство от това, че не са получили отговор на основното си искане Студентски град да получи специален статут. Бъдещите висшисти допълниха, че не виждат воля това да стане, и обявиха, че на 14, 15 и 16 януари т.г. много от студентите ще се включат в протеста.

В срещата със студентите участваха и генералният комисар Павлин Димитров, директорът на СДВР комисар Николай Янев и началникът на Седмо РУ комисар Петър Неделчев.12.01.2009 г.

СТУДЕНТИ, ЕКОЛОЗИ, МЛЕКО- И ЗЪРНОПРОИЗВОАИТЕЛИ ПРЕЛ НС В СРЯДА

Властта се уплаши от протестите
Георги Пирински: МВР да направи план за сваляне на напрежението, технологията е същата като през 1997 г.
Райко Байчев

Властта се стресна от предстоящите протести, които са насрочени за сря­да пред сградата на парла­мента. В тях ще Вземат участие студенти, еколо­зи, представители на раз­лични съсловия, както и ак­тивисти от СДС и ДСБ.

МВР трябва да направи план за сваляне на напреже­нието, заяви вчера шефът на Народното събрание Ге­орги Пирински. Според него не трябва да се подценява зарядът на посланията за предстоящи протести на 14 януари пред парламента. Той добави, че "протести­те са подплатени с нагнетена степен на обществе­на отрицателна енергия, фокусирана върху парламен­та, подхранвана не от вче­ра по най-различни линии".

Пирински подчерта, че технологията на проте­стите напомня тази от 1997 г., когато се стигна до безпрецедентен щурм сре­щу парламента.

Исканията

Студентите, организи­рани от организация "Сдружение за развитие и обществен контрол", про­тестират, защото искат специален статут на Сту­дентския град и спиране на насилието там. Студен­тите вече протестираха два пъти. Първият им про­тест бе на 12 декември след убийството на 20-годишния Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия". Вторият беше на 19 декем­ври, когато протестираха срещу реституцията и престъпността.

В сегашния им призив е добавено, че живеем в най-бедната и корумпирана държава, с най-безочливата върхушка. Към студенти­те се присъединяват млекопроизводителите и зърнопроизводителите, защо­то искат повече субсидии за секторите си.

ДСБ и СДС ги подкрепят

От ДСБ обявиха вчера, че ще подкрепят проте­стите и започват кампа­ния под наслов "Серго - Go Home!" (Серго - иди си!, бел. ред.). Кампанията е със същия слоган както при посещението на Владимир Путин в България - "Путин - Go Home".

"Ще подкрепим ДСБ в протеста. Призовавам на 14-ти да излязат и всички здравомислещи хора пред парламента", каза пред "Класа" лидерът на СДС Мартин Димитров. Нико­лай Свинаров от БНД пък съобщи, че разговорите за обща дясна парламентарна опозиция със СДС и ДСБ са много напреднали.

Премиерът изпрати недоволните пред Столична община

"Никое правителство не се е изправяло досега пред толкова арогантна и агре­сивна опозиция", каза вчера премиерът Сергей Станишев.

Той допълни, че през по­следната година се правело всичко, за да бъде свалено правителството, а опозиционерите нямали никаква алтернатива и план за ра­звитието на страната. "По въпросите за Студентски град трябва да се проте­стира пред Столична община", каза още премие­рът.

Той уточни, че още през септември е казал на мини­стър Даниел Вълчев, че трябва да има по-широк подход за справяне с рести­туцията в квартала.11.01.2009 г.3-и ден не карат софийските бали
Извозването на боклука от София до депо­то в Силистра беше спряно на 8 януари заради тежката зимна обстановка. На сре­ща вчера в дунавския град с участието на силистренския и столичния зам.-кмет по екологията е договорено днес да се въз­станови транспортирането на балите. До­сега са депонирани над 33 хил. тона от общо договорени 180 хил. тона отпадъци.


12.01.2009 г.

ГОЛЕМИЯТ ИГРАЧ СЕ КРИЕ ПОД ПОЛАТА НА ЖЕНА
Сашо Дончев жили държавата от Лондон

Време е прокуратурата да се самосезира по случая
МАРИЯ РАЙНОВА

Газовият играч Сашо Дончев източва държа­вата чрез офшорни ком­пании с неясна собстве­ност. На всичкото отгоре той се оказва и дребен ак­ционер в тях.

Всичко в "Овергаз инк", която е основният достав­чик на газ за България, се ръководи от централата на фирмата в Лихтенщайн.

През 2002 г. акционери в компанията са "Газпром" с 50 на сто от акциите, ямбол­ското дружество "Овергаз холдинг" с 49,95% и Сашо Дончев с 0,022%.

С решение на Ямболския окръжен съд от 12 април 2002 година 99,978 на сто от акциите на "Овергаз хол­динг" стават собственост на "Енерджи кънсълтънс лимитед". Дружеството е учредено в Англия през март 1999 г. от Алистър Тюлох и Явор Маноилов (човек на Сашо Дончев). Регистри­рано е в Лондон на ул. „Хил стрийт" №4. Според запоз­нати посоченият адрес е са­мо пощенска кутия.

През 2004 г. Алистър Тюлох и Явор Маноилов упъл­номощават полския граж­данин с българско ЕГН Даниел Михал Дончев да представлява компанията като мажоритарен собстве­ник на "Овергаз холдинг".Връшка

Според списъка на при­състващите акционери на общото събрание на холдинга, проведено на 26 юни 2008 г., 98,125% от акциите вече са собственост на "Ди Ди Ай холдингс лимитед". Това е новото име на "Енер­джи кънсълтънс лимитед". То е било променено на 24. 10. 2007 г.Фирмата е със същия адрес в Лондон. Най-големият акционер в нея е някоя си Марияна Гелова. Тя държи 98,125% от капитала на дружеството. Въпросната дама е главен юрисконсулт на "Овергаз холдинг". Гелова няма участие в никакви български компании. Според фирме­ните регистри тя се занима­ва е благотворителност чрез две асоциации - "При­ятели на децата" и "Българ­че". Същата дама е и шеф на спортен клуб "Овергаз". Лицето Сашо Дончев пък притежава нищожните 0,375% от "Овергаз хол­динг".Посредник

Останалите миноритарни пакети са собственост на Иван Тодоров Чолаков, "Николов инвест", Иванка Станева Бойчева, Станис­лав Петров Бойчев, Влади­мир Петров Бойчев, Георги Димитров Калайджиев и Никола Георгиев Петрушинов. Все негови хора и под­ставени лица.

Вицепремиерът и минис­тър на външните работи Ивайло Калфин косвено потвърди информацията на "Телеграф", че на прак­тика Сашо Дончев не ръко­води "Овергаз".

"Винаги, когато има пос­редник, има завишение на цената", категоричен е Ивайло Калфин.

"Природният газ е собст­веност на "Газпром" и ние бихме искали да купуваме газ от "Газпром". Продължа­вам да го казвам и това е позицията на правителство­то", заяви вицепремиерът.

Калфин припомни, че в момента при доставките на природен газ посредници­те са трима - най-голямото количество минава през "Овергаз". Останалите фирми са "Винтерсхал" и Тазпромекспорт".

Според българския вън­шен министър проблемът с посредниците е, че в така­ва ситуация като сегашна­та криза е трудно да бъдат заведени искове за нане­сени щети на България и българската икономика.

Смешки

Почти пълната власт на вътрешния газов пазар е само част от монопола на "Овергаз". Защото скан­далният посредник държи и тръбата за доставка на природен газ от Русия. Компанията е основният посредник между "Газекспорт" и "Булгаргаз" и про­дължава да продава ос­новните количества синьо гориво на България.

Държавната "Булгаргаз" има няколко договора за доставка на газ, като ос­новният - за около 83% от количествата, е именно с "Овергаз". В исторически план документът е наслед­ник на договора със скан­далната българо-руска компания "Топенерджи". "Булгаргаз" купува ограни­чени количества гориво и от търговеца "Дексиа", до­бити от находището край Галата, което вече се из­черпва. Националният га­зов доставчик купува мал­ко природен газ и от WIEE, смесено дружество между дъщерната компания на BASF - "Винтерсхал", и рус­ката "Газекспорт".
Как трупа печалби в България

Чрез двойно източване. Един път, като доставя гориво на "Булгаргаз" на високи цени, и втори път - като продава при­родния газ на потребителите си у нас на още по-високи.

За източването вина има и Държавната комисия за енер­гийно и водно регулиране, коя­то дава на "Овергаз" лицензи за газоснабдяване у нас на ки­лограм. Според законодателс­твото цената на горивото се определя като среднопретеглена стойност на количества­та газ, внесени от доставчици­те, и от местните добивни предприятия. Всичко би било напълно прозрачно, а цената нямаше да предизвиква толко­ва много въпроси, ако беше яс­на още една малка подроб­ност. Защо цените на четирите доставчика на газ за България -"Овергаз", "Винтерсхал", "Мелроуз рисорсиз" и "Газекспорт", са коренно различни. Те варират от 200 до 548 долара за 1000 кубика природен газ. Формулата е залегнала и в до­говора от 1998 г. с основния ни доставчик "Топенерджи", наследен след това от "Овергаз инк". Срокът на този договор е до 31 декември 2010 г., но през 2006 г. е подписан анекс. Спо­ред него руската страна гаран­тира, че за периода 2007-2009 г. ще бъдат доставени 1,416 млрд. куб. м годишно, а за 2010-2012 г. -1,424 млрд. куб. м, по преференциални цени до 31 декември 2012 г. В меморан­дума е записано, че тези коли­чества ще се доставят приори­тетно от "Овергаз". Цените, по които обаче "Овергаз" купува горивото от руската компания, и тези, по които го продава на "Булгаргаз", са "търговска тайна". Как се отразява втори­ят газов монопол на "Овергаз" на цената на газа за България, разбира се, един Господ знае. Ясно обаче е едно - средната цена, по която 26-те дружест­ва на "Овергаз" продават на домакинствата, е с около 30% по-висока от тази, на която продава държавната "Булгартрансгаз". Така монополистът "Овергаз" продължава да тру­па тлъсти печалби на гърба на абонатите.

12.01.2009 г.Обещаха да чистят снега и от малки улици
Улиците в софийските квартали останаха непочистени една седмица след падането на първия януарски сняг. Броят на постъпилите в "Пирогов" със счупени крака и ръце граждани драстично се увеличи.

Столичната община разпореди на фирмите снегът по вътрешнокварталните улици да бъде почистен. Това стана една седмица след падането му, в която малките шосета останаха сковани от лед. От Столичната община обясниха, че обработването на тези участъци започва, тъй като е приключило чистенето на булевардите.


"Готови сме да опесъчим и почистим заледените улици. Вътрешнокварталните улици се обработват от вчера", обяви кметът Бойко Борисов. Той обясни, че във вторник и сряда, когато се очакват нови снеговалежи и студове, ще продължи обработването на малките улици. По думите му стана ясно, че на първо място е предпазливостта на самите хора, а след това идва намесата на фирмите за чистота.
От Столичната общината умоляват гражданите да съдействат на екипите, като паркират автомобилите си така, че да не пречат на чистенето. Кметът Бойко Борисов пък призна, че не може да налага ограничение на транспорта с лични автомобили: "Единствено самите граждани могат да решат дали да карат по-рядко колите си."


12.01.2008 г.

Студентският град и протестите
Студенти се канят да протестират пред пар­ламента на 14 януари. Този път срещу всичко, а не само заради убития пред дискотека „Амнезия" Стоян Балтов. Не че и по-рано не са протестирали по прин­цип. Сега обаче канят всички недоволни от как­вото и да било да застанат до тях.

Очаква се доста шарена група от учещи, фут­болни маниаци, интернетфорумци, земеделци, природозащитници да викат пред Народното съ­брание. Те нямат обща цел. Ще протестират срещу липсата на ред в Студентски град, срещу убийството, срещу съда, срещу корупцията, сре­щу депутатите, срещу избирателната система... Те определят себе си като недоволни и тепър­ва ще правят обща харта на недоволството си.

Какво ще се случи? В общи линии две неща. Като за начало ще потече поредна­та говорилня за хала и за бъдещето на Студентски град. След това, ако младежи­те се окажат подържеливи в бунта, поли­тически партии като нищо ще ги яхнат.

Задава се предизборното време. Ще има да се нагледаме на полити­ци, които ще ги припознаят за „свои­те недоволни".

Управляващите не подценяват недоволството на младежите. Нищо че се правят, че уж ги няма. Още при първите сигнали Студентският град бе залят от управленци, които обе­щаха и наговориха всичко, каквото се казва в обичайните безсмислени дискусии. А малко преди празници­те част от студентските лидери за­почнаха да се появяват като фон на министър Даниел Вълчев.

Не се знае обаче дали сметките на властимащите и на различните поли­тически сили няма да се окажат грешни. Защото този път има една доста странно организирана маса от недоволни. Може би това е граждан­ското общество, дето всички уж го чакат с големи надежди... В този сми­съл крачката от бунта по принцип до истинския граждански протест може да стане много малка.

Засега само един от проблемите е ясен. Този със Студентски град. Но за него няма радикално решение. Той ще остане, какъвто е сега - странна смесица от университети, общежи­тия, казина, дискотеки и обикновени жилищни блокове. Там ще ходят всички, които искат да се отъркат в нощния живот, незаслужено припис­вайки неговата разюзданост на сту­дентите. Пак ще се сблъскват различ­ни икономически интереси...

Каузата за академично градче е мъртва още от 90-те. Тогава всички органи - държавни, общински и вузовски - оправдаваха действията и без­действията си, като раздаваха тере­ни и разрешителни за онези сгради, срещу които сега в хор пищят.

Иначе как да си обясним безобра­зията, сътворени там? Знаете ли, че от 1971 г. Студентски град има Акт за държавна собственост? Той не е отменян никога. Не е и променян. Но... „Кметството не е признавало то­зи акт и е преактувало държавни имо­ти като общински", каза Димитър Та­нев, главният секретар на МОН.

„Актът за държавна собственост е по стар закон и вече не важи. Защо държавата не се е погрижила?", въз­мущава се главният архитект на Со­фия Петър Диков. Той пък имал 200 жалби на реститути, които си искали правата върху имотите.

И двете институции обаче са кара­ли 20 години в полза на... частния нтерес. Справка- Зимният дворец, който се стопанисва от просветното ведомство, е приютил три от най-го­лемите дискотеки. И въпреки че там има нов акт за държавна собстве­ност, с участието на общината и на държавата част от терена на двореца е реституиран и върху него вече има блокове.

От цялата каша изплува още един играч на терена „Студентски град" -висшите училища и техните ректори -бивши и настоящи. Най-много диско­теки има... в общежитията. Ректори­те отдават всяко свободно помеще­ние не за книжарници, а за ресторан­ти, нощни барове, кафенета, магази­ни, складове, билярд клубове и т.н.

Далаверта им не е много ясна. Официално наемът на един кв. метър е от 5 до 15 лева. Сумата не е голяма, но в целия Студентски град се говори за двойно счетоводство...

Темата за облика и бъдещето на Студентския град в момента е разми­та. Просветното министерство се опитва да балансира, като разказва колко е хубава новата му наредба за реда в общежитията (което е вярно) и се гордее с дадените 50 млн. лв. за ремонти на стаите. Столичната община пък пише план след план за градоустройството. Ректорите не щат да отговарят за чаршафите на студентите, но иначе искат да упра­вляват сами имотите. Депутатите ве­роятно ще спрат със закон продължа­ването на реституция в градчето. Та­ка смело ще спасят 1 -2% от терена...

С други думи, ефектът ще е около нулата. Може обаче първо поли­цията да разчисти терена от малки­те бандички, които вилнеят из за­веденията. Второ, броят на тези заведения рязко да се ограничи. Не е нужно вузовете да живеят на диско-течен фон. После да се измисли до­бра визия за квартал - има толкова архитекти, все ще намерят решение как да „помирят" блоковете и офис сградите с вузовете и университети­те.

Тъй че, що се отнася до Студентски град, наистина има място за протест „срещу всичко". Какъв би бил неговият резултат, е отделен въпрос...
12.01.2009 г.

Управляващите се стреснаха от предстоящите протести
Парламентарният шеф Георги Пирински се бои от повторение на щурма от 10 януари 1997 г.
Наделина Анева

"Ако някой търси начин да яхне протеста, това е съвсем различно. Такъв опит имаше навръх Коледа . Доста организиран, такъв опит се прави и за 14 януари. Тези хора не се интересуват от конкретните проблеми нито на млекопроизводителите, нито на студентите. Хич не им пука за хората", заяви премиерът Станишев.

Управляващите от БСП не скриха вчера, че са притеснени от готвените протести пред парламента в сряда. Парламентарният шеф Георги Пирински постави въпроса много остро на съвместното заседание на соцдепутатите, министрите и ръководството на БСП и предупреди, че има опасност да се повтори ситуацията от 10 януари 1997-а, когато лидерите на протеста не бяха в състояние да овладеят хората навън.

"Не съм склонен да подценявам нищо от детайлите на това, което се готви", каза Пирински. Той обаче подчерта, че сега ситуацията е коренно различна отпреди 12 години. "Сега няма криза, има голяма степен на стабилност", коментира председателят на парламента.

Инициативата за протест пред парламента на 14 януари тръгна миналата седмица в Интернет. В основата му са студентски и екоорганизации. В разпространявания клип под наслов "Да започнем годината на чисто" освен исканията, свързани със Студентския град, се настоява за край на корупцията и политическата лъжа в България, за социална, образователна и здравна реформа.

Вътрешният министър Михаил Миков обяви вчера, че ще има засилено полицейско присъствие в сряда около парламента. До последно МВР и ръководството на НС ще анализират актуалната ситуация, за да преценят какви сили да мобилизират. Зимната ваканция на парламента приключва днес.

"Както се чува, сред протестиращите в сряда ще има и привърженици на спортни клубове. Ако се съди по тяхното поведение на спортни мероприятия и вида на стадионите след това, можем да строим хипотези за характера на поведението им", каза Пирински. Вчера той остро разкритикува министрите, че не са изпълнили заръките на премиера Станишев от вторник да се срещнат с лидерите на протеста, да проведат добронамерени дискусии с тях и да видят какви спешни мерки могат да се предприемат за изпълнение на исканията им.

"Тези стъпки в най-добрия случай частично се предприемат. Има едно суетене, казват не можем да установим кои са лидерите, което за мен е несъстоятелно", каза още Пирински.

Някои от министрите побързаха да докладват какво са свършили, но Станишев запази мълчание. "Току-що се връщам от среща в Студентския град", каза Миков. На нея той се е ангажирал засиленото полицейско присъствие там да продължи. Министър Масларова обяснила, че днес или утре ще се срещне със синдикални лидери и ръководители на браншови организации. Министър Гагаузов докладвал, че ведомството му е направило преглед на собствеността в Студентския град и са открити редица нарушения. Затова скоро той щял да внесе законопроект, за да бъде обявен Студентският град за обект със специален статут.

Георги Пирински увери, че внесеният от правителството проект за промяна на Закона за устройство на територията, който ще спре реституцията в Студентския град, ще влезе на първо четене още тази седмица.

"Но въпреки това сега студентите казват: ние нямаме конкретни искания, искаме всички да си ходят", коментира Пирински. Премиерът Станишев пък обяви, че първото място, където трябва да протестират студентите, е столичната община. Подчинените на кмета Борисов били виновни за неразбориите в Студентския град, докато правителството още от септември работело по проект за въвеждане на ред там. Между студентските организации вчера възникнаха разногласия и някои от тях обявиха, че няма да се включат в протеста на 14 януари. "Не подкрепяме радикалните действия на част от колегите си. Ние сме за диалог, чрез който се постига обединяване на позиции", каза след срещата с министър Михаил Миков вчера главният секретар на Националното представителство на студентските съвети Илия Кътовски.

Междувременно ДСБ свика извънредна пресконференция вчера, за да обяви, че започва кампания "Ser go home" и за да призове опозицията да отиде пред парламента в сряда за сваляне на правителството."Ако някой търси начин да яхне протеста, това е съвсем различно. Такъв опит имаше навръх Коледа (тогава протестираха млекопроизводители и студенти, б.р.). Доста организиран, такъв опит се прави и за 14 януари. Тези хора не се интересуват от конкретните проблеми на млекопроизводителите, на студентите. Хич не им пука за хората", коментира премиерът Станишев.
Икономическият министър Петър Димитров обясни вчера, че антикризисният план на правителството се нуждае от непрестанна актуализация и набелязване на допълнителни мерки, но заради газовата криза тази дейност била оставена на втори план. Все пак той планирал среща с представители на браншови организации, за да обсъдят допълнителни мерки за защита на бизнеса. Премиерът Станишев пък обяви вчера пред соцактива, че засега страната ни е успяла да предпази хората от негативното въздействие на пазара на труда. Станишев също обяви, че "антикризисният план не може да бъде догматичен и статичен", а трябвало да се променя. Министерствата вече са представили своите предложения как да бъдат изхарчени заделените в бюджета 5.6 млрд. лв. за инвестиции. "Но те са доста разнородни и разнопосочни и затова от следващата седмица започва отсяването им", обяви Станишев. Те ще бъдат групирани по териториален признак и по готовност за реализация.


12.01.2009 г.

Кълцат кръчмите в Студентски град
Да се осигури видеонаблюдение в общежитията и да не се допусне нарастване на броя на питейните заведе­ния се разбраха вътрешният министър Михаил Миков и студентски организации на среща в Седмо РУ на МВР.

Министърът на регионалното развитие и благоу­стройство Асен Гагаузов предлага изготвяне на подро­бен устройствен план на Студентски град, без участие­то на Столичната община, каза на пресконференция министър-председателят Сергей Станишев.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница