И арест на Алексей Петров Новата медийно-пропагандна акция на управляващите е операция „ОктоподДата16.01.2018
Размер58.17 Kb.
Размер58.17 Kb.

АНАЛИЗ НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОЦЕСИ И ТЕНДЕНЦИИ
10 февруари 2010 г.
Операция „Октопод” и арест на Алексей Петров
Новата медийно-пропагандна акция на управляващите е операция „Октопод”, в която са арестувани членове на престъпна група, която е източвала Комбинат „Кремиковци”. Най-вероятно един от арестуваните е скандалният бивш съветник в ДАНС Алексей Петров, издирва се и Антон Петров - Хамстера, който бе арестуван, а после освободен, около операция „Наглите”. Арестът на Петров ще бъде представен като огромен успех на МВР, доколкото в масовото съзнание Петров стана известна фигура, която се свързва с неясни, подмолни политически и икономически интереси. Петров е сред знаковите фигури на прехода, за който се предполагаше, че ще има сериозна политическа роля в близко бъдеще като конкурент на Бойко Борисов в нова политическа формация, която да е основана на сходни послания, лица и структури с тези на ГЕРБ. Интересен момент, който не се споменава в медиите е и този, че Петров е бил съдружник на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в миналото, а името му се свързва и със скандалите в МВР от началото на 2008 година, както и с политическия проект РЗС. В поведението на Петров в месеците след изборите имаше и огромна доза непоследователност - той заявяваше политически интереси, връчи на премиера Борисов прословутия доклад на ДАНС, който се е „изгубил” от Кабинета на бившия премиер Сергей Станишев, но не даде обяснения как този текст се бе появил у Петров. В онзи момент медиите и наблюдателите свързваха поведението на Петров с опит да се присламчи и към новата власт, предавайки старите си работодатели.

Предстои да се види дали арестът на Петров е опит на МВР да покаже, че достига до „мозъка” на престъпността, тоест - има повече пропаганден ефект, или ще търси чисто политически ефект, напр. да попречи на Петров да влезе в политиката, а и да „върже” в публичното съзнание Петров като мозък на организираната престъпност и работата му в ДАНС при предишното правителство. Вероятно МВР и премиерът Борисов ще търсят и подобни политически внушения за да дискредитират допълнително БСП на фона на икономическите трудности в страната.

Интересен момент ще бъде и поведението на скандалния бивш политик и ръководител на „Кремиковци” и ЦСКА Александър Томов по случая. Явно Томов изпробва като последно средство да избегне правосъдието именно това да напада бившето правителство и да прехвърля собствената си отговорност на други среди. Възможно е Томов, флиртувайки по този начин с новата власт, да проведе сериозна медийна активност в опит да оневини себе си и да стане говорител на всевъзможни бомбастични сценарии, свързани с предишното управление. Интересно ще е поведението и на друг политик - лидерът на РЗС Яне Янев, свързван с покровителство от Алексей Петров. Възможно е това да е и краят на опитите за по-сериозна роля на РЗС, доколкото Петров вероятно е бил и водещ източник на средства, но и на информация за прословутите антикорупционни разкрития на Янев. Разпадът в РЗС ще ликвидира и опитът за дясна опозиция срещу новото правителство.

Интересно ще е и поведението на Петров. Той е човек, добре запознат с неизяснени моменти от биографията на премиера Борисов в годините на ранния преход, когато Борисов е ясно и недвусмислено свързан със силовите структури. Едно „проговаряне” на Петров може да бъде важен момент в разясняването на тази засега умело прикривана част от биографията на Борисов, но и да изясни редица моменти около скандалите в специалните служби, които белязаха МВР и ДАНС в последните години. Дали този арест е опит да се предотврати такова проговаряне на Петров също си заслужава да следим. Важен момент тук е и превърналото се в почерк на управляващите да подменят дневния ред с шумни ПР акции на тема „борба с престъпността” на фона на социалните проблеми. Самото название „Октопод” вече цели именно подобен ПР ефект. Опитът на обществото да бъде показан премиерът и вътрешният министър като участници в своеобразен екшън, както и като борци с „Октопода” е буквално търсене на театрален ефект и политическо шоу. Знаков момент по случая е и наглото поведение на Иман Костов. Именно този бивш премиер, станал символ на корупцията днес призоваваше за операция „Недосегаемите”, както и даваше оценки за подобряването на работата в МВР и ДАНС на фона на скандалните сраствания на специални служби и организирана престъпност и политическа корупция по негово време. Непрестанната атака към управлението на Сергей Станишев в голяма степен „изпра” имиджа на Костов и намали негативизма към него, но именно подобни ПР акции позволяват Костов да влезе в нова и крайно цинична роля - на борец с корупцията.


Отблокирани средства от ЕС
Премиерът Борисов вчера представи едно писмо от ЕК като феноменален успех на новия кабинет при усвояването на средствата от ЕС. В цяла медийна акция той използва голямо количество самохвалство, за да представи ситуацията у нас като голям успех на фона на неудачите на съседна Румъния. Тази ПР акция е насочена от една страна към това правителството да твърди, че в страната влизат свежи пари като антикризисна мярка, което придобива все по-голяма актуалност, но същевременно е и опит правителството категорично да присвои изцяло за себе си заслугата за връщането на парите от ЕС, както и да замаже гафовете на редица министерства и агенции в тази посока, най-известният, от които на МОСВ. За съжаление специфичната и много трудна тема за редицата програми на ЕС позволява намирането на подобен пропаганден ефект. За обикновения гражданин няма никакво значение и чуваемост на сложния жаргон на отделните програми, процедури и проекти. Темата е строго специализирана и за обикновения гражданин разбираеми са простите обяснения по нея - „спряно”, „пуснато”, „блокирано”, „отблокирано”. Именно това използва и Борисов на фона на сложното говорене на опозицията. За съжаление трябва да признаем, че правителството спечели тази пропагандна война, или по-скоро предишния кабинет не можа по никакъв начин да обясни причините за спирането на средствата от ЕС, нито факта, че първите отблокирани средства на ЕС бяха именно по времето на предишния кабинет - нещо, което не бе обяснено ясно нито преди изборите, нито след това. Практически тази битка към момента е категорично спечелена от Борисов, и наред с темата за МВР ще става основна в опитите му да гради нов имидж, различен от този на постоянните разкрития и истерия срещу опозицията, която все повече ще губи актуалност в средносрочен период.
Константин Тренчев предвижда социални протести
Знаков елемент от тези дни са изявленията на синдикатите, и в частност на лидера на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев относно възможни социални протести в близко бъдеще. Все пак, в началото на мандата и при мощна ПР кампания от страна на властта, за която говорихме по-горе, потенциал за сериозни протести едва ли има. Но противопоставянето на синдикатите срещу Кабинета е все по-явно, видимо и конкретно. Въпрос на време е да видим какво поведение би предприел Борисов към синдикатите - дали на натиск, какъвто налага над опозицията, или на някакви форми на диалог.
Разкрити са досиетата в БАН
Едно от актуалните събития е разкриването на 44 агенти на бившата ДС, които са на ръководни позиции в БАН. Става дума за два типа сътрудници на тогавашните служби. Първият тип са от т.нар. идеологически институти, свързани с философия, социология, изкуствознание, история и т.н. Те предимно са сътрудничели на прословутото Шесто управление на ДС, което се е занимавало с пресичането на дисидентски прояви и т.нар. „идеологическа диверсия”. Вторият тип са сътрудници на научно-техническото разузнаване към ДС, което и сега е признавано за едно от най-ефективните звена от този тип в Европа, и което е вършило полезна за страната и икономиката дейност. Възможно е разкриването на такова сравнително голямо количество агенти на ДС да изиграе лоша шега на БАН в опитите й да оцелее и води борба срещу политиката на министрите Дянков и Игнатов, които недвусмислено водят БАН към закриване. Създаването на един негативен образ на БАН ще бъде подсилено от политиците на традиционната десница, които ще атакуват Академията.
Президентски избори в Украйна
Едно интересно външнополитическо събитие са президентските избори в Украйна. Те се състояха в напрегната обстановка, а основни претенденти в тях бяха проруският бивш премиер Виктор Янукович и прозападната настояща правителствена ръководителка Юлия Тимошенко. Победата (макар и сравнително малка и оспорвана) на Янукович, както и позиционирането на досегашния президент Юшченко като един от кандидатите, който даже не отиде на втори тур, може да се разглежда като исторически реванш и крах на т.нар. „оранжева” революция, която се проведе през 2004-2005 г. под формата на масови протести, които имаха антируски характер, а у нас бяха и интерпретирани антикомунистически, макар в страните от бившия СССР политическото позициониране да е съвсем различно. Вероятно победата на Янукович ще забави процеса на опити за интеграция на Украйна към Запада, както и ще смекчи енергийните конфликти между Русия и Украйна. Към момента са възможни и опити за политически хаос, доколкото в изборите беше видно и географско разделение на силите - Янукович водеше категорично в западна Украйна, а Тимошенко - в Източна. Засега все пак е по-вероятно потенциал за дестабилизация да няма, а новият президент да влезе бързо в образа на повечето постсъветски лидери - авторитарен водач без ясна идеологическа окраска и управляващ в определено съгласие с водещите икономически субекти.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница