Информация за дейността на културен дом пещераДата14.03.2017
Размер59.02 Kb.
Размер59.02 Kb.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЕЙНОСТТА


НА КУЛТУРЕН ДОМ ПЕЩЕРА
ЗА УЧЕБНАТА

2008 – 2009 ГОДИНА


Културният дом, като комплексен център, обслужващ потребностите и интересите най-вече на младите хора в общината има важна обществена мисия – да бъде поле за социализация на младежите и фактор за тяхното възпитание. Чрез дейността си Домът реализира дейности и инициативи, които са в съзвучие със съвременните изисквания за работа с децата и младежите в свободното им време. Ние утвърждаваме традициите на националната култура и изкуство, а те са основен фактор за обогатяване и ползотворно осмисляне свободното време на младежите в общината.
Около 200 деца са обхванати в различни клубни и кръжочни форми на Културния дом. При нас те получават емоционална и социална удовлетвореност. Предоставя им се възможност за личностна и творческа изява. Наред с обучението по музика, ранно чуждоезиково обучение, изобразителни дейности, танцово изкуство, децата имат възможност да се изявят чрез изложби, концерти, участия във фестивали, имат присъствие във интернет пространството.

Изграждането на една културна и образована личност е сложен и продължителен процес, свързан с любовта към изкуството към разбирането на музиката, на танца, с развитието на способностите и характера, с усвояването на много познания. Това се постига с много труд, с постоянство, и със съдействието и помощта на нашите преподаватели. При нас самодейците придобиват и натрупват знания, необходими за разбиране на изпълнителския процес, в съответствие с индивидуалните възможности и способности. Професионалната квалификация на преподавателите по специалности е залог за постигане на успехи. За избора на преподавателите сме изхождали от техните личностни и професионални качества. Те работят за развитие на музикалните способности на младежите, грижат се за сценичното им израстване и тяхното обществено представяне. Резултатите от работата им се усеща най-добре когато децата са на сцена. Явявайки се на фестивали, конкурси, концерти и различни публични изяви децата вече се определят като музиканти, танцьори, художници.

Най- много деца участват в танцовото изкуство. Танцово студио „Импресия”, танцовите школи „Слънчо”, „Сокола”, „Изгрев”, фолклорния танцов състав „Иглика”, танцовия състав в ОУ „Любен Каравелов”.

Всяка година участваме в организираните от общината тържества по случай 6 май, 24 май, коледните и новогодишни празници.

Месеците април и май са наситени с най много изяви на нашите самодейци. Танцово студио „Импресия” участва в VII фестивал на камерния танц, който се проведе на 25 и 26 април в Хасково. Нашите танцьори се класираха на четвърто място. С грамота за отлично представяне завърши участието им в Пазарджик в празника на балетното изкуство посветен на Международния ден на балета. Десетки бяха участията през годината на детските танцови школи „Сокола”, „Слънчо”, „Изгрев”.
Европа е нашият общ дом. Но в този общ дом са ни необходими не само лични качества, но и нещо задължително – пряка комуникация и тази комуникация ще я постигнем с помощта на знанието, с помощта на изучаването на чужди езици. Около 35 деца са ангажирани в школата за изучаване на английски език. Те са в три групи от I до VII клас. Обучението се извършва по най-съвременната система Хедуей на реномираното английско издателство Оксфорд. В школата се развиват уменията на децата за говорене и слушане. В края на годината те получават сертификат за завършен курс.

Една от задачите на Културния дом е да открива, развива и подпомага талантливи деца. Такава е и задачата на „Школата по приложни и изящни изкуства”. Заниманията имат за цел да разгръщат въображението и фантазията на децата, да развиват техните индивидуалните и творчески умения. Участниците в школата откриха самостоятелна изложба през м. декември „ Зимна приказка” и през м. май „Пролетна импресия”. Последната изложба е експонирана в Културния дом и всеки може да се полюбува на таланта и постиженията на малките художници. Децата от школата ще участват и в организирания от Културния дом конкурс „Рисунка на асфалт” на 1 юни по случай Деня на детето. В програмата на конкурса ще се включат и деца от танцовите състави на Културния дом. За най-добрите художници са предвидени награди.

Школата по пиано има за цел да постави основите на обучението по пиано, като едновременно с това развива музикалните способности на децата. Обучението в школата включва педагогически музикален материал от видни български, европейски и световни композитори и педагози.

Децата от школата в края на м. май ще участват в организирания от Културния дом концерт, който ще се проведе в Ритуалната зала.

С навлизането на интернет се откриха необятни възможности за контактуване между хората. Не е убягнало от вниманието ни глобалното му влияние върху децата. То влияе върху модела на поведение и мислене на виртуалния човек. Интернет е един от най-масовите начини за разпространение на новини, мнения, начин за дискусия, запознанства, измами. Наред с обучението по сърфиране в интернет децата трябва да се възпитават и за правилната и безопасна работа с мрежата.

В Културния дом издаваме вече два електронни вестника. Вестниците са видими от целия свят. В тях децата отразяват изяви на училището публикуват свои разкази и есета. Вестниците имат над 10 000 посещения със над 28 000 импресии.

В школата по компютърна грамотност се обучават деца от началния курс. При нас те изучават елементите на компютърната система, продуктите на Microsoft Office, както и първоначално обучение за работа в Интернет. Особено внимание се обръща на игрите, тъй като те дават възможност на децата да свикнат да боравят с елементите на компютърната система - мишка, клавиатура, да се ориентират в менюто на игрите. За съжаление не добрата материална база прави обучението недостатъчно атрактивно.

Интерес сред младежите предизвиква и клубът по „Тенис на маса”. Играта развива в децата двигателни качества и концентрация на вниманието. Заниманията в часовете по тенис на маса са свързани с възпитание на волята за победа и преодоляване на трудностите. През м. май клубът проведе общинско състезание в три групи: с деца от 5 клас, 6 и 7 и 8 клас. На победителите бяха връчени награди.Някога дедите ни са били горди и безстрашни воини. Пристигайки в Европа на коне, през безкрайните степи на Азия, те са всявали страх и респект със своите изключителни умения да яздят и да стрелят с лък. От м. септември Културния дом ще поднови школата за конен туризъм. Обучението ще включва езда, стрелба с лък, управление на двуколка и конен туризъм. Ще се правят излети с коне и двуколки, ще се преспива в скаутски лагер. Всеки, който дойде в школата ще намери нещо полезно за себе си, което ще му даде повече познания и умения.

Общината трябва да има целенасочена политика към стимулиране на любителското творчество, да оценява ролята му на културен интегратор и стимул за културно участие и потребителски интерес за децата и младежите. Необходимо е да се вслушваме по-често към отправените от децата към нас послания под формата на изложби, концерти, конкурси и спектакли. Необходимо е да се провеждат повече инициативи за стимулиране на любителското творчество за неговия периодичен преглед и оценяване.

Всички форми в Културния дом са платени. Това повишава нашата отговорност като организатори, повишава отговорността на децата и на ръководителите на самодейни състави. За съжаление сградата не отговаря на порасналите потребности и изисквания на децата. Много често помещенията не достигат за репетиции, обзавеждането е остаряло, отоплението не е ефективно. Студените помещения бяха причина курсовете по каланетика да не се провеждат през зимата. Остарелите компютри и остаряло обзавеждане е причина за не добрата атрактивност на компютърното обучение. Всичко това рефлектира върху качеството на свършената от нас работа и върху Културния дом като обществен център на любителското творчество.

В Културния дом репетиции се провеждат в събота и неделя, но поради недостиг на помещения част от дейността ни е изнесена извън сградата на Дома.

Културните различия които съществуват в Пещера създава един специфичен пейзаж в града. Турци, власи, роми и от този букет от култури Културния дом се опитва да използва , като привлича младежи в съставите си, като създава самодейни форми сред тях. Като разчупваме бариерата между отделните културни пространства ние преоткриваме общите ценности между тях и съдействаме за тяхното развитие.

Свободното време е първостепенен фактор за формиране на изявите на младите хора. То играе важна роля за тяхното развитие. Днес всяко съвременно семейство отделя с желание част от семейния бюджет за да може детето да получи възможно най-доброто и пълноценно образование , да развива естествените си склонности и таланти.Културния дом, като обществен център на любителското творчество, за да продължи да създава нови привлекателни възможности на младежите за самореализация, да продължи да ги приобщава към стандартите на европейската цивилизация е необходимо непрекъснато да обновява и подобрява материалната си база и да използва по-ефективно съвременните технологии.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница