Иновацията, която ми харесаДата16.11.2017
Размер44.19 Kb.
Размер44.19 Kb.

http://www.ibsedu.com/public/images/site_images/logo_bg.png

ЕСЕ


НА ТЕМА:

ИНОВАЦИЯТА, КОЯТО МИ ХАРЕСА

Raindrop Digital PCR System

http://www.the-scientist.com/images/december2014/innovation_5.jpg

Изготвил: Проверил:2015

1. Описание и характеристики на иновацията

Raindrop Digital PCR System e капкова цифрова PCR платформа предлагаща чувствителност и специфичност. Тя може да се използва в изследвания на циркулиращите тумори в ДНК. С други думи тя се използва в изследване на гинекологични ракови заболявания, които се съдържат в ДНК-то на някои жени.

Появявата на цифровата машини на пазара е началото на нова ера на PCR технологиите, което прави възможно откриването на циркулиращите тумори на ДНК.

Чрез силата на капчиците да разделят и да ръководят една проба в отделни реакции, изследователите, използващи PCR системата Raindrop Digital могат да получат оценка на относителната генна експресия в единични клетки. Чрез разделяне на пробата на много различни капчици, учените са в състояние да получат цифров сигнал и да получат реалния, истинския брой на това, което присъства в пробата. Въпреки доста високата цена (около $ 125 хиляди), капковият генератор може да се използва за обогатяване на пробата преди секвениране.


2. Причини за личното ми положителното ми мнение

Спирането на туморния супресор и тумор-свързаната генна транскрипция от хиперметилиране е основен механизъм на работа в човешката туморогенеза. Разработени са различни методи за анализиране на нивата на метилиране на ДНК, както в целия геном така и при специфични локуси, за да се откриват заболявания. Методите за оценка на количествените разликите в металирането на ДНК между нормални и ракови клетки, осигуряват обещаващ начин за идентификация и оценка на биомаркерите. Именно капковата системата осигурява това.

Основни предимства на Raindrop ™ Digital PCR System:

1) Свръх чувствителност - Откриване на 1 мутант измежду 250 000 типа молекули с по-ниска граница на откриване на 1 в повече от 1,000,000

2) Безпрецедентно мултиплексиране - Провежда 10 теста или повече на база на една и съща проба, като се използва една молекулна многоцветна техника на откриване

3) По-голяма гъвкавост за формиране на проучване - Оптимизиране на броя на PCR реакциите в зависимост от чувствителността и мултиплексните изисквания

4) Гарантира най-високо качество на данните чрез премахване на замърсяване.

5) Доказана пикокапковидна платформа

6) Най-ниска цена - Генериране на истински цифрови отговори
Digital PCR е без съмнение пробив в научните изследвания. Капковата технология използва микрофлуидика да емулгира проби в масло, създавайки възпроизводими капчици, които следва бъдат преработени и анализирани. Целта е да има една молекула на ДНК на капчица и всяка капчица е обект на много хиляди или дори милиони PCR реакции. С помощта на флуоресцентната боя, пробите се анализира и броят на молекули, съдържащи целевата ДНК просто се броят. Тази технология в момента се използва от Raindance, където една системата създава пиколитерни капчици.

Системата може дори да открие последователности сред фрагменти на ДНК, включително фиксирани с формалин, парафин ДНК и свободна от клетки циркулираща ДНК. Този напредък в областта на технологиите дава възможност на учените да изучават редки мутантни алели, вируси и пренатални дефекти, както и да публикуват своята работа по-рано в сравнение с други методи.

Raindrop работи добре с всички видове клетки и има добро предимство пред ДНК извлечена от свободно циркулираща ДНК. Красотата на цифрова PCR е, че тя може да се определи количествено малки проби.

Въпреки всичко, ще отбележа, че системата има недостатъци. Висока пропускателна способност, мултиплексиране и възстановяване на проба изглеждат като очевидни проблеми, които е трябвало да бъдат разгледани по време на бета прототипите. За съжаление, колкото повече възможности продукта може да предложи толкова повече ресурси изисква и следователно, толкова повече компанията трябва да таксува клиентите за това. Digital PCR започват от около $ 30 000 и може да бъде достигне цена от $ 250,000. Това е инвестиция, от която повече лаборатории се възпират и често не могат да я позволят. Това създава проблем за лабораториите, защото в допълнение към еднократното изкупуване на инструментите са необходими и допълнителни продукти, които трябва да се поръчат, като специално масло.


3. Основно послание.

Капковите технологии правят сложната генетика проста. Ултра-чувствителните геномни средства на компанията позволяват по-добро приложение на нови неинвазивни флуиди при биопсия, които трябва да доведат до по-точно, надеждно, рентабилно и ранно откриване на наследствения рак и инфекциозни заболявания. Основните изследователски институти и лаборатории по целия свят разчитат на тези системи.

Способна да генерира повече от един милиард реакции в един и същи ден, Raindrop ™ PCR System Digital надминава всички съществуващи технологии и установява нов стандарт за изпълнение по отношение на чувствителност, количественост и мултиплексиране. Въз основа на доказаната пикокапковидна платформа Raindrop системата осигурява абсолютна количествено определяне на тарегтираните молекули. Raindrop Digital PCR фундаментално променя качеството на работа в молекулярните анализи, като се дава възможност за множество важни приложения, включително нискочестотно откриване на туморен алел, абсолютно количествено определяне на профилите или номера на копиране на ДНК и измерване на SNP.

Digital PCR е направила повратна точка в биотехнологиите и фармацевтичния свят. Това приложение не само увеличава чувствителността и специфичност, но също така има способността да намира мутантни клетки, дори ако това е само една от група нарушен ДНК. С намирането на игла в купа сено, изследователите могат да използват цифровия PCR за лекуване на редки генетични мутации, които играят роли в различни области, включително рак и инфекциозни заболявания. Откриването на Digital PCR ще подтиква компаниите да създават свои собствени системи, които да позволят процесът да се извършва колкото е възможно по-ефективно, вземайки предвид пропускателната способност, автоматизацията и разходите.Източници:

  1. http://www.csbiotech.com.tw/upload/2012/07/20120710171114.pdf

  2. http://www.the-scientist.com/?articles.view/articleNo/41486/title/Top-10-Innovations-2014/

  3. http://www.biorigami.com/wp-content/uploads/2014/02/nmeth.2027.pdfСподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница