Инструкция за употреба на дихателен тренажор „Медбио+" Дихателният тренажор „Медбио+"Дата25.03.2017
Размер59.96 Kb.
Размер59.96 Kb.

d:\!!_medbio-elektronenmagazi_!!\logo.png

Инструкция за употреба

на дихателен тренажор „Медбио+“


Дихателният тренажор „Медбио+“ е създаден по методика, лично препоръчана от професор д.м.н. д-р Иван Полунин, ръководител на катедрата по Нормалната физиология в Астраханската държавна медицинска академия. Повече от тридесет години той ръководи научни и изследователски екипи за изследване на ритмообразуващата функция на сърцето и физиология на дишането. Публикувал е над 200 научни статии. Академик на Международната академия на науките, Руската екологична академия, Петровската Академия на науките и изкуствата, Международната академия на науките на висшите училища. Световната медицинска академия „Алберт Швайцер“, Полската академия на медицинските науки, почетен професор на Астраханската държавна медицинска академия. Той е председател на клона в Астрахан на Руската екологична академия, член на образователно-методическа комисия за физиологията на Министерството на здравеопазването на Русия.
Теоретични основи на метода

Хипоксията е една от основните причини за най-разпространените хронични заболявания. Тя представлява недостатъчно снабдяване на клетките на различни органи с кислород, което води до нарушаване на нормалния метаболизъм в организма.

За важната роля на кислорода всички знаем още от училище, но малко известно е, че особено важна роля за снабдяване на клетките играе въглеродният диоксид (въглеродният двуокис) – разбира се в определени граници. Двата елемента са свързани като скачени съдове.


При съдържание на въглероден диоксид в кръвта от 6,5 - 6,0% /това е зададената от природата норма/, кръвоснабдяването на клетките е максималното възможно и намаляването на кръвотока е 0%. При недостатъчна концентрация на въглеродния диоксид, проникването на кислорода от кръвта в клетките на тъканите намалява няколко пъти. Клетките започват да изпитват значителен кислороден глад, независимо от високата наситеност на кръвта с кислород.

В този момент се активира защитен ефект съгласно закона във физиологията на Вериго-Бор /виж в страницата „Статии“ на www.medbio-bg.eu статията „Ефекта на Вериго – Бор“/. Същността му се изразява в това, че за да спре кислородния глад, организмът започва да взема интензивни мерки за задържане на въглеродния диоксид, тъй като той е необходим на клетките за нормалното усвояване на кислорода. За тази цел се осъществява рефлекторен спазъм (свиване) на съдовете за намаляване на кръвотока и съответно загубата на въглеродния диоксид, който се пренася от кръвта към газообменните повърхности на белите дробове и кожата. Това е основна причина за есенциалната хипертония /високото кръвно налягане/, равитието на ракови клетки и много хронични заболявания.

Поради тази причина въглеродния диоксид трябва да се възприема като жизненоважен агент и концентрацията му в кръвта трябва да се поддържа в необходимите граници.

Основната причина за нарушаването на функционирането на дихателния център при възрастни хора е хиподинамията – недостигът от физически натоварвания. Хроничното недостатъчно физическо натоварване на организма с времето довежда до все по-голямо несъответствие на дихателния ритъм и начина на дишане с потребностите на газовата обмяна в белите дробове.

Съдържанието на въглеродния диоксид в кръвта може да се повиши от 3,5 - 4,0% до нормалните 6% с редовни физически упражнения за около три години или с дихателна гимнастика значително по-бързо – за 2-3 месеца. Целта на дихателните упражнения се състои в периодичното повишаване на съдържанието на въглеродния диоксид в кръвта, за да може дихателният център да регулира дишането така, че нормалната обмяна на газовете в организма да започне постепенно да се възстановява.

Повече подробности за теоретичните основи на метода и хипоксията можете да прочетете на www.medbio-bg.eu , в страницата „Статии“.
Устройство

Дихателния тренажор „Медбио+“ формира смес от издишания и атмосферния въздух, като по този начин се променя газовият състав на вдишвания от човек въдуха – той обеднява на кислород и се обогатява с въглероден диоксид. Сместа оказва благотворно влияние на организма, аналогично на въздействието на физическо натоварване, което се състои в увеличаване на съдържанието на въглероден диоксид в организма – естествено средство за разширяване на кръвоносните съдове.


Метод на дихателна тренировка

Дишането се извършва само през устата, през мундщука, който се намира в комплекта, след като се постави в по-широкия край на дихателния тренажор. Дишането трябва да е спокойно, без напрежение, в отпочинало и спокойно състояние, без усилия и задржане. Положението на тялото е произволно – седнало или легнало. Продължителността на една тренировка е минимум 30 минути без прекъсване. Максималното време е 50 минути.

Тренировките могат да се провеждат един до три пъти дневно в произволно време, но най-добре след събуждане, преди хранене и преди сън. За хора с есенциална хипертония и сериозни здравословни проблеми е препоръчително да се провеждат по 3 тренировки дневно.

По време на тренировката не трябва да има никакви усилия. Ако възникне чувство на недостиг на въздух, то просто започнете да дишате по-дълбоко. Ако въпреки това чувството за недостиг на въздух продължи, тогава тренировката трябва да се прекрати. Обикновено подобни случаи се наблюдават при първите тренировки. На следващия ден пробвайте отново.

В случай, че до 3-4 дни не изчезне чувството на недостиг на въздух, трябва времето на тренировка да се намали на 5 минути и всеки следващ ден да се прибавят по 1-3 минути до достигане на 30 минутна продължителност на тренировката. Такъв режим се препоръчва и на хора над 60 години, както и на такива, които редовно приемат лекарства.

След всяка употреба дихателният тренажор се измива с хладка вода, изтръсква се и се оставя да изсъхне.


Продължаване на тренировките: 

След нормализиране на кръвоснабдяването на клетките, за което можете да се ориентирате по задържането на дишането, пулса и минутния обем на дишането, се препоръчва да продължите тренировките по една на ден и до 4-5 на седмица. Подобряването на състоянието на вашето здраве ще продължава. Ако сте прекратили тренировките, е препоръчително да ги повтаряте два пъти годишно в продължение на около 1 месеца.

При някои хора на определен етап може да се наблюдава състояние, което се възприема като изостряне на заболяванията, което е естествено проявление на процеса на оздравяване и се нарича „лечебна криза“. Това състояние е относително краткотрайно. Не трябва да се спират тренировките. Може само временно да се намали продължителността на им. 

В процеса на възстановяване на нормата на въглероден двуокис в резултат на тренировките с тренажора в продължение на няколко месеца минутния обем на дишането ще намалява, а концентрацията на СО2 в артериалната кръв ще се повишава. Това ще продължи докато организмът достигне състояние, в което изменението на всички показатели се преустанови, достигайки нива равни или близки до нормата. Лечебното дишане позволява да се възвърне идеалната настройка на организма. В резултат на тренировките след няколко месеца съдържанието на СО2 се нормализира. Възстановява се нормалното движение на кръвта, снема се натоварването на сърцето. Изчезват онези болести, които са имали за основа нарушението на кръвоснабдяването и пренатоварването на сърцето. Намалява риска от инфаркт и инсулт. 


Внимание: Забранява се:

- да се нарушават тези инструкции,

- да се правят опити да се ускори процеса,

- да се претоварва организма,

- да се задържа дишането!

Процесът на възстановяване на нормалният състав на СО2 в артериалната кръв и разширяването на кръвоносните съдове до нормалните показатели обичайно става за период от няколко месеца! Освен това, колкото е по-възрастен човекът, толкова по-дълго време е необходимо за постигането на резултата.

 

Особени случаи 

В някои редки случаи се наблюдават пречки, които възпрепятстват увеличаването на съдържанието на въглероден диоксид в организма до неговата норма. Очакваното въздействие от тренировките с уреда “Медбио+” е да се осъществява планомерно намаляване на минутния обем на дишането и съответното му планомерно увеличаване на въглероден диоксид в кръвта в газообразно състояние. Ако по време на курса намаляването на минутния обем на дишането е незначително, то най-вероятно съществува причина за това: или в организма има наличие на значителни органични (необратими) нарушения, или организмът под влияние на постоянен стрес е развил свойството хиперактивност (т.е. започнал е да реагира на всичко несъответстващо силно, в това число и на дразнения, на които по принцип не реагира). В тези случаи е необходимо да се обърнете към лекар, компетентен по прилагането на методиката.


Комплектация

В комплекта има: дихателна тръба – 1 бр., мундщук – 1 бр., инструкция за употреба – 1 бр., опаковачен полиетиленов плик – 1 бр.


За повече информация и доставка на дихателен тренажор „Медбио+“:

гр. Габрово 5300, ул. „Станционна“ 14тел. 0893 39 33 13

Електронен он-лайн магазин www.medbio-bg.eu

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница