Книга откровение 29. Дарбата на пророчеството днесДата13.01.2018
Размер285.09 Kb.
Размер285.09 Kb.

Семинар върху библейската книга


ОТКРОВЕНИЕ
29. Дарбата на пророчеството днес
Добре дошли на семинара върху Откровение с Дъг Бачелър. Това е програма 29, урок 28– “Дарбата на пророчеството днес”.
Любезни Господи, ние отново Ти благодарим за многото благословения в живота. За много от тях ние забравяме. Благодарим ти особено за благословението на вечния живот, което ни донася мир в сърцето. Благодарим Ти, Господи за словото на истината, което е достигнало нас на такава безкрайна цена. Помогни ни да оценяваме Свещените Писания. Моля те Господи да ни направиш изпълнители на словото, за да живеем християнския живот. Сега ние сме се събрали, за да разберем по-добре Твоето дело в света в последните дни, затова благослови ни с Духа си. Молим да говориш на всяко сърце по отделно думите, които трябва да чуем. Молим Те да премахнеш всички отклоняващи, зли влияния, за да не ни попречат да видим лицето на Исус тази вечер. В Неговото име се моилм. Амин!

Време за въпроси – Пастор Кийт.Пастор Дъг, вие казвате, че сте вегетарианец. А какъв точно – лакто-, ово- или лакто-ово? Не мисля, че много хора биха казали: Аз съм лакто-ово вегетарианец. Разбирате ли какво означава това? Ово – означава , че не се употребяват яйца, “лакто“ означава, че не се употребяват млечни произведения. Някои вегетарианци не употребяват нищо, което произлиза от животни. Някои хора са вегетарианци поради правата на животните, а не заради здравето – поради любов към животните. Но повечето вегетарианци са такива поради здравни причини. Някои вегетарианци не ядат яйца, но употребяват млечни произведения – те спадат към ово-групата. “Лакто” означава, че не употребяват млечни произведения. Библията казва, че Господ ни води към земя, изобилваща с мляко и мед. Някои вегетарианци не ядат мед, понеже произлиза от животни – пчели. Вие питате за мен. Аз употребявам мед. Мисля, че нямаме яйца в хладилника си. Но ако отидем някъде и там сервират яйца, ние ядем каквото ни сложат и благодарим на Бога. В това отношение не сме много стриктни. В къщи аз съм много по-стриктен по отношение на храната, отколкото на общите обяди. Трябва да имаш вяра, за да участваш в общ обяд, нали? Просто казваш Господи, благослови тази храна и започваш. Не можеш да питаш всеки какво има вътре. Употребявам някои от млечните продукти. Всяка сутрин употребявам зърнени храни. Но не прибавям мляко към тях, а заместител, понеже се чувствам малко по-добре така. Все повече и повече болести се появяват, които са свързани с млечните произведения. По-добре е да не се употребяват. А ако си позволите да ги употребявате, от млечните произведения най-вредни са сиренето и кашкавала, защото вие в същност консумирате чисти мазнини. Яли ли сте пица, от която капе мазнина? Сиренето и кашкавала имат голямо съдържание на мазнини и са много тежки за храносмилателната система. Открито е, че има много по-малко случаи, невероятно много по-малко случаи на рак на колона и червата сред хората, които не употребяват въобще или употребяват много малко сирене и кашкавал. Но аз по принцип избягвам яйцата, понеже са богати на холестерол. Не съм стриктен в това отношение. Стриктен съм по отношението на месото. Не съм ял месо 15 от години. Не употребявам риба, морски храни или птици. И се чувствам прекрасно. Всеки трябва да настрои диетата към себе си, защото ние имаме различен метаболизъм. Ако смятате да направите промени в диетата си не правете радикални промени, защото можете да се разболеете. Дори ако искате да преминете от много лоша диета на съвършено здравословна диета, тялото ви се нуждае от преходен период. Затова можете да промените първо едното хранене след това двете хранения и така нататък. Ще се опитаме да ви дадем повече информация преди да свърши семинара.

Ако Откровение е пророчество за края и Господ казва, че мнозина ще пророкуват в последните дни, то какво още има да се пророкува? Тази вечер ще говорим малко по въпроса за пророчествата, но най-драматичното време в историята на тази земя е времето на последното поколение. Когато хората се движат по земята по-бързо от всякога и технологиите се развиват по-бързо от всякога, напредъка в областта на унищожителните оръжия е застрашителен и по-бърз от когато и да било, това е много вълнуващо време и аз мисля, че има много неща в пророчествата, които се отнасят за това време. Не сме свършили все още, имаме да свършим още много неща тази седмица.

Може ли някой да получи спасение на смъртно легло, ако причината да е там е поради разрушаване на телесния храм? Разбира се, че могат. Грях е да занемаряваш грижата за телесния Божи храм. Това е грях като лъжата или другите грехове. Господ може да спаси хората, ако се обърнат на смъртно легло. Вие си спомняте за разбойника, който бе обърнат на кръста до Исус. Това е същото като смъртното легло. Да бъдеш разпънат на кръст също не е добро за твоето здраве, но това бе резултат от начина му на живот. Така, че на такъв човек ще се прости. Но аз искам да съм много внимателен относно тези неща и ще ви кажа: Никога, никога, никога не планирайте да преживеете обръщане на смъртно легло. Мисля, че в небето няма да има нито един човек, който е заявил: Господи, ще живея за дявола и когато съм готов да умра, ще се обърна към теб. Мисля, че Господ ни предава урок с вечна стойност, като казва, че не можеш да пропилееш живота си и в последната минута да се обърнеш. Може да умреш внезапно. Може в края да нямаш желание да се покаеш. Ти не можеш да си сигурен, че ще дойдеш при Господа просто, когато си в настроение. Трябва да почакаш Святия Дух да убеди сърцето ти. Без Святия Дух ти дори не можеш да се покаеш. Така, че най-доброто време да послушаш Божия глас е когато го чуеш. Никога не планирай да дойдеш при Господа на друга дата - тогава вече може да си изгубил интереса. И така, да - хората могат да бъдат обърнати на смъртно легло, дори и да са разрушили тялото си, но не планирайте това. … Няма значение какво е физическото ти състояние сега. Всеки би се почувствал по-добре, ако последва принципите на здравословния начин на живот.

Наскоро прочетох резултати от изследване върху алкохолизма и една от книгите, които прочетох казваше, че хората, които пият алкохол умерено живеят по-дълго от хората, които въобще не пият. Казват, че това е понеже тези хора са по-общителни и имат по-щастлив живот. Какво мислите за това?

Спомнете си какво ви казах. Статистиката сочи, че един от седем човека, които започват да пият става алкохолик, а много от останалите хора имат сериозни проблеми. Това ми напомня историята на една госпожа, която писала до Диър Аби. Диър Аби никога не казва положителни неща за алкохола. Тя писала на Диър Аби: Вие винаги говорите негативно за алкохола, но искам да знаете, че когато слизах по стълбите се препънах, полетях надолу и паднах. Но се оказа, че не съм си счупила нито една кост. Лекарят каза, че понеже съм изпила една-две чашки, това ме е отпуснало, аз не съм била напрегната и не съм си счупила нищо. Диър Аби отговорил, казвайки: Ако не бяхте изпили двете чашки, нямаше да се препънете по стълбите. Пастор Кийт ми напомня за Франция. Вярно е, че те имат по-малко случаи на проява на определени сърдечни заболявания, защото всички там пият по малко вино, но също така има много случаи на алкохолици, разрушени семейства, определени видове рак, разрушен черен дроб, бъбреци и още много проблеми, но те се хвалят, че имат по-малко сърдечни заболявания. Но всички останали проблими са комплексни. Затова не смятам, че има някакви добри причини да се пие.

Как мислите, че движението Ню Ейдж се вмества в Откровение и къде?

Слушали ли сте за движението Ню Еидж? Движението Ню Еидж е просто друго име на възстановена източна религия. Това е американизирана източна религия. Преди да стана християнин аз участвах в движението Ню Еидж. Тогава то имаше различни имена - Чанълинг или други подобни, но всичко това са глупости. Много християнски църкви се фокусират върху движението Ню Еидж и го смятат за звяра. И аз мисля, че това е много хитра отклонителна тактика на дявола. Не смятам, че тези източни мистични религии са силата звяр. Мисля, че силата звяр е по-опасна, не когато се облича в друга езическа религия, а когато се облича в дрехите на християнството. Ето за това ви предупреждаваме. Хората, които разпънаха Исус не бяха канибали. Те имаха Библии, бяха религиозни хора. Това са тези, от които трябва да се безпокоим. В последните дни на великата борба и тези, които имат белегът на звяра и тези, които имат Божия печт ще претендират, че са християни. Затова трябва да бдим! Движението Ню Ейдж е от дявола, но това е просто отклонителна тактика и не смятам, че трябва да насочваме бдителността си срещу него в последните дни. Мисля, че времето ни изтече.

Паспор Дъг, в историята има три периода, когато е било възможно възстановяването на съботата - Реформацията, пробуждането в Англия и съвременното пробуждане в Америка и събитията "Обратно към Библията". Защо според вас, съботата не е била възстановена при нито едно от тези исторически събития?

До известна степен е била. Адвентистите от седмия ден не са открили съботата. От стотици години е имало баптисти от седмия ден. Вярвам, че Джон Уесли е бил обърнат по време на презокеанско пътуване от хора, които вярвали в кръщението чрез потапяне и били пазители на съботата. Повечето от вас са чували за Бен Франклин. Той бил един от първите адвентисти от седмия ден. Чел ли е някой неговата автобиография? Много е интересна. Това била деноминацията с най-кратко съществуване. Бен Франклин бил вегетарианец и срещнал приятел, който знаел истината за съботата и те се обединили, за да направят своя собствена църква. Те смятали, че това е добра идея, но приятеля му успял да остане вегетарианец само една седмица и след това ял свинско месо и това бил края на църквата. Така, че в продължение на една седмица Бен Франклин бил вегетарианец, спазващ съботата. Той бил вегетарианец през целия си живот и достигнал възраст над 80 години, което е добро свидетелство за лошите хигиенни условия тогава. Но съботата се спазва от много време. Истината за кръщението чрез потапяне не била приета от Мартин Лутер, но други я приели. Някои от хората в Америка все още не я приемат. Различните части на истината били възприемани от различни групи в историята. Чух един пастор да казва, че съботната истина била една от първите забранени и вероятно ще бъде последната, която отново ще се издигне, защото тя включва време, а времето е най-големия изпит за любовта. Днес се обади баща ми и той дори не осъзнаваше, че имам рожден ден. Керън вдигна телефона. Той искаше да говори с децата, а тя каза: Знаеш ли, че днес Дъг има рожден ден. О да, о, да, за това се обаждам. Керън казва, че може и да се е сетил някога през годината. Но, много по-лесно е за баща ми, при това напрегнато ежедневие да ми даде пари, отколкото да ми отдели време. Не, ние не вземаме никакви пари. Но това много често е вярно за родителите. По лесно е да се купи играчка, отколкото да се отдели един ден. Понякога е вярно и в отношенията ни с Господа. Хората научават много нови неща от семинара, но когато научат съботната истина, тогава въпросът е: Обичам ли Господ толкова много, че да Му дам своето време. Нашето време е скъпоценно. Животът е съставен от него. То е равносилно на отдаване на живота. Едно от нещата, които църквата е забранила, според мен ще е последното, което ще се върне обратно. Последен въпрос.

Получихте ли камиона, който искахте? Ще приключа с това. Спомнете си, че когато ви говорих за побеждаване на цигарите, аз казах прибързана молитва: Господи, ако ми дадеш този камион… Исках Господ да ми даде пикап с дойно предаване и пет скорости и лебедка отпред. И аз си представях този камион в съзнанието си. Някой ще ме попита от къде съм взел камиона. Аз спрях да пуша преди 15 години. От тогава никога не съм слагал цигара в устата си. Преди около 5 години, беше 87 година – 10 години след като спрях да пуша отидох в Сакраменто да купя пикап. Когато ккупувам нова машина, аз съм внимателен купувач. Първо не отивам в местния магазин, а отивам в големия град, където има по-голям избор и обикновенно отделям по няколко дни, защото така можеш да спестиш хиляди долари. Обикновено обикалям някои места два или три пъти преди да направя покупката. Опитвам докато кажат, че не могат да свалят повече и им казвам довиждане, за да видя дали наистина не могат. Моя син Майк бе с мен. Очите му блестяха, когато гледахме мазди, сузукита, фордове… Прегледахме всички малки пикапи, които се продаваха в Америка. Най-накрая в 12 през нощта, подписахме договора и тръгнахме. Спряхме пикапа на паркинга, за да го огледаме хубаво. Очите ми започнаха да се насълзяват и аз казах на Майк: Знаеш ли какво купихме? Въобще не бях си мислил какво се помолих преди 10 години. Бях купил пикап Нисан с двойно предаване, пет скорости. Поставих от пред лебедка. Въобще не бях се молил за цветни прозорци, климатична инсталация, и автоматично следене на курса, но получих и тях. Това е същия камион, за който се помолих. Той все още е пред църквата сега. Господ ми го даде 10 години след молитвата ми. Въобще не си спомих за молитвата преди да купя камиона. Аз си помислих: Господи, защо трябваше да чакам 10 години, а моето подсъзнание ми казваше: Дъг трябваха ти 10 години, за да спестиш пари от цигарите и да го купиш. Така, че Господ работи много любезно и мило в нашия живот.

Урокът ни тази вечер е “Дарбата на пророчеството днес.” – Духът на пророчеството днес. Приятели навлизам в този урок с много прилежен баланс между страх и вълнение. Защото веднага щом се доближиш до въпроса за съвременния пример на пророческата дарба, хората стават много подозрителни. А така и трябва да бъде. Аз също бях. Защото Исус много пъти ни е предупреждавал да бъдем внимателни за фалшивите пророци в последните дни. Причината, поради която можем да изследваме този предмет са думите на Исус. Той каза в последните дни да внимаваме за фалшивите пророци, което означава, че някъде може би има какви? Истински. В противен случай Господ би казал да не приемаме никакви пророци в последните дни. Но Той каза да внимамваме за фалшивите, защото някъде може да има истински. Не е ли това логично мислене? Нека да започнем проучването тази вечер и ще ви кажа повече неща.Номер 1: “Според апостол Павел какви дарби трябваше да има в новозаветната църква?” Някои от дарбите на Духа бяха: апостоли, пророци, благовестители, пастори, учители. А имаме ли все още апостоли в църквата? Ние не ги възприемаме като апостоли, защото, когато си мислим за апостоли си представяме великите мъже, които бяха също и пророци, 12-те избрани от Исус – Петър, Яков, Йоан. Но вие разбирате, че дори след като Исус беше се възнесъл на небето избраха друг апостол – Юда трябваше да бъде заменен. Не го избра Исус. Те се събраха и замениха, липсващия. Аз мисля, че Бог все още има апостоли в църквата днес. Но никой не дръзва да се нарече апостол, защото си представяме тези святи мъже. Говорейки класически, апостолите на църквата са администраторите, водачите на Божието дело в света, така, както бяха по времето на Христос. Така, че Бог все още има хора, които са водачи на църквата. След това имаме благовестители или евангелизатори, имаме пастори. А имаме ли все още пророци? Нуждаем ли се все още от всички дарби на Духа. Да.

Номер 2: “Колко дълго трябваше да останат в църквата тези дарби, включително и дарбата на пророчеството? Ефесяни 4:13Докле всички достигнем в единство на вярата и познанието на Божия Син, в пълнолетно мъжество, в мярката на ръста на Христовата пълнота. Достигнали ли сме вече до това състояние. Още не. Така че нуждаем ли се все още от дарбите на Духа в църквата? Вярвам, че се нуждаем от всичките. Когато съм в моята църква в Ковалоу, много ми се иска да взема една бутилка за миене на прозорци, да я напълня с вода и да я държа зад амвона и когато брат Сонсън започне да хърка, аз ще го напръскам малко и ще започна да говоря за изливането на Святия Дух в последните дни.

Номер 3: “Ще съществува ли дарбата на пророчеството във времето на края? Деяния 2:17Прочетете Йоил 2 глава, стих 28. Но сега отворете с мен на Деяния 2 глава. Не се говори само в Стария завет, но също и в Новия. Деяния 2 глава, стих 18. Нека прочетем и стих 17. И в последните дни, казва Бог, ще излея Духа си на всяка твар и синовете ви и дъщерите ви ще пророкуват, юношите ви ще виждат видения и старците ви ще сънуват сънища. Това е на страница 125. Така, че Библията ясно заявява, че в последните дни дарбата на пророчеството все още ще съществува. Особено в последните дни. Ще ви кажа защо. Колко от вас си спомнят стиха, който казва, “където се умножи грехът, преумножи се и благодатта.” С други думи, където дявола работи усърдно да погубва хора, Бог ще работи усърдно да ги спасява. Много от вас са чели моята книга и са се питали защо в живота ми са се случили всички тези чудеса. Тъй като бях много далеч от Бога, аз се нуждаех от тях. Където изоблства грехът, изобилства и благодатта. Виждаме ли грехът да се умножава в последните дни? Ускорява ли дявола своите усилия да мами хората относно целта на живота? Мислите ли, че Господ ще стои там и ще гледа или ще излее своя Дух, за да ускори методите за спасение на човека? Това, което виждате тук в Рединг е само малък пример на онова, което ще видите преди края.

Номер 4: “Коя особена група хора ще има тази пророческа дарба преди края на времето? Йоил 2:32Между оцелелите, ония, които Господ ще повика. Оцелели или остатък. Къде откриваме тази дума? 12 глава на Откровение дава отговора.

Въпрос номер 5: “Кои два отличителни белега на църквата на остатъка ни дава Откровение? Откровение 12:17Те пазят Божиите заповеди и държат свидетелството за Исуса. Свидетелството за Исуса. Има няколко начина да се каже това. Божия закон и пророците. Закона и пророците. Последните думи в Стария завет са: Помнете закона на слугата Ми Моисея, който му заповядах… Ето Аз ще ви изпратя пророк Илия. Кои две личности се появиха пред Исус на планината на преображението? Моисей и Илия. Моисей е символ на закона, а Илия на пророците. Закона и пророците. Божиите заповеди и свидетелстово за Исуса.

Номер 6: “Кое е свидетелството за Исуса? Откровение 19:10Духът на пророчеството е да свидетелстваме за Исуса. Духът на пророчеството. Спомнете си, че в Откровение 17 глава се говори за Божията църква на остатъка. Какво е остатък? Той има същия корен като думата оставам. Това, което остава от Божия народ в последните дни. Те се характеризират със спазване на заповедите и съгласете се трябва да спазват всичките. Най-малкото да вярват във всичките. Те вярват във всички десет заповеди и имат дарбата на пророчеството, което означава, че ще изучават, проповядват и изясняват пророчествата, защото за да правиш това ти трябва Святия Дух. Възможно ли е също да имат съвременен пример за тази дарба?

Номер 7: “Какво е духът на пророчеството? Откровение 22:9 На братята ти пророците. Той казва, “аз съм съслужител на братята ти, пророците”. Преди да продължа с въпросите искам да ви кажа нещо, с което да ви накарам да се замислите. Трябва да бъда много убедителен тази вечер, защото ако приличате на мен, то сигурно сте скептично настроени по този въпрос. Преди Господ да направи нещо вяжно в историята… вече ви казах някои неща в програмата с диапозитиви. Когато Бог възнамерява да направи нещо важно в историята, Той въздига някого. Бог използва хора, нали. Той използва хора, за да достигне хора. След като апостол Павел видя светлината по пътя към Дамаск, той каза: Господи, какво искаш да направя? Исус му отговори: иди в града и там ще ти кажат какво да направиш. Защо Исус не му каза лично? Защото Бог си служи с хора. Господ изпрати човек на име Анания да каже на Павел какво да прави. И след това Бог изпрати Павел да каже на теб и мен какво да правим. Бог ни е дал привилегията да бъдем Негови съработници за спасението на другите. Когато Бог възнамеряваше да направи нещо важно в историята, Той издигаше пророк. Когато Господ се готвеше да унищожи света чрез потоп, Той издигна пророк. Как беше името му? В същност това е единия. Те бяха двама. А как се казваше другия? Енох. Библията казва, че Енох пророкувал. Той бе взет на небето без да види смърт. Той бе Божий пророк. Така, че има най-малко двама. Преди Господ да заведе израилевите чада в Египет, той имаше пророци. Как се казваха? Авраам, Исаак, Яков, Йосиф. Как се казваше пророка Му, преди да ги изведе от Египет? Моисей. А сестра му? Мариам. Мариам спаси Моисей. Моисей, Мариам. А беше ли пророк Аарон? Разбира се, той бе първосвещеника. Той бе Божий говорител. След това, когато отидоха в обещаната земя, понеже се отклониха от Господа и враговете им ги нападнаха, Господ издигна пророчица. Знае ли някой как се казваше? Дебора. Господ я използваше, за да избави народа. Преди израилевите чада да бъдат отведени във Вавилон поради неверността им, Господ издигна пророци, за да ги приготвят. Знаете ли имената им? Исая, Еремия. Преди да се върнат, Господ също издигна пророци. Езекил е един от тях. И после, когато трябваше да възстановят храма, отново имаше пороци. Винаги, когато трябваше да се случи нещо важно. Преди Исус да започне службата Си, бе изпратен най-великия пророк. Господ каза, че Йоан Кръстител е най-великия от пророците. Това стана преди първото идване на Господа. Вярвате ли, че Исус скоро ще се завърне? Не прочетохме ли току що в Библията, че преди Господ да се завърне, ще излее Духа Си на всяка твар и синовете Му и дъщерите Му ще пророкуват. Вярвате ли на Библията? Тогава би трябвало да очакваме, че преди Господ да дойде, Той ще издигне други мъже и жени и ще говори чрез тях специални думи за едно специално време. Аз също вярвам това. Преди да навлезем в последния период от църковната история – периода на Лаодикия, в света се наблюдавало много интересно религиозно развитие. В началото на 19 век, в края на периода на Филаделфия се наблюдавало голямо съживление. Появили се много нови църкви. Те се появили в приблизително една и съща територия. Когато в началото на 19 век звездите падали от небето, това се наблюдавало само в източната част на Съединените Щати. Не се наблюдавало навсякъде по света. Абрахам Линкълн го наблюдавал. Хората в Илиноз, Мейн и другите източни части на Щатитие също го наблюдавали. В началото на 19 век, там се намирала религиозната столица на християнството. Там проповядвал Уесли. Там проповядвал и Уитфийлд. Там се наблюдавали повечето случаи на пробуждане. Почти едновременно се появили няколко религиозни движения, на разтояние почти един хвърлей на камък. Мъж на име Джоузеф Смит претендирал, че получил златни плочи. Появила се църквата на мормоните. По същото време една госпожа на име Мери Бейкър твърдяла, че има особена дарба за разбиране на Писанията, като спиритуализира всички неща. Появила се и религията на християнските учени. Когато Господ не дошъл в 1844 се сформирала и друга група с водач Джордж Тейс Ръсел. Днес те са известни като Свидетели на Йехова. Имайте пред вид, че дявола би направил фалшивикат само ако се опитва да отклонява от истината. Бихте ли направили фалшива три-доларова банкнота. За какво ви е? Няма нужда. Няма да измамите никого. Би направил фалшификат, за да отклоняваш от истината и фалшификатът ще прилича на истината. Изброих няколко. Шейкърс е друга религия, която се появила, още спиритуализма на сестрите Фокс. Цял куп религии се появили почти по едно и също време. По това време се появило и друго движение, включващо хора с различно минало, които се събрали и казали: Нека да отстраним различията, нека да разберем какво казва Библията. И докато търсели това, което Господ казва, за да бъдат чисти доктринално, младо 17-годишно момиче, което дори не очаквало да живее повече от месец, поради крехкото си здраве, започнало да получава видения. Била много срамежлива и не искала да каже на никого. Но Святия Дух я подтикнал, тя осъзнала, че това е голяма отговорност. Споделила това с някои хора, които я насърчили. И вместо да умре на 17 години, тя живяла още 70. И в продължение на 70 години имала сънища и видения. Написала е повече книги от всяка друга жена в историята на Америка. Така че заслужава цяла програма. Не се срамувам да говоря за това, защото от човешка гледна точка, тя била невероятна жена. Това е обектът на нашето следващо проучване, на нашия следващ въпрос.

Номер 8: “Назовете личност, за която има доказателства, че е съвременен пророк на църквата на остатъка?” Там трябва да напишете Елена Гулд Вайт. Това е отговора, той е в забележката, която представя и малко история. Винаги, когато се заемаме с пророчествата и с последната книга на Библията Откровение, ако искаме да отговорим на някои от тези пророчески въпроси трябва да погледнем към историята. Точно това правим тази вечер. Елена Вайт. Нейното име било Елена Гулд Хармън. Тя била близначка. Когато била малко момиче на 9 години, друго момиче хвърлило камък и я ударило в лицето, поради което Елена имала сериозни проблеми с дишането. Изпаднала в безсъзнание и почти не починала. Трябвало да прекъсне образованието си. Тогава нямали закони за образованието на момичетата, каквито има днес. Много фермери смятали, че образованието на жените е загуба на време, след като трябва да готвят и да шият. Само с три степени на официално образование, тя започнала да получава видения и сънища от Господа още на 17 години.

Номер 9: “Имало ли е нещо свръх естествено в преживяванията на Елена Вайт по време на видение?” Да. И тук са изброени някои примери. Тези неща имат библейска подкрепа. С дуги думи, когато един пророк получава видение, Библията ни докладва за няколко феномена. От една страна – свъх естествена сила. Библията ни съобщава как ангела се допирал до Йоан и Даниил и ги подкрепял. Библията ни казва, че понякога, когато били във видение те не осъзнавали какво става около тях. Такъв бе случая на Валаам. Той изпадна в транс с отворени очи. Бог му даде видение и той можеше да види бъдещето. Понякога Господ говореше чрез сънища през нощта и по разнообразни други начини, в зависимост от обстоятелствата. Понякога говореше чрез ангел. Историята съдържа доклад за Елена Вайт по време на видение, част от който е в урока ви. В началото, когато присъствала на молитвени събрания или библейско изучаване, изведнъж Духът я завладявал и тя казвала: Слава… Понякога по-тихо, а понякога по-силно. Три пъти извиквала: Слава, слава, слава! И изведнъж изпадала във видение. Очите и оставали фиксирани и отворени, но не изсъхвали. Лекари я приглеждали. Понякога видението продължавала до час, а в някои случаи дори повече от час. Тя движела ръцете си и с красиви жестове откликвала на нещата, които е видяла. Един човек опитал да я спре. Задържал китката й, но тя го подхвърлила настрани като топка, все едно че е от сотмана. Въобще не можели да я преместят. Мисля, че веднъж държала в ръцете си 7 килограмова Библия. Виждал съм тази Библия във Вашингтон, на мястото където се съхраняват много от нейните писания. Човек може да я държи само няколко секунди и ръцете започват да го болят. Тя я държала 30 минути, без въобще да я гледа и цитирала текстове от Писанията. С чист и мелодичен глас Господ говорил на събраните хора. Обикновено тя получавала видение, когато групата изучавала нещо и те били в спор относно определена точка на истината. Имали нужда от по-голяма светлина, защото не разбирали нещата. В такива случаи тя често получавала виедние, но никога не казвала: Аз твърдя това, аз казвам това; а винаги ги насочвала към Писанията. Винаги, когато чуя някой да твърди, че е пророк съм много скептично настроен. Искам да имам много доказателства. Ако някой се опита да ми докаже нещо, аз искам истински доказателства. Не мога да повярвам, просто защото ми е казал. Трябват ми доказателства, на които да основа вярата си. И аз съм убеден, че Бог иска да имаме доказателства. Знаете ли кое е най-силното доказателство за мен, че някой е пророк или не е пророк? Това е начина на живот. Не искам да звуча твърде критично или осъдително или да хуля другите църкви, но аз изучавах заедно с мормоните… Има много любезни мормони, те имат здрави семества. Изучавах със свидетелите на Йехова. Много са искрени. И ние трябва да ходим по двойки от врата на врата. Има много хубави неща в много различни църкви. Но когато погледнеш живота на някои от хората – на пророците… някои от тях биха застреляли човек, защото е казал нещо лошо неща за тях? Исус не би направил подобно нещо. Или пък можем да познаем по семейството им. През целия си живот Елена Вайт била женена за един мъж. Имала четири сина и всяко от децата й, което оцеляло, останало в църквата и продължло делото на майка си. Всички пари, които били събрани от изданията, отново се върнали в делото. Тя непрекъснато казвала: Отидете при Библията, а не при мен. Бог иска да четете Книгата. Никога не поставяла Писанията си над или дори на равно с Библията. Оставих тази програма в края, защото искам хората да знаят, че това, което слушате идва от къде? От Писанията. Ние подкрепяме всички тези доктрини с Писанията? Вие можете да чуете много радиостанции да говорят за други църкви, така както аз направих. И когато говорят за адвентистите от седмия ден казват. От къде получават идеята, че седмия ден е събота? Защото Елена Вайт имала видение. Аз бих искал да бръкна в моя радиоприемник и да хвана този човек за вратовръзката. Това са глупости. Всичко е в Библията. Всичко, което ви даваме в този семинар е библейско. Но Елена Вайт била жена, която Бог използвал.

Да преминем към номер 10: “Назовете една библейска проверка на пророка? Исая 8:20Пророкът трябвада е в съгласие със закона и свидетелството. С други думи, ако техните пророчества и учения не са в хармония със закона и свидетелството, тогава веднага забравете за тях. Когато бях в пещерата и за първи път приех Исус, въобще не бях чувал за адвентистите от седмия ден. И аз посещавах няколко различни църкви. За това знам, че има добри хора във всички църкви, защото съм бил в много църкви. Не бях предубеден, но изучавах със всички, където и да отидех. Но те всички си противоречаха едни на други. Аз също не бях съгласен с вярванията на много църкви. Аз искам да се ръководя от Библията. Бях наранен, защото си мислех, че християните изоставят различията и се обичат един друг. Забравете доктрините и просто се обичайте един друг. Това е обикновенно подходът на един нов християнин. Върнах се в пещерата със съкрушено сърце и казах: Господи, има една Библия, един Исус Христос, един Святи Дух. Това ми говори, че има една истина. Би ли ми показал истината? Бях искрен. Онази вечер се молих пред пещерата си, а небето бе отрупано със звезди. Аз коленичих и виждах колко много звезди има в небето. Понякога на човек му се иска да ги преброи. Но някога има толкова много, че е по-лесно да преброиш тъмните точки без звезди. Звездите бяха много ясни. Почувствах, че Господ е много близо и казвах: Господи, искам да ми покажеш, защото, ако не ме водиш мога да взема погрешно решение. Малко след това при мен дойде младеж и ми остави книга наречена: “Великата Борба.” Чували ли сте за нея? Това е една от най-известните книги написани от Елена Вайт. Никога не бихте повярвали, че е завършила едва трети клас. Започнах да чета тази книга. Никога не бях ходил в църква на адвентистите. И когато четях книгата с ограниченото си образование, аз си казах: Този, който е написал тази книга е наистина вдъхновен. Получих това убеждение само като я четях. Цялата Библията започна да придобива смисъл. Много от въпросите, на които нямах отговор, намериха. Казах: Това е велико! Отидох при моя приятел и започнах да вземам повече и повече книги, не само от Елена Вайт, но и от други автори-пророци. Голяма част от информацията, която споделям с вас в този семинар съм получил от изследването, което правех там горе в пещерата. Прочетох книга със заглавие: “Даниил и Откровение” от Урия Смит. Чували ли сте за нея? Прочетох доста книги от Елена Вайт. Тя била велик ученик, както и вдъхновен човек. Прочетох някои книги на Стивън Хаскоу върху “Гледачът от Патмос”. Все още не съм намерил по-добри от онези книги, които съм прочел за пророчествата. Те бяха прецизни, теологично чисти и съдържаха библейската истина. Не знам защо съм го нарекъл Нов Семинар върху Откровение, след като това, което ви казвам е наистина много старо. Опитвам се да представя нещата отново, защото хората загубват истината.

Следващ въпрос. Номер 11: “Каква друга проверка има за пророка? 1 Йоаново 4:2Всеки Дух, който изповядва, че Исус Христос е дошъл в плът е Божий пророк. Ако не най-популярната, то всред най-популарните книги на Елена Вайт е “Животът на Исус Христос“. Мисля дори, че въобще не споменава за себе си в цялата книга. През целия си живот и служба тя посочвала на хората Исус. Почти веднага може да се разпознае фалшивия пророк, понеже той привлича вниманието към себе си. Знаете ли как още можете да го разпознаете? По това, че иска пари. А Елена Вайт насочвала всички средства, спечелени от издаване на книги за построяване на училище и подобни неща. Почти е невероятно, че тази шепа вярващи, които дали начало на движението били много млади хора – 17, 20 годишни. Между тях бил морския капитан Джоузеф Бейтс, който бил един от пионерите адвентисти. Тази шепа хора, която започна толкова скромно, сега е най-бързо растящата протестантска църква в света. Не си спомням точно, но мисля, че имаме 46 болници по целия свят, два големи университета, около 50 колежа, 4000 начални училища – и всичко това само за 100 години. Това движение проповядва цялостно християнство. Имам пред вид, че не говори само за твоя дух, но също и за душата, говори за здравето. Говори за това как да живееш в този живот, говори и за следващия живот, говори за произхода на греха – обхваща всяка област на християнството. Нещата са практични. Казва ни от къде сме дошли, какво правим тук и на къде отиваме. Набляга също на святостта. Има църкви, в които няма значение какво вярваш. Но ако ти искаш да стоиш за нещо и да бъдеш християнин, мисля, че Бог има движение.

Номер 12: “Кой е третия изпит за един пророк? Мат. 7:16По плодовете им ще ги познаете. Винаги съм считал за много интересен факта, че Елена Вайт не само говорела това, което вярвала, но го живеела. В урока ви има цитат от статия, написана след смъртта й. Ще ви го прочета. Това е възпоминание, написано не от църковен член. “Животът на госпожа Вайт бе пример за подражание от всички. Тя бе смирен, посветен Христов ученик и правеше добро на всички наоколо. Бе уважавана и почитана от всички, които ценят качествата на жената. Тя се бе посветила на несебелюбив труд за издигането и усъвършенстването на човечеството. Нейните предсмъртни бележки са изпълнени с добри дела, любезни думи и искрена молитва за цялото човечество” Хората, които я познавали, твърдели, че винаги имала гости в дома си. Непрекъснато вземала и се грижела за децата на други хора. Пътувала от място на място и не само твърдяла, че всеки трябва да разпространява евангелието, но била в Европа за около 2 години, в Австралия за 10 години и навсякъде, където отивала се опитвала да живее живот на даване на другите, помагане, хранене и обучаване на другите във всяка област на християнския живот. Колко от вас са чували коментара на най-известното радио относно Пол Харви? Аз имах привилегията да срещна Пол преди около една година. Знаете ли какво казва? Той споменава Елена Вайт в своите коментари вероятно два или три пъти в годината. Знаете ли кой е Джордж Вандеман? Той е един от първите евангелизатори в Църквата на адвентистите, който започна телевизионна програма. Тя се нарича: “Писано е.” Пол Харви каза на Джордж Вандеман: Аз споменавам по-често книгата “Великата борба” на Елена Вайт, отколкото вие. Така, че истините, записани от нея са призив към обширна част от обществото. Тя оказа дълбоко влияние и върху моя живот. Също така друго доказателство е следното. Когато четете Писанията на някой пророк как се чувствате? Пораждат ли желание да се доближите до Исус? Изобличават ли ви за греха? Карат ли ви да се стремите към святостта? Насърчават ли ви в християнския път? Аз мисля, че Елена Вайт отговаря на всички условия за истински пророк. Не се изненадвайте, когато ме чувате да казвам, че според мен Елена Вайт била вдъхновена. Няма нито една деноминация днес в Америка, чиито водачи да не претендират за вдъхновение. Лутераните твърдят, че Мартин Лутер бил вдъхновен. Знаете ли това? Аз съм съгласен. Не смятам, че е бил съвършен във всяко отношение, но Бог го използвал и той бил вдъхновен. Методистите вярват, че Джон Уесли бил вдъхновен. Съгласен съм. Вярвам, че Бог издигнал някои движения и използвал вдъхновени мъже и жени. Но знаете ли кое е тъжно. Освен всеки вдъхновен водач, който Бог издига има още 50 фалшиви. Спомнете си историята за Илия на връх Кармил. Имаше 850 фалшиви пророци. Струва ми се че имаше 450 ваалови пророци и 400 на Ашера. И колко Божии пророци имаше? Един. Едно към 450 – съотношението не е много добро. Сега, в последните дни е почти същото. И веднага щом кажеш, че според теб Бог е издигнал някого и има съвременна проява на тази дарба, хората стават много подозрителни и загрижени, понеже има много фалшификати. Това е нормално. Затова искам да ви насърча да изпитвате всички неща и да държите доброто. Колко от вас са чели нещо написано от Елена Вайт? Някои са чели. Ако не сте и имате интерес, ние имаме някои книги. Има няколко книги в кашон отзад. Съжаляваме, че нямаме за всеки от вас. Заглавието е: “Да намериш вътрешен мир” – това е ново издание на нейната книга “Пътят към Христа”. Няма други доктрини в книгата, освен доктрините на спасението. Била е издавана под загланвието: “Най-великата любов”, “Да го опознаем по-добре”, “Пътят към Христа” и някои други заглавия. Това е чудесна книга. Тя не е само за тези, които стават християни. Аз я чета от части или изцяло, всяка година и тя ме вдъхновява да се приближавам към Господа. Може би ще има по една за всяко семейство, ако все още са останали. А за тези от вас, които следват програмата, бихме могли да осигурим някои от тези книги, ако пишат на адреса в края на програмата.

Номер 13: “Какво е четвъртото доказателство за истински пророк? Еремия 28:9Когато се изпълни думата му, тогава ще се познае, че той е пророк, когото Господ наистина е пратил. С други думи, ако правят предсказания, които не се изпълняват, тогава знаеш, че нещо не е на ред. … Това е копие на книга, която не е издадена от моята деноминация. Наречена е: “Съдбоносен пророк”. Някои може да са чули за тази книга. Написана е от Рене Нюербергер и говори за живота на Елена Вайт. Между другото, той е написал книга и за живота на Джийн Диксън. Надявам се, повечето от нас осъзнават, че Джийн Диксън не е истински пророк. Автора има много обективно виждане. След като прочетох тази книга, разбрах, че той е дошъл много по-близо до Господа и сега до колкото знам е член на църквата на адвентистите. Това е интересно. Той не следва Джийн Диксън повече. Тази книга той започва с описание на земетресението в Сан Франциско. Елена Вайт има няколко пророчества, които казват, че поради нечестието на градовете Оукланд и Сан Франциско, Бог ще ги посети със съдба. Направила две или три предсказания за това. И тук се казва, че два дни преди земетресението от 1906, тя споделя: “Пред ме премина изключителна гледка. В нощното видение, аз стоях на високо място, от където виждах как къщите се люлеят както тръстика от вятъра. Малки и големи сгради падаха на земята. Центровете за забавление, театрите, хотелите и домовете на богатите се разклащаха и тресяха. Много животи бяха заличени, а въздуха бе изпълнен с писъците на наранените и ужасените. Унищожителните Божии ангели работеха. Само едно докосване и сгради, които хората считаха за изключително сигурни срещу всякакви опасности, поради добрата конструкция, бързо се превръщаха в купища отпадъци.” Два дни преди земетресението, тя бе посочила тези два града в едно издание. След това тя отишла в Сан Франциско, преди да се възстанови от земетресението и видяла разрушенията. Поклатила глава, спомняйки си нещата, които бе видяла. Въпреки че била малка жена, тя говорела пред 20, 30 и понякога пред 40 хиляди души без каквато и да било озвучителна система. Ето аз съм в тази зала. Колко е голяма тя? Тук има 3 – 4 хиляди души и аз ползвам микрофон. Представяте ли си да застанеш пред 20 хиляди човека и да говориш без да се усилва гласа ти? Тук има доклад за една от срещите. Всички места бяха заети. Някои, следвайки примера на Закхей дори се качиха на дърветата – това била среща на открито – за да виждат говорителя. Един очевидец описва събитието. “Застанала в горната част на лагера, очите й виждага едно живо море от хора.” Нейните публични срещи в тези години били толкова много, че Мичиганското издание за Американска Географска История отбелязва: “Госпожа Вайт е една от най-успешните от малкото известни лектори-жени. През последните 20 години в страната, непрестанната практика така е тренирала гласовите й органи, че гласът и е придобил радко-срещана дълбочина и сила. Тя има толкова ясно произношение, че когато говори на открито, често може съвсем ясно да се чуе на разстояние километър и половина.” Вие изминете километър и половина по пътя, а аз ще викам със всичка сила. Ако ме чуете ще сте щастливи. Също така Бен Франклин казва, че когато отишъл да види Джордж Уитфийлд, който също имал величествен глас, можел да го чува от разстояние 3 километра. В миналото, когато не е имало усилвателни системи, тези хора наистина са се усъвършенствали в употребата на своя глас. В тази книга има също още много невероятна информация – факти за нейните пророчества и живот. Едно от най-невероятните неща са нейните видения относно здравето. Тя казва, че тютюна е бавна, но смъртоносна отрова. Когато казвала това, хората го мислели за лудост, защото лекарите предписвали тютюн против заболявания на белите дробове. Лекарите тогава си мислели, че когато имаш треска, имаш твърде много кръв и трябва да ти пуснат малко. Знаете ли защо в бръснарниците има червена и синя спирала. Знае ли някой? В онези дни не хирурзите притежавали най-острите инструменти, а бръснарите. Когато имали треска, хората отивали при бръснаря, хващали една от тези спирали и порязвали китката си. Кръвта се стичала по китката и те измервали колко кръв е изтекла, за да успокоят треската. Това не е лекуване. Затова бръснарниците имат червени и сини спирали. Успокояваща мисъл, когато отидете следващия път да се постригвате. Тя препоръчвала вегетарианска диета и ограничена консумация на животински продукти. Тогава казвали, че ако искаш да си здрав трябва да ядеш много месо, много кръв. Ако ядеш кръвта, ще бъдеш силен като животните… Но това са абсурдни учения. Хората мислели, че тя говори глупости. Чували ли сте за зърнените храни за закуска. Непряко адвентистите са дали началото на този вид храни. Един мъж, престоявал в адвентен санаториум, където доктор Джон Харви Келог сервирал нещо подобно на стафиди. И там казали, че най-добре за човешкото тяло е когато се консумират зърнените храни в естественото им състояние. Този човек казал: Хей, това е нещо велико. Хайде да го патентоваме, Джон! Джон казал: Прекалено съм зает. И така пациентът на име Пост, започнал свой бизнес със стафиди и зърнени храни, които все още са по рафтовете днес. И освен това братът на Джон Келог започнал да произвежда корн-флейкс и всички тези храни за закуска. Виждалили сте колко много видове зърнени храни за закуска има по магазините? Разбира се тогава нямали прибавка на захар както днес. Всичко това е резултат от здравословната диета, която била препоръчана преди 100 години. Също така всички тези основни принципи като физическите упражнения, слънчевата светлина… Тогава хората мислели, че слънчевата светлина не е полезна. А Елена Вайт им казвала, че ако извеждат бебетата на слънце ще бъдат по-здрави. Забелязали, че слънчевата светлина предпазва или лекува от някои болести. Можем да продължим по-нататък. Тук има твърдение, което говори за Елена Вайт. Елена Вайт живяла във време, когато медицинската наука била в своя зародиш. Това било време, в което лекарите препоръчвали пушенето и го смятали благотворно за дробовете. Това били дни, в които съществували разнообразни медицински методи за лечение, но нямало истински медицински доказателства. Храненето било неизвестна наука. И в тази обстановка Елена Вайт написала много томове върху здравето и храненето. Нейните материали са все още актуални и днес. Доктор Клайв Маккей, бивш професор по хранене в университета Корнел, след като изследвал писанията на Елена Вайт в областта на храненето, заявил следното. Това са думи на съвременен специалист по храненето. Той казва за писанията на Елена Вайт: “Въпреки факта, че трудовете на госпожа Вайт са написани много преди появата на съвременната наука за храненето, днес не съществува по-добро цялостно ръководство.” Това е твърде положително свидетелство.

Номер 14: “Когато открием пророк, който отговаря на Библейските условия, какво трябва да направим? 1 Сол. 5:21Всичко изпитвайте и доброто дръжте. Аз никога не бих накарал някого да повярва нещо, само защото го казвам. Мисля, че Библейския пример е да изпитваме духовете и да държим здраво това, което е добро. Когато апостол Паве отива в Берия и им казва, че Исус е пророк и Божий син, знаете ли какво направили. Те всеки ден изследвали Писанията да видят дали е вярно. Библията казва, че понеже правят така, те са благородни. Благородното и интелигентно нещо е да изследваш и да разбереш дали е нещо е истина. Когато ми казаха, че Джоузеф Смит бил пророк, прочетох първата част от книгата на Мормоните. Не бях убеден, че е в съгласие с Библията – открих противоречия. Изследвах периодичните издания на обществото “Стражева кула”. Снабдих се с някои от писанията на Мери Бейкър Еди. Исках да съм сигурен, че съм честен и открит. Но не изглеждаше, че те съвпадат с Библията. Когато четях книгите на Елена Вайт, аз просто си казвах: това е вдъхновено. Преминавах от една книга на друга: “Животът на Исус”, “Пътят към Христа”, “Патриарси и пророци”, “Пророци и царе”, “Великата Борба”. Невероятно ти се струва, когато си помислиш колко кратко време е посещавала училище, а е написала повече книги от всяка друга жена в историята на Америка. Мисля, че Бенджамин Франклин е написал повече от всички мъже в историята на Америка.

Номер 15: “Трябва ли писанията на Елена Вайт да се считат като прибавка към Библията?” Това е много важен въпрос и не бих искал да го подминавам бързо. Какво разделя адвентистите от седмия ден от култовете? Защо ние не сме култ? Вече ви споменах, че една честна дефиниция за култ е основаване на ученията около някоя личност. На последък в новините все повече се говори за различни култове. Навсякъде нещата се въртят около личности. Ако разгледате някои от различните учения, мормоните бързо ще ви отговорят, че основават ученията си върху писанията на Джоузеф Смит. В същност попитах мисионери мормони за съботата. Знаете ли какво цитираха като доказателство, че трябва да спазват неделята? Джоузеф Смит. Не можаха да цитират Библията. Същото е със свидетелите на Йехова. Те стъпват на своите книги, издавени от “Стражева кула”, за да докажат твърденията си. Християнските учени биха цитирали Мери Бейкър Еди. Ако някой трябва да използва друг източник, за да докаже твърдението си, тогава трябва да се запиташ на какво основава ученията си. Какво казва Елена Вайт по този въпрос? А между другото какво четяла Елена Вайт? Библията. Тя препоръчвала на християните да основават ученията си на Библията. Но написаното от нея е дар, даден от Бога – нещо като вдъхновен коментар. Така аз гледамна трудовете й. Би ли се променила Библията от една лупа? Или тя просто увеличава това, което вече е там. Аз гледам на писанията й като на вдъхновен “увеличител”. Има ли луната собствена светлина или просто отразява светлината на слънцето. Аз гледам на нейните писания като на луна, която отразява светлината на слънцето. Това е същата светлина, но се предава по различен път. Според мен тя била благовестител, вдъхновен водач, пророк, който Бог изпратил, за да приготви хората за края. А ще ни говори ли отново Бог в последните дни? Мисля, че да. Мисля, че ни предстои да видим мощно изливане на Святия Дух. Издигна ли Бог Моисей да изведе народа Му от Египет? Да. Кого издигна да ги води при превземането на земята. Исус Навиев. Моисей умира точно преди да влязат в земята, както и Елена Вайт е починала преди Исус да е дошъл. Но аз мисля, че Господ ще издигне други хора да ни водят напред, но ние трябва да приложим библейската проверка, за да видим дали са истински пророци.

Номер 16: “Благодарен ли си на Бога, че е изговорил словото Си, като е дал дарът на пророчеството на Своя народ на последното време?” Слава на Бога! Всички дарби на Духа са тук. Аз вярвам във всички дарби. Вярвам в дарбата на езиците, благовестяването, проповядването, чудесата, лекуването. Аз мисля, че всички Божии дарби са все още достъпни и ние трябва да изпитваме духовете, да проверяваме всичко и да държим доброто. Християните не трябва да преминават живота с превръзки на очите.

Ако желаете да поръчате нов комплеткт от видеокасетите или материалите за семинара върху Откровение на Дъг Бачелър се обадете на телефон 032 44 21 71 или пишете на адрес: Пловдив, ул. "Сергей Румянцев" 20А, отдел Видеоизлъчвания.Още веднъж ако желаете да поръчате нов комплеткт от видеокасетите за семинара върху Откровение на Дъг Бачелър се обадете на телефон 032 44 21 71 или пишете на адрес: Пловдив, ул. "Сергей Румянцев" 20А, отдел Видеоизлъчвания.
Край на част 29.Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница