Конкурс за пианисти „Vendome Prize", организиран от юнеско в Париж, и финала на международния кокурс за цигулари „Antonio Stradivari" в КремонаДата22.11.2017
Размер28.1 Kb.
Размер28.1 Kb.

Daniele Giulio Moles


Роден в Неапол, започва образованието си в Консерваторията „San Pietro a Maiella”. След това следва в Консерваторията „Santa Cecilia” в Рим, където завършва едновременно две специалности – цигулка в класа на Felix Ayo и дирижиране в класа на Bruno Aprea.

Участвал е в множество майсторски класове на изтъкнати диригенти, както в Италия, така и в чужбина. Сред тях са имена като F. Ferrara, A. Galliera, A. Francis, Y. Temirkanov, Y. Ahronovich, J. Kalmar, K. Kiesler. Има също така и следдипломна специализация по дирижиране D. Renzetti както и с M. Чунг в Accademia Musicale Chigiana в Сиена.

Полуфиалист е на международния конкурс „Пендоти” в Тренто, „Ферара” в Рим и „Флик” в Лондон. Финалист в първото и третото издание на международния конкурс на Рим за млади диригенти „Капуана” , дирижирайки „Севилския бръснар” на Росини в Рим и „Дон Жуан” на Моцарт в Сполето. Носител е на първа награда от Международния конкурс за диригенти в Будапеща, организиран от Osterreich-Ungarische MeisterKurse fur Musik в Виенна.

Бил е асистент на Мишел Пласон, Джон Нешлинг, Кршищов Пендерецки, на Джон Нелсън в Teatro dell'Opera в Рим, „Сицилианска вечерня” на Верди, „Te Deum” на Берлиоз, „Джулио Чезаре” на Хендел и „Лелио” на Берлиоз. Тези сътрудничества включват работа по „Из новия свят” на Дворжак във Франкфурт, „Stabat Mater” отново на Дворжак, но този път в Хамбург; „Фантастична симфония” на Бeрлиоз в Кливланд и Линц, както и няколко концерта с „Ensemble Orchestral de Paris”, записани от „EMI” и „Virgin Classic”.

Дирижирал е „L’Orchestre National du Capitole de Toulouse”; оркестъра на кралица София в Мадрид; Радио-телевизионния оркестър на Загреб ; „Ensemble Orchestral de Paris”; лисабонския „Gulbenkian Orchestra”; „Италиански радио-телевизионен симфоничен оркестър” в Рим и в Неапол; оркестъра на „Maggio Musicale Fiorentino”; „Orchestra Internazionale d'Italia”; „Nuova Orchestra Scarlatti”; Италианския филхармоничен оркестър, както и финала на международния конкурс за пианисти „Vendome Prize”, организиран от ЮНЕСКО в Париж, и финала на международния кокурс за цигулари „Antonio Stradivari” в Кремона.

Молес е записал Mоцартовите симфонии „Линц” (KV 425) и „Пражка” (KV504) за „Fonit Cetra” for Fonit-Cetra и е работил със следните солисти: G. Bellucci, J.Ph. Collard, L.De Fusco, S. Gazzelloni, B. Lupo, K. Nikkanen, G. Ohlsson, M. Rizzi, L. Vignali, N. Zabaleta.

Що се отнася до операта, дирижирал е „Ловци на бисери” на Бизе и „Пепеляшка” на Росини в операта в Рим; „Бохеми” на Пучини в „Teatro Rendano” в Козенца; „Le Finte Gemelle” на Пичини в „Palazzo Reale” в Неапол; „Дон Карлос” на Верди в Операта в Анкара и в САЩ; „Трубадур” на Верди в „Tulsa Opera” – Оклахома и „Хофманови разкази” на Офенбах във Флорида.

Откривал е балетния сезон в юбилейната за Римската опера година с „Apollon Musagete” на Стравински и and „Who Cares?” на Гершуин.

През януари 2004 дирижира Италианския филхармоничен оркестър в „Teatro Municipale” – Пиаченца в „Лебедово езеро” и през април в Shakespeare in Dance в Римската опера.

В началото на юни 2004 е поканен на „Sintra Festival” в Лисабон с „Gulbenkian Orchestra”, който дирижира отново през септември. В края на юни същата година дирижира „Жизел” (с Roberto Bolle) в Римската опера и през август „Лебедово езеро” на Каракала, Рим .

През февруари 2005 записва с Pino Ettorre, първия контрабас на Миланската скала, няколко неиздадени концерта за контрабас и оркестър. През септември 2005 подготвя оркестъра на „Teatro Comunale di Bologna” (за Charles Dutoit) за откриването на сезона , а през октомври дирижира “Концерт за мир” в Йерусалим –Израел и в Рамалла – Палестина . През декември 2005 дирижира оркестъра на „Арена ди Верона” и концерт във Фермо с Райнер Хонек, концертмайстор на Виенската филхармония.

През юни 2006 дирижира „Севилският бръснар” на Росини в „Opera Comique” в Париж. На следващата година дирижира няколко концерта за NIMUS, фестивала в Ниш – Сърбия с Нишкия симфоничен оркестър и с Оркестъра на БНР от София, а след това се подготвя за новия концертен сезон (2006/2007) с „Orchestra del Teatro Comunale” в Болоня. През есента на 2007 открива сезона с „Nuova Orchestra Scarlatti” в РАЙ Аудиториум в Неапол , където се завръща отново през 2008г.

Освен концертната и оперната си дейност, Молес е провел и множество майсторски класове в Италия с Lella Cuberli, а също и в Испания, Полша и на Балканите. Бил е член на журито на Международния конкурс за млади оперни певци в Сицилия заедно Dame Joan Sutherland (2007) и Richard Bonynge (2008).

През февруари 2009 отново дирижира „Orchestre National du Capitole of Toulouse” във Франция.danielemoles@hotmail.com

+393386125600

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница