Kriminalist. Info сретен Йосич бандитът, който искаше да плати външния дълг на Българиястраница1/4
Дата22.11.2017
Размер446.91 Kb.
Размер446.91 Kb.
  1   2   3   4

KRIMINALIST.INFO

Сретен Йосич - бандитът, който искаше да плати външния дълг на България

Сретен Йосич е роден на 24 октомври 1962 година в град Смедеревска паланка (Югославия, днешна Сърбия). Твърди се, че е бил изключително близък с Желко Ражнятович - Аркан и дори е бил воевода в паравоенният отряд, известен като "Тигрите". Сигурно е обаче ,че до началото на деветдесетте години Йосич успял да се изкачи до най-високите нива на сръбската мафия в Амстердам ( наречена още белградската група) и станал дясна ръка на "Дуя" Бесирович - лидера на организацията. Именно по разпореждане на последния през 1990 година Йошка убива един югославянин в нощен клуб, което престъпление след малко повече от година довежда до брутална престрелка между бандита, бодигардовете му и местната полиция(при все голямото количество изстреляни амуниции няма убити ). В промеждутъка, след дълъг престой в болница умира Дуя Бесирович - има различни версии за това от чии куршуми е паднал , като е много вероятно да става въпрос за вътрешна работа. След убийството Йосич наследява организацията и в следващите години се превръща в престъпник от международно ниво, виновен за смъртта на множество конкуренти и партньори, включително българи.Посочената по-горе престрелка завършва зле - Йосич е арестуван и през 1993 година е осъден за опит за убийство на 3 години лишаване от свобода. След изтърпяване на половин година затвор , той избягва. Тогава започва международното му издирване, което след 9 години завършва с ареста му на територията на България е екстрадирането обратно в Холандия.

До ареста си Сретен Йосич се подвизава и е издирван, както от холандската полиция, така и от няколко други европейски държави за наркотрафик, пране на пари и убийството на трима австрийски полицаи.Смята се, че е лично отговорен за 23 убийства, сред което и това на Поли Пантев на 9 март 2001 година в хотел "Сонеста" на о-в Аруба. При това българинът станал известен с кражбата на 600 килограма кокаин не е единствената жертва на сръбския мафиот. Съществуват твърдения ,че Сретен Йосич е поръчител на убийството на боса на ВИС и ВИС 2 - Васил Илиев, както и на Милчо Бонев в ресторант "Славия". През 2002 година Бай Миле взел крупна сума за да подпомогне бягството от софийския затвор на Йошка, но планът , както е известно явно не е успял , а парите не били върнати. Резултатът закъснява с 2 години, но за сметка на това е потресаващ - на 30 юли 2004 година Бай Миле е убит заедно с четирима свои охранители , както и човека, с когото имал среща. "Застрелян" е и часовникът му с диаманти на стойност над 300 000 лева. Тази версия не е нито единствената , нито най-надеждната и все пак непосредствено след убийството получава голям отзвук.

Съществуват твърдения, че прокурорът Николай Колев от Върховна касационна прокуратура , както и Владимир Димов - бивша барета и зам.шеф по сигурността на СИБанк също са жертва на последиците от неуспешното бягство от ареста на Йосич. Двамата са застреляни съответно на 28 и 30 декември 2002 година. Смята се, че Димов получил 1 млн. долара, които обаче така и не са намерени. Колев пък предупредил за предстоящото бягство хора от НСБОП, които реагирали светкавично , като преместили затворника от софийския затвор в транспортния арест.Планът за бягството бил Йосич да се оплаче от болки и при последващото прехвърляне към МВР-Болницата да бъде освободен от нарочена за това група. При последващото преследване е трябвало да се осъществи престрелка между полиция и бандитите, в която една от колите да бъде взривена и така да се имитира смъртта на сръбския мафиот.Планът не успял.

Не успели и заканите и предложенията на Йосич към българската полиция. Известни са две "крилати" фрази на мафиота: На въпроса защо се смята за институция , а не за обикновен бандит , Йошка отговорил:Ако убиеш петима, си престъпник. Ако убиеш 10 си мафиот. Ако убиеш 25 вече си институция!

Другото негово изказване напомня на преговорите между Колумбия и Пабло Ескобар, когато големият наркобарон предлага да изплати външния дълг на страната. Такова предложение отправя и Йосич и по-точно става въпрос за половината от външния дълг на България - тоест около 5млрд. долара. Първият(Ескобар) най-вероятно е бил напълно сериозен - времето може би ще покаже и за втория.

Сретен подписал смъртната присъда и на Бойко Борисов. Такива твърдения излизат нееднократно в пресата, а по времето на изборите през 2004 година Борисов прекъсва за кратко предизборната си кампания поради опасност от атентат. Най-голямото свидетелство за активна кампания целяща убийството на Генерала е Фарид Топчагич - албанец от хърватски произход, заловен на 23 март 2003 г. на ГКПП Калотина с два гранатомета. След като е осъден на 3 години условно през февруари 2004г., Топганич е освободен и необезпокояван напуска страната. Причината за толкова лека присъда е всъщност факта ,че албанецът не е внесъл и съответно държал оръжията на територията на страната.

Йосич поръчал убийството на Борисов, заради ареста си на 20 юни 2002 година в София. Скоро след това той е екстрадиран по искане на Холандия за доизлежаване на стара присъда. Какво се случва? - При взаимодействие със холандската полиция , служителите на НСБОП успяват да регистрират разговори между стационарен телефон в Xоландия и уличен телефон на площад "Възраждане" в София. Ясно е ,че именно издирваният Сретен Йосич провежда разговорите. Така на 20 юни в около 22 часа се стига до задържането на сръбския мафиот. Оказва се ,че той живее от 4 години със жена си и трите си деца в кооперация на бул."Христо Ботев" под фалшива самоличност. При последвалите проверки се разбира ,че сърбинът многократно е влизал и излизал от страната , като за целта е използвал повече от 30 различни паспорта.

На 3 юли състав на Софийски градски съд ,при извънредни условия, в Софийския затвор, приема решение за екстрадирането на Сретен Йосич по искане на Холандия.На 7 август Софийски апелативен съд потвърждава решението.На 16 август, при невиждани мерки за сигурност Сретен Йосич, в бронежилетка и с качулка на главата е качен на самолет и със специално предвиден за целта полет отлита за Холандия.

По-малко от 4 години по-късно ( март 2006 година) името на сръбския мафиот отнова запълва първите страници на българските вестниците. Адвокатът на Сретен Йосич - Зденко Томанович ( който е адвокат и на починалия на скоро бивш юго президент и военнопрестъпник Слободан Милошевич) потвърждава информацията ,че Йошка ще бъде екстрадиран от Холандия към Сърбия, тъй като е излежал присъдата си. Това разбира се най-вероятно означава съдебен процес и наказание на територията на българската съседка. Времето ще покаже.


TEMANEWS.COM 11-17.10.2004

Сретен Йосич заплашва и Легия

Заради предстоящото преместване в сръбски затвор на мафиотския бос от Амстердам бившият шеф на баретите барикадира семейството си заради страх от отмъщение

Ще успее ли дългата ръка на Сретен Йосич да достигне Легия и в затвора?

“Прокурорът е много сладък тип, след като може да “перифразира“ обвинителния акт и да ми слага някаква “шапка“, шал, ръкавици... не съм съвсем наясно с тази правна ботаника.“


Това не е реплика от “Али Макбийл“ или пък от някоя друга евтина съдебна комедия, а директен цитат от “бисерите“, които се разнасяха и тази седмица в залата, в която заседава Специалният съд в Белград.

“Автор“ е Милорад Улемек-Легия, който се явява като обвинен в поредния си, май трети, течащ едновременно процес, този път придобил публичност като “делото срещу земунския клан“. Заедно с него са обвинени общо 33 членове на известния земунски “отдел“ от белградската мафия, които отговарят за 15 убийства, 3 отвличания, 2 терористични акта, незаконно притежание на оръжие и пр. (Ремарката за “шапката“ на Легия се отнася към спор между прокурора и защитата за допълнително дописван “диспозитив“ на обвинението, който се прибавя към основното и с който се “въвеждат“ още няколко обвинени към групата на “земунския клан“.)


Бившият шеф на единицата за специални операции, по-известна като “баретите“ - Легия, в познатия му стил хладнокръвно заяви, че не е виновен за нищо, че не се смята за виновен и няма връзка с нито едно от посочените криминални деяния. Вторият “хит“ е описанието му на вече убития шеф на земунския клан и негов приближен Душан Спасоевич: “Душан беше специфичен образ. От една страна, имаше душа, сърце, за мен в някои ситуации беше направо шармантен. От друга страна, можеше да бъде нервен, да се подпали без причина. Беше и егоист, имаше комплекси да се самодоказва и постоянно да се потвърждава пред другите“, описа Легия живописно характера на покойния мафиотски бос.

Така или иначе, независимо от публичната поза на непукист и хладнокръвно отбраняващ се, казват, че Легия всъщност е ужасно притеснен, защото над неговата глава виси смъртна присъда, издадена от Сретен Йосич. Легия се боял, че отмъщението ще застигне и неговото семейство, и според сп. “Европа“ сега жена му и децата са под тежка полицейска охрана, а домът им е превърнат в бронирана крепост.


Трепетите на Легия се увеличават от ширещия се слух, че се очаква с решение на холандския съд “Йоцо Амстердамеца“ да бъде прехвърлен от строго охранявания затвор “Фунт“ в Сърбия, където ще го съдят за няколко убийства от средата на 90-те години.
Ако се приеме, че Йосич е успял да поръча убийството на бай Миле в София  и се е опитал да организира атентат срещу холандския прокурор Кос Плой от килията във “Фунт“, вероятно криминалната верига в Сърбия ще му позволи спокойно да оглави отново мафиотската си организация, предполагат в Белград.
Всъщност според една от по-ранните версии на сп. “Време“ Легия се е предал на полицията, след като успешно се е укривал от началото на операцията “Сабя“, тъкмо защото узнал за “смъртната присъда“, издадена му от Йосич, и защото получил индикации, че неговите хора са по следите му. Твърдят, че шефовете на спецслужбите към сръбското МВР миналата година са прихванали разговор в затвора “Фунт“, от който си личало, че с Йосич имат една и съща цел: да узнаят къде се крие Легия.
Йосич и Легия са се сблъскали жестоко преди 3-4 години, когато шефът на баретите и приятелят му от земунския клан Душан Спасоевич били най-мощни, а Йоца Амстердамеца като шеф на наркопазара в Холандия пък се смятал за “балканския Пабло Ескобар“.

Смята се, че Спасоевич е решил да прескочи няколко нива в престъпната йерархия и от локален мафиот да стане важен регионален играч в трафика на дрога. За Легия личният интерес (да помогне на своя човек в мафията) съвпаднал с “държавния“ и той очевидно успял да мотивира тогавашния МВР-шеф Душан Михайлович да подгони Сретен Йосич, “защото това би имало невероятно позитивен ефект и навън, и в самата Сърбия.“


Веригата заработва така: Спасоевич “мотивира“ Легия, Легия - Душан Михайлович, министърът - холандските и българските служби, и всичко това завършва с мащабната акция за залавянето на Йосич на улицата и посред бял ден в София през юни 2002 г.
С неговия арест фактически са триумфирали едновременно държавата (министър Михайлович), държавната мафия (Легия) и чистата мафия (Спасоевич), забавлява се да уточни Катарина Йованович от сп. “Европа“.

След принудителното слизане на Йосич от сцената бизнесът на земунския клан процъфтява и достига най-голямата си мощ. Групата на Спасоевич се превръща в международна организация, чийто “представител“ в София става Ненад Миленкович. Той обаче е отстранен сравнително бързо и след ареста му в София миналата година е предаден на властите в Белград. Очевидно следващите на шефското място в София са Константин Димитров-Самоковеца, после Милко Бонев, чиято съдба е доста еднаква и печално известна.

Легия вероятно следи регионалната преса и сега старателно се опитва да избегне техния край. Както отбелязват в Сърбия, за десетгодишната мафиотска кариера на Йосич са известни две неща: първо, разправя се особено жестоко със своите неприятели, поради което не би се спрял да насочи своето отмъщение към жената или децата на Легия, което досега не са практикували нито земунският, нито който “ да е друг престъпен клан. Второ, ако историята с бай Миле е някакъв “жокер“, който “ да е затвор не може да спре “оперативната му дейност“.

СЕГА, 21.03.2006

Холандия екстрадира Сретен Йосич в Белград


Един от най-известните международни престъпници - Сретен Йосич, който през 2002 година беше задържан в България, вероятно тази седмица се бъде екстрадиран в Белград, след като е излежал присъдата си в Холандия, пише сръбският в. "Глас явности".

Адвокатът на Йосич Зденко Томанович, който бе защитник и на Слободан Милошевич, е потвърдил, че клиентът му е излежал присъдата си, но не може да каже кога точно ще бъде върнат в родината си.

"Глас явности" припомня публикациите у нас, че от Софийския затвор Йосич е поръчал убийството на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов и на холандския прокурор Кус Плой. Тогава самият Борисов съобщи, че задържан на границата гранатомет е подготвяното оръжие. От МВР пък разказаха, че Йосич е предложил да изплати част от външния дълг на България, ако бъде освободен.

Йосич е обявен за издирване от Интерпол преди повече от 10 години по подозрение в 23 поръчкови убийства, включително на полицаи, както и за трафик на дрога и фалшиви. През 1993 г. сърбинът е осъден на 3 г. затвор за опит за убийство в Холандия, но след година и половина успява да избяга. След задържането му в България той бе екстрадиран в Амстердам, за да доизлежи присъдата си.


СЕГА, 28.03.2006

НАКРАТКО


Сретен Йосич ще отиде в България,

след като бъде освободен от ареста в Сърбия, за да контролира каналите за хероин от Средния изток към Западна Европа. Това прогнозира полицейският експерт Марко Ницович пред сръбската агенция БЕТА. Според него ще бъде трудно да се докаже участието на Йосич в убийство, за което е обвинен в Сърбия. Той бе върнат наскоро в Белград, след като излежа присъда за опит за убийство в Холандия, а преди това през 2002 г. бе задържан в София. "Известно е, че Йосич е в добри отношения с разузнавателните служби на България и Турция, а те кокетират с наркотрафикантите, защото така създават черни фондове за специални акции", заяви още Ницович.ДНЕВНИК.БГ 30.05.2006

Завръщането на Сретен Йосич

Виолета СИМЕОНОВА, Белград

Най-опасният престъпник на Балканите, кралят на кокаина Сретен Йосич, е на свобода от миналия четвъртък и може би където си иска вече по света. По решение на съда сръбските власти дори не му отнеха паспорта, а само приеха 300 000 евро гаранция и обещанието, че ще се отзовава на призовките. Йосич не е преследван никъде, срещу него няма висящо издирване на Интерпол и е малко вероятно дори, че ще бъде осъден по делото, за което все още е следствен в Сърбия - за убийството на Гокси Бомбаша.

Въпреки че Йосич беше върнат от Холандия в Белград при невероятни мерки за сигурност, а после всички следствени действия се водеха само в затвора, където на крака отиваха следственият съдия, адвокатът и прокурорът, делото срещу него едва ли ще издържи. Някой междувременно е "поработил" добре със свидетелите - двама от тях вече са убити, а непосредствените изпълнители - бивши полицаи, са променили показанията си. Гокси Бомбаша е дребен гангстер от белградския подземен свят, който през 1995 г. се хвали, че е нает от черногорски "колеги" да очисти Йосич.

Йоца Амстердамеца обаче го изпреварва, наема полицаите Мариянович и Проданович, на които дава автомати "Хеклер и Кох" МР-5 и обещава хонорар от 200 000 марки. Гокси е тежко ранен и преживява още известно време в болницата, а Йосич се кара на полицаите, че не са изпълнили задачата, и като им дава само два ръчни часовника, ги изгонва.

Въпреки че им дава ясни указания да изхвърлят оръжието, на двамата се досвидява и след 10-тина дни го използват при въоръжен грабеж. Тогава обаче става горещо, те се опитват да хвърлят автоматите в Дунав, но ги откриват и така се разплита случаят с Бомбаша и стрелбата в кафенето. Двамата са осъдени на по 20 години затвор, които са намалени на 15 и от тях вече са излежали 11. Йосич успява да се укрие и да напусне Сърбия. Поради бягството му делото е разделено и неговата "част" го очакваше. Сега обаче става ясно, че оцелелите свидетели са се отказали от показанията си и твърдят, че са дадени под полицейски натиск, а бившата му съпруга холандка му е осигурила алиби за периода, като заявила, че по същото време бил с нея в Холандия...

За да се разбере обаче случаят "Сретен Йосич", трябва да се проследи началото и развитието на неговата кариера. Роденият през 1962 г. в Смедеревска паланка Йосич започва като дребен престъпник, но се издига до първите редици на подземния свят с изключителната подкрепа на сръбското ДБ (Държавна сигурност). Има свидетелства, че е работил лично с шефа на службите Йовица Станишич. ДБ му дала да ползва вила на ул. "Августа Цезарца" 2а, където са виждани някои легендарни подземни фигури. Според разследващия журналист Милош Васич Йосич се превърнал в платен убиец на службите и бил настанен трайно в Холандия, откъдето се появявал в Белград, Баня Лука, Будва и прочее скъпо облечен, а след него винаги оставал поне по един труп, понякога "национална" или политическа поръчка.

След стрелбата по Бомбаша и разкритията Йосич изчезва в чужбина и се укрива. Смята се, че тогава напуска сектор "убийства" и се прехвърля към контрола върху трафика с тежки наркотици в Холандия, особено с кокаин. Йосич установява директни контакти с Южна Америка и казват, че има пръст във всяка по-голяма пратка оттам. След няколко големи убийства разчиства или изтласква конкуренцията в холандския подземен свят и се налага там. Освен че е издирван в Холандия, където е избягал от затвора по време на изпълнение на присъда за стрелба срещу полицай, срещу него по това време има заповеди за издирване в Австрия заради убийството на полицай, а в Германия - за трафик на дрога. Вероятно заради това се установява в по-"сигурната" България, където е арестуван на улицата през 2002 г.

Версията за тясната му връзка със службите донякъде се потвърждава, защото при ареста в него е намерена карта на сътрудник на ДБ Марко Милосавлевич. След прехвърлянето в Холандия се чу, че от килията си в строго охранявания затвор "Фухт" Йосич издава смъртни присъди срещу главния прокурор Кос Плой и българския главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов, на които иска да плати заради ареста. Новото разследване в Холандия обаче не се сдобива с доказателства и е прекратено. Очевидно за да не си взимат нова беля, немците също се отказват от издирването на Йосич.

Впрочем казват, че най-застрашен от Йосич се чувства главният обвиняем за атентата срещу премиера Зоран Джинджич, вече осъден за убийството на Иван Стамболич и обвиняем за атентата срещу Вук Драшкович на Ибарската магистрала бивш шеф на баретите Милорад Улемек-Легия. Според една, приемана за твърде достоверна, версия в Белград Легия, който "работи" тясно със земунския клан на мафията и неговия бос Душан Спасоевич, мотивира службите и МВР, проследява и "изпява" Йосич, за да бъде организирано международното му залавяне в София. Причината е твърде проста - Легия и земунците искат да превземат международните му наркоканали и затова подпомагат отстраняването му. Каналите поема Ненад Миленкович, близък човек и на земунците, и на Младен Мичич Пацов от пожаревацкия клан. Той е арестуван в София по искане на сръбските служби през 2003 г. по време на операция "Сабя".

Босът на земунците Душан Спасоевич е убит по време на операция "Сабя". След 14-месечно укриване Легия се предава през май 2004 г. пред входа на дома си в Белград. Говори се, че го е направил, защото са прихванати разгори на Йосич от килията и той самият получава "послание", че ще избие първо жена му и децата му и цялото домочадие до кучето и котката, а накрая и него. Изглежда, че за Легия килията в централния затвор е изглеждала по-сигурното място, отколкото където й да било на свобода. Той като в последните месеци се разкри, че след предаването си Легия е имал няколкочасов непротоколиран разговор с шефовете на службата за държавна сигурност (BIA), явно е сключил някаква сделка с тях... Това донякъде се потвърждава и от шокиращата отмяна на 20-годишната му присъда за атентата и убийствата на Ибарската магистрала преди седмица. Сега делото е върнато за нов съдебен процес, което пак му дава шанс...

Своя сделка обаче може би е сключил и Сретен Йосич, смятат някои източници в Белград. Изглежда, че той може да даде някои важни сведения на службите, свързани с убийството на близкия му приятел Зоран Ристович Прика, чието тяло е открито в парка "Кошутняк" през 2001 г. Смята се, че Ристович е изпълнител на някои важни мокри поръчки на режима "Милошевич" и може би е физическият убиец на журналиста Славко Чурувия. Чурувия е опозиционно настроен към режима журналист и главен редактор на в. "Дневни телеграф", който бил следен, подслушван и тормозен от службите, а накрая застрелян на входа на дома си през 1999 г. вероятно по директната заповед на "първата" двойка Слободан Милошевич - Мира Маркович.

Съмнително изглежда обаче, че фигура с размаха на Йосич има нужда да сключва такава дребна сделка, за да излезе навън. Въпреки язвителните коментари на пресата така и не стана ясно от какъв източник е дошла и любопитната сума от 300 000 евро, платена като гаранция за пускането му. Според адвоката му Зденко Томанович тя била предоставена от богат приятел. Томанович впрочем има богат опит в отбраната на най-опасните клиенти в Сърбия. Между неговите подзащитни са вече покойният Слободан Милошевич, Мира Маркович, магнатът беглец Боголюб Карич и пр.

Никой от чакащите в продължение на часове пред централния затвор журналисти не успя да види или заснеме излизането на балканския крал на кокаина, така че в сръбската преса продължава да се върти единствено неговата снимка отпреди 10-ина години с костюм, тип "абитуриентски". Последното му известно засичане е кръстовището на ул. "Господар Вучич" и "Бачванска", където се е качил в кола, управлявана вероятно от съпругата му. Казват, че охраната в централния затвор (където в друго крило лежи и Легия) си е отдъхнала много дълбоко, защото каквото и разчистване на сметки да предстои, поне вече няма да бъде на тяхна територия.Страхува ли се някой в България

Сретен Йосич беше задържан в София на 20 юни 2002 г. при спецакция на НСБОП. Между 1998 и 2002 г. той е влизал у нас многократно, използвайки различни паспорти. След задържането му НСБОП получава сигнал за подготовка на бягството му от затвора. Той е преместен в ареста на Транспортна полиция, конвоиран от барети, които го охраняват до екстрадирането му през август 2002 г. в Холандия, извършено също при невиждани мерки за сигурност.

По-късно Едвин Сугарев разпространява версията, че преди разстрела му прокурорът Николай Колев имал доказателства, че сръбската мафия била дала $3 млн. на бившата барета Алексей Петров, за да уреди бягството на Йосич чрез главния прокурор Филчев и бившия шеф на баретите Филко Славов. Схемата предполагала прокуратурата да издаде заповед за преместване на Йосич от един затвор в друг под охраната на баретите, а по пътя той да изчезне. Никой от тримата споменати не пожелава да коментира. Бившият шефът на баретите Славов, който е уволнен в края на 2002 г., заявява пред "Труд", че е под достойнството му да опровергава това твърдение. Алексей Петров се заканва да съди Сугарев.

Пред "Дневник" Сугарев заяви, че е научил тези подробности от самия Колев, преди той да бъде убит. "Йосич има големи възможности и ако е вярно всичко това и информациите, че определени престъпни босове у нас са се възползвали от негови позиции в наркотрафика, някои хора в България трябва да са сериозни притеснени от освобождаването му", смята бившият депутат.

След задържането на Сретен Йосич в София някои вестници свързаха името му с неуспешния атентат срещу бившия командос Алексей Петров. В други информации се сочи, че сърбинът е човекът, организирал покушението срещу Поли Пантев на остров Аруба заради 600-те килограма кокаин, разпродадени от бившия сикаджия, тъй като гаранти на дрогата са били лица от кръговете на Йосич. Неофициално се твърди се, че сърбинът стои и зад убийството на създателя на ВИС Васил Илиев през 1995 г. Не се изключва Йосич да е в основата и на ликвидирането на един от бившите лидерите на СИК - Милчо Бонев-Бай Миле, близък до сръбските престъпни групировки. Според различни публикации Йосич е поръчал убийството на Бай Миле от затвора в Амстердам, защото го издал на българските власти.

Две заплахи за живота на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов, по чието време беше осъществено арестуването на Йосич, се свързват със сръбския бос. През март 2003 г. на ГКПП Калотина беше задържан Фарид Топчагич, албанец от хърватски произход, с два гранатомета. Предполага се, че Топчагич е пратен, за да убие Борисов. Задържаният получи 3-годишна условна присъда, което предизвика възмущението на бившия главен секретар. По време на предизборната кампания за парламентарните избори миналата година Борисов, който беше кандидат-депутат от НДСВ, временно прекрати изявите си от съображения за сигурност след получен сигнал от сръбските спецслужби за подготвян атентат. Сръбската преса предполага, че най-вероятно поръчителят на атентата срещу Борисов е Йоца Амстердама. "Йосич едва ли би си позволил точно сега да извърши някакво подобно престъпление, знаейки, че то веднага ще се свърже с неговото освобождаване", коментира Борисов.


MEDIAPOOL.BG 05.06.2006

Сретен Йосич излезе на свобода и започна разчистване на сметки

Заловеният на две яхти кокаин неминуемо ще разтърси подземния свят и у нас

Дни след като соченият за балкански крал на кокаина Сретен Йосич бе пуснат от затвора от белградски съд, станаха две знакови убийства в Сърбия, които предизвикаха коментарите на сръбската преса, че Йосич започва разчистване на сметките си за това, че бе принуден да се раздели с контрола над трафика с кокаин на Балканите.

В почивните дни в Сърбия бяха убити две знакови фигури – Зоран Вукоевич – Вук, свидетел-сътрудник на процеса за убийството на бившия сръбски президент Зоран Джинджич, и на Зоран Пович, член на престъпния Земунски клан.        

Сръбската преса в понеделник отделя централно място на убийствата и ги свързва с пускането от ареста в Белград на Сретен Йосич, известен още като Йоца Амстердам.

Този човек бе арестуван след специализирана акция с международно съдействие в България през 2002 г. и бе екстрадиран за Холандия, където е издирван за организирането на убийството на холандски прокурор. Холандия обаче не може да събере достатъчно доказателства за участието му в заговора, осъди го за други по-дребни престъпления и го препрати след три години в Сърбия, а оттам белградски съд го пусна под гаранция от 300 хил. евро поради липса на достатъчно основания да го задържа. Съдът не му отне и международния паспорт, което означава, че Йосич може да ходи навсякъде и да възвръща лично позициите си на наркопазара, силно разклатени след арестуването му в България. 

Според сръбския печат Йосич след многобройни “подвизи” из Централна и Западна Европа и Балканите е установил базата си в България и оттам контролирал каналите с дрога до ареста си. Йосич, според някои публикации, поръчал и убийството на някои българи, свързани с наркотрафика. На него се приписва убийството на Поли Пантев на остров Аруба като наказание, че Пантев му откраднал 100 кг кокаин в Благоевград. От затвора в Амстердам Йосич поръчал и убийството на Милчо Бонев – Бай Миле, пак заради “сблъсък на бизнесинтереси” и подозренията, че Бай Миле издал местонахождението му.

Пресата в Сърбия споменава и версията, че мишена на Йосич е бил и бившият главен секретар на МВР и сегашен кмет на София Бойко Борисов, защото той бил човекът, който организирал ареста и екстрадирането му от България.

Преди няколко дни Бойко Борисов каза по Нова телевизия, че Сретен Йосич е “умен човек, за да се издигне до такива нива в йерархията на тази гилдия” Според Борисов сега “той няма мотив, трябва да си оправи делото, да си оправи организацията и предполагам, че едно мое убийство няма нищо да му донесе, освен да насъска всички служби в света срещу него”.

Според медиите в съседната страна двете убийства в Белград през почивните дни могат да означават, че Йосич наистина разчиства сметки с конкуренти, най-големите от които са в структурите на така наречения Земунски клан. Запознати с организираната престъпност в Сърбия твърдят, че кланът завзел бизнеса на Йосич, заради което главатарят на клана – Милорад Лукович – Легия, вече имал подписана смъртна присъда от Йосич. 

Легия, който е главен заподозрян за убийството на премиера Зоран Джинджич, предпочете да се предаде на сръбските власти и да потърси убежище в затвора от грозящата го разправа на Йосич. Медиите в Белград развиват версията, че Йоца Амстердам започва да разчиства свидетелите по процеса за Джинджич, така се Легия да бъде пуснат от затвора поради липса на доказателства, и тогава със сигурност ще намери смъртта си. По същото причина през 2004 г. бе убит друг свидетел на убийството на Джинджич – Куйо Криещорац.

И други индикации сочат, че в България, а и в съседство, може да се случат нови разчиствания на значими фигури от организираната престъпност и по-специално - наркотрафика. В разстояние на няколко дни между Карибите и испанския бряг бяха заловени две яхти с над 4 тона кокаин, предназначен за Европа. На двете яхти бяха задържани общо шестима българи. Количеството дрога е огромно и струва десетки милиони долари.

Според български криминалисти в канала за кокаина са участвали две престъпни групи българи, действащи в Испания. Такива количества дрога обаче не могат да се пренасят без могъщото покровителство на големи босове. “Изгарянето” на 4 тона кокаин непременно ще доведат до наказателни акции, прогнозират криминалисти.


STANDARTNEWS.COM 08.08.2006

Гранична полиция отказва справка дали сърбинът е влизал в странатаСподели с приятели:
  1   2   3   4


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница