Кристина красимирова иванова V а клас Съчинение „ По стъпките на будителитеДата27.04.2017
Размер12.21 Kb.
Размер12.21 Kb.

КРИСТИНА КРАСИМИРОВА ИВАНОВА V а клас
Съчинение „ По стъпките на будителите
На първи ноември се чества денят на народните будители. Те пробуждали спомена за достойното ни минало. Първите будители били книжовниците и просветителите. Те желаели чрез просвета и образование нашият народ да достигне другите европейски народи. Будители са наречени още и борците за национално освобождение, защото призовавали и организирали българите да извоюват отново своята независимост. Паисий Хилендарски и Софроний Врачански са първите народни будители. Паисий пръв разпалил будителската искра, като написал „История Славянобългарска” през 1762 г. През 1824г Петър Берон създава „Рибен Буквар”.

Други известни народни будители, разпалили духа за освобождение и независимост, били: Георги Раковски – създал план за освобождение на България; Любен Каравелов – издавал вестник, в който призовавал за борба срещу турската власт; Васил Левски – изградил комитети за подготовка на народа за въстание; Христо Ботев – мечтаел за равенство между хората.Народните будители ни учат и ни завещават любов към родината и вярата. Учат ни да обърнем погледа си към всичко ценно и светло от нашето минало, за да почерпим от него бодрост и упование, сила и желание да творим. Животът е ценен и смислен, когато човекът е вдъхновен от идеи, когато духът е свободен да твори.

Народните будители учат младите хора да бъдат достойни ,да помнят и се гордеят със славното ни минало,да обичат родината и да се борят за благоденствието на народа си.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница