Майкъл Бърнард Бекуит Духовно освобождениестраница1/18
Дата24.04.2017
Размер2.5 Mb.
Размер2.5 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

Майкъл Бърнард Бекуит

Духовно освобождение

Разгърни пълния си потенциал!

С елегантна простота книгата на Майкъл Бърнард Бекуит ни показва как да пробудим нашата съкровена интелигентност, за да осъществим радикални и социални преобразувания, така че да можем да живеем в мир, хармония, радост и творчество.

Дипак Чопра, автор на „Третият Христос“

С несравнима дълбочина на прозренията и яснота на изразяването Майкъл Бърнард Бекуит е наистина дар за света. Неговите книги и беседи докосват място в душата, което поражда божественост, благородство и радост.

Иянла Ванзант, коучър по духовен живот, автор на „Проникване във вътрешната сила“

Познавам Майкъл от много години и никога не съм виждала да се разколебава в дълбоката си ангажираност с духовната истина. Както неговите дарби, така и неговата мисия са в пълния си разцвет днес, а тази книга въздига и двете. Прекрасно четиво.

Мариан Уилямсън, автор на „Епохата на чудесата“

Към тази книга човек може да посяга до края на живота си, за да направи връзка със своя дух и да продължи да търси още по-усърдно. Задължително четиво, написано не само с ерудиция, но и с красноречие и вдъхновяваща елегантност на стила и съдържанието.

Дейвид Р. Хокинс, автор на „Power us. Force“

В днешната технологична действителност гласът на изначалния дух не е изгубен. Страниците на тази книга ни приканват да се вслушаме в древната мъдрост, обитаваща дълбините на съзнанието ни.

Малидота Патрис Сом, автор на „Healing Wisdom of Africa“

Познавам Майкъл Бекуит от 17 години и не съм срещал друг, чиито убеждения и действия така добре да си съответстват. С тях той ме е вдъхновявал, променяйки живота ми така, както не съм и предполагал.

Марк Р. Харис, продуцент на филма „Сблъсъци“, спечелил три награди „Оскар“

Вдъхновяващата книга на Майкъл Бекуит свидетелства за потенциала на всеки от нас да стане буда. Тя ще помогне на хората да открият вътрешната свобода за доброто на всички чувстващи същества и в името на световния мир.

Талхун Кен Ринпоче Геше Качен Лобзанг Цетан, настоятел на манастира „Таши Лунпо“ в изгнание в Билакупе, Индия

С тази книга Майкъл Бекуит отново показва, че е истински новатор и учител, който води всички ни към глобалната духовна еволюция на планетата, помагайки ни да постигнем по-дълбоко разбиране за себе си и за света.

Пийт Карол, футболен треньор в Южнокалифорнийския университет

Посланието на Майкъл Бърнард Бекуит е новият вътрешен диалог на духовно търсещия в нашата култура. С изключително красноречие той успява да разкрие почти неизразимото изживяване на индивидуалното пробуждане и придава практическа нотка на все по-дисхармоничната симфония, в изпълнението на която всички участваме.

Д-р Сю Мортър, основателка на Център за здраве „Мортър“

Всяко изживяване, за което разказва Майкъл, разпалва духовното пробуждане в нас. Сякаш съвсем спонтанно той докосва живота ни и го озарява и трансформира. Тук бариерите, създадени от последователите на Великите, са премахнати и всички сме част от всеобщо духовно съзнание. Тази книга не е поредното четиво — всяко нейно изречение е заредено с енергията на трансформацията.

Д-р А. Т. Арияратне, основател на движението Сарводая Шрамадана, Шри Ланка

Майкъл Бърнард Бекуит е учител, чиято духовност, зряла космология и метафизика приобщават всички хора. Вътрешните прозрения, към които ни води, са с рядко достижима дълбочина, а етапите и стъпките към това духовно израстване са изложени с прекрасна яснота и поетичност.

Лорънс Е. Картър, декан на „Морхаус колидж“ и автор на „Ethical Global Options“

Книгата на Бекуит е от начало до край предизвикателство да живеем сърцато и истински, възползвайки се по най-добрия начин от чудния престой на земята. Неговото послание има силата да променя живота на хората.

Хил Харпър, актьор

Думите на Майкъл Бекуит ще ви вдъхновят да промените живота си към по-добро, отдавайки се на духовна практика, която е съпричастна, а не елитарна.

Елтън Бранд, „Филаделфия 76“

Майкъл Бекуит дава нещо повече от информация и вдъхновение — неговото послание е дълбоко трансформиращо. Тази книга наистина ще промени живота ви.

Мери Манин Мориси, автор на „No Less Than Greatness“

Посланията на Майкъл са благословия и вдъхновение за цялото ни семейство. Щастливи сме, че всички могат да почерпят от неговата любов, мъдрост и съзнание.

Катрин Оксънбърг и Каспър Ван Дийн, актьори

Посвещавам тази книга на любовта и музиката на живота ми — Рики Байърс Бекуит, моя съпруга. На родителите ми Алис и Франсис Бекуит за добротата, която имах за пример. И на моите деца Киилу и Микаела, любовта ми към които не се описва с думи.

>

Цветовете, също като числата, имат характерни вибрационни свойства. Те са проявление на природата и водят началото си от една висша реалност. Синьото символизира безформената субстанция на Христовото съзнание, което изпълва всяка сътворена форма. Полето на мистичното трето око е синьо. Още от древността това е цветът, който в иконографиите на духовните традиции олицетворява висшето пробуждане — робата на Мария се изобразява в синьо; такава е кожата на Кришна, а също и Буда. Плочките в исляма имат наситения нюанс на този цвят, който откриваме и върху християнските стъклописи. Синьото бе избрано за цвят на мастилото в тази книга заради неговата равностойност с мистичното. Нека вибрацията на Христовото съзнание се събуди в сърцето и душата на читателя.Предисловие

Познавам Майкъл Бърнард Бекуит от доста години.

Слушала съм го много пъти и самата аз съм говорила пред неговата духовна общност — Международния духовен център „Агапе“*. Участвали сме на едни и същи конференции както в САЩ, така и по света и по време на вечеря на четири очи сме дискутирали за Бог, любовта и политиката.

[* Думата agape идва от гръцки език и в християнската терминология въплъщава проповядваната от Иисус духовна любов, в основата на която е самоотвержеността и смиреността. (Всички бележки под линия са на преводача.)]

Във всички тези случаи пред мен е стоял един и същи Майкъл. У него има нещо непоколебимо, силно и последователно. Той приема много на сериозно живота, но не и себе си. Никога не съм го чувала да казва нещо, което да ме накара да се усъмня в истинността на духовните му убеждения.

Ето че на страниците на тази книга отново го срещнах — същото предстои и на вас. Като човек, проповедник, мъдрец и философ той споделя много от своя опит и многогодишни познания в този прочувствен трактат върху значението да бъдем човешки същества, дълбоко свързани с духовните си корени, да се освободим от заблудите на материалния свят и да разгърнем своя божествен потенциал. Вярвам му на страниците на тази книга така, както му вярвам в личното си общуване с него, защото неговото присъствие е неизменно. Тук ще откриете много повече от духовна информация — ще се срещнете с човек, който едновременно е култивирал ума и отворил сърцето си, изучавал е абстрактна теология и е прегърнал страданието на света. През тези години Майкъл се превърна в интелектуален водач и духовен учител — и тази книга е кулминацията на неговите лични уроци, учение и същност.

Пътят, който той изминава, е много човешки и постигнатото богатство на характера е част от богатството на неговото учение. Без да престава да разширява своето разбиране за Бог и нашето съществуване, той вече е повлиял на мнозина. Благодарение на тази книга усвоените от него уроци, натрупаните познания и издигналите го озарения ще осветлят и вашето съзнание.

Мариан Уилямсън

Благодарности

Голяма част от етапите по пътя ми бяха предсказани по време на осъзнати сънища, като се започне с прадядо ми, преподобния Артър Чичестър, основал баптистката църква „Свети Лука“ във Вашингтон. Когато ми се яви, той отбеляза, че съм преодолял наследствената предразположеност на момчетата от рода Чичестър „да полудяват“ — и добави пророчески: „Добре дошъл в своя живот на служение“. Оценявам дълбоко неговото безплътно потупване по рамото, което ме направи чувствителен към призванието на живота ми. Благодарен съм за любящата подкрепа на моите предци, на братята ми Акили и Тони и на цялото ми семейство.

Няколко години по-късно по време на друг осъзнат сън се озовах в голяма зала, в която д-р Хоумър Джонсън и д-р Дан Моргън изнасяха духовна беседа. Първият ме подкани с ръка да отида при тях и ме помоли да прочета пасаж от Библията. Когато започнах, в аудиторията настана вълнение и някои от присъстващите заплакаха под спонтанното въздействие на целебна сила. Бях толкова изумен, че спрях насред изречението. Тогава моите наставници се наведоха към мен от двете ми страни и прошепнаха, че в живота си ще последвам примера им. Това беше началото на вътрешна трансформация, продължаваща до днес, за която най-искрено им благодаря.

Малко след това в края на всеки работен ден започнах да ходя на плажа, където се катерех до отдалечено място и след като стигнех до купчина скални блокове, пред мен се разкриваше гледка, много сходна с тази на корицата на книгата. Това място се превърна в моя „енергиен център“ и там периодично получавах видение, в което като с магнит бивах привлечен към голяма сграда, през прозорците на която се изливаха възторжени звуци. Когато влизах, виждах хора от всички етноси заедно да възхваляват съществуванието. Въпреки че присъствието ми бе за тях невидимо, познат вътрешен глас каза: „Ето, това ще правиш“. Струваше ми се трудно за вярване и всеки път успявах само да отвърна послушно с: „Как?“ — на което гласът отговаряше: „Когато се предадеш, останалото ще се развие от само себе си“. Днес мога да кажа, че атмосферата на онова място беше до голяма степен сходно с тази в Духовния център „Агапе“, който основах през 1986 г.

Оттогава много от виденията ми са се материализирали, включително едно, което получих по време на поклонение в Африка в края на 90-те. В него ми се яви тъмнокоса жена и въпреки че никой от двама ни не проговори, аз знаех, че тя ще играе важна роля в живота ми. Само месеци по-късно забелязах жена доброволка в кабинета срещу залата, в която заседавахме. Помолих да ме извинят и когато отидох при нея, директно я попитах: „Какво правите тук?“ Малко притеснено, но категорично, тя отговори: „Тук съм, за да бъда ваш редактор“. На Анита Рекер, моят редактор — благодаря за отдадеността ти към духовната практика, с която изпълваш всяко свое начинание и разкриваш на света моето учение в писмена форма. С уважение и признателност съм забелязал твоя безусловен стремеж да го представяш такова, каквото то се е развивало през десетте години на съвместната ни работа.

Благодаря на прекрасните приятели от „Бийонд уърдс пъблишинг“ — Ричард Кон, Синтия Блек, Линдзи Браун и Кортни Дънам; всички вие сте част от семейството ми и за мен беше истинска радост да работя и да се забавлявам с вас. Благодарности на Джудит Кър и Малайка Адеро от „Атрия букс“ и на Адриен Инграм, идеен редактор на книгата ми — вашата компетентност и подкрепа бяха безценни.

Искам да отдам признателност на всички онези, които бяха до мен при основаването на движението „Агапе“ преди 22 години: преподобните Джоан Стедман, Нирвана Реджиналд Гейл, Коко Стюърт, Дебора Джонсън и Юнис Чалфант. На преподобните Каръл Трейлър и Пати Балард, които приемат тези думи от следващото измерение на живота — благодаря ви за вечното приятелство! Благодаря на всички минали и настоящи членове на управителния съвет на „Агапе“ за техния принос.

Благодаря на проповедниците в „Агапе“ — Леон Кембъл, Джоан Коулман, Джон Елиът, Дейтра Хансъл, д-р Маиша Хазард, д-р Одри Леви, Сафайър Роуз, Грета Шешета и Андрея Уотърс, за вашата безусловна отдаденост на Движението.

Дълбоко признателен съм на преподобната Черил Уорд, декан на Университета по трансформация и дългогодишен член на управителния съвет, за нейната самоотверженост. На хилядите студенти, завършили университета през тези години — благодаря ви.

Благодаря от сърце на Катлийн Макнамара, директор на лечебното ядро в „Агапе“, и на всички лицензирани лечители за любящите молитви за тази книга.

На Лиса Спринкълс, която „ме познаваше, когато…“ — благодаря ти за молитвите, обичта и духовното приятелство. На всички служители в „Агапе“ — вие сте душата на нашата мисия и аз ви благодаря от цялото си сърце за това, че принасяте в служба своето съзнание. На ръководителите на отделите и стотиците свещенослужители — дълбоки благодарности за вашето благотворно присъствие навсякъде по света. На членовете на Международния хор на „Агапе“ — вашите гласове изливат Божията красота. И накрая, благодаря на хилядите представители на общността на „Агапе“ за тяхната любов и безусловна подкрепа, за да мога да осъществя потенциала на душата си.

Нека всички те продължават да бъдат проводници на Светлината.

Въведение

Книгата, която държите, не е просто поредното помагало с указания как да се сдобиете с повече от онова, което си мислите, че ви е нужно, за да сте щастливи и да не изпитвате отегчение до края на живота си. Нейната цел е да ви събуди, да запали във вас желанието да се отдадете на трансформираща духовна практика и да ви покаже как да я култивирате и поддържате. Изложените тук стратегии ще ви помогнат да изместите фокуса си от зависимост от външните неща към щастието да разчитате на своята вътрешна сила като пълновластно същество.

Духът е най-трептящо живият и екстатичен аспект от нашата същност и не е за вярване, че се налага да се обучаваме в духовно пробуждане и активиране потенциала на душата особено като се има предвид, че просветлението е присъщото ни състояние. Не става дума за философия обаче, тъй като корените на интелекта ни не могат да се спуснат достатъчно дълбоко в костния мозък на духа, за да се свържат с Източника и да уловят целта на съществуването ни. Духовното пробуждане е пътуване на сърцето и у всеки от нас то гори от копнеж да познае истинската си природа, да си върне общението с Източника. Ето как Лао Дзъ е подтиквал учениците си: „Използвайте светлината, която живее във вас, за да видите всичко такова, каквото е“. Въпреки това малцина знаят, че тази вътрешна светлина съществува, да не говорим за възможността да се свържем и да изпълваме с нея структурите на своя духовен, умствен, емоционален и физически живот. Добрата новина е, че за всеки, който жадува за нея, както удавникът — за глътка въздух, има на разположение духовни практики, с помощта на които той отново да „види всичко такова, каквото е“.

В тази книга се разглеждат някои от най-фундаменталните въпроси в процеса на пробуждането: Каква е природата на това Велико нещо, което наричаме Бог, и каква е връзката ни с него? Какви закони управляват вселената и как можем да ги приложим в мистичните и земните измерения на живота? Какво означава да станеш просветлен? Кои са белезите на духовно еволюиралия човек? Как можем да култивираме талантите и уменията си и да им дадем творческо, пълноценно изражение? Наистина ли оказваме влияние върху планетата и хората, които живеят на нея?

Днешната квантова физика и проучване на съзнанието разкриват, че съзнанието изпълва абсолютно всичко — потвърждение, че съществуванието не е случайно, а следва повелите на универсален закон. Към това аз добавям любовта — ние сме управлявани от закона и любовта. Бог и Любовта нямат абсолютна дефиниция — те са синоними, на които не можем да дадем определение, но въпреки това инстинктивно усещаме кога внезапното осъзнаване или чувството на присъствие са именно тяхно проявление. Те не могат да бъдат видени, нито анализирани от мислещия ум — могат единствено да бъдат осъзнати. Въпреки че използвам думи като Източник, Любов-Красота, Присъствие, Неизразимото и Дух, за да представя Бог, нито една от тях не може адекватно да опише онова Велико нещо, което е навсякъде.

„Духовно освобождение“ не е резултат от достигането на върховни заключения, които тук да излагам като „единствената истина“; книгата е по-скоро обобщеният израз на пътуването ми из царството на Великото тайнство през последните тридесетина години, на постоянния процес на изследване границите на съзнанието. Тя е резултат от моето отхвърляне на материалистичния светоглед и заменянето му с осъзнаването, че това, което осмисля живота ни на тази земя, е отдаденото следване на духовната практика. Освобождаването идва не само със седенето на възглавничката за медитация, но и с прилагането на резултатите от духовната практика, докато шофираме по магистралата или общуваме с хората и природата, за да култивираме световно гражданство в отношенията си с нашите братя и сестри по света и водени от състрадание, да служим самоотвержено и да споделяме това, което имаме.

В глава първа — „Любов-Красота“ — акцентът е върху началото на моето духовно разгръщане, с което се надявам читателят да добие представа „откъде съм тръгнал“. Следващите шест глави излагат сърцевината на учението ми. От седма глава нататък предлагам техники, приложими за духовно търсещи от всички нива на практикуване.

В края на всяка глава съм включил утвърждение, обобщаващо залегналите в текста принципи, както и „въплъщение“, което може би ще решите да включите в своята медитация, молитва или съзерцание.

Когато излагам учението си, аз използвам определени термини, които, за да не настъпи погрешно разбиране, са по-следвани от обяснение. Например раят не е място — ние сме в рая, когато живеем с вътрешното осъзнаване за всеобхватното добро, изпълващо целия космос.

„Фундаменталната доброта на вселената“ сочи най-вече към факта, че сме заобиколени от дружелюбно присъствие, което има съзнателната цел да насърчи пробуждането ни. Вселената не е против нас, а е на наша страна. Тя не ни изпитва, а ни подканя. Нашата истинска същност е състоянието на просветление, което будистите наричат наше истинско лице, а християните дефинират като душа.

В съвременния духовен речник една от най-използваните думи е „трансформация“ и твърде често тя служи като рекламна мантра, целяща да „зариби“ хората да посетят семинар, да си купят книга или да се абонират за списание. В тази книга под трансформация се разбира онова, което се случва, когато идентификацията с егото отстъпи място на осъзнаването на истинската същност. На света има два вида воини — традиционният воин, който пази границите и определен начин на живот; и духовният воин, който преодолява вътрешните ограничения и открива нови измерения на един по-всеобхватен начин на съществуване. Той е напълно отдаден на своето духовно пробуждане и има смелостта да изхожда от тази своя отдаденост, когато взима решения. Думата „предаване“ такава, каквато я използвам аз, въплъщава вътрешната готовност да продължим към следващия етап на развитие. Неотдавна ми хрумна думата „игроволюиране“, смисълът на която е да запазим във висша степен своята игривост и едновременно с това да сме наясно, че сме тук, за да издигнем съзнанието си.

В някои глави бегло се споменава Процесът за получаване на житейско видение — духовна техника, която създадох при основаването на духовния център „Агапе“. Тъй като описанието му е свързано с доста детайли, не съм го включил в тази книга: ако желаете да научите повече обаче, може да потърсите _The Life Visioning Process_, издаден на 6 диска.

Епиграфите в началото на всяка глава са части от песни, които със съпругата ми Рики Байърс Бекуит сме писали през последните двадесет години. Целта им е да ви въведат в същината на това, което предстои.

Тази книга не само ще ви предложи послания, но и ще извика у вас прозрения за собствената ви природа и смисъл на живота. Дълбоко в себе си вие знаете, че сте уникално и ценно присъствие на земята, а аз съм силно убеден, че на всички нас е дадена не само способността, но и повелята да участваме съзнателно в един еволюционен процес, който ще ни срещне с истинската ни същност. Моята роля бе да напиша този пътеводител, с помощта на който да достигнете това по-дълбоко измерение.

Просветленото общество може да бъде създадено само от пробудени същества. Искрено се надявам да почувствате вдъхновението да разкриете своята вътрешна сила и с благотворното си присъствие на тази земя да допринесете с мир, състрадание, любяща доброта и безкористно служение.

1

Любов-КрасотаНадигна се животът и от мъртвите ме взе, пречистен от отровата на мислите. С градежа на духовната основа се заех, докато светът ми се разпадаше.

Насред отломките височина видях и като стъпих там, в мен нещо стана.

Станах Себе си.

Моето главно послание не е свързано с религиозност или църковни догми, а със стремлението към духовно освобождение — за мен то означава избавление от ограниченията на страха, съмнението, тревогите и чувството за липса, за да заживеем в осъзнаване на своята истинска, цялостна същност.

Духовното освобождение идва с откриването и изразяването на присъщите качества на просветленото съзнание, които притежаваме от първия си миг на този свят. Казано по-просто, всичко, което ни трябва, за да разгърнем своя най-висш потенциал, вече е в нас и очаква да го задействаме съзнателно. Да разгърнем своя потенциал означава да бъдем все повече себе си, това, което сме като пробудени същества — една от централните теми в тази книга.

Духовното съзряване е свързано с разбирането, че сме тук, за да се настроим в хармония с еволюционния импулс, управляващ вселената, който е вечен, съзнателен и се стреми да се изрази чрез нас. Нищо никога не остава статично — всичко, което съществува, видимо се стреми да стане себе си в по-пълна форма. Когато жълъдът бъде засаден в добра почва, богата на подходящите хранителни вещества, той пониква и след време израства до своя най-голям потенциал като огромен дъб. По същия начин трябва да бъде култивиран духът семе, намиращ се в сърцевината на нашето същество. От нас се иска да обработваме почвата на нашето съзнание с духовни инструменти и вътрешни хранителни вещества, за да се разлистят нашите дарби и умения. Работейки по този начин върху себе си, ние израстваме и ставаме съзнателен участник в своята еволюция, а не просто в процес на естествен подбор, движени от външни сили.

Иисус Христос, Гаутама Буда, Бхагаван Кришна и много други са примери за духовно освободени същества. Те ни показват пътя и _всеки от тях ни дава уникална карта към една и съща цел, независимо от различното й дефиниране като себереализация, просветление, сатори, нирвана, съвършена цялостност, самадхи или екстаз_. Ние също сме кандидати за пробуждане — всъщност повелено ни е да се събудим за истинската си природа, за истинската реалност.

В хармония с вселенските закони

В хода на своето духовно съзряване откриваме, че съществуват вселенски закони, които можем да използваме, за да ускорим развитието си. В началните стадии ги прилагаме, за да отговорим на своите житейски потребности — например просперитетът е свързан с прехраната, лекуването на тялото е загриженост за здравето, а връзката с друг човек е търсене на любов. Когато следваме законите, управляващи тези аспекти на човешкото ни съществуване, нашите жизнени структури се стабилизират и това ни прави свободни да продължим към едно по-дълбоко измерение. След като енергиите ни не са напълно фокусирани върху осигуряването на прехрана, дрехи и подслон, можем да се отдадем на истинската задача — откриването и освобождаването на това, което поетът Робърт Браунинг нарича наше „вътрешно величие“.

Началото на моя духовен път

Социалният активизъм и обсъждането на конструктивни промени в света заемаха централно място в живота на семейството ми, докато растях в Лос Анджелис. Щедростта, сърдечността и общностните ценности на родителите ми оказаха силно влияние върху мен и двамата ми братя. В гимназията аз взех участие в протестите против войната във Виетнам и в бойкоти на бизнес корпорации, които плащаха несправедливо на чернокожите; бях член на Конгреса на чернокожите работници и сред учредителите на комитета „Хариет Тъбман“ в колежа. Във всички тези и други обществено приемливи дейности през 60-те и 70-те години участвах с ентусиазъм. Семейството и приятелите ме познаваха като агностик, затова неортодоксалните ми духовни интереси бяха изненада колкото за тях, толкова и за самия мен.

В началото на 70-те учех микробиология в Южнокалифорнийския университет — време, когато пушенето на марихуана беше нещо нормално. Докато учехме за психичните болести, започнах да се питам дали отзвуците от видения, преживени от мен в детството, говорят за патологични проблеми. Намалих пушенето с надеждата, че картините и гласовете ще изчезнат — те обаче се засилиха.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница