Медиа пул София тества електробус на фирма на Спас Русев в градския транспортДата01.02.2017
Размер342.49 Kb.
Размер342.49 Kb.

Новини за общините

16.05.2014Медиа пул

София тества електробус на фирма на Спас Русев в градския транспорт

15:48 | 16.05.2014

Електробус ще се движи в София по линия на тролей номер 11 от 19 май в продължение на година. Превозното средство, в което ще има и безплатен интернет, беше представено пред храм-паметник "Св. Александър Невски" и тествано от столичния кмет Йорданка Фандъкова и посланиците на Германия и на Хърватия.

Превозното средство е произведено от израелско-българската компания "Чериът моторс" АД. Изпълнителен директор на дружеството е синът на царския лобист Спас Русев – Евгени, показва справка в търговския регистър.

Това е първият електробус, който ще се движи по улиците на София. Столичната община дава възможност на производителите да тестват возилото една година. Предстои да се види какви са ефектите и резултатите от експлоатацията му, за да се планират евентуални инвестиции, каза кметът Фандъкова.

Бусът се движи без батерии с ултракондензатори и може да изминава до 20 км с едно единствено зареждане за няколко минути на крайната спирка при всяка обиколка. Той е направен по технология, тествана в Шанхай в продължение на седем години, която е почти непозната в Европа.

Пълният маршрут, по който ще се движи новият електробус е 23 км. Средната дневна консумация на енергия се очаква да достигне 0.95 киловатчаса на километър.

Ултракондензаторът не съдържа токсични вещества и има 8-годишна гаранция от производителя, без оглед на изминато разстояние. Електрическият бус не замърсява града. Отделеното количество въглероден диоксид е до една трета от изхвърляното от дизелов автобус.

"Чериът моторс" е акционерно дружество регистрирано у нас през юли 2013 г. с капитал от 50 000 лв. Акционерите са трима, като мажоритарен собственик е "Пандом Бъсис БГ" ООД, което държи 50.01% от капитала. Дружеството е собственост на израелската "Пандом Грийн Транспортейшън" и Цви Цимерман.

Акционерното дружество "Уайерлес Електрик" държи 39.99% от капитала на "Чериът моторс". Акционерите в това дружество са Асен Джингов, Стефан Кючуков, Мариус Величков.

Останалите 10% от капитала на "Чериът моторс" са собственост на "ИвиЕс", което е с два лева капитал собственост на Евгени и Спас Русеви.

През последната година общината инвестира близо 200 млн.евро по различни проекти за закупуването на нови екологични транспортни средства, част от които вече се движат в столицата.

24 часа

Марокански скакалец нападна 50 000 декара в Кърджалийско

16.05.2014 15:11; 24 Часа

50 000 декара са в Кърджалийско са нападнати от марокански скакалци, а засегнатите площи непрекъснато се увеличават. Подскачащата напаст е обхванала землищата на 36 села във всички 7 общини на областта. 17 000 декара в граничните на Кърджалийска област хасковски общини също са засегнати от вредителя.

Засега мароканците са само в ливади и пасища, но съществува реална опасност за реколтата в района. Заради това областният управител на Кърджали Бисер Николов поиска от земеделския министър обявяването на каламитет на популацията.

"На практика положението е бедствено. Каламитет означава, че мароканските скакалци на площ от един квадратен метър са неизброими", поясни шефът на областната дирекция на БАБХ Георги Грозев. Той е категоричен, че единствения начин да се овладее ситуацията е в борбата с мароканците да се включи авиация. Според Грозев е невъзможно общините да се справят сами с проблема и се налага намесата на комисията за борба с бедствията.Градът

До края на май обявяват търга за поддръжка на пътищата в Столичната община

16.05.2014, Автор: Infrastructure.bg

Конкурс за избор на нови строителни фирми за поддръжка на пътищата ще бъде обявен до края на май, тъй като сегашните договори изтичат през септември и ноември.

Основните булеварди в София ще бъдат ремонтирани по нова методика и организация на строителството - нещо като договорите за поддръжка на Агенция "Пътна инфраструктура". Кърпенето на дупки остава за вътрешнокварталните улици. Общината ще прави ежемесечни проверки на ремонта и поддържането на софийските улици. Ако има пропуски, изпълнителят няма да получава пълната сума, определена за поддръжка на конкретния булевард.

Годишно общината заделя за текуща поддръжка 25 млн. лв.Градът

Търси се проектант за литературния музей на Стара Загора

16.05.2014, Автор: Градът.бг

Община Стара Загора предвижда изграждане на музей "Литературна Стара За гора", с постоянна експозиция. За целта е обявена обществена поръчка за изготвяне на технически проект на музея, който е предвидено да се помещава в двата приземни етажа на бившия партиен дом, където сега е регионалния офис на НОИ.

Музеят на литературата ще заема източната част на първия и втория сутеренен етаж на пететажната сграда. Съществуващите самостоятелни обекти са с директен достъп от ул. "Димитър Наумов" на ниво първи сутерен.

Доста години литературният архив на града на поетите и липите, който пази паметта и творбите на Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Вселин Ханчев и други видни автори,се съхранява на различни места.

Заданието на публичната покана изисква изготвяне на технически проект в част Архитектурна, Строителна и Контруктивна, Електрически инсталации, ВиК и ОВК.

Предварително обявената стойност на поръчката е 10 000 лв.

Кандидатите следва да представят списък с извършени проекти в областта на проектирането при преустройство/строителство на сгради, като оборотът от тях за последните три години да е минимум 25 000 лв.

Оценката на предложенията ще се извършва на база показателите - П1 Финансов показател (максимален брой точки 20т.); П2 Срок за изпълнение ( 20 т.) и П3 Стратегия и методология за изпълнение на поръчката (60 т. )

Срокът за получаване на оферти е 28 май 2014 г.

Подробна информация може да намерите на www.starazagora.bgБНР

Оценяват щетите след наводненията в община Видин

След водната стихия останаха кал и грижи

публикувано на 16.05.14 в 19:25

Във Видинско оглеждат щетите след наводненията в няколко села от общината.

"Отворен е пътят Видин-Брегово, но остава в сила обявеното на 15 май бедствено положение. Затворихме разкъсания участък на дигата на река Делейнска и отворихме пътя, защото е много важен за трафика Видин-Брегово-Неготин. Според специалистите мостът до мястото на компрометираната дига е здрав, проходим и не крие опасност. Водата нанесе сериозни щети не само тук. Пострадали са няколко села от общината"- обяснява кметът на Видин Герго Гергов.

Скъсаната дига на река Делейнска е закърпена, но остава разливът с площ от около 2000 дка.

"Видимо откъм нас водата е на около 500 метра от къщите и ни плаши, но за няколко месеца положението ще се оправи", коментира новото "езеро" кметът на Иново Павел Петров. Посевите обаче, които сега са на дъното на "езерото", със сигурност няма да се оправят.

БНР

Основното училище в село Ясеновец стана на 100 години

публикувано на 16.05.14 в 15:31

С поздравителен адрес от министъра на образованието Анелия Клисарова започна днес тържеството по случай 100-годишния юбилей на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в село Ясеновец. Сред гостите бяха народният представител Валентин Василев, областният управител Стоян Ненчев, кметът на община Разград Денчо Бояджиев, родители и бивши възпитаници и преподаватели.

Училището в Ясеновец е единственото селско училище в региона, в което е въведена система за видеонаблюдение. „Активно се работи по различни програми за повишаване качеството на учебния процес, тъй като почти 100% от учениците са билингви“, каза директорът на училището Евгения Бояджиева. Голяма активност проявяват децата към извънкласните форми.

В словото си директорката Евгения Бояджиева подчерта, че училището е санирано и обновено с европейски средства. Работи се по различни проекти на оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” и на неправителствени организации. В поздравителния концерт участваха всички състави на основното училище, които поднесоха букет от танци на трите етноса, скечове и песни. Кулминацията бе представянето на трите мажоретни състава. Освен много цветя, възпитаниците получиха и подаръци, сред които цифров фотоапарат от общината и луксозен албум от Регионалния инспекторат.БНР

Стартира проектът „Подготовка на община Лозница за програмен период 2014-2020”

публикувано на 16.05.14 в 08:56

Стартира изпълнението на проекта „Подготовка на община Лозница за програмен период 2014-2020”, съобщи директорът на дирекция „Местно развитие и екология, устройство на територията и стопански дейности” Данаила Савова. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на оперативна програма „Административен капацитет“. Общата му стойност е 73 259 лв., като безвъзмездната помощ по ОПАК е на 100 процента, а периодът на изпълнение е до август тази година. Целевите групи обхващат 25 служители на общинската администрация, изпълняващи управленчески функции, 17 общински съветници и 25 представители на структурите на гражданското общество в общината. Очакваните резултати при реализиране на проекта са изготвен социално-икономически профил на община Лозница, разработен SWOT анализ и изготвен и приет Общински план за развитие за периода 2014-2020 г.Дарик

Арбитражният съд отхвърли претенциите на "Транстриумф" към общинския превозвач

16 май 2014 23:25

Арбитражният съд при БТПП (Българска търговско промишлена палата) отхвърли изцяло като неоснователни претенциите на „Транстриумф холдинг” АД към „Градски транспорт” ЕАД относно неустойката в размер на 1,5 млн. евро заради провалената сделка между превозвачите. С решението на Арбитражния съд от 17 април 2014 г. се сложи край на дългата съдебна сага в резултат от сключения през 2011 г., предварителен договор между общинския и частния превозвач, съобщават от пресцентъра на Общински съвет Варна.

По силата на контракта, за чието съдържание Общинският съвет не е бил уведомен, „Градски транспорт” ЕАД трябваше да изкупи акциите от капитала на „Транстриумф холдинг” АД. Нито една банка не се е съгласила да финансира сделката на стойност 9,7 млн. евро, дори и след като община Варна пое ангажимент да осигури обезпечение по евентуалния кредит. Общинският съвет спря продажбата, след като се наложи няколко пъти да изисква предварителния договор, а впоследствие се установи, че той предвижда „Градски транспорт” ЕАД да изплати на „Транстриумф холдинг” АД неустойка в размер на 1,5 млн. евро при провал на сделката. До сключване на окончателен договор не се стигна, но частният превозвач предяви претенции за неустойката.

„Решението на Арбитражния съд доказва, че сключеният предварителен договор между превозвачите е бил неизгоден. Прекратявайки сделката, Общинският съвет е защитил интересите на варненци и на общинското дружество”, коментира председателят на варненския местен парламент Иван Луков.

„Справедливостта възтържествува. Изходът от съдебната сага потвърждава, че „Градски транспорт” е бил коректен контрагент, който е изпълнил всички ангажименти по предварителния договор”, заяви по повод решението на Арбитражния съд Максим Тодоров, председател на Съвета на директорите на „Градски транспорт” ЕАД."

Дарик

3 500 първокласници могат да приемат училищата тази есен

16 май 2014 20:25 | Дарик Варна

3 500 първокласници могат да приемат варненските училища за следващата учебна година – 2014/2015, съобщават от дирекция „Образование, младежки дейности и спорт” в община Варна. Максималният обхват е съобразен с необходимите условия за изпълнение на учебния план и за гарантиране на качеството на учебно-възпитателния процес при максимален брой ученици в паралелка 25. Предложеният брой паралелки за ученици в първи клас в 37 общински училища, обявен в публичното пространство след декларация от директорите на училища и след решения на Педагогическите съвети, е 140.

Сравнението на броя на родените през 2007 г. във Варна деца, (които подлежат на задължително обучение в първи клас през 2014/15 учебна година) с броя на родените през 2006 г.,( които са първокласници през 2013/14 учебна година), показва намаляване на броя на родените деца с около 300.

Анализът на базите данни на ЕСГРАОН и тенденциите за мобилност на семейства с деца през последните години дава основание за извода,че при така заявения прием в първи клас за 3 500 деца в 140 паралелки в 37 общински училища, всички деца, подлежащи на задължително обучение в първи клас, ще бъдат приети в училище.

Прогнозният брой на паралелките с целодневна организация на обучение е 97, т.е. приблизително 70 % от всички приети.

Тенденциите по райони показват, че в районите “Одесос“ и„Младост“ е налице спад в раждаемостта, в „Приморски“ и „Владислав Варненчик“статуквото се запазва, а леко увеличение се наблюдава в „Аспарухово“ и в с.Каменар.

През настоящата2013/2014г. учебна година бяха приети 3 100 първокласници в 130 паралелки на 37 общински училища (едно НУ“В.Левски“, 26 ОУ и 10 СОУ).

Дарик

Станишев: Публичната инвестиционна програма на кабинета ще продължи и в бъдеще

16 май 2014 18:12 | Ахмед Алиев

Преодоляването на регионалните дисбаланси е една от основните задачи на правителството „Орешарски". Последните 4 години те станаха нетърпими затова кабинетът има пълната подкрепа на БСП. Това заяви в Русе лидерът на Партията на европейските социалисти, БСП и водач на листата за изборите за европейски парламент на БСП Сергей Станишев. Той беше в крайдунавския град, където се срещна с избиратели и симпатизанти.

Разликата в начина на живот в София, Пловдив и Бургас и останалата част на страната е прекалено голяма. Затова беше създадена и публичната инвестиционна програма, за да може всеки регион и община да има достъп до финансови средства за решаване на важни проблеми чрез ангажимент на държавата, заяви Сергей Станишев. Обемът на тази програма тази година беше 500 млн. лв. и тя ще продължи да бъде изпълнявана през всички останали години от мандата на това правителство, обеща лидерът на левицата.

"Освен всичко останало следващата година ще вървят още по-бързо и ефективно нещата, защото кандидатстването ще започне от есента и ще има повече време за провеждане на обществени поръчки, за реализацията на самите проекти. Някои от тях ще бъдат изпълнявани тази година, ще има допълнително финансиране следващия път и това ясно показва добрата воля на правителството към хората на цялата територия на страната, грижа за тях", каза Станишев.

Той сподели, че е прочел важна информация - анализът на Института за пазарна икономика, където се обръща внимание, че за първи път от началото на кризата от 2009 година насам за първото тримесечие на тази година има значително увеличаване на броя на заетите - 40 000 нови заети за трите месеца.

БСП има амбицията за убедителна победа на предстоящите евроизбори не само заради броя депутати и общата кауза на европейската левица за промяна на Европа, но и за да се даде самочувствие на правителството на продължи с реформите, категоричен бе Станишев.

Соцлидерът съобщи, че е говорил с премиера и почти е готова програмата за реиндустриализация, която по думите му е следващата стъпка в реализацията на правителствената програма и на ангажимента на БСП, както и убедеността на управляващите, че без цялостна политика, която подкрепя инвестициите в производството и в трайни работни места с високи доходи, България няма да излезе от кризата. "Затова ще се предложи тази програма, ще търсим мнението на всички, на синдикати, работодатели, академични среди, опозицията. Защото тази програма не трябва да бъде на една партия, а национална програма, която да даде перспектива за развитието на България", каза Станишев.

Според него внесеният от ГЕРБ вот на недоверие е абсолютно несъстоятелен, след като "на опозицията й се е наложило да обмисля мотивите след като вече бе обявено намерението" за него. Станишев не отрече, че състоянието на енергетиката е тежко, но за това обвини предходното правителство, което според него целенасочено е водело отрасъла към фалит, за да бъдат разпродадени предприятията на свои хора. Станишев добави, че износът на ток от юни миналата година досега се е увеличил със сто процента.Дарик

Волен Сидеров: Няма основание за вдигане на цената на тока, ако това стане - правителството пада

16 май 2014 17:36 | Дарик Враца

Народните представители от „Атака“ в българския Парламент са извоювали битката с ЕРП-тата, заяви днес във Враца лидерът на партията Волен Сидеров. Благодарение на тяхната борба сега лицензиите на всички ще бъдат преразгледани. „Най-вероятно ще бъдат отнети лицензиите на тези, които не спазват българските закони и правят нарушения. Нещо повече – аз възложих на експерти да направят проучване за цената на тока и се установи, че в следващата година няма никакви условия тази цена да се вдига. Това съм го казал и поставил като условие пред българското правителство. Въпреки това, ако бъде допуснато от ДКЕВР, респективно от правителство, „Атака“ ще вземе много сериозни мерки да съкрати живота на това правителство на часа!“

Сидеров коментира и основни тези, които бъдещите български евродепутати от „Атака“ трябва да защитават в Европарламента. Една от тях е за рязко увеличаване на евро-фондовете за България, тъй като в момента по думите му те са„унизително ниски“. „Това не го чувам от другите партии, особено от тези които вече са имали депутати в Европейския парламент“. Волен Сидеров даде пример с литовците и естонците, които на глава от населението получават 5 пъти повече фондове. А евро-фондовете за България са горе-долу колкото е членския внос на страната.

„Това е отношение на двоен стандарт към България, затова всеки български депутат трябва да настоява за увеличение в пъти на парите за България. Какво означава Барозу и ЕК да излизат спешно, когато става нещо в Украйна и да казват „Ние ще налеем 11 млрд.евро в Украйна, а България не получава нищо! А е член на ЕС, отличник във финансово отношение… Гърция, която е обратното на „отличник във финансово отношение“ получи финансова инжекция от над 100 млрд.евро. Точно тези двойни стандарти са тема, която трябва де се поставя непрекъснато“.

Според Сидеров трябва да се промени и регламента на отпускане на пари по фондовете. Например - общини, които нямат достатъчно финансови възможности да получават пари по други правила, а не по общите. „Една община от Северозападна България не може да се сравни с една община от Франция или Германия, има драстични разлики. Иначе по никакъв начин тази политика за развитие на регионите, за която се тръби в Евросъюза, не може да стане реалност – остава си само лозунги и празни приказки. Това може да е промяна и в самия Лисабонски договор, той е лошо написан и не добър за страните-членки, особено за такива като България и трябва да се преразгледа“.

Досега ЕС работеше само за големите корпорации, за големите пари. Обикновеният човек не е защитен по никакъв начин. Ще поставим в Брюксел искането за минимална заплата – поне 500 евро…Всичко е въпрос на натиск, на борба, на битка, но досега за съжаление битка не е водена за защита на българските интереси“, коментира още Волен Сидеров.В.Сидеров припомни и това, че от „Атака“ са за преразглеждане на затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй. По думите му от това България е загубила около 10 млрд. долара. „Тогава за какви фондове говорим – те ти отнемат 10 милиарда, а ти отпускат по милиард-два и ние трябва да се радваме като аборигени на бутилка от кока-кола. Това е точно цялата несправедливост за която говоря и ще говоря!..

Той, заедно с депутати от партията – Венцислав Лаков, Адриан Асенов, Миглена Александрова прф. Станилов и Димитър Димов откриха във Враца новия клуб на „Атака“. По-късно се срещна с членове на Пенсионерски клуб № 1 в града, на които подари телевизор, като част от инициативата „Православна солидарност“.

Дарик

Станишев: "Победата ни на евроизборите ще даде самочувствие на правителството за още реформи"

16 май 2014 17:28

Преодоляването на регионалните дисбаланси е една от основните задачи на правителството „Орешарски”. Последните 4 години те станаха нетърпими затова кабинетът има пълната подкрепа на БСП. Това заяви в Русе лидерът на Партията на европеийскитре социалисти, БСП и водач на листата за изборите за европейски парламент на БСП Сергей Станишев. Той беше в град ни за срещна с избиратели и симпатизанти.

Разликата в начина на живот в София, Пловдив и Бургас в сраванения с останалата част на страната е прекалено голяма.Затова беше създадена и публичната инвестиционна програма, за да може всеки регион и община да имат достъп до финансови средства за решаване на важни проблеми чрез ангажимент на държавата, заяви заяви Сергей Станишев. Обемът на тази програма тази година бе 500 милиона лв. и тя ще продължи да бъде изпълнявана през всички останали години от мандата на това правителство обеща лидерът на левицата.

БСП има амбиция за убедителна победа на предстоящите европейски избори не само заради броя депутати и общата кауза на европейската левица за промяна на Европа, но и за да се даде самочувствие на правителството за да продължи с реформите, категоричен бе Станишев.

Според Станишев внесеният от ГЕРБ вот на недоверие е абсолютно несъстоятелен, след като, по думите му, на опозицията и се е наложило да обмисля мотивите след като вече бе обявено намерението за поредния вот на недоверие. Той не отрече, че състоянието на енергетиката е тежко, но затова обвини предходното правителство, което целенасочено е водело отрасъла към фалит за да бъдат разпродадени предприятията на свои хора. Той добави, че износът на ток от юни миналата година досега се е увеличил със 100 процента. Покрай темата за енергетиката продължи и задочният спор между Станишев и бизнесменът и съиздател на два вестника Иво Прокопиев.

Лидерът на БСП коментира и конфликтът между президента и вицепрезидента. Според него Плевнелиев се е отдалечил твърде много от основната конституционна и морална функция, която има президентската институция-да бъде обединител на нацията и да гради мостове за диалог. По-късно Станишев се запозна и със строежа на новата спортна зала в Русе. Правителството отпусна за нейното доизграждане 9 000 000 млн. лв.Дарик

Инвеститори строят върху два терена на Технологичния парк в Монтана

16 май 2014 16:34

Община Монтана продаде два терена на Технологичния си парк тази седмица. Инвестициите са на българската фирма „Оптиком” и на швейцарската „Пале Монтех”.

Технологичният парк се намира на север от Монтана край пътя за Лом. Разположен е на 85 декара площ. В близост до него ще минава новото трасе на международен път Е 79. Към терени в рамките на Технологичния парк има проявен инвеститорски интерес от още две италиански фирми, съобщи кметът Златко Живков.

Швейцарската фирма работи от 1 година в Монтана, уточни управителят й Андре Урех. Досега за производството на металните боксови контейнери са използвани стари сгради. „Новата постройка ще създаде по-добри условия за хората, които работят за нас”, каза управителят на фирмата. Палетата се използват в промишлеността. Продукцията се изнася на 100 процента в Швейцария.

В завода ще работят от 100 до 150 души. Инвестицията за изграждането му е 3 милиона евро като се очаква в него да се произвеждат между 10 и 15 хиляди палета годишно.Тази седмица бе финализирана сделката с швейцарската фирма „Пале Монтех” за покупка на площ от 30 декара, на стойност от близо 500 хиляди лева. Върху площадката ще бъде построен завод за производство на метални мрежести палети.

Срокът за изпълнение е 38 месеца, като условието в договора с община Монтана е да бъдат разкрити най-малко 100 работни места.Водят се преговори да бъде въведена швейцарска система за професионално образование в едно от средните училища в Монтана. В нея учениците ще бъдат обучавани 1 ден и 4 дни ще практикуват. Така ще завършват училище с определена квалификация, която ще им осигури заплащане над средното в Монтана.

Тази седмица бе направена и първа копка за изграждане на Търговско-сервизен център на терен в Технологичния парк. Закупената площ е 7,5 декара за близо 100 хиляди лева от фирма „Оптиком”. Тя предлага високотехнологична селскостопанска техника и преди две години откри представителството си в Монтана. Инвестициите за изграждането на центъра на 1100 квадратни метра разгъната площ се изчислява за 1 милион и 500 хиляди лева. Очаква се в него след една година да работят още 15 души.

„През следващите 20 дни ще организираме майски дни в шест свои бази, заяви Веселин Генев – управител на „Оптиком”. Започваме от Монтана и това е израз на нашето желание да покажем, че Северозападна България е най-важният за нас район. Като кампания имаме изключително сериозни намерения, инвестициите ни тук сега започват и сме благодарни на кмета Живков и на общинска администрация, че ни осигуриха тази възможност да изградим нова модерна база, която е много важна за земеделските производители“.Дарик

Бюджетът на Варна за младежки дейности и спорт надхвърля този на министерството

16 май 2014 16:24 | Дарик Варна

Бюджетът на Варна за младежки дейности и спорт надхвърля този на Министерството на младежта и спорта. Това съобщи в морския град Пламен Георгиев, експерт от Национален център за европейски младежки програми и инициативи по време на кръгла маса „Младежко доброволчество в спорта”. Той посочи, че средствата, отделяни от министерството са около 800 000 лева, а бюджетът на общината за младежки дейности и спорт е близо милион и половина.

Във форума участваха Лилия Христова – директор на дирекция„Образование, младежки дейности и спорт,“ представители на неправителствения сектор и доброволци. Презентиран бе проекта и се дискутираха добри практики в сферата на доброволчеството. Като основен пример бе посочена политиката на община Варна в сферата на младежките дейности. През настоящата година всички инициативи в тази насока са в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска младежка столица 2017 година. Лилия Христова излезе с предложение да бъде инициирана национална дискусия по въпросите на доброволчеството, в която да вземат участие представители от 42-рото Народно събрание, неправителствени организации и институции.

Пламен Георгиев подчерта, че само във Варна доброволчеството е регламентирано като елемент на неформално образование.

Нора Стефанова, представител на неправителствения сектор, наблегна на факта, че реализирането на най-големия младежки фестивал „Фън сити“и „Седмицата на движението“ щяха да бъдатневъзможни без помощта на над 100-те доброволци от Общинска младежка доброволческа служба.

През 2013 г. 20 неправителствени организации приеха 103 доброволци чрез Младежка доброволческа служба. В летните доброволчески стажове се включиха 97 души. Те полагаха безвъзмезден труд в 12 институции в града. Насърчава се и развитието на доброволческите дейности в спорта на територията на Варна. В организацията на Световните работнически спортни игри, например, на които градът беше домакин и в които участваха над 3000 състезатели, се включиха около 50 доброволци. Т.г. по време на Международната ветроходна регата „Тол шипс” за каузата работиха повече от 80 доброволци, предимно от варненските университети. Без помощта на доброволците не биха се провели и осъществили много спортни, културни, младежки, социални, екологични и много други инициативи и прояви. Доброволческата дейност в община Варна все повече се утвърждава не само като форма на социално участие, но и като професионален опит и лично усъвършенстване в различните сфери на живота, стана ясно още по време на форума.Дарик

295 653 души гласуват на изборите за Европейски парламент във Варна

16 май 2014 16:13 | Дарик Варна

295 653 са хората с право на глас в община Варна за изборите за Европейски парламент, съобщи Кристиян Богоев, секретар на общината. В момента се прави организация за разпределение на бюлетините в 396-те секции.

Заличени са 8905 души, като основанията за това ще бъдат посочени в списъците в секционните избирателни комисии. В тази връзка община Варна организира в деня на изборите дежурни в общината и в районните администрации, които да правят необходимите справки и да дават отговори на граждани, поясни Богоев. Проверка може да бъде правена и на сайта на общината.

На 24-ти май, събота, в следобедните часове ще бъдат оборудвани секционните избирателни комисии, за да може изборният ден да започне спокойно, допълни секретарят на общината.

Осигурен е специализиран транспорт за превоз на хора с физически и зрителни увреждания до определени изборни секции в деня на вота. Четирите автомобилите са на Домашен социален патронаж и „Градски транспорт“.

Заявки ще бъдат приемани на тел. 052 500 652, както и на мобилните телефони 0888 914 922 и 0887 627 380 на 23-ти май от 8 ч. до 16,30 ч. и на 25-ти май – от 7 ч. до 19 ч.Дарик

Градушка падна в Сливенско и Новозагорско

16 май 2014 16:08 | Здравка Танева

Обилна градушка с големина колкото орех е паднала този следобед в сливенското село Малко Чочовени, съобщи кметът Михаил Георгиев.

„Започна да вали около 14:30 ч. и не спря повече от 15 минути, всичко по дворовете е направо убито - паднаха листата на асмите, на овошките", каза Георгиев.

Хората от селото имат най-вече прасковени и черешови градини и в момента са на място, за да преценят щетите.

Градушка е паднала и в село Гавраилово, съобщи кметът Димитър Андреев, там хората в момента също преценяват щетите от природната стихия.

Градушка е валяла и в новозагорско. В село Съдиево валежът започнал около 13,10 часа и продължил 15-20 минути, съобщи кметът Милен Динев. Той вече е направил обход на селото и на нивята извън него. Леки поражения има по слънчогледовите насаждения, без да има начупени стръкове, но пиперът е изпочупен. „Чух се с колеги от съседните села и разбрах, че градушка е паднала в Камено и Научене. В Коньово пуснали седем ракети против градушка и не паднал дори и дъжд", каза още Динев.

От Кризисния щаб в община Сливен съобщават, че дъжд е валял в 90% от територията й. По-обилни са били валежите в западната част на района, на границата с община Нова Загора, съобщи Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление на кризи и отбранително-мобилизационна подготовка" в общинска администрация. Количеството валежи в град Сливен е 8-9 литра на квадратен метър, което е в границите на наромалното. Градушка е паднала, дори и в планинското село Ичера, но слабо и без да нанесе поражения. По-силна е била градушката в селата около Малко Чочовени, но не колкото тази, паднала на 5 май, когато зърната са били колкото орех, валяло е около 40 минути и осем часа след това ледът не се е бил стопил.

Дарик

В 60 населени места в областта ще бъдат назначени 130 души по Националната програма "Сигурност"

16 май 2014 15:47 | Дарик Хасково

В 60 населени места на територията на Хасковска област ще бъдат назначени 130 души по Националната програма „Сигурност", съобщиха от областната администрация. Един от основните аспекти в изпълнение на Програмата на територията на областта, бе определяне на общини и населени места, където ще се реализира тя на базата на ниво на битовата престъпност, средата за сигурност, отдалеченост на населеното място и наситеност със сили и средства на ОД МВР Хасково.

След задълбочен анализ от Областната дирекция на МВР и Районни управления „Полиция", бяха предложени общо 60 населени места на територията на Хасковска област. За община Хасково това са Узунджово, Нова надежда, Динево, Брягово, Книжовник, Малево, Криво Поле, Елена, Николово и Тракиец.

Припомняме, че Министерството на труда и социалната политика, в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи, стартира Национална програма „Сигурност", включена в Националния пран за действие по заетостта през 2014 г. Целта е да се ограничи безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности по опазване на обществения ред. Реализацията на Програмата от една страна ще осигури работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга - ще допринесе за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в страната. През 2014 г. по програмата ще се разкрият 5000 работни места, на които ще бъдат наети безработни лица за срок до 8 месеца. Лицата ще се наемат на длъжност „Пазач-сътрудник по опазване на обществения ред".Дарик

Арестуваха четирима габровци, автори на повече от 15 домови кражби

16 май 2014 14:57

В хода на разследването на поредица имуществени престъпления, извършени в малки населени места на Габровска община, в полезрението на полицията попаднали С. М. - 33 г., К. Р. - 25 г., А. М. - 30 г., и Г. А. - 36 г., всички многократно осъждани за кражби. Установено е, че през периода от декември миналата година до началото на май т.г., четиримата, в различно съучастие, са извършили повече от 15 домови кражби.

Обект на посегателство са вилни постройки и сезонно обитавани къщи в селата Кметовци, Спанци, Иванили, Шипчени, Лесичарка, Мечковица, Харачери, Копчелии, Гергини и др.

След като взломявали входните врати, извършителите изнасяли от жилищата медни съдове, шлосерски инструменти, косачки, ел. уреди и кабели, ВиК-части, бяла техника и др. Голяма част от тях са намерени и иззети. Иззети са и вещи, за които има данни, че също са предмет на кражби, като работата по изясняване на произхода им продължава.

В хода на проведените процесуално-следствените действия, в дома на К. Р. са открити и иззети и 2 саксии с растения от рода на конопа и суха зелена листна маса, която при полевия наркотест реагирала на марихуана.

Лицата са задържани за срок до 24 часа. Изясняването и документирането на цялостната им престъпна дейност продължава.Дарик

Варна посреща 24 май с ветроходен Парад на буквите

16 май 2014 14:52 | Дарик Варна

В чест на 24 май и дни след неповторимите емоции от регатата „Тол Шипс”, Варна отново доказва, че е ветроходната столицата на България. Община Варна и яхтсмените от ВК ”Понтос”, ЯК ”Бавария яхтс”, Българска IRC Асоциация на собствениците на яхти организират уникален Парад на буквите под ветрила, който ще се проведе навръх Деня на славянската писменост - в акваторията на Варненския залив, между 12 и 12.30 ч., преди старта на първото издание на регата за килови яхти „Varna Channel Cup”.

Състезанието е част от веригата регати за ранглистата в клас IRC за 2014 г. и целта е тя да се превърне в традиционна и международна надпревара в канала море – езеро във Варна. В надпреварата ще се състезават 30 яхти, всяка от които ще бъде брандирана с буква от азбуката - от А до Я. Ще участват лодки в класове “IRC”, Свободен и Конрад 25Р. Това ще бъде първата ветроходна надпревара, която може да се наблюдава отблизо - от двата бряга на канала море-езеро. Затова за пръв път каналът ще остане затворен за движение на кораби за няколко часа, за да могат варненци и гостите на града да се насладят спокойно на феерията от ветрила.

Програмата предвижда гонки “качване-фордевинд” на 23 и 25 май, а кулминацията ще бъде на 24 май, когато участниците ще се състезават в канала море - езеро пред погледите на зрителите. От район „Аспарухово” подготвят специална програма с музикални изпълнения и много забавление близо до брега. Организаторите канят всички варненци на 24 май в 12.30 ч. на двата бряга на канала, за да се насладят на морското приключение - с гледка от първия ред.Дарик

Севлиево е домакин на финалите по бадминтон за юноши и девойки

16 май 2014 14:23

Състезатели от 20 отбора мерят сили в надпреварата на финалите по бадминтон. Ученическите игри 2013/2014 г. за юноши и девойки 8-10 клас започнаха днес, в спортна зала "Дан Колов". Най-добрите отбори ще бъдат наградени в неделя, след приключването на игрите.

Участващите отбори са възпитаници от средните училища в градовете Разград, Варна, Стара Загора, Бургас, Пазарджик, София, Севлиево, Лом, Хасково, Сливен, Дупница и село Тишевица.

Събитието се организира от Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Община Севлиево, Българска асоциация „Спорт за учащи“ и спортен клуб по бадминтон „Хоталич 2005“- град Севлиево.Дарик

Започва основно преасфалтиране на бул.“Ген. Столетов“

16 май 2014 14:23 | Дарик Стара Загора

Почти целият булевард „Ген.Столетов" в Стара Загора, западно от бул. „Св. П. Евтимий" ще бъде преасфалтиран, съобщи кметът Живко Тодоров.

Назначената от него комисия е съставила протокол за състоянието на пътната настилка след извършения ремонт в изпълнение на първия етап от проекта „Зелена и достъпна градска среда" на Община Стара Загора. Той включваше цялостен ремонт на булеварда, от ул. "Д-р Т.Стоянович" до бул. "Крайречен", с обща дължина 2 533 м.

Комисията е инспектирала ремонта на булеварда, чиято реализация започна на 27 август 2013 г. Чрез взетите проби експертите са констатирали некачествено изпълнение на асфалтовото покритие, поради което се налага фрезоване на настилката и полагане на нов асфалт. Съставеният протокол е бил подписан от изпълнителя на ремонта ДЗЗД „ПИ ЕС", уточни кметът.

От фирмата уверяват, че се създава организация и преасфалтирането, което ще бъде за нейна сметка, ще започне в най-скоро време. Ще бъде обхванат участъка от ул. "Д-р Т.Стоянович" до ул. „Г.С.Раковски".

Проект „Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора" е на стойност 9,5 млн. лв. и е финансиран по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012/026 от 20.05.2013 г. между Община Стара Загора и УО на Оперативна програма „Регионално развитие (2007-2013). Съфинансирането от страна на общината е в размер на 5%.

В изпълнението на първия етап беше ремонтиран и бул.„Христо Ботев. Вторият етап на проекта, който ще се изпълнява до 2015 г., включва цялостен ремонт на ул. „Братя Жекови", реконструкция на десетки по-малки улици, междублокови пространства, детски площадки и др.

Дарик

Нов конкурс за омбудсман

16 май 2014 14:00 | Дарик Бургас

Общинският съвет обявява конкурс за длъжността „Обществен посредник”. Кандидатите трябва да са пълнолетни, психически здрави, неосъждани, български граждани, с високи морални качества, постоянно местоживеене на територията на Община Бургас, със завършено висше образование и минимум 10 години трудов стаж.

Необходими документи: заявление по образец, мотивационно писмо, автобиография, диплома за висше образование, свидетелство за съдимост, за необходимия стаж и удостоверение, че кандидатът не се води на отчет в местния психодиспансер. Те се приемат от 20 до 30 май в секретариата на общинския съвет.

Неговият адрес е улица „Александровска” 26, етаж 1, стая 108. Комисия ще направи подбор, след което допуснатите ще се явят на интервю на 9 юни, от 10 часа, по предварителен график. Първите трима след беседването ще бъдат представени на Общинския съвет за преценка.Дарик

330 мажоретки от цяла България пристигат на фестивал в Шумен

16 май 2014 13:36 | Дарик-Шумен

Шумен ще посрещне над 330 мажореки от страната този уикенд. Те ще участват в шестото издание на Националния фестивал на мажоретния танц. Официалното откриване ще бъде пред сградата на Общината в 16:00 часа. Точно 30 минути по-рано отборите ще се строят пред Областната управа и ще преминат по бул. „Славянски" до сградата на Общината, където ще е официалната церемония по откриването на фестивала. След това пред сградата на Общината започва дефилето на мажоретните състави.

В неделя състезателната част на фестивала продължава в спортна зала „Младост". Съставите ще се състезават в трите основни категории - „Традиционал корпус", „Параден корпус" и „Помпони", уточнява ст. експертът в отдел „Спорт и младежки дейности" в Община Шумен Даниел Даулов.

В тазгодишното издание на фестивала ще се изявят над 150 участници от Шумен, сред тях са и отборите на шест детски градини. В края на състезателната част най-добрите ще бъдат наградени. Входът в зала „Младост" е свободен. Организатори на фестивала са Община Шумен и СКХГ „Ритмик".Дарик

Дискусия "Четенето - вчера, днес, а утре?" провокира педагози, творци, експерти и политици в Стражица

16 май 2014 13:31

Дискусионен форум на тема „Четенето- вчера, днес, а утре?“ се проведе през седмицата в Стражица. Дискусията е част от събитията, включени в програмата на традиционните Каралийчеви дни и събра педагози, литеротуроведи, експерти от МОН, университетски преподаватели, творци и др. Гости на дискусията бяха народният представител от ПП ГЕРБ Евгени Стоев, общинският съветник от Велико Търново Диян Хаджийски, а домакин на срещата бе кметът на Стражица инж. Детелина Борисова. От общината присъстваха още заместник-кметът Стефан Иванов и председателят на Общинския съвет в града Илиян Маринов; ВТУ „Св. Св.Кирил и Методий“ бе представен от доц. Любомира Попова и доц. Минко Хаджийски. Модератор на форума бе Екатерина Миновска, експерт в Регионалния инспекторат на МОНМ.

Инж. Борисова откри срещата и припомни, че един от най-обичаните детски писатели – Ангел Каралийчев, чието творчество е надхвърлило отдавна пределите на България, е родом от Стражица. „Израснал съм с голяма част от творчеството на Ангел Каралийчев, сподели и Евгени Стоев. „Сега, като съм млад дядо, се подготвям да ги чета и на моя внук“. Той коментира още, че с навлизането на новите технологии, действително има тенденция децата и младежите да загърбват четенето. „Хубаво е младите хора да се насочват и поощряват да четат и да ценят това, което сме наследели от предците си.“ Доц. Хаджийски също сподели, че от малък е запленен от приказния свят на Каралийчев и в детските му спомени се е запечатала приказката „Тошко Африкански“, която майка му разказва. Научната дискусия започна с презентация на д-р Радка Пенчева, директор на къщата-музей „Емилиян Станев“ във Велико Търново. Тя проследи историческите сюжети в творчеството на известния писател.

Лидия Ненкова, педагогически съветник в ОУ „Климент Охридски“, Павликени, представи доклад на тема „Ролята на учителя за стимулирането на четенето и читателските интереси у учениците в началното училище“. Тя подчерта, че в резултат на анкетни изследвания сред подрастващите, се наблюдава криза на четенето, което вече не е сред приоритетите им. Малко по-висок интерес се наблюдава към справочната литература. „Четенето-вчера, днес, а утре ?“ бе темата на презентацията на Тодорка Цонева, преподавател в СОУ „АнгелКаралийчев“ в Стражица и ръководител на литературния клуб „Пегас“ в ОДК. Тя проследи в историческа ретроспекция възникването на писмеността и писмените паметници в човешката цивилизация, културата на четенето, а нейната възпитаничка Диляна Генова, носител на Каралийчевата награда за 2009 г. представи пред участниците свое есе с размишления за книгите.

17% от единадесетокласниците не са си купували книга, а 5% от завършващите никога не са получавали книга за подарък – това бяха част от резултатите от анкетното проучване сред ученици, което цитира Галя Русева, преподавател в СОУ „Ангел Каралийчев“ в града. В последвалата дискусия доц. Попова пък коментира, че в чужбина културата на четенето е развита, увжанието към книгата- също. Четящият човек можеш да срещнеш в обществения транспорт, в студентските кампуси, в библиотеките, в закусвалните, в парка, навсякъде. Тя поздрави организаторите, че с такава оригинална инициатива отбелязват делото на Каралийчев и предложи да се потърси възможност да бъдат създадени медийни и по-конкретно тв- продукти по приказките на любимия детски писател.

В дискусията бяха засегнати различни теми, включително и за ролята на законотворците и изпълнителната власт, като например за намаляване ДДС върху книгоиздаването. Народният представител Евгени Стоев взе отношение, но разясни, че много сектори и отрасли като туризма, леката промишленост, фармацевтиката също искат намаляване на ставката на този данък, но че това е възможно на този етап в икономически силни и развити държави. Освен, че обмениха идеи в ползотворна дискусия, участниците получиха за спомен луксозно двузично издание на български и английски език на приказките на Ангел Каралийчев. То е съвместен проект между Община Стражица, НБ „П.Р.Славейков“ и СОУ „Ангел Каралийчев“.Дарик

Беляковец посреща деветия празник на рибата

16 май 2014 13:13 | Дарик Велико Търново

Великотърновското село Беляковец ще посрещне поредния празник на рибата. Програмата под мотото „Вкусна рибка за златен живот” ще се проведе от 10,00 до 15,00 часа в събота (17 май).

Това е деветият от общо 12 празници на рибата, които се провеждат в продължение на 6 месеца, по проект „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в Община Велико Търново”, финансиран от Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ за програмен период 2007 – 2013 г.

Празникът ще бъде наситен с много песни и танци, представени от местни фолклорни групи, индивидуални изпълнения, танцов състав, както и добре познати на национално ниво изпълнители. Водещ на програмата ще бъде популярният Боби Шоу, а участие ще вземат Женски хор за обработен фолклор при НЧ ”Просвета 1907” с. Беляковец, с художествен ръководител Георги Янков и солисти Атанаска Григорова, Иванка Христова, Димитър Филков и Иванка Янкова, танцов състав „ Ха сега” към НЧ ”Напредък 1911” с. Шемшево, индивидуалните изпълнители Дарина Василева, Александра Здравкова, Михаела Кючукова, Йоана Георгиева и Милица Мартинова, както и Поли Паскова - една от най-атрактивните и популярни наши изпълнители.

Организаторите обещават много състезания, викторини, конкурси за големи и малки, забавления и дегустации, за които специално са обособени сектори и зони и, разбира се, много награди.

Дарик

Спря покачването на нивото на яз."Огоста"

16 май 2014 13:11 | Петя Димитрова

Няма покачване на нивото на язовир „Огоста” от сутринта до обяд, съобщи днес Крум Крумов – гл. експерт по сигурността на информацията в община Монтана. През нощта нивото е покачено с 5 сантиметра. Оттокът от основния изпускател е 25 кубически метра вода в секунда.

В момента в язовира има 375 милиона кубически метра вода или нивото е достигнало кота от 191, 80 метра.

Предполага се, че това ще е максималното количество вода, което ще бъде измерено тази година. Затова сега ще бъдат направени и геодезическите измервания, с които се следи състоянието на стената – хоризонтална и вертикална деформация. Такива измервания се правят два пъти в годината – при най-ниско и най-високо водно ниво. Освен тази система, с която се контролира състоянието на хидротехническото съоръжение има още две пиезометрични – едната разположена на сухия откос, а другата в инжекционната галерия на стената.

Язовир „Огоста” е стратегически национален обект. Хидротехническото съоръжение има земно-насипна стена с вертикално глинено ядро, което осигурява необходимата й инженерна устойчивост. С този вид стена няма по-голям от него на Балканите. Основният изпускател се намира в основата й, а преливникът е в средата. Неговата кота е от 197, 80 метра. От първото завиряване на язовира досега до ръба на преливника не е стигала вода.

Дарик

На добър път на новите тролеи в Плевен!

16 май 2014 09:13 | Николай Колев

На 15 май - празникът на Плевен първите четири тролеи, които пристигнаха в близките дни от заводите на "Skoda" бяха официално осветени от православни свещеници, след което поеха по улиците на Плевен.

Това е Новият Плевен и това са нашите резултати", каза кметът на Плевен проф. д-р Димитър Стойков, минути преди новите тролеи да се отправят на обиколка по улиците на Плевен. Той изброи успешните проекти на Община Плевен като към тях добави и настоящите и предстоящи инвестиции, свързани с откриването на немалко нови работни места.

"Плевен ще се развива и ще върви напред. Плевен ще бъде за плевенчани и за младите хора", каза кметът.

"Плевенчани ще се возят на 40 такива тролеи, благодарение на това, че България е член на ЕС", каза Бойко Борисов, който заедно с Томислав Дончев присъства на церемонията.

Единият от тролеите пострада малко при минаването през тясното престранство, коетоп беше осигурено за преминаването на големите возила, но можем да кажем "На добър път и на добър час" на промените, свързани с транспортната мрежа в Плевен.Дарик

Кампания за правата на децата в Димитровград

16 май 2014 09:17 | Дарик-Хасково

Информационна кампания за правата на децата стартира от днес местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни съвместно с община Димитровград и отдел „Закрила на детето” към местната социална дирекция. От 15 ч. днес техни представители, както и на младежкия консултативен съвет, ще раздават отпечатаните 2 000 брошури с адаптирани за децата и родителите им текстове от Закона за закрила на детето и Семейния кодекс .

В периода от 19 до 23 май информационната кампания ще продължи в училищата, съобщи секретарят на комисията Донка Тенева.

Дарик

262 са избирателните секции в Ловешка област за евровота

16 май 2014 08:55 | Светломира Анастасова

262 избирателни секции са образувани в Ловешка област за изборите за членове на Европейския парламент, съобщи председателят на Районната избирателна комисия в Ловеч Валентина Недялкова. Вече са назначени членовете на секционните избирателни комисии, като в секциите с до 500 избиратели комисиите са петчленни, а с над 500 избиратели - 7-членни. Единствено в община Априлци представителите на политическите партии и коалиции не са постигнали съгласие за състава и ръководството на СИК. Поради това разпределението в тази община е извършено с решение на РИК - Ловеч.

Обучението на всички членове на СИК ще се проведе във всяка община по график през периода 19-21 май от представители на РИК - Ловеч.

В Ловешка област няма да има подвижни избирателни секции, тъй като не са подадени заявления за това. Избирателите с увредено зрение или затруднения в придвижването имат възможност да упражнят избирателното си право във всяка избрана от тях подходяща секция. На тези избиратели ще бъдат предприети специални мерки за подпомагане придвижването им, като във всяка община ще се приемат заявки за помощ в изборния ден.

На 17 май изтича срокът, в който избирателите могат да подават заявления за отстраняване на непълноти и грешки в избирателния списък.

Дарик

38 читалищни проекта подадоха в МК от община „Тунджа”

16 май 2014 08:48 | Дарик Сливен

38 читалищни проекта от община „Тунджа” са подадени в Министерство на културата в рамките на Първа конкурсна сесия за подпомагане на дейността на народните читалища – 2014. Проектите са разработени в няколко тематични области - частични ремонтни дейности по сградите на читалищата и вътрешен интериор на сценичните и библиотечни пространства; художествено–творческа дейност и попълване на библиотечния фонд; техническо оборудване, библиотечен и друг специализиран софтуер.

Община „Тунджа”, заедно с Регионалния експертно-консултативен и информационен център „Читалища”, насърчиха и подпомогнаха настоятелствата в кандидатстването им пред Министерство на културата.

Общината оказа подкрепа при подготовка на част от формулярите и на техническата документация, както и подготви писма за подкрепа за всеки един от проектите.Дарик

В Дупница разглеждат правилника за управление на ОП "Реклама"

16 май 2014 08:23 | Маргарита Петрова

5 докладни записки ще разгледат общинските съветници на сесия днес. Основната е от председателят на ОбС Дупница Владимир Владимиров и предвижда приемане на Правилник за организацията и управлението на общинско предприятие „Реклама".

Правилникът е устройствен, поради което не са необходими финансови средства свързани с неговото приемане. По отношение на персонала, се предвижда да има директор и двама служители. Според предложението за правилник директора ще бъде назначен от кмета на общината.

Община Дупница ще предоставя за стопанисване от ОП „Реклама" дълготрайни материални активи и стоково-материални ценности. Източниците на парични средства за издръжка ще са постъпленията от договори за отдаване под наем на площи общинска собственост за реклами цели, от услуги и такси. На предишната сесия това беше една от допълнителните точки, но заради липса на кворум докладната записка не беше разгледана.Дарик

Инж. Добромир Добрев получи наградата "Кмет на месеца"

16 май 2014 07:43

Порталът на българските общини Kmeta.bg връчи наградите от второто издание на конкурса „Кмет на месеца". През април читателите избраха измежду 10 градоначалници управниците на Горна Оряховица Добромир Добрев и на Челопеч Алекси Кесяков. Темата на конкурса бе „Положителните ЕКО практики в нашия град".

Двамата бяха избрани от повече от 10 хиляди читатели на Kmeta.bg в категориите, в които се състезаваха - община с население над 20 хиляди души и такава, в която живеят по-малко от 20 хиляди жители.

Победителите във второто издание на „Кмет на месеца" получиха призовете си на официална церемония в галерия "Ракурси" в столицата. Събитието уважиха заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, изпълнителният директор на „Екобулпак" Видьо Видев, представители на медиите и други.Заместник-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев връчи наградата на кмета на Горна Оряховица Добромир Добрев. „За мен е удоволствие и чест да участвам в награждаването на Kmeta.bg. Опазването на околната среда е наша обща грижа - тя не е само на държавата или общините. Чрез съвместно партньорство можем да постигнем добри резултати", заяви заместник-министърът и приветства градоначалника на Горна Оряховица. От своя страна Добромир Добрев благодари за признанието и пожела „Кмет на месеца" да продължи да стимулира работата на местните администрации, както досега.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница