Международният фестивал на маскарадните игри „СурваДата19.02.2017
Размер14.71 Kb.
Размер14.71 Kb.

ЕСЕ
Магията на „Сурва”
Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник е най-голямата в България и на Балканския полуостров изява на традиционни народни игри и обичаи. Това е среща и надпревара, най-популярна с наименованията „Сурвакари” и „Кукери”.

Преди шествието всички се готвят и са в очакване на утрешния ден. На заранта участниците във фестивала обличат своите костюми, слагат маските и звънците си, готови да посрещнат празника.

На „Сурва” ритуално се прогонват злите духове – сред страшни маски, звуци от чанове и ритмични танци. И всяка година хиляди хора се включват в магията на празника.

Кукерските игри се изпълняват само от мъже, които обличат предварително изработени костюми и слагат специални маски. Те са предрешени като зверове - винаги с маски на главите, често с чанове на пояса и кожуси с козината навън. Кукерите танцуват по улиците, за да изплашат лошите сили, да пропъдят студа – готови да посрещнат пролетта. Техните игри имат за цел чрез тези специални магически танци и страшни маски да бъдат уплашени и прогонени завинаги злите духове и орисници , така че да има богата реколта през годината. Кукерите обхождат всички домове с пожелания за здраве, плодородие и благополучие. Те играят буйни танци, като раздрънкват силно окачените по тях звънци. Повечето от маските са с дървена конструкция. Върху нея лепят разноцветни конци и парченца платове, огледала и лъскави паети. Трябва да я направят все по-грозна и страшна, за да изплашат злото. Някои маски имат две лица. От едната страна носът е чип и лицето добродушно, а от другата носът е крив, а лицето – зловещо. Тези маски са символ на доброто и злото. Голямо значение за маската имат и цветовете на украсата. Червеният цвят е символ на плодородието, на обновяващата се природа, на слънцето и огъня, а черният цвят олицетворява земята, белият пък е символ на водата и светлината.

Най- малките кукери и сурвакари са невръстни деца. Това е най-добрият начин да бъдат запалени и традицията да оцелее.
Мария- Белла Венелинова Добрева, 11 год., V „в” кл.

СОУРИЧЕ Д-р Петър Берон, гр. Перник, ул. Отец Паисий №10e-mail: venelindobrev@yahoo.com

Тел. 0895 12 56 64

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница