Министерство на образованието и науката „Какво биха ни казали животните, ако можеха да говорят?”Дата16.11.2017
Размер23.33 Kb.
Размер23.33 Kb.

„Какво биха ни казали животните, ако можеха да говорят?”

(есе)


Какво ни биха казали животните? Дали биха изразили възмущението си относно алчността и егоизма, които са завладели сърцата на повечето от нас?!  Според  мен дори и да са против това наше мислен  те не биха се отказали от нас, щях да  останат верни  на своите стопани, дори да се окаже трудна задача за тях.

Животните са уникални създания, колкото че не могат да говорят, това не ги спира да показват своята уникалност по други различни начини, които ни впечатляват всеки ден. На всеки човек е различен живота като има в дома си едно кученце, което да го чака с нетърпение да си играят, след тежкия работен ден, някоя мила котка която да чака на врата, за да се отърка в крака на своя стопанин или просто един малък хамстер, който да не оставя стопанина си да спи, защото е решил, че във 2 часа през нощта е най-доброто време за тичане във въртележката. 

Аз обичам животните! И не някое определено, а всички. Цялото ми детство мина покрай животни, от малки до големи, от стопански животни до домашни любимци. За този невероятен живот са виновни, моите обичливи родители, техния избор да създадат семейство на село, заобиколно от природата , която е основната причина за уникалното ми детство.  Сигурно ако не е бил протекъл така първия стадии от моя живот нямаше да гледам така на живота, но съм щастлива, че така се случило, че съм израснала среди животните. Много книги съм чела за животните и не говоря само учебниците в училище, защото информацията не бе достатъчна да утолявам жаждата за още знания свързана със зоологията, но нямам и на предвид за онези книги пълни с много научни факти, които на са особено интересни на много хора, а онези забавни книги, които карат и малки и големи да се смеят от сърце, за приключения на животните и техните стопани. Моят любим зоолог-писател е Дж. Даръл, отдал живота си на животните, заради своята любов и привързаност и заради това той става зоолог. Има една негова много мъдра и според мен велика мисъл - „Животните са едно огромно мнозинство, което няма право на глас и което може да оцелее единствено с наша помощ”, както биотокът е взаимосвързани  с биоценозата , така е и човека и животните, в крайна сметка и ние сме животни.

Науката е доказала, че сме най-разумното същество на Земята, но не бива ли този разум  да го ползваме в целта да защитаваме животните и да им помага ме, а не да ги погубваме. Колкото, че не могат да изкажат мнение си като нас - къде ги боли или как се чувстват, те го показват по други начини, но малко хора ги виждат. Нека да отворим очи за широкия свят, да послуша ме сърцето си и да преглътнем предразсъдъците, които ни пречат за реалността и отворим сърцата си за тези уникални създания, които ни заобикалят и ни  даряват с много любов !Тереза Красимирова Тончева, 18 год.; клас 12

ПМПГ „Св. Климент Охридски” - гр.Монтана 

------------------------------------------------------ www.eufunds.bg ------------------------------------------------------

Проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване на мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (Твоят час)“ – фаза 1, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница