Моят град Бургас! (есе) «Бургаски вечери, рибарски мрежи »Дата08.02.2017
Размер21.68 Kb.
Размер21.68 Kb.

Моят град Бургас!

(есе)


«Бургаски вечери,

рибарски мрежи ....»


Щастлива съм от факта, че съм родена в Бургас – град на талантите, криещ в себе си романтика, даряващ ми чувството за свобода и желание за сбъдване на мечтите.
Преди 12 години съм направила първите си стъпки край студените води на Черно море. Изучаващо съм съзерцавала танца на пъргавите облачета, раззеленяването на дърветата в парка, тананикала съм птичите песнички. И досега обичам да заравям пръсти в ситния, златист пясък на бургаския плаж. Никъде другаде крясъкът на чайките не е същият както в Бургас, а ароматът на цъфналия люляк в Морската градина да ухае така прекрасно.

Не бих могла да опиша морето с една дума, но това дори не е и нужно, защото всички ние го усещаме по начина, по който го разбираме. Знам, че имам прекрасния шанс да раста край него. Ето защо то винаги ще има място там, където крия спомените и мечтите си.


С моя роден град ме свързват десетки приятелства. Те ми носят неповторимото усещане за щастие и сигурност; зареждат ме с енергия и увереност. Не мога да си представя живота без хората, които обичам и на които мога да разчитам. С помощта на семейството ми тук се научих да преследвам мечтите си; да ги браня и осъществявам.
Обаянието на Бургас не се свърза само с морето, а така също и с богатото културно-историческо наследство, което с право ми дава основание да се гордея, че съм се родила и живея в този красив град.
Бургас ражда писатели, поети и драматурзи като Недялко Йорданов, Петя Дубарова, Елин Рахнев; артисти като Нейчо Попов, Апостол Карамитев и Георги Калоянчев; художници като Георги Баев и Петко Задгорски; композитори като Стефан Диомов, кинорежисьори като Георги Дюлгеров; гласове като несравнимата оперна певица Райна Кабаиванска; олимпийски шампиони като Никола Станчев и Георги Костадинов. Друг символ на творческия магнетизъм на Бургас е поетът Христо Фотев, който, макар и родом от Истанбул, прекарва целия си живот в нашия град, пишейки стихове и поеми, с които са израснали много бургазлии и които са образец на художествено майсторство.
В нашият град също така има и добри училища и университети, спортни зали, търговски центрове, удобни детски площадки и градини, музеи, театри, забележителна Морска градина, а също и църкви, чиито най-ярък представител е храм-паметникът „Св. Св. Кирил и Методий”.
  Но всичко това е просто фасада - лицето, което виждат тези, които не са прекарали достатъчно време тук. Защото Бургас не е просто едно море, един паметник, едно здание. Бургас е нещо много повече и това са хората, които го населяват. Великият мислител Жан-Жак Русо е казал: «Съвременните хора не знаят, че къщите правят селището, но гражданите правят града».
  Ние, бургазлиите, сме хора, приветстващи новото време, новото мислене и промените, но в сърцата си винаги оставяме място за топлината и обичта, която ни дава нашия град.
Алберта Николаева Николова

ОУ «П.Р.Славейков»,VIа клас

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница