Моят път към професията "софтуерен инженер"Дата08.02.2017
Размер83.06 Kb.
Размер83.06 Kb.

telerik-academy-logo

бул. “Александър Малинов“ № 31, София, 1729academy.telerik.com

Моят път към професията "софтуерен инженер"

Казвам се Васил Василев от град Търговище. В момента се обучавам онлайн в Telerik Software Academy, с амбицията да премина към присъствено обучение, а в последствие да се класирам в топ 70 (броя позиции обявени от Telerik), и да се преборя за работно място в компанията.


В това есе представям причините да започна да се занимавам с програмиране, мотивацията ми да бъда софтуерен инженер – професионалист, да се развивам в тази професия и помагам на другите.

Представяне

Математиката винаги ми е била страст. Първата ми среща с компютър бе свързана със Star Craft. Така математиката изведнъж се превърна в страст към стратегиите. Започнах да създавам мои собствени игри, да измислям формули и правила, по които да функционират. Естествено всички те бяха на хартия. В този момент компютърът за мен беше просто луксозна играчка.

За първи път осъзнах, че той има и други функции, когато в училище започнахме да учим Pascal. За съжаление обучението по информатика в средното образование масово се пренебрегва за сметка на други предмети. Завърших гимназия със засилено изучаване на математика и кандидаствах с математика.


Бях приет в УНСС (Университет за национално и световно стопанство, София) Стопанско управление (Бизнес Администрация). Това беше моето желание. Там се запознах с бизнес моделирането и бизнес игрите. За първи път участвах в такава в първи курс. От тогава това се превърна в новата ми страст. В трети курс участвах в програма „Еразъм” и една година учих International Business в University of Applied Sciences Pforzheim, Germany, където за втори път участвах в такъв тип игра. Така в четвърти курс реших да създам моя собствена. Естествено моделът, които написах, беше доста „грозен”. Всъщност имаше повече бъгове, отколкото работещи звена. Въпреки това играта се състоя и се изиграха три от пет периода, като участници бяха моите състуденти.

След като завърших бакалавър, кандидатствах за магистър Управление на международни проекти. Така попаднах на лекция за MATLAB. С помощта на YouTube и различни ръководства успях да напиша магистърска теза на тема „Остойностяване на разходите и отклоненията от графика при управлението на международни проекти чрез симулационните методи Монте Карло”, въз основата на модел написан на MATLAB. Успях също да пренапиша играта и да създам работещ модел. Но възникна проблемът свързан с популяризирането. За целта ми трябваха познания, които нямах.

Работил съм на няколко места – в Bar Harbor, Maine, USA - на студентска бригада, в Junior Achievement Bulgaria като стажант, участвайки в младежки бизнес форум „Изгряващи звезди” за учебни компании (поводът да напиша бизнес игра), във фирма инвестиционен посредник, както и в Министерство на образованието, младежтта и науката, Главна дирекция Структурни фондове и международни образователни програми, където бях част от екипа отговарящ за управлението на EEA Grants (Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство). Последно работих в администрацията на фирма занимаваща се със земеделие и търговия.

Така научих за Telerik Academy от сестра ми, която учи в Технически университет, София, и разбрах, че това е начина да довърша започнатото. Затова се записах онлайн.

Професията на софтуерния инженер

Софтуерните инженери са хора, които прилагат инженерни принципи за създаването, развитието, поддръжката, тестването и усъвършенстването на различни видове софтуерни продукти и системи, позволяващи на компютри и други устройства, да изпълняват определени задачи.


Софтуерните инженери могат да бъдат програмисти, QA инженери, специалисти по поддръжката, front-end специалисти, back-end разработчици, уеб програмисти. В софтуернната архитектура има множество от пластове между хардуера и крайния потребител. По тази причина front-end специалистите се занимават с изграждането на потребителски интерфейс (пласта, с който си взаимодейства крайния потребител), а back-end разработчиците конструират съответния софтуерен продукт. QA инженерите отговарят за тестването и дебъгването на продуктите, а специалистите по поддръжката за правилното им функциониране и използване от клиентите, като им указват помощ. Уеб програмистите се занимават със създаването и поддържането на различни уеб сайтове.

Програмистите са хората, които създават (написват) даден софтуерен продукт или система. Те измислят алгоритмите и пишат кода на програмата, като използват различни технологии и програмни езици.

Освен тях за създаването на един софтуерен продукт са необходими бизнес аналитици, системни архитекти, системни администратори, database администратори, ръководители на екипи. Бизнес аналитиците отговарят за връзката с клиента и за определянето на продукта, които му е необходим. Системните архитекти определят как ще се построи този продукт – технологиите и инструментите, с които това ще стане. Системните администратори и database администраторите се грижат за изправността съответно на състемите и мрежите в компанията и базата данни – комуникациите и паметта на организацията. Ръководителите на екипи от своя страна се грижат всичко това да върви по план, всички да работят съвместно, да разрешават конфликтите и да организират работата на екипа.

Основното предимство на професията софтуерен инженер е, че дава възможност за професионално развитие и усъвършенстване. За разлика от повечето други професии, основно правило за софтуерния инженер е да помага на другите. Това създава благоприятна среда за работа за всеки, които иска да усвоява нови знания и умения, да прави нови и различни неща, да общува с нови хора всеки ден. Неща, които аз търся.


Моят старт в софтуерното инженерство

До момента съм работил с MATLAB и C#. Като съм завършил (взел с отличие) курсовете C# Част 1 и C# Част 2, и съм се записал за курсовете Обектно-ориентирано програмиране, JavaScript Част 1 и Споделяне на знания и работа в екип в Telerik Software Academy. За обучението си съм използвал както учебници и ръководства, така и видео материали. Google, Wikipedia и YouTube са информационни средства, които в много случаи нямат заместител.

След като се записах в Telerik Academy започнах да гледам лекциите, да чета форума на акедемията, блоговете на трйнърите и другите колеги, както и други материали и статиии свързани с конкретната тема в интернет. Разбира се всеки проблем има свое собствено индивидуално решение, и за да намериш отговора му, всеки път трябва да търсиш различни източници на информация.


Осъзнавам, че за да се развивам като софтуерен инженер, всичко зависи от мен, от енергията и усилията, които полагам в това начинание, и съм готов да положа всички сили, за да постигна тази цел.

Моето професионално развитие

Мотивацията ми да се развивам като софтуерен инженер е свързана със стремежът ми постоянно да се развивам, да уча и правя нови неща, да придобивам нови умения, да общувам с нови хора. В основата на това стои моето любопитство и страста ми към математиката и моделирането.


Друга причина да се запаля още повече по програмирането е самата академия и задачите „със зведички”, които във всеки един момент те тласкат към ръба на твоите способности, и те зареждат с положителни емеции след разрешеването им.

Това е причината да съм сигурен, че ще стана добър софтуерен инженер, и че искам да се занимавам и развивам в тази професия.

За мен е важно да стана успешен софтуерен инженер и ще дам всичко от себе си

За мен е важно да стана софтуерен инженер, защото тази професия ще ми помогне да се развивам и постигам целите си.


За да се осъществи това са необходими жертви. След като се записах в Telerik Academy почти всеки ден се занимавам със своето обучение, без значение дали е събота, неделя, Коледа, сутрин или вечер. Всичко трябва да има разумни граници и почивката е не по-малко важна от обучението и работата. Но всеки човек, които иска да работи и да се занимава с определена професия и да се развива в нея отделя минимум осем часа на ден за това (работното му време), за това аз не възприемам това като жертва, а като средство за постигане на целите, които съм си поставил – да стана софтуерен инженер.

Затова осъзнавам колко е важно ежедневното практикуване чрез писането на програми, решаването на задачи и работата по проекти. Единственият начин това да стане е чрез допълнителни упражнения, търсене на решения и нови начини за решаване на даден проблем. Това е невъзможно без ежедневно учене и усвояване на нови технологии и методи за работа в стремеж към развитие и усъвършенстване. Това превръща професията на софтуерния инженер в една от най-динамичните, които ме привлича още повече към нея.


За мен е важно да стана изключително добър софтуерен инженер, супер професионалист

Винаги съм бил отличникът в групата. Това винаги ми е доставяло удоволствие и винаги съм се стремял към него. Винаги съм искал да съм най-добрият. Поради тази причина винаги съм бил перфекционист. Това е причината да искам да бъда професионалист в това, с което се занимавам.


За да бъдеш истински професионалист, е необходимо не просто да правиш някакви неща, а да правиш перфектни неща.

Отнесено до софтуерните технологии това означава да си запознат с новостите в тази сфера, които се случват ежедневно. Да знаеш как всъщност работят различни софтуерни програми, технологии, операционни системи, програмни езици и платформи, сайтове и хардуерни устройства.

Единственият начин това да се осъществи е чрез постоянно четене на статии, блогове, гледане на видеа, участия в семинари и курсове. Всичко това те прави професионалист и ти носи признание и уважение, а те от своя страна – удовлетворение от добре свършената работа.

За мен е важно да съм кадърен и отговорен и на мен да може да се разчита

Всеки, които иска да бъде добър в нещо и професионалист, трябва да бъде отговорен, да спазва обещанията си и да изпълнява поетите ангажименти.


Трудната част е, когато се сблъскаш със нещо, което не знаеш или не можеш към момента. В професията на софтуерния инженер това се случва постояно. Начинът да се преодолее е чрез непрестанно учене на нови програмни езици и платформи, нови технологии и продукти и усъвършенстване. Както споменах вече, една от причините да се запаля по програмирането са задачите „със звездички” и съм уверен, че това е начинът, по който можеш да се изградиш като кадърен и отговорен професионалист.

За мен е важно каквото правя, да го правя качествено


За да си професионалист трябва да си вършиш работата качествено и да се вглеждаш в детайлите.

Това важи в особена сила за софтуерните инженери. За да се създаде един качествен софтуерен продукт, той минава през различни специалисти, през различни екипи, през различни потребители. Това означава, че кодът който пише всеки един програмист, се чете от много и най-различни хора от различни краища на света. Както споменах, основно правило за един софтуерен инженер е да помага на другите. Но как ще им помогне, ако пише неразбираемо?

Затова, за да си добър софтуерен инженер, не е достатъчно да пишеш програми, които работят перфектно. Трябва да се вглеждаш в детайлите и да ги изпипваш, да пишеш качествен програмен код, да се стремиш да усъвършенстваш работата си като правиш по-качаствен, по-бърз, по-надежден и по-лесен за поддръжка софтуер, да тестваш създадения продукт.

Да си добър софтуерен инженер означава да пишеш качествен програмен код, затова се обучавам в тази област и се старая да прилагам винаги знанията, които имам без да ги пренебрегвам.


За мен е удоволствие да работя в екип и да помагам на другите

По време на обучението ми в университета имах възможността да участвам в различни екипи по различни задачи и проекти, а в Германия бях част от екипи, в които аз бях единственият българин. Тези проекти бяха най-забавните и най-полезните за мен. Основна причина за това е автодидактизмът или ученето от твоите колеги, защото всеки човек е различен и разполага с различна информация. Така работата в екип позволява на членовете му да постигнат резултати непостижими за нито един от тях индивидуално.


Създаването на качествен програмен продукт не е възможно без работа в екип. Това е още един стимул за мен да желая да стана софтуерен инженер. Защото знам, че дори и да се изправя пред трудност, ще има към кого да се обърна за помощ и той няма да ми откаже. А също така, че ще имам възможност да помогна на други колеги, с това което знам и мога, а няма по-удовлетворяващо нещо от това да помогнеш на друг.

Заключение


Въз основа от изложените по-горе причини, съм силно мотивиран да се занимавам с програмиране, да стана и да се развивам като софтуерен инженер.

Ще положа всички сили, за да стана добър професионалист, да се уча, работя и развивам всекидневно. Да се старая да работя качествено и да прилагам всички знания и умения, които имам в тази насока.

Най-важното за всеки един софтуерен инженер е да се научи да работи в екип, да споделя и помага на своите колеги, да публикува интересните и важни неща, с които се сблъсква в интернет, и ще положа всички усилия да го постигна.


Академия на Телерик за софтуерни инженери

of


facebook.com/TelerikAcademy


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница