Моята красива страна България „Моя страна, моя България”Дата01.02.2017
Размер12.47 Kb.
Размер12.47 Kb.

Моята красива страна България

„Моя страна, моя България” – тези свещени думи, изпети от големия син на Родината ни, покойният вече Емил Димитров, отекват в душите ни с цялото си величие, което се съдържа в тях.

Моята страна, моята България, е толкова скъпа за мен, толкова силно я обичам и боготворя, колкото и своята майка. Тя е част от мен самата, както и аз съм частица от нея. Не мога без утрото, огряло прозорците ми, без зеленото дърво, протегнало клони към мен, без веселото „Добро утро”, изчуруликано от птичето, сгушено между тях. Това дърво е само в моя двор, пред моя прозорец, спуснало корени в топлата пръст на моята Татковина. То е част от огромния букет чудна растителност, опасла като пъстър венец цялата ми Родина. От този венец струи ароматът на червената ни роза, известна по цял свят, долавя се неповторимият полъх на липа и бор, на явор и бреза. От него като ласкави длани се протягат листата на бук и дъб, на кестен и трепетлика, срамежливо се подават нежните главички на високопланинския еделвайс и на минзухара, чудните цветчета на полския мак и градинското лале. В този венец е затворена цялата хубост на милата ми Татковина.

Като перли в средиземноморска мида, стаили своята прелест, са величествените и китни планини. От пъстроцветните поляни ни гледат очите на кристални езерца с бистра и студена вода. Коя друга страна може да се похвали с такова море, като нашето Черно море, събрало в себе си топлината на лятното слънце. И какво несравнимо удоволствие е да се изтягаш под горещите лъчи, усещайки под себе си галещата прегръдка на топлия пясък. Тази моя мила малка „колкото човешка длан” страна е събрала чудесата на цели свят – пясъка на рабската пустиня, морския полъх на средиземноморските страни, величието на сибирските необятни зелени степи и всеизвестната швейцарска пищност на природата. Това е моята България.Белослава Босилкова, 7Г клас

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница