Нсорб все повече местни администрации събират налог "Смет" от фирмите на база количество отпадъкстраница1/7
Дата16.11.2017
Размер0.97 Mb.
Размер0.97 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7

22.01.2013
НСОРБ
Все повече местни администрации събират налог "Смет" от фирмите на база количество отпадък

Навлизаме в тежък период, когато отчисленията за тон депониран отпадък се удвояват всяка година

klassa.bg Дата: 22.1.2013 Стела Ненкова

Г-жо Чавдарова, вашето сдружение изнесе информация, че през 2013 година едва около 10 на сто от общините са увеличили размера на местните данъци и такси, предимно на такса "Смет". Бихте ли коментирали?

Действително тази година незначителна част от общините взеха решение за увеличаване на местните налози, тъй като вероятно са отчели икономическата ситуация в момента - икономическата криза, състоянието на безработицата, на заплатите.

Въпреки това Варна и Пловдив са сред общините, които са увеличили местните данъци?

Да, но става дума за големи градове, където обстановката е по-благоприятна от останалата част на страна - и като безработица, и като равнище на заплати, там населението е по-платежоспособно - затова са си позволили подобно нещо. Друг основен фактор при вземане на решение за увеличаване на налозите е драстичното изоставане на размерите на данъчните ставки, таксите са отпадъците, детските градини и други. Друга група фактори се отнасят за общините, които от години не са актуализирали данъците си. В това отношение е много типичен размерът на такса "Смет", тъй като от тази година отчисленията, които общините трябва да правят за депониране на отпадъка се увеличиха двойно - от 7 на 15 лева за тон, като това може да се нарече условно "наказателно" отчисление, тъй като дадената община не е осигурила депо на своя територия или друг начин за преработка на сметта. Смята се, че така общините ще инициират решения на проблемите със събирането и преработката на сметта.

Но това не е ли нонсенс? Тези общини хем ще плащат двойна такса, хем трябва да инвестират в нови мощности за преработка на отпадъците, или в нови депа за депонирането им, откъде ще вземат средства?

Въпросът ви е резонен, особено като си има предвид неуредиците у нас с разделното събиране на отпадъците, необходимостта от сепариращи инсталации, тъй като дори хората да изхвърлят разделно боклука си, той отново се събира на една място от фирмите по чистотата и т.н. От друга страна ние си даваме сметка, че при някои общини се касае за нежелание или бездействие при изпълнение на задълженията им в това отношение. както и да стои въпросът обаче, решението е взето от законодателя - Народното събрание и ние трябва да ги изпълняваме. Затова тази година навлизаме в тежък период, когато таксите се удвояват, а догодина ни чака още едно удвояване на таксите за депониране. Задава се тежък период.

Да, в същото време представители на бизнес и работодателски организации отдавна настояват фирмите да плащат такса "смет" на база количество отпадък, а не изчислен върху данъчната оценка на сградите, в които развиват дейността си. Освен в Каварна, къде другаде е въведен такъв метод?

Например в Пловдив, където има увеличение на налога, но той е по-нисък за юридическите лица, фирмите, отколкото за гражданите и жилищните имоти. На по-ранен етап ние си давахме сметка, че когато освобождавахме например училищата или детските градини от тази такса, кой заплаща услугата, която се извършва така или иначе. На практика в повечето случаи тя се прехвърляше под някаква форма пропорционално върху бизнеса и се плащаше от него. Освен това големият проблем при този налог идва от многоетажното жилищно застрояване, което е характерно за големите градове, това е ясно. Сега положението е различно - близо половината от населените места - не точно общини, но населени места в техните граници, вече намаляват таксата за юридическите лица, както тя се определя на основата на количеството генерират отпадък. Това става като се измерват броя на контейнерите, техния размер и честота на извозването им от фирмите по почистване. Образец в това отношение е село Баните.Зам. кметът на форум за циганската интеграция

yambolnews.net, Вторник, 22 Януари 2013 05:37

На 22 и 23 януари, по инициатива на Националното сдружение на общините в Република България, в София ще се проведе работна среща на тема „Интеграцията на ромската общност във фокуса на местната власт”. Участие в срещата ще вземе заместник-кметът на община „Тунджа” Станчо Ставрев
Правец ще бъде домакин на заседание на УС на Националното сдружение на общините в България

balkanec.bg |22.01.2013г. 11:15 |

На 24 януари Управителният съвет на Нацианалното сдружение на общините в Бъгария ще заседава в "Риу - Правец". Домакин на форума ще бъде кметът на община Правец, Румен Гунински ,който е член на УС на сдружението. Заседанието ще протече в две части, като откриването ще започне в 14 часа. На срещата ще бъдат обсъдени организационни въпроси ,след което ще бъдат изслушани становища по проекти на нормативни актове. Ще бъдат дисутирани актуални въпроси по важни срещи на представители на НСОРБ. От 16 ч. ще започне конференция по проекта за Закона за местното самоуправление. На срещата се очаква да вземат участие и всички кметове на общини в Софийска област.
ОБЩИНИ
Европроект за 200 хиляди евро ще направи Крушунските водопади още по-атрактивна туристическа дестинация

bta.bg/22 януари 2013 / 06:30/ Даниела Балабанова, БТА/

Летница. Реализирането на европроект за 200 хиляди евро ще направи Крушунските водопади още по-атрактивна туристическа дестинация, каза в интервю за БТА кметът на община Летница д-р Красимир Джонев.

Проектът предвижда създаване на туристически информационен център и усъвършенстване на екопътеката, която служи за наблюдение на Крушунските водопади. Тя ще бъде достъпна и през нощта, ще бъде осветена с мощни соларни лампи, разказа кметът. В горната си част, където не е в добро състояние в момента, екопътеката ще бъде реновирана. По проекта ще се направи и нова сигнатура на всички забележителности в Крушуна, като по този начин кметът се надява, че броят на туристите ще се увеличи.

Очакванията са туристите да се увеличат двойно През миналата година двеста хиляди туристи са посетили Крушунските водопади, а с предвидените нови туристически атракции в района се очаква те да се удвоят, коментира кметът Красимир Джонев. Крушунските водопади са тези, които привличат посетители не само от страната, но и от чужбина, тъй като те представляват най-голямата травертинова каскада на Балканския полуостров, отбеляза той. Джонев разказа, че самата каскада се състои от множество бигорови пещери и стъпала под формата на водопади. Те започват от надморска височина около 130 метра и каскадата завършва с надморска височина около 350 метра. Тя е известна с това, че водата, която формира водопадите, е изворна. Извира от пещера, намираща се в най-високата им част. С промяната на сезоните дебитът на водата се променя, а оттам и цветът й, в зависимост от разтворения варовик. "Това е много интересен феномен, който се среща рядко", допълва кметът. В ранна пролет водата е тъмнозелена, през май става светлосиня, с напредване на летния сезон тя е кристално чиста и прозрачна, а в късна есен пак става тъмнозелена.

В Национален парк "Маарата" има ценни растителни и животински видове Крушунските водопади са част от Национален парк "Маарата". Там по думите на д-р Красимир Джонев се срещат някои растителни и животински видове, който са от изчезващ вид и са записани в Червената книга. Сред тях най-интересни са орелът-змияр и волският език. Орелът-змияр е едър колкото мишелова. Неговият клюн е по-изправен от този на останалите орли и грабливи птици. Заселил се е в този периметър, защото изобилства със сипеи и сухи скални територии, които са предпочитани от змии. Над Крушунските водопади има много усойници и пепелянки. Друг любопитен факт е, че растението волски език расте на сенчести места и се използва за чай против кашлица, пояснява летнишкият кмет.

Историята на мястото От историческа гледна точка мястото на Крушунските водопади е известно с това, че по времето на римските императори Адреан и Траян в посока изток-запад на водопадите са били разположени римски крепости. Те са били стратегически за наблюдение на Дунавската равнина. Смята се, че от тук Римската империя е започнала набезите си към Дакия или днешна Румъния. Крушунската травертинова каскада е известна и с това, че през средновековието в този район са се заселили монаси исихасти, които са медитирали сред природата и не са споделяли напълно догмите на християнството от онова време.

Смята се, че Търновската книжовна школа, начело с патриарх Евтимий, води началото си от Крушунската бигорова каскада. Там в средните нива и сега са отбелязани местата, където монасите исихасти са медитирали. Това са поредица от пещери и по-големи хълмове. Днес Крушунските водопади правят община Летница, макар и малка като територия, предпочитана дeстинация от туристите както за разходка, така и за отдих след природните красоти. /ДБ/Община Тунджа организира публично обсъждане на проекта за бюджет за 2013 г.

bta.bg/22 януари 2013 / 10:07/Владимир Шишков, БТА/

Община Тунджа организира на 30 януари публично обсъждане на проекта за бюджет за 2013 г. и на годишния отчет за изпълнението на общинския бюджет за 2012 г., съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. В обсъждането са поканени да участват представители на държавни и общински организации, на бизнеса и на неправителствения сектор.
Държавни институции дължат такса смет на община Монтана за над 250 000 лева

bta.bg/22 януари 2013 / 10:24/ Цветомир Цветков, БТА/

Монтана.Държавни институции дължат към момента над 250 000 лева на община Монтана за такса-смет през миналата година, обяви кметът на областния град Златко Живков. Най-голям длъжник са поделенията на МВР - Областната дирекция на полицията, жандармерийското поделение, дирекция "Пожарна безопасност и спасяване" и КАТ. Те държат общо 130 000 лева. Сред по-големите длъжници са Окръжният съд и изнесените звена на Министерството на земеделието и харните. През 2012 година планът за събиране на средства от такса-смет е изпълнен едва на 61,9 процента. Налага се общината да дотира сметосъбирането, сметоизвозването, закупуването на нови контейнери за смет, ремонта на старите и т.н. Сред длъжниците са държавни институции, големи и малки частни фирми, много граждани.
Строителни работи за 1 828 485 лева ще бъдат извършени в учебни и детски заведения в Силистра за повишаване на енергийната ефективност

bta.bg/22 януари 2013 / 11:54/ Пеню Николов, БТА/

Силистра. Строителни работи за 1 828 485 лева ще бъдат извършени в учебни и детски заведения в Силистра по проект за мерки за енергийна ефективност, съобщиха от общинската администрация. Проектът е по оперативната програма "Регионално развитие 2007- 2013". Строителните работи бяха забавени заради административни пречки за подписване на договори с избраните фирми-изпълнители. Но Върховният административен съд е потвърдил решението на общината за избор на изпълнители по проекта и работата може да започне. Строителните дейности ще бъдат извършвани в природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридски", основното училище "Иван Вазов" и целодневната детска градина "Иглика 1".
Йорданка Фандъкова спечели приза "Личности в новините" за 2012 г.

bta.bg/22 януари 2013 / 12:00/София Господинова, БТА/

София, Кметът на София Йорданка Фандъкова беше отличена като личност в новините за 2012 г. на официална церемония днес в Софийската градска художествена галерия. Отличието на столичният кмет е в категорията "политика" и беше присъдено от два информационни сайта. Другият, отличен в същата категория, е лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев. В онлайн анкетата са гласували 5300 читатели на двата сайта от цял свят. Бях изключително изненадана, когато научих за номинацията, каза столичният кмет. Наградата е ценна за мен, защото са ме номинирали читателите на новините, които са оценили моята работа, посочи Фандъкова. Тя добави, че "Столичната община е денонощен източник на новини, но целта й никога не е била да влезе в новините на всяка цена".
Таксите за детските градини в община Тервел ще поскъпнат до 25-30 лева

bta.bg/22 януари 2013 / 12:31/Юлияна Христова, БТА/

Тервел. Таксите за детските градини в община Тервел ще бъдат увеличени с около 22 на сто, за да бъде осигурено балансирано хранене за децата. Подготвените промени в общинската наредба за цени на услуги предвиждат родителите да плащат месечно по 25 или 30 лева в детските заведения, в които и сега таксите са различни според вида отопление. С поскъпването на хранителните продукти себестойността на едно място в детска градина се повишава от 86,90 до 90,90 лева за месец, посочват от общината. Около 70 на сто от цената на услугата ще се плаща от общината, а остатъкът - от родителите. От кметската управа смятат новата такса за социално поносима, съобразена с преобладаващо ниските доходи в общината. От 35 на 40 лева за месец ще поскъпне и таксата за домашен социален патронаж, предвиждат промените в общинската наредба. За потребителите на социалната услуга, за които е осигурено меню от три ястия, в определени дни вече ще има и следобедна закуска. Общината възнамерява да въведе новите такси от 1 март.
Общините Кюстендил, Невестино и Земен ще развиват общ туристически продукт

bta.bg/22 януари 2013 / 13:44/Елица Иванова, БТА/

Кюстендил. Община Кюстендил е получила одобрение на туристически проект, разработен съвместно с общините Невестино и Земен, съобщи на пресконференция кметът на Кюстендил Петър Паунов. Проектът "Дестинации Кюстендил, Невестино, Земен - пророда, традиции, хилядолетна история" е на стойност 480 хиляди лева. Приоритетната му ос е устойчивото развитие на туризма, чрез развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинациите, уточни Паунов. По проекта ще бъдат разработени четири туристически подпродукта: "Празнича феерия от цветове и звуци", "Водата - извор на живот и здраве", "Пътуване във времето", който е насочен към културния и приключенския туризъм и "Сбъдната мечта за единение с природата"- ориентиран към планинския екотуризъм, посочи Паунов. Той уточни, че в рамките на две години продуктите трябва да бъдат разработени и да бъдат представени на туристически изложения в Русия, Германия и Англия. Всичко това ще бъде финансирано от европейските програми. Надявам се, че по този начин възможностите за туризъм ще бъдат повече, а когато бъдат представени на атрактивните туристически пазари, ще направим още една успешна крачка към развитето ни като туристическа дестинация, каза Петър Паунов.
Община Велико Търново иска да стопанисва три исторически обекта с национално значение

bta.bg/22 януари 2013 / 13:51/Марина Петрова, БТА/

Велико Търново. Хълмът "Трапезица", църквата "Свети Георги" в Арбанаси и Археологическият резерват "Никополис ад Иструм" да бъдат стопанисвани от Община Велико Търново за 10 години предлага кметът на града Даниел Панов. По думите му в момента се подготвя комплектовката на необходимата документация, която ще бъде разгледана на заседание на Общинския съвет и след това ще бъде предадена в Министерството на културата. С проекти по ОП "Регионално развитие"се ремонтират и реконструират два от историческите обекти. В църквата "Св. Георги" в Арбанаси с проект на стойност около един милион лева се възстановяват стенописи от 17-и и 18-и век. На стойност 1 246 265 лв. е проект за социализацията на археологическия резерват "Никополис ад Иструм". След като през 2012 година Община Велико Търново получи с решение на Министерския съвет правото за стопанисване и управление за 10 години на църквата "Свети 40 мъченици", процесът по изготвянето на документи и заявяването на желанието да й бъдат предоставени и други обекти от национално значение продължава. Целта е опазването на културно-историческото наследство и превръщането му в част от туристическата индустрия, уточняват от общината.
През миналата година общината в Кюстендил е платила повече от 700 хиляди лева санкции заради липсата на депо за отпадъци

bta.bg/22 януари 2013 / 14:08/Елица Иванова, БТА/

Кюстендил. През миналата година общината в Кюстендил е платила повече от 700 хиляди лева санкции заради липсата на депо за отпадъци. Това съобщи на пресконференция кметът на общината Петър Паунов. Той посочи, че общината е предвидила между шест и осем милиона лева за изграждането на инфраструктура и площадка със сепарираща и компостираща инсталация в с. Радловци, община Кюстендил, където в момента се намира общинското сметище. Паунов посочи, че е направено искане да бъде разрешено започването на строителството на т. нар. претоварна площадка веднага след одобряването на проекта за регионално депо, защото то ще бъде изградено по-бавно. "Чрез пускането в експлоатация на площадката максимално рано ще си спестим наказателните санкции до пускането на депото в експлоатация", посочи Паунов. Той допълни, че са подготвени и покани до фирмите за разделно събиране на отпадъците и припомни, че общината е една от малкото, които намаляват таксата "смет" или я задържат на определени нива. Паунов съобщи още, че намеренията на общинското ръководство са към депото в община Дупница да бъдат насочвани едва 5-10 процента от отпадъците, за да бъдат спестени транспортните разходи. По-рано днес, по инициатива на областния управител в Кюстендил Владислав Стойков, се състоя среща на ръководствата на шестте общини, участващи в сдружението, което ще изгради депото в Дупница, и инициативния комитет от с. Дерман - община Дупница, който не е съгласен със строителството му. На срещата стана известно, че все още не е изготвена ОВОС за бъдещето депо.
КЗК отмени класирането в обществена поръчка на община Казанлък за предоставяне на далекосъобщителни услуги

bta.bg/22 януари 2013 / 15:40/Христо Воденов, БТА/

София. Комисията за защита на конкуренцията отмени решение на кмета на община Казанлък за класиране в процедура за обществена поръчка с предмет "Предоставяне на далекосъобщителни услуги от лицензиран оператор за нуждите на община Казанлък по две обособени позиции". Това съобщиха от пресцентъра на КЗК. Комисията установила, че ценовите предложения на класирания на първо място участник не отговарят на изискванията на възложителя, според които предложената цена трябва да е различна от нула, поради което същият е следвало да бъде отстранен от участие в процедурата. Нарушението се отнася за предложената еднократна инсталационна такса и за цена на минута разговор в групата на възложителя след изчерпване на безплатните минути. КЗК връща процедурата от етап разглеждане на ценовите предложения на участниците при спазване на мотивите в решението.
В община Луковит ще бъдат разкрити 45 работни места по национална програма

bta.bg/22 януари 2013 / 15:54/Даниела Балабанова, БТА/

Луковит. В община Луковит ще бъдат разкрити 45 работни места по националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост", съобщават от администрацията й. Програмата е започнала от 1 януари т.г. с назначаването на 21 безработни в общината. От 1 март до 30 ноември ще бъдат назначени останалите 24 безработни. От януари са назначени и аварийни групи, включващи 50 души на социално подпомагане. Те ще бъдат ангажирани до март, като основната им задача е зимната поддръжка на обществени терени.
В Елхово бе одобрен идейният проект за изграждане на пречиствателна станция за отпадни води

bta.bg/22 януари 2013 / 16:24/Владимир Шишков, БТА/

Ямбол. В Елхово бе одобрен идейният проект и бе определено мястото за изграждането на пречиствателна станция за отпадни води и довеждащ колектор, съобщиха от пресцентъра на общината. Експертният съвет по устройство на територията се е спрял на един от трите представени варианта за местоположението на станцията, при който е най-близо до урбанизираната част на града и е с най-ниска цена - 722 000 лева. Общината започна изпълнението на проект за изграждането на пречиствателна станция, на нов довеждащ колектор и на нов главен канализационен колектор, както и рехабилитацията на 2000 м второстепенна канализационна мрежа и 330 м водопроводна мрежа. Проектът трябва да бъде реализиран за три години. Финансирането, в размер на 18 милиона лева, е осигурено от Кохезионния фонд на Европейския съюз - 80 на сто, 20 процента е съфинансирането от националния бюджет.
Столичната община планира да построи 17 детски градини и да открие 2000 нови места в детските заведения

bta.bg/22 януари 2013 / 16:27/София Господинова, БТА/

София. Столичната община планира да построи 17 детски градини и да открие 2000 нови места в детските заведения. Девет градини ще бъдат изградени със средства на общината, осем - от държавния бюджет. Това съобщиха днес на пресконференция заместник-кметовете по културата и по строителството Тодор Чобанов и Ирина Савина. Те представиха основните приоритети на общината за тази година в сферата на образованието и подобряването на образователната инфраструктура, които предстои да бъдат гласувани на сесията на Столичния общински съвет на 24 януари. Чобанов припомни, че 176 общински училища и 109 детски градини на територията на Столичната община имат делегирани бюджети, което по думите на заместник-кмета позволява по-ефективно изразходване на средствата. По думите на Чобанов освен ремонтираните планово 25 училища и 24 детски градини, през 2012 г. са похарчени над 3 млн. лв. за аварийни ремонти в детските заведения и училищата вследствие на земетресението през май. Заместник-кметът Ирина Савина съобщи, че общината планира строителството на нова сграда на 84-то ОУ в район "Панчарево", преустройството на сграда към 72-ро ОУ в кв. "Суходол" в "Овча купел" за спортна зала, завършване на физкултурен салон и басейн към 88-мо СОУ в "Овча купел", както и ремонт и обновяване на сградата на 81-во СОУ в "Младост". Конструктивно ще бъде укрепена и сградата на 32-ро СОУ във "Възраждане". Нови сгради на детски градини ще бъдат построени в районите "Лозенец", "Витоша", "Панчарево", "Нови Искър", "Надежда", "Оборище" и "Красно село". Сградата на старото Боянско училище ще бъде преустроено в детска градина. Планира се да бъдат направени разширения на детски градини в районите "Средец", "Красно село", "Слатина", "Искър", "Оборище", "Младост" и "Изгрев". Заместник-кметът Савина каза още, че ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в 23 детски градини и три училища със средства от Международния фонд "Козлодуй" и бюджета на Столичната община. Предвижда се саниране на сградите на 56-то СОУ в район "Люлин" и 78-мо СОУ в район "Банкя", за което 600 хил. лв. са осигурени от Националния доверителен екофонд и от Столичната община.

Кметове ще обсъдят в Кюстендил изграждане на депо за битови отпадъци

bta.bg /22 януари 2013 / 09:42/Елица Иванова, БТА/

Кюстендил. Кметове на общини от сдружение "Рила Еко" ще обсъдят в Кюстендил изграждането на регионално депо за битови отпадъци. Това съобщиха от пресцентъра на областната администрация. Поканени са и депутати. В работната среща ще участват и представители на инициативния комитет от село Джерман. Ще бъдат обсъдени актуални въпроси, свързани с проектирането, възлагането и изграждането на регионално депо на територията на област Кюстендил.
С инвестиционна програма за девет милиона лева общинската управа цели да направи Благоевград още по-добро място за живеене

bta.bg /22 януари 2013 / 16:59/Емил Михайлов, БТА/

Благоевград. Благоевград ще има изцяло променен облик и ще се доближи до модерните европейски градове с изпълнението на инвестиционната програма, която предстои да бъде внесена за обсъждане в общинския съвет. Това заявиха от общинската управа. Стойността на програмата е за девет милиона лева, от които четири милиона са собствени средства, а останалите - европейско финансиране. С програмата се предвижда Благоевград да затвърди позицията си на един от най-добрите градове за живеене в България, като бъдат изцяло ремонтирани и рехабилитирани редица улици в града, заявиха от кметството. Предвижда се и подновяване на настилките на пътищата до селата Дъбрава и Железница, ще се ремонтират също всички спирки на градския транспорт. Планува се да бъдат газифицирани още училища и детски заведения в Благоевград. За да се развие допълнително спортната инфраструктура, се предвижда изграждане на козирка и трибуни на стадион "Христо Ботев", строителство на многофункционална спортна зала в Трето основно училище и поставяне на покритие от типа "Балон" над стадиона в квартал "Еленово". Ще бъдат изградени и спортни площадки към много от училищата. Десет ще са новите и ремонтирани детски площадки, като най-голямата ще бъде тази в градинката пред сградата на НАП, заедно с парка пред градската минерална баня. Нов обучителен полигон за деца ще бъде изграден на мястото на бившия пазар в кв. "Запад". В него децата ще се запознават с правилата за движение по пътищата. Парк "Бачиново" ще има ново декоративно осветление, озеленяване, нови детски площадки и подобрена алея до трада. Предвидени са и средства за ремонт на пенсионерските клубове в кварталите "Еленово" и "Грамада".Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница