Обзор на руския пазар на бутилирана водаДата20.12.2017
Размер18.76 Kb.
Размер18.76 Kb.

Обзор на руския пазар на бутилирана вода
Средното потребление в света през 2013г. на безалкохолни напитки е малко повече от 80 литра на глава от населението. Най-големите потребители на безалкохолни напитки са Северна Америка и Азия. На свое място, Западна Европа и особено Дания, Франция и Норвегия отчитат най-бързи темпове на увеличаване на потреблението.

Продажбите на бутилирана вода в света са средно по 100 млрд. литра на година. Руския пазар за безалкохолни напитки е определен от експертите като бързорастящ, но все пак е далече от потреблението на развитите страни. Въпреки това, тенденцията за водене на по-здравословен живот може да повлияе на повишение в търсенето на питейна вода и снижение в потреблението на газирани напитки.

В последните няколко години с най-динамични темпове се развива сегментът на бутилирана вода с вкусови добавки. Ако в самото начало на базара имаше предимно един или два вида подсладена вода, то сега има широк асортимент от вкусове. Този продукт не само привлича потребителите с новаторството си, но и отговаря на здравословните потребности на руснаците.

Има наблюдения, че в Русия водата вече не е спонтанна покупка, а все по-често се използва в ежедневието. Ускорението на ежедневието в мегаполисите променя потребителските предпочитание и е развило услугата за доставка на храна и вода. Взимайки в предвид голямото потребление от офиси, болнични и учебни учреждение, както и растящата тенденции за доставка на вода по къщите, сегментът за питейна вода в кулери се счита за един от най-привлекателните. Трябва да се отбележи, че в Русия потреблението на безалкохолни напитки е силно зависимо от благосъстоянието на населението. През 2009, по време на икономическата криза, употребата на чай и вода от чешмата се е увеличила, за сметка на употребата на безалкохолни напитки. В Русия основните потребители на бутилирана вода са жителите с доход не по-нисък от 15-25 хиляди рубли на месец.

Като цяло, пазарът за бутилирана вода се доминира от големи транснационални компании, които се явяват лидери във всички сегменти. В Москва 75% от пазара се контролира от 10 фирми: Група Nestle (ТМ Perrier-Vittel, S.Pellegrino), ООО «Аква Стар» (г. Кострома), ОАО «Вимм-Билль-Данн Напитки» (Московская обл.), ЗАО «Висма» (Карачаево-Черкессия), ЗАО «Кавминводы» (Ставропольский край), ООО «Кока-Кола Эйч-Би-Си Евразия», ООО фирма «Меркурий» (Карачаево-Черкессия), ОАО «Нарзан» (г. Кисловодск), ООО «Пепсико Холдингс» и ООО «Шишкин лес Холдинг» (Москва).

Съгласно прогнозите, пазарът на бутилирана вода в Русия ежегодно ще расте с 6-8%. Въпреки текущото ниското потребление в този пазар (в сравнение с развитите страни), не може да се каже, че пазарът е наситен и може да се очаква по нататъшно развитие.Източник: списание „Russian Food and Drinks” брой 139

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница