Отчет за очакваните разходи, каза Иван Димитров, член на Надзорния съвет на фонда. Според него изходите са два или затягаме коланите и въвеждаме ясен контрол върху последствията, или се намират още много пари, обясни тойстраница1/4
Дата08.12.2017
Размер0.53 Mb.
Размер0.53 Mb.
  1   2   3   4

Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
25.03.2014
Национални вестнициБолниците на бой за пациенти

Премиерът поиска списък за харчовете на клиниките

Мария Чипилева

Стандарт  стр. 2,3  

Още по-яростна война за пациенти започват болниците. Причината за това стават новите правила за разпределяне на парите на касата между клиниките. В понеделник Надзорният съвет на фонда реши, че болниците няма да имат годишни прогнозни бюджети. Вместо това ще получават ориентировъчни стойности за разходите си месец за месец. След пълна проверка на дейността им пък ще получават реално заработените си средства, ако касата не открие нарушения. Причината за промяната е въвеждане на по-добър контрол над харчовете на касата и по-ефективно изразходване на ограничения й ресурс. На пръв поглед промяната изглежда минимална, на практика обаче тя оставя клиниките в пълно неведение за парите, на които могат да разчитат през годината, обясниха шефове на болници. Притеснението се увеличава и заради огромната дупка в бюджета на касата. Това веднага ще доведе до презастраховане и реализиране на колкото се може повече приходи всеки месец, категорични са директори и експерти. За пациентите това означава, че все по-често ще влизат в болница, без да имат нужда. За касата пък - че ще увеличи, вместо да намали, разходите си, категорични са експертите.

И според председателя на Лекарския съюз д-р Цветан Райчинов прогнозните месечни бюджети ще затруднят работата на лекарите, защото няма да имат яснота. По-важното е обаче какъв ще е размерът им и доколко съответстват на реалната работа, коментира той. Първоначално заложеният дефицит на НЗОК за т. г. беше около 300 млн. лв. С новите правила обаче той може да се увеличи още. Защото този недостиг бе сметнат при очакван харч за клиниките от 1.6 млрд. лв. или колкото бе миналата година. Това означава, че всеки месец касата е плащала на болниците средно по 138 млн. лв. Според първите отчети за януари и февруари обаче разходите за болниците са около 150 млн. лв. на месец. Тоест за годината те може да стигнат 1.8 млрд. лв. или, иначе казано, дефицитът на касата да се увеличи с още 200 млн. лв. Заради тези прогнози Надзорният съвет се чуди как да намали разходите, тъй като няма гаранция, че ще има пари за актуализация на бюджета на НЗОК. Без актуализация пък касата ще остане без пари през лятото. Затова Надзорният съвет поиска спешна среща с премиера Пламен Орешарски. Тя се състоя в понеделник в късния следобед. На нея обаче не се е стигнало до решение на проблема, разказаха участници в срещата. "Премиерът ни изслуша и поиска подробен отчет за очакваните разходи", каза Иван Димитров, член на Надзорния съвет на фонда. Според него изходите са два - или затягаме коланите и въвеждаме ясен контрол върху последствията, или се намират още много пари, обясни той.

Лекари ни проверяват като на границата

Здравната каса ще прави спешна система за проверка на пациентите в болници по лични карти. Идеята е във всяка клиника, която има договор с фонда, да се сложат четци на личните ни карти. През тях ще минават документите за самоличност на пациентите при прием и изписване. Така ще стане много трудно отчитането на фиктивни болни към касата. Съответно ще се спестят и пари на НЗОК за болниците. Възложихме на директора на НЗОК да обяви обществена поръчка за около 1 млн. лв. и четците да са налични до края на годината, обясниха от Надзорния съвет на фонда.


Д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ "Св. Ив. Рилски":

Новите правила противоречат на закона

Стандарт  стр. 2  

Ако е прието да се определят месечни прогнозни бюджети на болниците, това противоречи на закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. Там се казва, че се утвърждават правила за формиране на годишен бюджет на регионалните каси и болниците. Ако РЗОК-та имат годишен бюджет, защо болниците са с месечен?! Ако РЗОК са с месечен бюджет също, как ще го разпределят, след като практиките до момента показват, че прогнозните бюджети, които НЗОК дава, са с месец закъснение. За февруари получихме прогнозен бюджет в средата на март, а за март още не е даден. От началото на тази седмица обаче дейността, която имаме, реално ще се фактурира за април, тъй като тогава ще се изпишат пациентите ни. Тоест ние още нямаме бюджет за март, а вече работим за април. Новите правила противоречат и на договорите ни за управление на болниците. В тях има клаузи, че трябва да изготвим бизнес план за годината, което е безсмислено, след като максималният срок, за който можем да прогнозираме някакъв бюджет, реално не съществува. Да не говорим, че в мениджърските ни договори има и клауза за изготвяне на 3-годишен план за управление. Оттук нататък политиката ни ще е ден за ден. Всеки лекар ще се опитва да направи максимален прием на пациенти, за да компенсира следващия период, за който няма да знае какъв ще е бюджетът му. Мисля, че това е опит да се изнуди министерството на финансите да даде още пари на НЗОК.


Тръгва проверка за докторските подкупи

Стандарт" дава скандалните документи на министър АндрееваИрина Ангелова, Първолета Цветкова

Стандарт  стр. 3  

Ще разпоредя пълна проверка веднага щом получа конкретните сигнали. Това съобщи здравният министър д-р Таня Андреева по повод публикацията на "Стандарт" за комисионите, които лекарите получават за всеки насочен пациент към кардиологична болница. Конкретните суми варират от 80 до 250 лв. според случая. "Не искам да коментирам публикации, преди да имам конкретни данни, но категорично не намирам за етично и нормално в нашата система болници да дават рушвети на лекари, за да им пращат пациенти за изследвания и операции", добави д-р Андреева. Според нея е възможно някъде да се случват подобни неща. "По всеки казус трябва да се предостави конкретна информация, за да бъде проверен и да има санкции", заяви тя. "Стандарт" ще предостави договорите на министъра. В Кърджали д-р Андреева откри изцяло обновени операционен блок и интензивен сектор в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски". В болницата отвори врати и новото отделение по еднодневна хирургия. Министър Андреева посети и Видин. Там тя се намеси в спор между държавната болница за активно лечение "Света Петка" и частната кардиологична клиника на БКИ, която се настани под нейния покрив. Войната на двете лечебни заведения избухна след поемането на държавната болница от ново ръководство начело с д-р Виолета Дочкова. Тя обяви, че сключените от нейния предшественик д-р Цветан Василев договори са неизгодни и ще я доведат до фалит и ги анулира. Частната пък даде за това държавната на съд с иск за 2,5 млн. лв.Двете болници да се разберат помежду си и да сключат взаимоизгодни договори и за двете, каза министърът.


Цветан Райчинов, председател на БЛС:

Такива практики не са за Европа

Стандарт  стр. 3  

По принцип пациентът е този, който избира къде и кой да го лекува. Той може да избира болница на територията на цялата страна. Това право никой не може да го отнеме. Практиките с консултантските договори не са изрично забранени в Етичния кодекс на БЛС или в законите. Те не са незаконни, но доколко са етични не мога да преценя. Не мога да преценя дали трябва да се уреждат отношенията между различни лечебни заведения и лекари по този начин. Според мен не би трябвало да има финансови отношения между тях. Не знам и да има в други страни подобни практики. Най-добре е пациентите да си знаят правата и да ги ползват, а не да оставят някой да ги убеждава къде да ходят да се лекуват. Това е начинът да се справим с проблема. Ако със закон се уредят тези практики, няма да може да намерите такива договори, но тях пак ще ги има. Не е това пътят. Пациентите трябва да знаят правата си и да ги ползват. Разбира се, ако един лекар е спечелил доверието на пациента и го убеди, че го праща при добри специалисти, в това няма нищо нередно. Както и ако пациентът сам потърси мнението на лекаря къде да се лекува.


Иван Димитров, председател на Български пациентски форум:

Болният излиза пачка пари

Стандарт  стр. 3  

Никой не би бил съгласен с подобна практика. С нея обясняваме, че българският пациент е просто сума. Насочваш го нанякъде, защото имаш интерес, а не защото той има нужда от лечение. Това не е медицина, а бизнес. Или поне аз като човек и гражданин не смятам, че има нещо общо с медицината. Всъщност според закона лекарите са регистрирани като еднолични търговци или търговски дружества, явно трябва да кажем тогава, че са търговци, а не лекари. Вярно е, че българските медици са недооценени финансово, но в коя сфера у нас нещо е оценено справедливо. Истината е, че когато е недофинансирана една система, тя се изражда и опорочава. Затова трябва да се намери механизъм, по който лекарите да получават нормални средства. На тези, които нарушават правилата тогава обаче, трябва да им се отнемат правата. Защото сега аз мога да имам нужда от ендокринолог, но ако той има интерес да ме прати на гастроентеролог и аз мога да се разделя с живота си, докато се лутам между лекарите. Тук е въпросът адекватно ли е медицината да се превърне в търговия. Никой не би се съгласил българският пациент да е разменна монета. За съжаление ни превърнаха в "пациентела" или вървящ портфейл. Дали сам човек ще извади парите или касата ще ги даде е друга тема.


Андрей Марков, собственик на кардиологичната клиника "Сити Клиник":

Има ли договор, няма рушвет

Стандарт  стр. 3  

В Турция и Сърбия, както и в други европейски страни, лекарите могат да работят само на едно място. В България обаче те не са ограничени и имат възможност да работят на повече от едно. Когато това е така, нито един лекар - особено джипитата, не могат да бъдат ограничавани в броя на договорите, които изпълняват. В момента сме свидетели на това, че здравеопазването е подложено на корупционни практики на всички нива. Причината за съществуването им е вакуумът, който има в системата. Той не може да бъде запълнен и затова се появяват различни рушвети. Когато един лекар има право да извършва определена дейност, той може да предоставя услугите си на когото иска. Когато парите за това му се дадат под масата, тогава те са рушвет, защото са скрити от всички, не са облагаеми, нито декларирани. Нерегламентираните плащания работят за утвърждаване и налагане на тази практика, докато обличането на тези отношения в единствената законна форма - договор за услуга, изпълнява законовите норми в държавата, канализира дейностите и тогава няма проблем. Съвсем друг е въпросът дали тези договори могат да доведат до свръхиндуциране на пациенти.


Търговци в бели престилки

Страшно е, когато печалбата стане по-важна от здравето на пациента

Мария Чипилева

Стандарт  стр. 12  

От 80 до 250 лева плащат кардиологични клиники на медици за всеки пациент, който им насочат за лечение или изследвания. Това е според "белите практики", при които има сключени консултантски договори между болниците и лекарите. Когато парите се дават под масата, без официални документи, може би тарифите са и по-големи. Последствията от тези практики са ясни и за децата - колкото повече пациенти можеш да пратиш, толкова по-добре, защото толкова повече печелиш. И ако сред тях е имало хора, които не са били съвсем болни, какво от това - тамедицината не е математика, може да си сбъркал в преценката си. Вярно, че здравната каса ще даде пари на вятъра, а човекът може и да пострада, "но всеки си носи риска", ще добавят някои. Други пък директно биха възразили, че тезата ми е невъзможна. Хипократ например сигурно би ми казал, че да си лекар означава да помагаш и да не вредиш. Или нещо такова. Аз не мога да не се съглася с него и да не сваля шапка на много невероятни лекари, които познавам и не и които ме карат да вярвам, че ние българите не сме загубили всичко човешко. Но няма и как да не му опонирам. Защото явно не малко медици през годините не устояха на недъзите на системата и се превърнаха в търговци. Съчувствам им за този избор и огромен компромис, който са направили със себе си. Но не мога да го приема. Защото той е опасен не само за тях, но и за другите. И за да не бъда голословна, ще дам няколко примера от моя живот, които са свързани все с корупцията и алчността сред "белите търговци". Преди пет-шест години отидох на преглед при едно софийско джипи със силно главоболие. След като разбрах, че не може да ми каже от какво е, защото не съм минала поне на ядрено магнитен резонанс, то ми изписа зелена рецепта със силно лекарство срещу епилепсия. В аптеката ме погледнаха съчувствено, усъмниха се в диагнозата и ми дадоха обикновено болкоуспокоително без рецепта. Главата ми мина, а една приятелка от Казанлък на другия ден ми каза, че тамошните лекари изписали същото лекарство на три нейни приятелки и те се чудели как да се отърват. Явно честотата на епилепсията рязко се беше увеличила или просто някой имаше сметка да изписва точно този медикамент с нужда и без. По-миналата година отидох пък на гинеколог за редовен профилактичен преглед - цитонамазка. Оказа се, че съм здрава, но май не съвсем. Защото може би имало много малка вероятност да имам нещо, което не било сигурно, че имам. Но по-добре да съм отидела и на още едно изследване, защото така ще сме по-сигурни. След второто се оказа, че пак нямам нищо, но за още по-сигурно е добре да отида пак след 6 месеца. Отидох след една година и слава Богу още ми няма нищо. Разбира се, това са дребни неща, с които едва ли си струва да ви занимавам. И все пак ще разкажа един последен случай. След много тежка катастрофа спасиха баща ми в една малка общинска болница, за което ще съм вечно признателна. Но после за малко не го умориха. Тъй като за лечението му плащаха добре и от касата, и от доброволен здравен фонд, в болницата забравиха да го пренасочат към по-компетентно място, когато от един момент нататък възможностите им за лечение се изчерпаха. Баща ми е жив и до ден днешен благодарение на един от онези прекрасни и некомерсиални лекари, които са изчезващ вид или пък бъркам, дано. Той един ден просто отишъл при майка ми и й казал, че ако не го закарат в София, в общинската болница ще го уморят, защото не знаят как повече да му помогнат. Държали го заради парите. Сигурно тук е мястото да цитирам онази фраза: Вън търговците от храма. Само че се чувствам някак омерзена и вместо Библията ще ви припомня нещо друго - няколко аварски думи в отговор на въпрос на хан Крум, които съвсем скоро прочетох в "Български хроники" на Стефан Цанев и с това ще приключа. След като разбил аварите, страшният хан ги попитал защо се разпаднала държавата им, а те му отговорили: "От това, че съдиите се съюзиха с престъпниците и крадците; от взаимните клевети, които погубиха по-храбрите и умните; освен това от подкупничеството - всички станаха рушветчии; също и от търговията, понеже всички станаха търговци и се мамеха помежду си..."

Неосигурените минават 2 милиона

Стандарт  стр. 3  

Над 2 милиона са здравнонеосигурените в страната, съобщи здравният министър д-р Таня Андреева в Кърджали вчера. Половината от тези хора са в чужбина. Тя заяви, че правителството няма намерение да вдига здравната вноска. За да стигат парите на НЗОК обаче, всеки трябва да я плаща редовно, обяви здравният шеф. В момента най-големият длъжник на НЗОК обаче е държавата, тъй като осигурява децата, военните и чиновниците на половин вноска.
Плащат на болниците месец за месец

24 часа  стр. 7  

Болниците няма да имат планирани годишни бюджети, изчислени на исторически принцип. Здравната каса вече ще ги определя всеки месец за следващия. Това реши надзорният съвет на НЗОК, съобщи председателят д-р Бойко Пенков вчера. Новите правила ще влязат в сила от април, когато ще се изчисляват бюджетите за май. Сумите щели да се определят на база извършената работа за предходния месец. Досега принципът бе годишни бюджети, разпределени по тримесечия, изчислени на база извършената дейност за предходната година. Болниците подписаха новите си договори за 2014 г. без записани бюджети. Целта на промените е парите да се използват по-гъвкаво, като се вземат предвид динамичните процеси на болничния пазар, обясни д-р Пенков. По този начин ще могат по-бързо да се пренасочват неизползвани средства за медицински услуги и лекарства от една районна каса към друга. Заради миграцията на лекари например постоянно се откривали отделения в дадени болници и се затваряли структури на друго място. Затова и бюджетите трябвало да се съобразяват с ежемесечните промени. Надлимитните дейности на болниците пък ще се плащат на следващия месец, като преди това ще има проверки. Надзорът и ръководството на касата ще представят идеите си за стабилизиране на касата пред премиера Пламен Орешарски.


Кабинетът осигурява 6 млн. лв. за 51 малки болници през 2014 г.

Ненко Станев

24 часа  стр. 7  

Правителството е осигурило за 2014 г. 6 млн. лв. за дофинансирането на общо 51 малки болници по методиката за спешната помощ. Това стана ясно вчера при посещението на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева в Кърджали. Според нея проблемът с недостига на лекари в малките населени места може да се разреши единствено с добро заплащане и добри битови условия. Министърът каза още, че здравното ведомство ще контролира и Съвета за реинбурсация на лекарствените средства, освен че ще провежда лекарствената политика. За изпадналите от здравноосигурителната система Андреева заяви, че ще настоява всички осигуровки да бъдат изплатени, за да бъде достъпно здравеопазването за всеки.
НЗОК пита Орешарски да затяга ли колана

Диана Тенчева

Труд  стр. 4  

Ако болниците продължат да харчат с настоящия темп, ще има проблеми, а тъй като ние не можем да спрем плащанията, вие ни кажете дали да затягаме коланите или ще се намерят допълнителни средства. С тези думи се обърнали членовете на Надзорния съвет на здравната каса към премиера Пламен Орешарски вчера. Съветът му предложил различни механизми, чрез които да се осъществява контрол върху разходите в системата, като за някои от тях са нужни законодателни промени. По-рано надзорът възложи на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова да обяви обществена поръчка, за "превръщането" на личната карта и в здравна. Документът за самоличност ще се използва като идентификатор за влизане и излизане от здравната система. Т.е. отивайки в болница, пациентът ще поставя личната си карта в специални четци, и по този начин ще се отбелязва началото на хоспитализацията му. При изписването пациентът пак ще вмъква картата в четеца и НЗОК ще плаща лечението между "чек ин" и "чек аут" на пациента. Така ще се осъществява най-надеждният контрол на разходите, обясни Иван Димитров, представителят на пациентите в надзора на НЗОК. Очаква се примерно около края на годината личната карта да е "билет" за услугите на касата. За изграждането на системата ще нужни над 1 млн. лв.
Личната карта става вход за лечение в болница

Дина Христова

Сега  стр. 1, 3  

Пациентите няма да могат да влизат в болница без лична карта, тъй като тя ще стане физически вход към системата. Надзорниците на здравната каса са приели в болничната помощ да се въведе система, която ще позволи чекиране на документа за самоличност при посещението на пациента. Според шефката на НЗОК Румяна Тодорова реалистично е до края на годината да бъдат изградени такива системи първо в болниците, тъй като там са големите финансови течове. И в момента без документ за самоличност не може да се постъпи в лечебно заведение. "Но сега пациентът е само едно ЕГН, зад което стоят някакви дейности. Но дали е бил там, дали ги е получил, не е ясно" коментира Тодорова. Пациентите няма да могат да влизат в болница без лична карта, тъй като тя ще стане физически вход към системата. Надзорниците на здравната каса са приели вчера в болничната помощ да се въведе система, която ще позволи чекиране на документа за самоличност при посещението на пациента. Подобна система има в парламента, където картата се сканира и е ясно кой кога точно е влязъл и къде е отишъл. Идеята беше лансирана от шефката на НЗОК Румяна Тодорова по време на изслушване в парламентарната здравна комисия. Според Тодорова реалистично е до края на годината да минат всички процедури и да бъдат изградени такива системи първо само в болниците, тъй като там са големите течове в здравната система. И в момента без документ за самоличност не може да се постъпи в лечебно заведение, но той се използва само за доказване на личните данни. Веднъж влезли в системата на болниците обаче, те биха могли да се използват за отчитане на дейности, без реално пациентът да е бил там и да ги е получил, т.е. след неговото изписване. "Сега пациентът е само едно ЕГН, зад което стоят някакви дейности. Но дали е бил там, дали ги е получил, не е ясно", коментира Тодорова. И вчера надзорниците не приеха бюджетите на лечебните заведения, тъй като условието беше да се срещнат с премиера Пламен Орешарски, с когото да се обсъдят проблемите с финансирането в сектора. Среща имаше в късния следобед вчера, която продължи над два часа и половина и завърши след редакционното приключване на броя. Шефът на надзора и зам.-министър на здравеопазването Бойко Пенков обаче обяви, че от 1 април на болниците ще се определят месечни прогнозни бюджети вместо, както е в момента, тримесечни. И всяка надлимитна дейност ще се заплаща с месец закъснение след проверки. До решението за месечни бюджети се е стигнало, след като е станало ясно, че за три месеца се натрупва прекалено голям преразход и няма големи възможности за преразпределение и оптимизиране на разходите, както и за засилване на контрола. "Целта на промяната е да може да се прави анализ на изпълнението на болничната помощ и лекарствата по региони и там, където има освободени средства, да бъдат прехвърляни другаде", обясни Пенков. Според изпълнението на бюджета на НЗОК в момента в края на годината надзорници прогнозират дефицит между 150 и 250 млн. лв.Още контрол

Личната карта да стане електронна с чип при подмяната й, за да се ползва за електронното управление, предлага министърът на транспорта Данаил Папазов на правителството. Това става ясно от публикуваната стенограма на заседанието на кабинета във Видин, на което беше одобрена стратегията за е-управление до 2020 г. Електронната индентификация, плащането на е-услуги и кой ще бъде системният интегратор са въпросите, по които трябва да се вземе решение, за да тръгне е-управлението, става ясно от изказването на министър Папазов. Ако решим тези въпроси, "аз ви казвам, че ние в рамките на един месец ще пуснем над 200 услуги, в рамките на няколко дни даже може да започнат първите услуги", казва министър Папазов. Правителството обаче не взема решение по поставените проблеми. На практика това е старата идея на ГЕРБ личната карта да стане електронна до 2015 г. Дори бяха издадени 5000 електронни карти. В здравеопазването също разчитат това да стане факт, като в личната карта се вкара и информацията със здравното досие на пациента.

Сподели с приятели:
  1   2   3   4


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница