Пациентите ще имат по-добър достъп до лекарства според промените за аптеките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това каза председателят на Български фармацевтичен съюз профДата09.12.2017
Размер198.3 Kb.
Размер198.3 Kb.

www.investor.bg, 03.12.2015 г.

http://www.investor.bg/bloomberg-tv/461/a/noshtnoto-obslujvane-v-aptekite-iziskva-dopylnitelni-investicii-207188/

Нощното обслужване в аптеките изисква допълнителни инвестиции

Бюджетът на НЗОК по отношение на лекарствата е малко тревожен според фармацевт

Пациентите ще имат по-добър достъп до лекарства според промените за аптеките в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това каза председателят на Български фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му предвидено е във всички областни градове у нас, където няма денонощна аптека, да се направи график, по който съществуващите аптеки да осигуряват денонощно обслужване на гражданите и пациентите.

"Това е модерен подход и ще изисква допълнителни инвестиции в съществуващите аптеки, защото нощното обслужване трябва да е на специално гише, да има паник бутон, допълнителен персонал. По наша информация 11 областни града нямат в момента денонощна аптека", каза проф. Гетов.

Възможно е да се наложи клиентите да плащат такса "нощно обслужване", поясни той.

По думите му това ще се реши с така нареченото публично-частно партньорство и местни власти с НЗОК.

"Фармацевтичният или аптечният сектор е оставен изцяло на бизнес интересите - тоест работиш и печелиш добре. За разлика от други сфери, значими за обществения живот, като например селскостопански производители, публичен градски транспорт, където се получават субсидии от различни източници и да може да се достигнат до тези изисквания за инвестиции и за наличие на персонал трябва да има някакъв приход на тези оператори или аптеки, които съществуват", - коментира още проф. Гетов.

Бюджетът на НЗОК по отношение на лекарствата е малко тревожен, смята магистър-фармацевтът Маргарита Грозданова.

"За първи път се обединяват в едно перо средствата за домашно лечение за лекарствата и тези за онкологичните лекарства. Посочен е бюджет 750 млн. лева, в това число 210 млн. лева са за онкология. От 2012 г. са съществували два параграфа, където е ясно какви са парите за онкологичните лекарства и какви са парите за домашно лечение, а сега са обединени. Те са на различен механизъм на отчитане и разплащане. Възможно е едни пациенти да бъдат ощетени за сметка на други", посочи Грозданова.

Никога не се прави достатъчно за един сектор, допълни проф. Гетов. Той поясни, че от Български фармацевтичен съюз настояват лекарствата да бъдат с твърди фиксирани цени, така че да бъдат еднакви в страната.

"В Гърция цените на лекарствата са фиксирани и там цените са с еднакви цени. Така е във Франция, Германия и Австрия. Понякога у нас се стига до драстични разлики в цените на лекарствата", каза той.04.12.2015 г., с. 19

Около 80 лекарства отпадат от списъка на здравната каса засега

Такса за нощно обслужване в аптеките поискаха от съюза на фармацевтите

АННА БОТИНОВА

Над 80 лекарства ще отпаднат от списъка на здравната каса от 2016 г. поради невъзможност да се договорят отстъпки за тях. Това става ясно от докладна записка на оперативното ръководство на НЗОК до надзорния съвет.

Причината е в новата наредба 10 на здравното министерство, според която за всички лекарства, плащани от здравната каса - изцяло или частично, трябва да се договорят задължителни отстъпки.

До момента са подписани 66 договора с отстъпки за 407 лекарства на обща стойност 43,5 млн. лв., отчете Иванка Кръстева, подуправител на НЗОК.

С тях касата щяла да се разплати с аптеките за 2015 г. За 2016 г. очакваните отстъпки са в размер на над 70 млн. лв.

Някои пациенти обаче ще останат без досегашната си терапия, тъй като наредба 10 предвижда директно отпадане на медикаментите, за които не са предложени отстъпки, от списъка на НЗОК.

От докладваните пред надзора на НЗОК над 80 такива медикамента за 11 причината е, че отпадат от позитивния лекарствен списък по друга причина, за около 40 производителят не е дал предложение за отстъпка, а за над 30 въобще не са подадени документи за участие в процедурата.

За повечето позитивният лекарствен списък, от който зависи какво може да плаща НЗОК, предлага алтернативи. Има обаче и изключения, за които при липса на решение до края на годината, пациентите ще останат без съответната терапия.

Сред тях е например медикамент за рядко заболяване, осигуряван за 1 дете. За 8 месеца терапията струва над 220 000 лв.

Друг препарат засяга хората с таласемия майор - той е срещу свръхнатрупване на желязо при пациенти, които имат противопоказания за лечение с основната терапия.

Медикамент, използван при спешни състояния на хипогликемия при диабетици, също може да остане извън списъка.

Неговият производител обаче гарантира, че ще го доставя у нас и ще го осигурява за болници и спешни центрове.

За някои лекарства били предложени отстъпки между 1 и 3%, което не отговаря на изискването по наредба 10 за най-малко 10% отстъпка.

Част от фармацевтичните производители са предложили комбинирани отстъпки за свои продукти, които обаче не се приемат за достатъчни като компенсации от касата.

„Процесът на преговаряне за отстъпки не е приключил. Представителите на производителите се викат един по един, за да се търси решение. Точният брой на отпадащите лекарства ще бъде ясен в края на декември", казаха от здравната каса пред „24 часа".

Отпадащите от реимбурсация на здравната каса лекарства не се спират от употреба в

България, но остават на свободния пазар и пациентите трябва да ги купуват сами, предупредиха от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Междувременно друга голяма група медикаменти може да отпаднат от списъка на касата заради друг тип изискване за по-ниски цени - правилото във всяка терапевтична група най-скъпото лекарство да се доплаща от пациента до 60% от цената на най-евтиното. Това ще е причина за отпадането на над 400 лекарства, твърдят от пациентската организация „Заедно с теб". Според нея този тип регулация „ограничава правото на избор на пациента, както и на лекуващия го лекар. Не може с нормативен акт да се прави орграничаване на финансовия избор на пациента дали да се лекува с най-евтиното или по-скъпо лекарство. Ние изразяваме несъгласие с това ограничение и считаме, че в интерес на пациентите е да имат право на информиран избор".

Мярката е насочена към намаляване на разликата между най-евтиния медикамент в дадена група, който се взема за база при реимбурсацията на касата, и най-скъпия, гласят мотивите на здравния министър д-р Петър Москов за въвеждането й. Тя се смята и за прогенерична, тъй като генеричните лекарства - произвеждани от повече компании след отпадане на патентната защита на оригинала, са с ниски цени.

Здравното министерство предвижда и пакет мерки, насочени към по-равномерно осигуряване с аптечни услуги в страната.

Предлагат се мобилни аптеки, въвеждат се графици за нощни дежурства на аптеките на територията на всяка област.

Нощният труд изисква допълнително възнаграждение заради инвестициите във видеонаблюдение, персонал и др., които трябва да направят аптеките, пише в становище на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Това може да стане само чрез въвеждане на такса нощно обслужване, каквато има в други страни в ЕС според съюза.

Мобилните аптеки пък може да повишат риска от безконтролно отпускане на лекарства с неясен произход или от лица без квалификация, смятат от БФС.04.12.2015 г., с. 3
Електронна рецепта и направление ще има най-късно от април

Янина Здравкова

Най-късно от април ще бъдат въведени електронно направление за преглед при специалист и за изследвания и електронна рецепта, обеща пред парламентарната здравна комисия министърът на здравеопазването Петър Москов. Те трябваше да са в сила от края на тази година, но въвеждането им се отлага заради забавено финансиране от ЕС. Според министъра е възможно електронните направления и рецепти да са факт дори още по-рано. Целта е по-голям контрол и повече удобство за пациентите.

Най-късно през февруари трябва да е готов и електронният идентификатор, който ще служи за влизане в болница и за получаване на лекарства в аптека. Очаква се скоро здравната каса да обяви обществена поръчка за съответния софтуер. Изготвянето му ще зависи от самата тръжна процедура и дали ще има обжалвания или не. Прогнозната цена, която ще плати касата за пръстовите отпечатъци, е 300-400 хил. лв. Те ще бранят 3 млрд. лв., мотивира разхода Москов. Идентификаторът на практика ще служи за електронна здравна карта, като е възможно с годините той да се надгражда като информация, която ще носи. Цялостното въвеждане на електронно здравеопазване се очаква следващите две години.

ПРОБИВ

Вече има спечелен търг за четиривалентна ваксина и от 12 декември трябва да започнат реимунизациите на 6-годишните деца, за които е предназначена тя, каза още Москов. От няколко години здравното министерство има проблеми с търговете за ваксини. Затова и последно се наложи договоряне на дарение от Турция за 6-валентни ваксини за бебетата. Заради липсите обаче масово в момента се отлагат ваксинации на децата на 6 години.www.zdrave.net, 03.12.2015 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/moskov-300-000-elektronnia-identifikator-62912

Д-р Москов: 300 000 лв. за електронния идентификатор ще бранят 3 млрд. лв.

Бойко Бонев

Електронната рецепта и електронното направление трябва да станат готови до април следващата година. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на днешното заседание на парламентарната здравна комисия. Той отбеляза, че има известно забавяне на проектите по въвеждането на електронното здравеопазване у нас. По думите му то се дължи на забавяне на европрограмата „Добро управление“, по която те трябва да бъдат финансирани. Министърът заяви, че предстои в съвсем скоро време програмата да отвори процедурата по подаване на проектите.

Д-р Москов каза, че по-бързо ще бъде въведен електронният идентификатор в лечебните заведения и аптеките. По думите му, това ще стане най-късно до края на януари. Предстои на следващото заседание на Надзорния съвет на НЗОК да бъдат разгледани възможностите за неговото въвеждане и подробностите около обявената обществена поръчка. „Електронната здравна карта никога не е замисляна като самостоятелен носител на информация. Тя винаги е гледана като индивидуален ключ. Решението, към което вървим в момента, е електронният идентификатор. Неговото огромно предимство е, че в момента на неговото въвеждане този софтуер ще бъде разпространен на 100%“, заяви министърът. Той добави, че това е най-бързото и сигурно възможно решение.

Според д-р Москов въвеждането на идентификаторите в лечебните заведения и аптеките няма да е скъпо, защото те струват между 20 и 60 евро. По думите му началните прогнози гласят, че целият софтуер трябва да струва между 300-400 хил. лв. „Т.е. 300 000 лв. би трябвало да бранят 3 млрд. лв.“, заяви той.

04.12.2015 г., с. 14

На вниманието на прокуратурата:

Аптеки “перат” лекарства през складове на едро

Така в мрежата могат да влязат опасни фалшиви медикаменти

Здравното министерство обмисля рестриктивни мерки за откриването на аптеки, както и ограничаване на паралелния износ на лекарства. На практика - здравното ведомство се опитва да въведе още по-ограничаващ търговията режим от този, който вече беше отменен от Конституционния съд и по който България имаше отворена процедура от Еврокомисията заради ограничаване на свободната търговия.

Проблемът е, че вместо да засили контрола от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата върху "черната" търговия, здравните чиновници се опитват да забранят нещо изцяло законно. Така обаче се стимулира черната търговия за сметка на изрядните търговци, смятат експерти.

"Здравната каса плаща за лекарства, за които официалните вносители заявяват, че не са внесли нито една опаковка в страната". Това заявява здравният министър Петър Москов пред парламентарната здравна комисия на 14 ноември, потвърди пред "Стандарт" членът на комисията от БСП Емил Райнов. Фразата минава без медийно отразяване, макар да звучи стряскащо - в страната се продават медикаменти, незнайно как попаднали в търговската мрежа.

Как може да се случи това в реалността? Оказва се, че напук на всякакви регулаторни мерки у нас свободно може да се извърши "пране на лекарства". Прилича на "пране на пари", само, че става дума за илачи. Съмнителни лекарства, произведени в страни извън ЕС, където няма контрол на качеството, изведнъж влизат в оборот у нас. Това става по много елементарен и напълно незаконен начин. Имената на търговци на едро като "Глория интернешънъл", "Биес глобалфарма", "Ремедиум" ЕООД, "Чирита" се цитират в Европа като дилъри на фалшификати.

Макар в Закона за лекарствените средства да е записано изрично, че е забранена продажбата на лекарства от аптека към търговци на едро, у нас това е практика. По-лошото е, че това се смята за нормално поведение от търговците, с които "Стандарт" разговаря. Те дори не се опитват да скрият факта, че

директно са нарушили закона

Данни, до които "Стандарт" се добра, сочат, че за 5 месеца 6 търговци на едро са купили от аптеки в страната медикаменти за над 4,343 млн. лв. "Дост кемикъл" ООД купува през юни 2015 г. от аптеките "Дечеви фарма" лекарства по 9 фактури за общо близо 360 000 лв. От "Фармастор инвест" ООД са издали 4 фактури за около 135 000 лв. през месеците юни, юли, август.

От април до юли 2015 г. "М Н 2011" ЕООД -Асеновград купува от ЕТ "Ейч - Джи - Христо Желев" с 18 фактури лекарства за над 222 000 лв. Същата фирма купува още илачи - от Силвия Габриела Караиванова - за около 243 000 лв, от аптеки "Рени" - за около 143 000 лв, а от "Санс фарм груп" - за около 155 000 лв.

През април, май, юли и август 2015 г. търговецът на едро "Чирита" ЕООД, с регистрация в Сливница, купува със 7 фактури от "Фалконс 2000" стока за около 720 000 лв. За това, че има свързаност между "Чирита" и "Фалконс 2000", говори фактът, че едната аптека е на ул. "Цар Иван Асен II" 16 в столицата. На същия адрес е регистрирана и фирмата на собственика на "Чирита" - Астра-К" ЕООД.

Същата фирма купува от "Оптима 09", която има 3 аптеки в Русе, с 5 фактури лекарства за над 127 000 лв. Отново през месеците април, май, юли и август тази година.

Пловдивският търговец на едро "Агилис фарма" ЕООД - Пловдив купува през юли 2015 г. с 2 фактури от "Санс фарм груп" ЕООД лекарства за около 150 000 лв. Друг едрови търговец "Цито къмпани" - купува от аптека "Глобал фарм" медикаменти за около 154 000 лв.

"Сити фарм" купува от аптеки "Манолова" - за около 537 000 лв, от вече споменатата русенска верига "Оптима 09" - за около 64 000 лв, от "Калинови" - за около 124 000 лв, от "Калифарм" - за около 274 000 лв, от "Камастра" - за около 107 000 лв, и от " "Максифарм" - за около 842 000 лв., сочат данните.

Какви са лекарствата,

откъде са дошли в аптеките не става ясно

"Има всякакви лекарства - и оригинални разработки, и генерични", признава Кольо Колев, собственик на ЕТ "Ейч - Джи - Христо Желев", която има една аптека в Котел.

"Стандарт" предостави информацията на Изпълнителната агенция по лекарствата на 19 октомври, преди повече от месец. Целта бе от агенцията да направят собствена проверка, която да установи детайлите на съмнителните сделки. Главният секретар на ИАЛ Светлин Спиров твърди, че цитираните търговци на едро са му познати като имена, някои от тях дори били глобявани за действията си. Истината е, че експертите от ИАЛ нямат никаква активна позиция към колегите си от НАП, с която заедно с МВР биха могли да извършат споменатите проверки. Защото е въпрос буквално на 2 часа цитираните по-горе данни да бъдат проверени, а на фирмите търговци на едро и аптеки да бъдат отнети лицензите.

"Стандарт" се свърза със собствениците на 2 аптеки и търговец на едро, които въобще не се опитаха да отрекат данните.Тяхната легенда за незаконните сделки гласи, че официалните вносители на медикаменти дават промоционални отстъпки до 30 на сто от цената за аптеките. След като те си вземат своите 10 на сто печалба, за търговеца на едро остават 20 на сто печалба, ако продаде лекарството на друг търговец на едро или на други аптеки. Подобна икономическа логика има почва, ако става дума за търговия с гайки и болтове. Когато обаче се касае за лекарства, от които зависи животът и здравето на милиони българи, нещата далеч не са толкова безобидни. Затова очевидно на ход е единствено прокуратурата, която може да накара чиновниците от Изпълнителна агенция по лекарствата, НАП и МВР да си свършат работата.

Димитър Илиев

От склад не дават такава отстъпка

Амир Мохамед, собственик на "Чирита" ЕООД

- Каква е историята зад тези фактури. Каква е логиката?

- Това са лекарства, които през промоции аптеките могат да купят от даден производител. Това е нещо, което търговците на едро не могат. Склад на склад не дава такава отстъпка, каквато дава на аптека. Това е цялата работа.

- Не попадате ли под удара на закона?

- Хубаво е да се видим и да поговорим.

Това е авансово плащане за бъдещи покупки

Кольо Колев, собственик на аптека в Котел

- Г-н Колев, нормална практика ли е търговец на едро да купува лекарства от аптека, от април до юли сте издали 18 фактури за 222 402 лв. Фирмата е "М Н 2011" - Асеновград?

- Какво искате да кажа? Мисля, че има няколко десетки хиляди подобни случаи.

- Законът казва, че е незаконно...

- Той какво казва си е друг въпрос. При мен няма незаконни сделки, защото всичко си плащам. Всички данъци, такси, каквото дължа на държавата.

- Какви лекарства продавате на търговците на едро?

- Ами, такива, каквито се търсят от подобни търговци. Мога например да ви обясня как оцеляват малките аптеки в България. Това е генезисът на всичко. Мисля, че ми е даден кредит тогава, авансово са ми дадени пари от търговеца. Като нямам оборотен капитал, не мога да работя с усмивка само, нали. Но това е, щом се стигнали до мен, ще оправим държавата.

Държавата вмирисана, вие търсите под вола теле

Красимир Иванчев, собственик на аптеки "Оптима 09" в Русе

Има търговски закон, който позволява всеки един търговец на едро и на дребно да си продава на който си иска. Това че здравното министерство има някакво желание да спре нещо, нека го спре. Ама най-добре да направят електронната здравна карта, за да не се краде толкова много. Икономическата логика въобще не искам да обяснявам, защото има търговски закон, по него всичко се спазва. Питайте данъчното и оттам нататък вие си направете логиката. И не ме занимавайте с глупости, тая държава е толкова вмирисана, а вие ще търсите под вола теле.

Снимка на три колони - Една от трите аптеки на "Оптима 09" в Русе. През веригата са преминали лекарства за стотици хиляди лева към търговци на едро

Снимка на три колони – Аптеката на „Фалконс 2000” на столичната ул. Иван Асен II е продала лекарства на гърговеца на едно „Чирита”. Собственикът на „Чирита ” Амир Ал Хусаини има фирма на същия адрес като аптеката04.12.2015 г., с. 17

Хапче за диабет дава надежда да живеем до 120 години

При животни ефектът вече е доказан, в САЩ започват изпитвания при хора

ЛЮБОМИРА НИКОЛАЕВА

Евтино старо лекарство за профилактика и лечение на диабет удължава продължителността на живота при животни. Учените, ангажирани в проучванията, имат достатъчно основание да се надяват, че това ще важи и за хората.

Американската агенция за храните и лекарствата е дала зелена светлина за проекта и изпитванията трябва да започнат още в началото на наближаващата 2016 г.

Изследователите очакват да се потвърди хипотезата им, че активното вещество в най-широко използваното хапче срещу диабет не само ще добави 50-ина години към средната продължителност на живота, но и ще е време, което човек ще се чувства в прилично здраве.

Веществото като цяло е насочено към контрол на кръвната захар, но паралелно „работи" за намаляването на оксидативния стрес и възпалението. На практика подпомага здравето и удължаването на младостта. И става бариера пред свързвани с остаряването заболявания като алцхаймер и паркинсон.

Медицината вече обръща тенденциите в смъртността от сърдечносъдови заболявания, все повече онкологични заболявания се превръщат от фатални в хронични, но живеейки по-дълго, много хора развиват тежки деменции. Затова и на избягването на алцхаймер се гледа като на удължаване на живота.

Допреди 20 г. стареенето беше биологична мистерия. Сега медицината започва да разбира какво се случва и търси начини да го отлага възможно най-дълго. А използването на диабетното хапче може да е един от начините. „Това е революционна стъпка. Но има всички основания да се смята, че е възможна", смята проф. Гордън Латгоу от Центъра за изследване на стареенето в Калифорния.

Става дума за много евтин препарат, прилаган вече 60 г. в метаболитните клиники по цял свят, включително у нас. Допълнително предимство на лекарството са незначителните му странични ефекти. В продължение на 5-7 г. изследователите ще проследяват дали то действа като антиейджинг хапче и при хората.

Лекарството има много добър ефект за повлияването на преди-бабета и лечението на диабета. Ако има роля за удължаване на продължителността на живота, това вероятно е индиректен ефект, коментира доц. Даниела Попова - началник на Клиниката по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в университетската болница „Царица Йоанна - ИСУЛ".

В практиката си с хиляди пациенти ендокриноложката е забелязала допълнителни непреки въздействия от хапчето. То не само спомага да се намали инсулиновата нечувствителност, но и води до намаляване на телесното тегло и липидите. Доц. Попова цитира и изследване от последните години, според което лекарството намалява риска от ракови заболявания.www.dariknews.bg, 03.12.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1530680

Грипът идва през януари, атакуват ни нови щамове

Броят на болните от остри респираторни инфекции във Варна е над средния за страната, въпреки това стойностите са далеч от епидемологичните. Най-много са заболелите във възрастовите групи 0 – 4 и от 5 до 14 години, съобщи за Дарик д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция.

По начина, по който се движи заболеваемостта, може да се предположи, че във Варна грипната епидемия ще дойде през януари, обясни специалистът. Тази зима за грип тип А се очакват познатият щам „Калифорния“ и новият „Швейцария“, а за грип тип В – „Пукет“, с подщамове „Виктория“ и „Ямагата“.

Най-рискови при грипна вълна са децата, възрастните хора с хронични заболявания, както и здравните работници, изложени на риск от зарази, посочи д-р Драганова. Тя увери, че все още не е късно за поставяне на ваксини. Противниците на имунизациите могат да заложат на общоприетите средства – правилно хранене, добър режим на сън, системно проветряване и избягване на струпвания на много хора в затворени пространства, съветва медикът.

Ако се разболеем, при всички случаи трябва да посетим семейния лекар, тъй като често се стига до усложнения като бронхити и пневмонии.

www.klassa.bg, 03.12.2015 г.

http://klassa.bg/news/Read/article/261321_

Варицела и скарлатина в пловдивските детски градини

По 40 хлапета от забавачките в Пловдив се разболяват на седмица от варицела или скарлатина, съобщиха от Районната здравна инспекция. Според лекарите пикът на шарката е точно в есенно-зимния сезон.

"Варицелата се причинява от вирус, който се разпространява по респираторен път. Докато избие обривът, децата се оплакват от главоболие, безапетитие, температура. След това се появяват подутини с големината на леща, пълни с безцветна течност", обяснява шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Моника Троянчева. По думите й мехурчетата завяхват за 3-4 дни, като задължително децата трябва да бъдат у дома. Възрастните в семейството със слаб имунитет обаче могат да пипнат херпес зостер, чийто причинител е вирусът на варицелата. Появяват се същите пъпчици, но те вече са болезнен, тъй като са по хода на нервите. В такива случаи на болния се назначава антибиотично лечение.

Скарлатината се вихри в пловдивските детски градини наравно с варицелата и се разпознава по обрива, наподобяващ гъша кожа. Водещите симптоми са силно зачервено гърло, висока температура и променена лигавица.

"След преболедуване от скарлатина много важно е в продължение на 2-3 месеца да се проследяват урината и кръвта, за да се види дали микробът е унищожен", уточнява д-р Троянчева. Лаборанти от РЗИ ходят на място в детските градини, за да взимат проби от хлапетата и персонала. При положителна антибиограма вирусоносителят остава вкъщи.

www.tv7.bg, 03.12.2015 г.

http://news7.bg/_l.n_i.171605_c.24.html#.VmCSwdLhBko

Отсрочка за доплащането на лекарства?

Здравният министър коментира, че философията на Наредбата е правилна и тя няма да бъде променяна

Министерството на здравеопазването обмисля да отложи влизането в сила на новата наредба за таван на доплащане на лекарствата по здравна каса.

Проблемът с доплащането на десетки лекарства, които не отговарят на новите правила е в дневния ред на Министерството на здравеопазването. Те предвиждат да доплащаме от джоба си максимум 60% от цената на най-евтиния медикамент в терапевтичната група. Здравният министър коментира, че философията на Наредбата е правилна и тя няма да бъде променяна. Според него, дори и комисията по цени и реимбурсиране е допуснала грешка при пресмянатането на тавана на доплащане на някои медикаменти ,частично плащани от касата и днес е имало цитирам "разговори на по друг тон ".

От фармацевтичния съюз имат притеснения, че до 16 декември, когато новите правила влизат в сила, няма да е готов софтуера, с който работят лекари и аптекари, което ще затрудни отпускането на медикаментите.www.bnr.bg, 03.12.2015 г.

http://bnr.bg/post/100633730/parlamenta-komisia-po-zdraveopazvane-odobri-nacionalnata-zdravna-strategia-do-2020-godina

Парламентарната комисия по здравеопазване одобри Националната здравна стратегия до 2020 година

Гергана Хрисчева

С гласовете на мнозинството парламентарната здравна комисия одобри Националната здравна стратегия до 2020 година.

От ДПС не подкрепиха документа, защото в него не е записано, че ще се върви в посока за демонополизация на Здравната каса - действие, което би довело до свободен избор на пациентите до здравен фонд и изпълнители на медицинска помощ. От БСП също не подкрепиха здравната стратегия на Министерството на здравеопазването. Според опозицията, ако няма нови източници на финансиране в здравната система, няма как да има и реформи.

Министърът на здравеопазването д-р Петър Москов от своя страна се аргументира с това, че, ако нямаме приета Национална здравна стратегия 2020 до края на 2015 година, няма да можем да усвояваме европейските средства от новия програмен период.

Стратегията ще върне осигурителната система към устойчивост. Ще се въведе доброволно здравно осигуряване извън създадените механизми за задължителното здравно осигуряване, каза още Москов.

Националната здравна стратегия 2020 е израз на необходимост от рязък прелом в здравната политика за трансформиране на здравната система с акцент върху промоция на здравето и профилактика на болестите. Това е записано в документа.

Пет са стратегическите цели за развитието на здравеопазването в него. Те са подобряване чрез повишаване на благосъстоянието, осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване, въвеждане на електронното здравеопазване, осигуряване на кадрови ресурс за посрещане на нарастващите здравни потребности и развитие на науката и иновациите в сектора.

www.bnr.bg, 03.12.2015 г.

http://bnr.bg/post/100633765/petar-moskov-firma-e-spechelila-targa-za-vaksinite-za-deca-i-na-12-dekemvri

Петър Москов: Фирма е спечелила търга за ваксините за 6-годишните

Гергана Хрисчева

Фирма е спечелила търга за ваксините за деца и на 12 декември трябва да бъде подновена реимунизацията на шестгодишните. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов по време на блиц-контрол в парламентарната здравна комисия.www.dariknews.bg, 03.12.2015 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1533710

На 12 декември идват ваксините за реимуниназия на шестгодишни деца

На 12 декември ще получим ваксините, необходими за реимуниназия на шестгодишни деца. Информацията съобщи здравният министър д-р Петър Москов днес след заседание на парламентарната здравна комисия. Ваксината е необходима за около 70 000 малчугани у нас, като реимунизациите бяха спрени поради липсата й още през септември. Москов уточни още, че системата, благодарение на която ще влизаме в болници и аптеки чрез пръстов идентификатор, ще струва на здравната каса около 400 000 лева.

През септември родители и лекари алармираха за липсата на четиривалентни ваксини у нас, които са необходими за реимунизация на шестгодишни деца. Причината бе, че никоя от фирмите, които доставят тези ваксини, не се яви на търговете на здравното министерство заради малките количества, които то закупува. Положителното в случая бе, че въпросните реимунизации могат да бъдат отложени във времето, за разлика от ваксинациите при бебета. Проблемът ще бъде решен след 12 декември, информира Москов.

Министърът добави, че има желание от април следващата година да въведе електронната рецепта и електронното направление.www.dnevnik.bg, 03.12.2015 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2015/12/03/2662712_naredbata_za_zdravnite_paketi_shte_bude_publikuvana_v/

Наредбата за здравните пакети ще бъде публикувана в понеделник, обеща Москов

Основният документ, който ще определи по какъв начин ще се финансират клиничните пътеки в основния и допълнителния пакет на здравната каса за догодина ще бъде публикуван в окончателния си вариант в понеделник. Забавянето му е с цел да се вземат предвид всички събрани мнения по него.

Това заяви пред здравната комисия в парламента министърът на здравеопазването Петър Москов в отговор на въпрос от председателя на комисията Даниела Дариткова от ГЕРБ. По думите й забавянето на финалната наредба е проблем, защото тя се чака, за да има върху какво да стъпят преговорите на съсловните организации и НЗОК за следващата година. В допълнение някои специалисти са разтревожени от отсъствието на определени пътеки - например за солидни тумори, добави Дариткова.

Пътеки за тумори ще има, дори две, успокои министърът. По думите му във ведомството са събрани множество мнения и предложения по наредбата и желанието е всички те да бъдат отразени. Проектът на документа беше публикуван на страницата на здравното министерство в началото на ноември.

Другата нова наредба, която беше приета преди две седмици и налага ограничение за доплащане от страна на пациентите за до 60% от референтната цена на лекарствата, ще влезе в сила от 15 декември, обяви още Москов. За нея пък се изчаква обновяването на софтуера на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, за да може изчисленията за цените на лекарствата да се правят автоматично.

През годините сме допуснали огромна ножица в цените на лекарствата, в която цените на едни лекарства са стотици проценти по-високи от генеричните им еквиваленти, и тази мярка е срещу това явление, поясни министърът.Системата за електронен идентификатор също се бави, защото има забавяне във финансиращия механизъм по програмата за развитие на електронното здравеопазване. Заедно с нея е необходим и софтуер и цялостна нова мрежа на НЗОК, но и това се подготвя в момента. Пред журналистите Москов добави, че още в първите месеци на новата година може да се очаква да заработи системата, като е изчислено, че изграждането й и инсталирането на четци за пръстови отпечатъци в лечебните заведения и аптеките ще струва между 300 и 400 хиляди лева.

На днешното си заседание с подкрепата на всички освен депутатите на БСП и ДПС парламентарната здравна комисия прие обновената Национална здравна стратегия 2020. Тя съдържа три приоритета - създаване на условия за здраве за всички през целия живот; развитие и управление на справедлива, устойчива и ефективна здравна система, ориентирана към качество и резултати; укрепване капацитета на общественото здравеопазване. От опозицията изразиха съмнение, че тя ще проработи и критикуваха отсъствието на принципи като демонополизацията на здравната каса, както и на конкретни индикатори, по които да се следи изпълнението й.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница