Парфюмерийни и козметични стокиДата16.11.2017
Размер41.27 Kb.
Размер41.27 Kb.

Парфюмерийни и козметични стоки

Парфюмерийните стоки представляват оцветени или безцветни спиртно- водни разтвори на ароматни вещества от различен произход растителен (етерични масла, смоли, балсами), от животински произход (амбра, цибет, мускус) или от синтетични (кумарин, йонон, цитрал и др.). Употребяват се като освежаващи, хигиенни и ароматизиращи вещества.1.Класификация и асортимент на парфюмерийните стоки- Тези стоки се класифицират:

  • В зависимост от концентрацията на композицията парфюмерийните изделия се разделят на есенции, парфюми, одеколони и тоалетни води;

  • В зависимост от тяхното конкретно предназначение – на стоки за ароматизиране на тялото и на облеклото, за хигиена, дезинфекция или за освежаване на въздуха и др.

  • По отношение на тяхната консистенция- течни, твърди, аерозолни и гелообразни.

За търговската мрежа значение имат различните видове етерични масла, есенции, парфюми, одеколони и тоалетно води.

Етерични масла. Те са безцветни или с различни оттенъци летливи масловидни течности със сложен химичен състав. Българското розово масло е най- качественото в целия свят. Притежава тънкост и силен аромат. Етеричните масла имат приятен и характерен аромат – розово, лавандулово, ментово и др. масла. В търговската мрежа най- често се пускат флакони от по 0.5 грама. Те се използват като суровини в парфюмерийната и фармацевтичната промишленост.5-14a.jpg

Есенции. Това са концентрирани разтвори на естествени или синтетични ароматни вещества във водно- спиртен разтвор.

Парфюми. Парфюмите съдържат не по- малко от 6 % композиция, разтворена в етилов алкохол с концентрация 70 и повече процента.perfume430.jpg

Одеколони. В зависимост от съдържанието на парфюмни композиции, етилов алкохол и трайност на аромата одеколоните се разделят на луксозни, тоалетни, обикновени, бръснарски, цветочни, фантазии.

Тоалетни води. Това са разредени одеколони със съдържание предимно на цветочни етерични масла- лавандулово, розово и други.

Дезодоранти. Използват се за освежаване и премахване на неприятната миризма на тялото, получено при разграждането на отделилите се секрети върху тялото.

Окачествяване. Основните показатели за качеството на парфюмерийните стоки в зависимост от техния вид, състав и предназначение са цвят, консистенция, външен вид, мирис, прозрачност, спиртен градус, съдържание на парфюмена композиция, трайност на аромата, съдържание на метилов алкохол.

2. Хигиенни козметични стоки – Към тях се отнасят средствата за поддържане на устната кухина, зъбите , кожата, косата и др.

  • Средства за поддържане на устната кухина и зъбите. Имат почистващо предпазно и лечебно действие, а някой от тях избелващ ефект- пасти и прахове за зъби, вода за поддържане на устната кухина и др. th_8794.jpg

Пастата за зъби е кремообразна маса с приятен аромат и освежаващ вкус. Има предназначението да почиства зъбите, да предотвратява образуването на зъбен камък или да разтваря образувалия се вече, да унищожава или забавя развитието на бактерии, да предпазва от кариеси.

Водата за поддържане на устната кухина или зъбен еликсир е водно- спиртен разтвор на антисептични и активно действащи вещества с приятен аромат и освежителен сладникав вкус.  • Средства за поддържане на кожата. Това са кремове, помади, тоалетно мляко, пудра, вазелин и др.

Кремът за лице представлява смес от мазнини, восъци, глицерин, стеарин, консерванти, витамини и други полезни вещества.

Пудрата е ароматизирана, оцветена или неоцветена еднородна смес от органични минерални и антисептични вещества.Тоалетното мляко е емулсия със съдържание на вода и ниско на мазнини – до 5%. Произвежда се главно на стеаринова основа.

  • Средства за поддържане на косата. Това са различните видове шампоани.

  • Средства за бръснене. Към тази група се отнасят кремовете за бръснене пенещи и непенещи се. Към тях спадат още препарати за след бръснене с дезинфекционно действие.shampooxxxl-blue.jpg

  • Средства за поддържане на ноктите. Към тази група спада водата за омекотяване на кожата около ноктите със съдържание на алкални съставки, от които роговите клетки на кожата набъбват, лаковете за нокти- цветни или безцветни разтвори на филмообразуващи вещества, изпълняващи функциите на декоративна козметика.

  • Средства за обезкосмяване (депилатори). Чрез тях се отстраняват космите от определени места по тялото.

3. Декоративна козметика – Декоративната козметика включва червила за устни, сенки за очи, туш за мигли, моливи за вежди и други.

Червилото за устни се използва за очертаване и оцветяване на устните, за тяхното предпазване от напукване и изсъхване.

Моливите за вежди се изработват също в различни цветове от восък, вазелин, цирезин, парафин, ланолин, оцветители и други вещества.

Ружът придава на кожата здрав и свеж вид. Чрез него се прикриват някои по- леки недостатъци по кожата на лицето.

Сенките за очи съдържат мазнини, восъци, багрилни, ароматни и други вещества.1_big.jpg

Тушът за мигли се използва за оцветяване , удебеляване и удължаване на миглите.

Окачествяване. Показатели за качество при козметичните стоки са в зависимост от техния вид, състав, консистенция и предназначение.

4. Опаковка, маркировка, съхраняване и транспортиране на парфюмерийните и козметичните стоки

Опаковка. Използваните опаковки са в зависимост от техния вид, състав и предназначение – стъклени или пластмасови флакончета с различна съвместимост. При есенциите, одеколоните, парфюмите и етеричните масла отворите на опаковките трябва да са плътно затворени. За целта се използват коркови, гумени или пластмасови тапички.

Маркировка. Съдържа данни за производител, вид на изделието, количество, БДС, дата на производство, цвят, алкохолно съдържание и друга информация необходима за правилното потребление на стоките и по тяхното предназначение.

Съхраняване. Оптималните условия за съхраняване на всички видове парфюмерийни и козметични стоки са чисти, сухи и проветриви помещения при температура, не по- ниска от 5 градуса по целзи и не по- висока от 25 градуса по целзи и относителна влажност на въздуха между 55 и 70%. Неправилно съхранение и нарушаването на някои от тези условия води до нежелани последици и негодност на стоките.

Транспортиране. Транспортирането на парфюмерийните и на козметичните стоки се извършва с всички видове закрити и чисти транспортни средства при спазване на изискванията за тяхното съхраняване, за уплътняване и за пожарна безопасност.

Изготвили: Ваня Ралчева, XI в клас, № 4Венислава Иванова , XI в клас, № 5

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница