Педиатрична болница – Проект „Черани – Богоев- сакскобурготски „ Медиен мониторингстраница1/5
Дата20.03.2017
Размер0.88 Mb.
Размер0.88 Mb.
  1   2   3   4   5

Педиатрична болница – Проект „Черани – Богоев- Сакскобурготски „
Медиен мониторинг

19.2.2004Модерна университетска педиатрична болница ще строят в София

Проектът възлиза на 42,7 млн. евро

Министерски съвет е приел решение днес, с което е одобрил проект по изграждане на нова педиатрична болница, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Проектът по преструктурирането на СБАЛ по детски болести е на базата на споразумение за кредит между България и Банка Австрия Кредитанщалт.

Правителството е упълномощило министрите на здравеопазването и на финансите – Славчо Богоев и Милен Велчев да проведат преговорите и да подпишат споразумението, след което то трябва да бъде ратифицирано от Парламента. Веднага след това ще стартира изграждането на новата болница. Очаква се подготовката на терена за нея да започне през лятото на тази година.

Новата сграда ще разполага със 150 легла и ще замени сега съществуващата Специализирана болница за активно лечение по детски болести (СБАЛДБ). Тя е водещата национална болница, единствената у нас университетска и специализирана в тази област, в нея се приемат най-трудните за случаи от цялата страна. Годишно в нея се лекуват около 5000 деца. Сградата й обаче е амортизирана - строена е преди 67 години.

Новата сграда на болницата ще бъде издигната в карето между бул. “България” и бул. “Акад. Иван Гешов”, до сегашната Инфекциозна болница. Самата Инфекциозна болница до декември тази година ще бъде пребазирана в нови корпуси, които се намират на територията на Военно-медицинска академия и съществуващата в момента нейна сграда.     

Общата стойност на проекта е в размер на 42,7 млн. евро. 85% от стойността се осигурява със заем от Банка Австрия Кредитанщалт, останалите 15% се осигуряват като съфинансиране от българска страна.

Заемът ще се усвои на два транша в рамките на 2 години и 6 месеца. През това време трябва да се построи новата болница. Погасяването на заема ще стартира 6 месеца след като е бил усвоен напълно и ще се изплаща на 20 вноски за период от 10 години.

Фирмата-изпълнител на строежа е VAMED ENGINEERING, Виена. Тя се задължава да осъществи проектирането, построяването и оборудването на новата педиатрична болница в София. Всички доставки, свързани с изпълнението на проекта – строителни материали, болнично оборудване, информационни системи, са освободени от мита и ДДС.

Новата сграда ще отговаря на най-съвременните изисквания за диагностично-лечебен процес, потвърди министър Богоев. Архитектурният проект предвижда нова модерна организация на болничното обслужване, което ще подобри и качеството на оказваните за децата грижи, изтъкна той.

20.2.2004            24 часа  стр.7Австрия ни дава 36 млн. евро за детска болница

Павлина Трифонова

Банка „Австрия Кредитанщалт" ни дава 36 295 000 евро назаем за строителството на модерна педиатрич­на университетска болница в София със 150 легла.

Кредитът трябва да се върне за 10 г. при много изгодни условия, каза здравният министър Славчо Богоев. Правителството одобри вчера договор за получа­ването на парите, според който страната ни ще участва в проекта с 6,3 млн. лв. Болницата ще се строи за 2 г. и половина от австрийска фирма на мястото на сегашна­та инфекциозна болница. Тя пък ще бъде преместена през декември.

Преговаряме с финансовото министерство за 70-100 млн. лв. за изграждане на 25 спешни центъра в страна­та, каза Богоев. Кабинетът одобри и споразумение за 73 000 евро от Гърция за психично-здравни услуги.


20.2.2004        Дневник  стр.3В София ще се строи детска болница за 42 млн. евро

Елена Геловска

Банка "Австрия Кредитанщалт" отпуска 36.295 млн. евро за изграждане на модерна детска болница с 500 легла в София. В четвъртък правителството одобри заемното споразумение, което трябва да бъде ратифицирано и от парламента. По условие на банката проектирането, строежът и оборудването на болницата е възложено на австрийската компания Vamed Engineering. Общата стойност на проекта е 42.7 млн. евро, като 15% от сумата е съфинансиране от българска страна, съобщи министърът на здравеопазването Славчо Богоев.

Заемът ще се усвои на два транша за 2 години и половина, колкото ще трае и строежът. Шест месеца след това започва изплащането на главницата и лихвите, което ще стане на 20 вноски за 10 години. Изпълнителят Vamed Engineering е специализиран в строителството на болници и е сред най-известните в тази сфера, каза Богоев. Архитектурният проект предвижда модерна организация на болничното обслужване, повече и по-качествени грижи за децата и намаляване на риска от вътрешноболнични инфекции, каза министърът. Стаите са планирани за не повече от четирима пациенти. Министерството на здравеопазването предвижда да модернизира болниците на две области с финансиране от Световната банка. Друг проект предвижда изграждането на 25 центъра за спешна помощ, което ще струва 70 -100 млн.лв. и ще стане за две години.

20.2.2004            Виж  стр.6

Строежът започва през лятото

Вдигат първата болница от 20 години

Строежът на първата държавна болница от 20 години насам започва през лятото. Лечебницата за детски болести ще бъ­де вдигната на мястото на Инфекциозна болница, ка­то сградата ще отговаря на най-съвременните изис­квания, обясни здравният министър Славчо Богоев. Строежът на болницата, която ще има 120 легла, ще струва 42,7 млн. евро.


20.2.2004        Сега  стр.6

Взривяват Инфекциозна болница в София, за да строят педиатрия

Наделина Анева

До края на годината сградата на Инфекциозна болница в София ще бъде взривена, за да може в близост до нея да се построи супермодерна детска болница, съобщи здравният министър Славчо Богоев. Дотогава трябвало да е готова новата сграда на Клиниката за заразни болести.


Очаква се строителството на новата детска болница да започне през лятото. За няколко месеца пациентите от Инфекциозна ще имат проблем с шума, предупреди Богоев. Кабинетът одобри договор за експортна кредитна линия от 42,7 млн. евро от Банк Аустрия Кредитанщалт за строежа.
Новата детска болница ще има 150 легла. В нея ще бъде преместена университетската болница, чиято сегашна сграда е строена през 1937 г. Още две болници ще бъдат реконструирани до 2 години по проект, финансиран от Световната банка, за да отговарят на европейските стандарти, съобщи министър Богоев. В момента се избирало между лечебниците в Стара Загора, Разград, Ловеч и Габрово. Съществувал и проект за построяване в следващата година и половина на нови сгради на 25 спешни центъра в страната. Проектът е на стойност между 70 и 100 млн. лева и идеята на Богоев е тези средства да бъдат заделени от бюджета.
20.2.2004        Монитор  стр.4

Строят държавна болница за първи път от 20 години

Гергана Костова

Строежът на първата държавна болница от 20 години насам тръгва през лятото. Лечебното заведение за детски болести ще се намира на мястото на Инфекциозна болница и ще има 120 легла. Вчера Министерският съвет прие решение, с което одобри отпускането на кредит за строежа на нова университетска педиатрична клиника от банка "Аустрия Кредитанщалт"

42, 7 млн. евро ще струва построяването и оборудването на детската болница. Финансовият министър Милен Велчев вече е одобрил споразумението, според което изплащането на кредита ще започне 6 месеца след откриването на детската болница и ще става на 20 транша, увери здравният министър Славчо Богоев след заседанието на МС. Според първоначалните разчети детската болница трябва да е готова след 3 години. За толкова трябва да се върне и заемът.

Подготовката за строежа започва през лятото, в началото на 2005 г. пък ще бъде срутена сградата на Инфекциозна, която е там от 1939 г. и се руши от десетилетия.20.2.2004            Българска армия  стр.2

Създават 25 спешни центъра с модерно оборудване

Строят нова детска болница за 42,7 млн. евро в Столицата

Андрей Василев

Нова детска болница за 42,7 млн. евро ще бъде изгра-дена в София. Това стана ясно вчера, след като правителството одобри проектоспоразумение за заем с Банка Австрия Кредитанщалт. Австрийската страна ще ни предостави 85 на сто от цялата сума, необходима по проекта, а съфинансирането от България ще е 15 на сто, обясни пред репортери министърът на здравеопазването Славчо Богоев.

Новата болница ще бъде изградена в рамките на две години и половина. Тя ще се строи на мястото на сегашната Инфекциозна болница. В педиатричното здравно заведение ще има 150 легла. Самата сграда, оборудването и обслужването ще бъдат на равнището на страните от Евросъюза.

Инфекциозна болница ще бъде преместена също в нова сграда, която ще се разположи в карето до Военномедицинска академия. Новата постройка ще бъде обособена със самостоятелен вход. Строителните работи на новата сграда на Инфекциозна болница ще се поемат от МО, с помощта и на здравното ведомство. Предвижда се това здравно заведение, което ще има обособен статут, да отвори врати още през декември тази година.

Министър Богоев информира също, че се обсъжда проект за изграждането на 25 спешни центъра в страната. Това ще са изцяло нови постройки с модерно оборудване, които ще бъдат изградени на модулен принцип. За изграждането им са необходими между 70 и 100 млн. лв., заяви Богоев. Според него най-подходящо е финансирането да бъде от държавния бюджет. Центровете ще може да бъдат създадени в разстояние на година и половина - две.

Кабинетът одобри и наредба за условията и реда за задължителното застраховане в проектирането и строителството. Според документа всички участници в строителния процес ще трябва да се застраховат, като застрахователните премии ще са от 50 до 600 лв. годишно. Ще се покриват всички видове щети, които е възможно да настъпят в процеса на строителството, с изключение на пет случая: война, тероризъм, щети от изтичане на радиация, вреди от неправомерно използване на запалителни и взривни материали, глоби и неустойки. Строителите и проектантите ще бъдат длъжни да сключват подобна застраховка дори 5 години след завършване на дейността си.


10.3.2004VAMED и BA-CA ще строят детска болница в София

Австрийската компания VAMED Engineering и “Банк Аустрия Кредитанщалт” (BA-CA) подписаха днес споразумение с българското правителство за строителството на нова детска болница в София, съобщиха от Банка “Биохим”. Договорът трябва да бъде ратифициран от българския парламент. Новата сграда ще бъде построена до съществуващата сега детска болница в центъра на града. Строителството на педиатричната болница, която ще бъде оборудвана с ултрамодерна австрийска медицинска техника, е планирано да приключи през 2006 г. VAMED отговаря за планирането, строителството и обзавеждането на болницата. BA-CA финансира проекта.


“Всеки, на когото му се е налагало да посети съществуващата в момента база, знае колко спешно страната ни се нуждае от модерна педиатрична болница”, коментира финансовият министър на България Милен Велчев на церемонията по подписването на договора. “За нас е удоволствие да имаме такива експертни партньори, за да ни помогнат да изпълним този проект”, допълни той.

Главният изпълнителен директор на VAMED Engineering Йохан Щралхофер каза пред журналисти: “Сега след като договорът е подписан, се надяваме да бъде приведен в действие възможно най-скоро, така че да не губим време и българските деца да се възползват от този проект”.


“Гордеем се с ролята си на финансираща институция на този проект, който е изключително важен за София и за цяла България. Благодаря на нашата дъщерна банка в България Биохим за подкрепата в осъществяването на това финансиране”, коментира Анджело Рицути, директор на отдела, който ръководи проекта от страна на BA-CA. Банката има успешен опит с подобни инфраструктурни проекти в сферата на здравеопазването и финансирането на болници. До момента банката е дала заеми за такива проекти в размер на около 500 млн. евро. Само преди няколко седмици BA-CA се включи в проект за финансиране на детска болница в Шри Ланка.

10.3.2004FPO: Австрия ще построи педиатрична болница в България

Австрия ще построи в българската столица София нова детска болница, се съобщава на официалния сайт на австрийската Партия на свободата. Държавният секретар в министерството на здравеопазването Райнхарт Ванек подписа днес с българския министър на финансите Милен Велчев и министърът на здравеопазването Славчо Богоев договор за проекта в размер на 36 млн. евро. Финансирането на проекта ще бъде поето от “Банк Аустрия Кредитанщалт” и компанията за болнично оборудване VAMED.

За Ванек е “радостно, че отново успяхме да изнесем австрийски ноу-хау в областта на здравеопазването”. Педиатричната болница в София трябва да бъде готова след 30 месеца.

11.3.2004Osterreich Journal: “Банк Аустрия Кредитанщалт” финансира педиатрична болница в София

Австрийската “Банк Аустрия Кредитанщалт” ще финансира строежа на педиатрична болница в София, пише австрийското списание Osterreich Journal. Съответният договор бе подписан в сряда в присъствието на българския финансов министър Милен Велчев. Новата детска болница ще се намира до вече съществуващата детска болница в центъра на града. Строежът на болницата със 150 легла и модерно медицинско оборудване трябва да бъде завършена до 2006 г. “Банк Аустрия” ще поеме част от финансирането в размер на 36,2 млн. евро. Общо проектът ще струва 43 млн. евро.

“Всеки, който е посетил настоящата педиатрична болница, знае колко наложително страната се нуждае от една модерна клиника. Радостни сме, че имаме толкова професионален партньор за реализирането на проекта”, каза министър Милен Велчев. “Гордеем се с нашата роля като спонсор в този толкова важен за София и България проект”, каза Анджело Рацути от “Банк Аустрия Кредитанщалт”.

Информацията е на агенция Фокус.
11.3.2004        Дума  стр.4

Почва строежът на детска болница

Експортна кредитна линия за 36 милиона евро за строеж на детс­ка болница в София беше подписана вчера от министъра на финан­сите Милен Велчев, ми­нистъра на здравеопаз­ването Славчо Богоев и представители на авст­рийската банка "Банк Аустрия -кредитанщалт". Общата стойност на про­екта е 42 милиона евро, като останалите 6.4 ми­лиона са разчетени от държавния бюджет за 2004 г.


2.9.2004 

vsekiden.com

Комисия ще разследва проект за детска болница

Временната анкетна комисия в парламента, която проучва споразумението за кредит с австрийската банка "Австрия Кредитанщалт" за построяването на детска болница в столицата ще вика премиера Сакскобургготски за обяснения. Това съобщи председателят й Борислав Китов от Народен съюз.

Димитър Игнатов от ОДС отново обеща, че в хода на работата ще докаже, че роднини на премиера са замесени в сделката. През юни споразумението за кредита, както и договора с австрийската фирма "Вамег инженеринг", предизвика сканадал в парламента след като стана ясно, че кабинетът вече е одобрил документите. Те бяха внесени в Народното събрание за ратификация и така то беше поставен пред свършен факт.

Стойчо Кацаров от ОДС припомни, че същата банка е консултант по сделката за Булгартабак. Според него връзката с премиера е неговият роднина Пиер Паоло Черани, който пък е свързан с "Вамег инженеринг".

Китов обясни днес, че след като се дават държавни гаранции по един заем, депутатите са тези, които обсъждат и дават разрешението за започване на преговори. Държавната гаранция е 6 млн. лв. от бюджета, а кредитът ще е в размер на 36 млн. евро. Ратификацията преди парламентарната ваканция беше отложена след разногласията и беше създадена временната комисия.

От опозицията обвиниха управляващите, че сделката не е целесъобразна и намекнаха за корупция. Китов попита защо не се прави например детска онкохематология, а точно педиатрична клиника. От опозицията възразяват също и срещу изпълнителя на проекта "Вамег инженеринг", който беше посочен от австрийската банка. Той подчерта, че не е ясно как е избрана банката за кредита, след като ЕБВР давала заеми при много по-изгодни условия, с поне процент и половина по-ниска лихва.

Комисията ще иска изслушване на министрите на финансите и здравеопазването, както и на експерти. Китов съобщи, че са поискали официално от Министерския съвет стенограмата на заседанието, на което е взето решение за споразумението, но оттам им пратили само информация за това, което предлагат на парламанета за ратификация. Комисията ще установява как е избрана банката, чия е идеята за детската болница, както и кой е водил преговорите. Според Китов разходите за клиниката са неоправдано високи, тъй като излиза, че едно легло от предвидените 150, ще струва 280 хил. евро.

Общо 6 хил. лв пък е бюджетът на комисията, от тях 200 лв. са за кафе, чай и канцеларски материали, а най-много 2 000 лв. ще отидат за стенографиране на заседанието. Тя ще работи 2 месеца.


 3.9.2004 

Струма

Скандал около Симеон за детска болница

Временната анкетна ко­мисия в парламента, която проучва споразумението за кредит с австрийската банка „Австрия Кредитанщалт" за построяването на детска болница в столицата, ще привика и премиера Сакскобургготски за обяснения. Това съобщи председателят й Борислав Китов от Народен съюз. А Димитър Игнатов от ОДС отново обеща, че в хода на работата ще докаже, че роднини на премиера са за­месени в сделката.

През юни споразумение­то за кредита, както и договора с австрийската фирма „Вамег инженеринг" предиз­вика скандал в парламента, след като стана ясно, че ка­бинетът вече е одобрил до­кументите. Те бяха внесени в Народното събрание за ра­тификация и така то беше поставен пред свършен факт.

Стойчо Кацаров от ОДС припомни, че същата банка е консултант по сделката за Булгартабак. Според него връзката с премиера е него­вият роднина Пиер Паоло Черани, който пък е свързан с „Вамег инженеринг". Китов обясни още, че след като се дават държавни гаранции по един заем, депутатите са те­зи, които обсъждат и дават разрешението за започване на преговори. Държавната гаранция е 6 млн. лв. от бю­джета, а кредитът ще е в раз­мер на 36 млн. евро. Рати­фикацията преди парламен­тарната ваканция беше отло­жена след разногласията и беше създадена временната комисия.

От опозицията обвиниха управляващите, че сделката не е целесъобразна и намек­наха за корупция. Китов попита защо не се прави нап­ример детска онкохематология, а точно педиатрична клиника. От опозицията въз­разяват също и срещу из­пълнителя на проекта „Вамег инженеринг", който беше посочен от австрийската банка. Той подчерта, че не е ясно как е избрана банката за кредита, след като ЕБВР давала заеми при много по-изгодни условия - с поне процент и половина по-нис­ка лихва. Комисията ще иска изслушване на министрите на финансите и здравеопаз­ването, както и на експерти. Китов съобщи, че са поиска­ли официално от Министерс­кия съвет стенограмата на заседанието, на което е взето решение за споразумени­ето, но оттам им пратили са­мо информация за това, кое­то предлагат на парламента за ратификация.

Комисията ще установя­ва още как е избрана банка­та, чия е идеята за детската болница, както и кой е водил преговорите. Според Китов разходите за клиниката са неоправдано високи, тъй ка­то излиза, че едно легло от предвидените 150 ще струва 280 хил. евро. Общо 6 хил. лв. пък е бюджетът на коми­сията, от тях 200 лв. са за кафе, чай и канцеларски ма­териали, а най-много - 2000 лв. ще отидат за стенографиране на заседанието. Коми­сията ще работи 2 месеца.

 

27.7.2004 

Дияна Желева

24 часа


Славчо Богоев: Интерес има, няма решение

- Г-н министър, има ли планове за привати­зацията на диализните центрове?

- По Закона за лечеб­ните заведения дей­ността по диализата на хронично болните се извършва в специали­зираните клиники в многопрофилните болници или в диализ­ните центрове, които са самостоятелни ле­чебни заведения. В мо­мента има само един частен диализен цен­тър. Но приватизация на клиниките от болниците не се предвижда.- Каква ще бъде схемата за навлизане­то на частни структури в тази дейност?

- Има интерес за наемане на дейността с регистриране на диализен център.-  Има ли вече конкретен депозиран интерес?

- Да, от страна на две фирми. Едната е Диализа България", а на другата в момента не се сещам за името. В националния рамков договор за до­година предполагам, че тази дейност ще за­почне да се финанси­ра от касата.

В момента това ста­ва от държавния бю­джет, а той плаща са­мо за държавни и об­щински лечебни за­ведения. Почти във всички други страни диализната дейност се извършва от част­ни фирми. В този сми­съл интерес има, но няма решение. Включително интерес проявяват и чуждестранни инвестито­ри.

- Обсъждали ли сте приватизацията на диализните центрове с граф Пиер Паоло Черани?

- С него сме се срещали нееднократно.- Тази тема беше ли сред обсъжданите на тези срещи?

- Би могло и това да сме обсъждали.

 


27.7.2004 

Анна Ботинова

24 часа


2500 на хемодиализа минават в частни ръце

63-те хемодиализни цен­търа у нас ще бъдат прива­тизирани и около 2500 бол­ни минават в частни ръце. Това ще стане най-вероятно от догодина, съобщиха автори на концепции за раздържавяването и депу­тати пред „24 часа".

Така е станало в повече­то нови членки на ЕС като Унгария, Чехия, Словакия, Полша и е задължително за България до 2007 г.

Диализата е една от най-апетитните дейности в здравеопазването заради гарантираните оборот и финансиране от обще­ствен фонд - здравната каса или държавата. Всеки бо­лен от хронична бъбречна недостатъчност посещава център за очистване на кръвта 3 пъти седмично за по 4 часа. В последните ме­сеци пациентите са увели­чени с около 20% и вървят към 3000, твърдят лекари. В момента тече подго­товка за приватизацията, аповечето фирми са представили

намеренията си пред здрав­ното министерство. Хората на министър Славчо Богоев уточниха, че става дума за идеи в начален етап и прива­тизацията няма да стане ут­ре.

Изчислено било, че при реално заплащане за дей­ност печалбата на голям център ще бъде около 50 000 лв. месечно. Интерес до мо­мента са заявили поне 3-4 фирми, свързани с диализа­та, каза участник в процеса. Сред тях са българските представителства на най-го­лемите чужди вносители на диализни апарати и консума­тиви като немските „Фрезениус" и „Браун". Всички трябва да регистрират бъл­гарски фирми с право на ле­чебна дейност. „Фрезениус" прави „Фрезениус нефрокеър". „Браун" ще се пред­ставлява от „Хемимед" от групата „Алианс Медика" според нейния шеф д-р Стоян Гаров. Зад "Диализа - България" били холандска­та търговска фирма „Дъчмед" и българската „Химимпорт".

За разлика от диализната приватизация в Европа оба­че, където лобират експер­ти, у нас има и политически лобизъм, твърдят бизнесме­ни.

Една от първите концеп­ции за приватизация на центровете била на италиан­ския граф Пиер Паоло Че­рани, сочен за родственик на премиера Симеон Сакско-бургготски. Според осведо­мени той имал фирма за внос на диализни консумативи и от миналата година досега е разговарял поне 3 пъти с Бо­гоев за раздържавяването.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница