Пресклипинг 7 март 2017, вторникДата18.11.2017
Размер75.88 Kb.
Размер75.88 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

7 март 2017, вторник

www.zdrave.net, 06.03.2017 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/farmatsevtichnata-gildia-zastana-dots-asena-stoimenova-60448
Фармацевтичната гилдия застана зад доц. Асена Стоименова начело на ИАЛ
Категорична подкрепа за настоящото ръководство на Изпълнителната агенция по лекарства изразиха от фармацевтичната гилдия. Одобрение на работата на директора на ИАЛ в лицето на доц. Асена Стоименова изказаха в писмо до медиите от Регионалната фармацевтична колегия София-столична, а дни по-рано аналогично мнение изразиха и от целия фармацевтичен сектор. Позицията на фармацевтичната общност е във връзка със слуховете за предстояща смяна на ръководството на агенцията.

Промените в ръководството на Изпълнителната агенция по лекарствата ще доведат до сътресения в сектора, се посочва в становището на столичната фармацевтична колегия, подписана от председателя на управителния й съвет магистър фармацевт Венелин Сапунаров.

„През последните две години и половина ИАЛ е стабилна и работи добре с всички от фармацевтичния сектор. Прекратиха се порочните практики за подпомагане на определени фирми и проверките с цел преразпределение на пазара на аптеките. Решенията се вземат по законосъобразност, не се толерират определени икономически субекти, експертността и професионализмът са водещи при работата, има реално сътрудничество с други организации от фармацевтичния и здравния сектор“, се заявява в нея. В позицията на колегията на столичните фармацевти, в която членуват над 2300 магистър-фармацевти, се изтъква още, че до този момент агенцията не е имала и толкова активна международна дейност, което личи както по отношение на Европейската агенция по лекарствата, така и относно Световната здравна организация и съвместните им проекти и дейности. Затова и те определят като притеснителен факта, че с политическите промени в страната се обмисля и прави кадрова реорганизация в институции с нормативно вменена високоотговорна функция, свързана с опазването на човешкото здраве.

Дни по-рано подкрепа за доц.Стоименова изразиха и от фармацевтичната индустрия. В позицията, подписана от представители на ARPharM, БГФарМА, БФС и БАТЕЛ, секторът изразява задоволството си от работата с ИАЛ в последните две години. „Лекарственият регулатор преодоля голяма част от натрупаните през предходни периоди проблеми и провежда последователна и ефективна дейност, която гарантира стабилност и предвидимост на лекарственото снабдяване и осигуряване на качествени и безопасни лекарствени продукти на българските пациенти. В лицето на ИАЛ ние виждаме партньор, с когото можем да работим успешно както на национално ниво, така и за прилагане на европейските добри практики в сферата на фармацията и здравеопазването“, гласи мнението на индустрията.


Снимка - без текст

www.investor.bg, 06.03.2017 г.

http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nad-200-lekarstva-plashtani-ot-nzok-sa-minali-na-svobodniia-pazar-prez-2016-g-235120/

Над 200 лекарства, плащани от НЗОК, са минали на свободния пазар през 2016 г.
Прекратяване на разрешението за употреба или липса на реимбурсация от страна на Здравната каса са основните причини за мигрирането на медикаментите в позитивната листа

Нараства броят на лекарствените продукти, които са излезли от позитивния лекарствен списък, включващ медикаментите, които се заплащат с публични средства. Това показва докладът на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП) за 2016 г.

Почти 500 са били разгледаните процедури за изключване на лекарства от позитивния списък през миналата година, или с около сто повече от предходната година.

През 2016 година най-голямата част от продуктите - 202, са били преместени на свободния пазар. Други 153 са със заличена цена и вече не се предлагат в България. 46 препарата са прекратени за употреба у нас, а 52 са изключени от позитивния списък по желание на Министерството на здравеопазването и Националната здравноосигурителна каса.

Най-голяма част от изключените медикаменти са в сферата на онкологията, психиатрията, инфекциозни болести и диабет, както и за есенциална хипертония.

От всички медикаменти, които са изключени от списъка, 47 са били с най-ниската цена в него. Други 46 лекарства са били единствени молекули. Те са за кардиология, неврология, офталмология, ендокринология. Нито един от заличените INN обаче не е без алтернатива за лечение при съответното заболяване, уточнява се в доклада.

Най-честата причина за изключване на лекарствени продукти и заличаване на цената е прекратяване на разрешението за употреба или липсата на реимбурсация от страна на публичните фондове, посочва се в доклада. На следващо място големият брой излезли продукти по INN от позитивната листа се дължи и на промяна на нормативната уредба след съкращаване на заболяванията, за които плаща Касата.

В Националния съвет по цени и реимбурсиране през миналата година са постъпили 257 процедури за включване на лекарства в позитивния списък. По-голямата част от заявките - 226, са били за генерични лекарства. Новите молекули, които са кандидатствали за включване в списъка, са били 23. Те са в областта на пулмологията, кардиологията, хематологията, ендокринологията, онкологията, ревматологията.

Общо през изминалата година Националния съвет по цени и реимбурсиране е издал 3560 решения и са разгледали 6310 процедури. Най-много – над 3340, са били свързани с промяна на вече регистрирани медикаменти. На следващо място са процедурите – 1958, за поддържане на реимбурсния статус на лекарствата.

По статията работиха: автор Евгения Маринова, редактор Десислава Попова
Снимка – без текст
07.03.2017 г., с. 14

ОЧАКВАТ РЕЗУЛТАТИ ПРИ РАКОВИ, СЪРДЕЧНОСЪДОВИ, НЕВРО-ДЕГЕНЕРАТИВНИ И АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
БАН разработва ново лекарство срещу рак

Доц. Ива Угринова

Върху нови изследвания, лекарства и терапии за онкологични, сърдечносъдови, невро-дегенеративни, автоимунни заболявания работят учените от Института по молекулярна биология, съобщиха от БАН. Те се стремят да разберат молекулните механизми, определящи възникването, развитието или терапията на най-различни патологии, станали бич за съвременното общество. Най-новите разработки и научни постижения с реално приложение в области като биомедицина, екология, репродуктивна биология, археология, дизайн и изпитване на нови лекарствени препарати бяха представени от директора на Института по молекулярна биология „Акад. Румен Цанев,, при БАН доц. Ива Угринова.

„Нашите фундаментални научноприложни изследвания са в широк диапазон от области. Нашата цел е да решаваме социалнозначими проблеми. Сред приоритетите ни са биологията на стареенето и осигуряването на възможности за здравословно остаряване. Работим по създаването на молекулни маркери за ранна диагностика на социалноначимите заболявания при човека. Молекулярните ни биолози съдействат и за определянето на генетичния профил на населението по нашите земи,,, обясни доц. Милена Георгиева, ръководител на „Медикобиологични изследвания". Учените от БАН работят и върху геномната стабилност и динамичните процеси, свързани с нейната поддръжка, както и по приспособяването на човешкия геном към околната среда.

„Институтът по молекулярна биология на БАН вече има всички шансове да развива наука на световно ниво. С финансиране по европроект вече разполагаме със свръхмодерна апаратура, която ни позволява въвеждането на качествено нови изследвания - в търсене на мутациите в основата на различни заболявания, включително и рак, синтез и изпитания на лекарства. И вече сме започнали няколко важни за медицината проекти. Свръхмодерен масспектрометър доказа пряката си полза. В момента се изследват серумни проби от пациенти с атеросклероза в търсене на белтъци които могат да предскажат развитие на сърдечна недостатъчност,,, обяснява доц. Угринова. За подобен анализ до преди седмици учените изпращали пробите си в чужбина. Сега обаче този апарат за милион и половина лева ще ускори невероятно въвеждането на диагностичен тест за сърдечна недостатъчност. Освен за научни, той е незаменим и за медицински изследвания, например защо едно лекарство не може да действа на болния.
www.bnr.bg, 06.03.2017 г.

http://bnr.bg/shumen/post/100804373

Екипът на МБАЛ Шумен - „Медик на годината”

Екипът на Многопрофилна болница за активно лечение в Шумен получи наградата „Медик на годината”, която бе присъдена за 26-ти път от вестник „Форум Медикус”. Редакционната колегия и Общественият съвет на специализираната медия единодушно определиха за "Медик на годината 2016" не отделен специалист, а екипа на Многопрофилната болница. Наградата се връчва за навременност, компетентност, бърза реакция, професионализъм и себеотрицание на лекари, професионалисти по здравни грижи, ръководители и служители на лечебното заведение при овладяване на тежкия инцидент с много пострадали хора в Хитрино. „Шуменските медици са пример за професионализъм в действие“, заяви главният редактор на „Форум Медикус” Дарина Стоева. Поздравителни адреси до шуменските медици изпратиха президентът Румен Радев, служебният премиер Огнян Герджиков, вицепремиерът и министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, представители на други професионални и синдикални организации и лечебни заведения. Наградата бе връчена тази вечер на церемония в Шумен, на която бе поканен целият екип на шуменската болница.


Снимка – без текст
www.btv.bg, 06.03. 2017 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/d-r-tinka-troeva-e-novijat-direktor-na-fonda-za-lechenie-na-deca.html
Д-р Тинка Троева е новият директор на Фонда за лечение на деца
Тя заменя на поста подалия оставка проф. Владимир Пилософ

Д-р Тинка Троева е новият директор на Фонда за лечение на деца. Тя поема управлението от днес със заповед на министъра на здравеопазването Илко Семерджиев., съобщиха от здравното министерство.

Троева заменя на поста досегашния директор на Фонда проф. Владимир Пилософ, който подаде оставка на 24 февруари.

Д-р Тинка Троева е с богата биография в областта на педиатрията, промоцията и превенцията на здравето, социалната сигурност, координацията на социалната сигурност в ЕС и здравния мениджмънт.

Завършила е медицина в Медицинска академия – София през 1979 година, специализира „Детски болести“. Има магистратури по „Международни икономически отношения” от УНСС и „Обществено здраве“ от Университета Билефелд, Германия.

През 1986 г. тя придобива и специалност по „Социална медицина“, а през 1989 г. - по „Медицинска информатика“ и „Здравен мениджмънт“ в Медицинска академия - София.

До 1996 година д-р Тинка Троева провежда редица специализации по промоция и превенция на здравето в Люнебург, ФРГ и Кралския колеж в Кеймбридж, Великобритания, по социална педиатрия в Германия и Австрия, както и по управление на здравното осигуряване във Германия, Холандия и Чехия.

Била е съветник в Комисията по здравеопазване в 37-то и главен съветник в 38-то Народно събрание.

Осем години е ръководител на Службата по трудовите и социалните въпроси на МТСП, последователно с дипломатически ранг “съветник“ и „пълномощен министър“ при посолствата на Република България в Германия и Австрия, и още две години в посолствата ни в Австрия и Швейцария.

Новият директор на Фонда за лечение на деца е експерт в областите на координацията на системите за социална сигурност в ЕС – пенсионно, здравно осигуряване, обезщетения при заболяване и майчинство, семейни обезщетения, лечение и превенция на български граждани в ЕС, трудова миграция и интеграция.


Снимка - без текст
Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница