Пресклипинг 8 декември 2016, четвъртъкДата25.03.2017
Размер84.95 Kb.
Размер84.95 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

8 декември 2016, четвъртък

www.bnr.bg, 07.12.2016 г.

http://bnr.bg/sofia/post/100769546/aptekarite-shte-pechelat-poveche-kogato-lekarstvata-za-esencialna-hipertonia-se-poemat-ot-kasata
Зам.-министърът на здравеопазването, д-р Бойко Пенков
Аптекарите ще печелят повече, когато лекарствата за есенциална хипертония се поемат от Касата
В края на ноември стана ясно, че Здравната каса ще плаща напълно лекарствата за есенциална хипертония от 1 януари догодина.

Това е едно от най-масовите заболявания в България. Около 200 хил. българи, които по данни на Касата са регистрирани с тази диагноза, от 1 януари ще получават лекарствата си безплатно.

Решението бе приветствано от пациентските организации, но срещна остра реакция от страна на магистър-фармацевтите.

Според тях, след като лекарствата се поемат на 100% от Здравната каза, те няма да могат да слагат надценките, които взимат и няма да имат печалба, а това ще докара до фалит някои от малките аптеки.

Това са напразни опасения. Есенциалната хопертония е изключително сериозно заболяване, което води до тежки усложнения. Моно продуктите ще бъдат покрити на 100% и това е право, което всеки може да ползва. Комбинираните препарати не се покриват на сто процента и при тях може да има надценка, заяви в ефира на Радио София зам.-министърът на здравеопазването, д-р Бойко Пекнов.

Освен това, за всяка изпълнена от аптеката рецепта, магистър-фармацевтите получават по 2 лева.

Повечето лекарства са на цена 2,19 – 2,35лв, най-скъпото е 4,70 лева. При 25% надценка на аптеката, при цена 2 лв, това означава 50 стотинки печалба. А ние даваме 2 лева на изпълнена рецепта. Това фалит ли е? Не мога да си представя как, когато взимаш 1.50 повече – фалираш?

Има твърдения, че фармацевтите ще загубят 12 млн. лева. Не знам как колегите работят с числа, но в идеалния случай, когато покрием терапията на 170 хил. болни, Касата ще похарчи 10 млн. и 400 хил. лева общо. Как, когато това струва 10 млн. и 400 хил лв, те ще загубят 12 милиона лева? - попита д-р Пенков.

170 хил. души страдат от високо кръвно, а много хора дори не знаят, че боледуват, тъй като често това заболяване се открива при случаен преглед.

Важно е да бъдат премахнати финансовите бариери пред хората, които не могат да си позволят това лекарство, за да могат те да коригират стойностите на кръвното налягане.

Очаква се около 30% от хората, засегнати от това страдание, напълно да нормализират своите стойности на артериално налягане и да живеят пълноценен живот, каза още зам.-министърът.

Чуйте още по темата от разговора на Лили Герчева със зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.


Снимка - без текст

Звуков файл

08.12.2016 г., с. 4

Москов:
Тестваме електронните рецепти и направления
В момента върви тестови период на електронна рецепта и електронно направление.

Това заяви здравният министър в оставка д-р Петър Москов. По думите му подобни въведения начело с електронната идентификация чрез пръстов отпечатък са начинът да се'въведе контрол в системата. Той припомни изнесената информация, че само за първите 15 дни на ноември, откакто бе въведена новата система за регистрация в болниците, са спестени 15 млн. лв. в сравнение със същия период за предходния месец. Почти същият ефект се очаква да постигне и обявената преди дни централизирана обществена поръчка за доставка на лекарства в болниците, чиято стойност е 1,2 млрд. лв. Москов заяви, че електронният търг е бил осъществен по препоръка на Европейската комисия за борба с корупцията и българският БОРКОР и се очаква да намали болничните разходи за лекарства между 10 и 20%. „Това, че между една и друга болница има стотици левове разлика за едно и също лекарство, това, че търговецът на едро може да фактурира на болницата продукт за 60 лв., а тя да го фактурира на касата за 400 лв. - това прекъсва", каза пред bTV Москов. Той допълни, че самата поръчка обединява заявките на 150 от най-големите болници у нас.


Снимка на една колона – Петър Москов
www.zdrave.net, 07.12.2016 г.

http://www.zdrave.net/news/novini-210/nzok-dogovarya-otstapki-novo-lekarstvo-samo-ako-59754

НЗОК договаря отстъпки за ново лекарство, само ако се покрива в 8 страни от ЕС

Полина Тодорова

Разширява се кръгът от европейски страни, в които даден нов медикамент трябва да се реимбурсира от здравен фонд, за да може НЗОК да договоря отстъпки за него за българските пациенти. Това става ясно от решение на Надзорния съвет на НЗОК, взето на заседанието от 1-ви декември, с които се правят нови промени в Наредба 10 на МЗ.

Припомняме, през пролетта на тази година в наредбата изрично бе записано, че не се сключват договори за отстъпки за медикамент, ако той не се заплаща с публични средства в поне пет държави членки на Европейския съюз.

С решението си от 1-ви декември надзорниците разширяват броя на страните, в който въпросният медикамент трябва да се реимбурсира, като те трябва да са поне осем от общо 25 разглеждани. Държавите са разделят на две групи– такива с висок брутен вътрешен продукт на глава от населението и съответно такива, които са с под средния БВП.

Така, за да може НЗОК да започне да договаря отстъпки за ново лекарство, то трябва да е достъпно за пациентите в поне три държави от групата с висок БВП, но и в още пет от тези с нисък. Страните от първия списък са Люксембург, Великобритания, Холандия, Белгия, Финландия, Франция, Австрия, Германия и Ирландия, а от втория – Румъния, Латвия, Хърватска, Унгария, Естония, Полша, Словакия, Литва, Чехия, Гърция, Словения, Португалия, Испания, Дания, Италия и Швеция.

В мотивите към предложеното изменение се посочва, че разделянето на двете групи държави е с цел да бъдат обхванати страни с различия в покупателната способност на населението. По този начин се гарантира достъп не само до ефективни, но и до стойностно-ефикасни лекарствени продукти, аргументира се още промяната.

Наличието на международното непатентно наименование в държави с брутен вътрешен продукт под средния за ЕС означава разширяване на пазара и гарантира по-достъпни цени, така че при навлизането на българския пазар да може да се осигури пълен достъп на нуждаещите се български граждани до лекарствени продукти, се казва още в мотивите.

„Сложени са и страни, в които достъпът до иновативни лекарствени продукти е доста разширен, а не само такива, в които той е ограничен. Тази промяна е в полза на пациентите“, категоричен бе пред Zdrave.net и заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков.

С промените в наредбата се коригира и датата, от която касата поема на 100% най-евтините лекарства за есенциална хипертония. Според настоящия текст това трябваше да се случи с влизането в сила на новия рамков договор от 1-ви април 2017 г.

Припомняме, на двучасова кръгла маса от фармацевтичния бранш вчера предупредиха, че тази промяна няма да има нужния социален ефект и ще доведе до фалити на аптеки.


Снимка – без текст


08.12.2016 г., с. 4
Здравната каса започва да плаща лекарства по икономическа целесъобразност
Решението засяга медикаментите за ревматични заболявания
Десислава Николова

Надзорният съвет на здравната каса за пръв път взима писмено решение, според което лично той ще определя с какви скъпи медикаменти да се лекуват пациентите, като това ще става по критерий икономическа целесъобразност. Това става ясно от протокола от заседанието на съвета, проведено на 1 декември. В надзорния съвет на институцията участват двамата здравни заместник-министри Ваньо Шарков и Бойко Пенков, директорът на НАП Бойко Атанасов и главният секретар на Изпълнителната агенция по лекарствата Димитър Евлогиев, както и по двама представители на синдикатите, работодателските организации и един представител на пациентите. Досега надзорният съвет никога не е определял с какво да се лекуват пациентите, нито пък си е позволявал да вписва в документите икономическа целесъобразност, което означава най-евтиното възможно лекарство и смяна на медикаментите на големи групи пациенти в зависимост от това дали има пари. Касата планира да въвежда подобни критерии и при други групи, в които има скъпоструващо биологично лечение, като например при хепатит С, става ясно от протокола от заседанието на надзорния съвет. Ако мярката се приложи към всички иновативни лекарства, това категорично ще наруши правата на пациентите на най-добро лечение за заболяването им, а надзорният съвет, част от който не е съставен от лекари, ще поеме отговорност за това.

Защо ще се пести

Решението е взето на база на анализ на нарастването на средствата, които касата плаща за лекарства. От него е видно, че най-голямо като стойност е нарастването при онколекарствата. Плащанията за тях са се увеличили от 115.5 млн. на 137.9 млн. лв., но като процент нарастването е 19%. Явно решена, че няма как да спести от лекарства срещу рак, институцията започва акцията по затягането на предписване на скъпи лекарства в друга група – на пациентите с ревматоидни артрити, защото плащанията й за биологична терапия са се увеличили с 11 млн. лв. в сравнение с миналата година и се очаква до достигнат 83 млн. лв.

Пациентските организации съобщиха пред "Капитал", че за пръв път виждат подобно нещо (което определиха като наглост) – да ги лекуват по икономически критерии, и то хора, които като цяло нямат медицинско образование или ако имат, категорично не са специалисти по тези заболявания. От НЗОК съобщиха, че идеята е всички пациенти на биологична терапия да влизат в болница, за да бъдат проследени и да им бъдат направени необходимите изследвания. Това става по тяхно желание, тъй като извън болниците няма достатъчно специалисти и изследванията са скъпи, коментираха от пресцентъра. Оттам обаче не успяха да обяснят защо надзорният съвет планира да въвежда критерии за икономическа целесъобразност.

Колко души боледуват

По думите на Анета Драганова от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит около 6000 души са на биологично лечение заради заболявания на мускулно-скелетната система. От около 100 хил. болни с ревматизъм малка част преминава на биологично лечение, ако стандартната терапия не действа. До тази година това ставаше в извънболничната помощ, а от следващата година е предвидена клинична пътека, по която болните ще влизат поне два пъти годишно в болница. Стойността на пътеката е 700 лв. И за нея ще бъдат отделени 14.4 млн. лв. Според решението на НЗОК обаче всеки нов пациент ще бъде одобряван лично от надзора, ако лекарството му е скъпо и ще се въведат строги нови критерии за включване.

"Обещаха ни, че няма да ни сменят лекарствата, и се страхуваме, че това може да стане насила, и то по икономически показатели. На пазара са налични много лекарства, но смятаме, че ревматолозите трябва да определят кой с какво да се лекува, а не държавната администрация", коментира Анета Драганова.www.bnr.bg, 07.12.2016 г.

http://bnr.bg/sofia/post/100769441/sluchaat-sas-zarazenata-krav-e-gruba-medicinska-greshka

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев:
Случаят със заразената кръв е груба медицинска грешка
„В случая със заразената с малария кръв в Русе става въпрос за груба медицинска грешка, неотчитане на цялата налична информация, която този млад човек, достатъчно съзнателен и интелигентен, е дал“, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде БГНЕС от Русе.

Става дума за студента от Камерун, който е дарил кръв, предупреждавайки, че е боледувал по-рано от малария. Въпреки това кръвта му е взета и по-късно прелята на 80-годишен пациент. Мъжът е починал, но на този етап няма доказателства за пряка връзка между заразената кръв и смъртта му.

Д-р Кунчев побърза да успокои обществеността, че няма място за паника, нито някаква опасност за общественото здраве:

Знаете, че всяка единица дарена кръв в България се изследва за четири инфекции – два вида хепатит, сифилис и СПИН. Ако има каквото и да е съмнение или преболедуване от други болести, съответният човек не трябва да кръводарява, но когато има пряка директна грешка, може да се получи и такъв резултат.

Д-р Кунчев коментира още, че последните данни показват изключително ниско ниво на маларийния плазмодий в еритроцитите. „Това значи, че вероятно при нормални условия , ако трябваше да се предаде по нормалния път с комари, това въобще нямаше да стане. Явно този младеж е имал доста старо заболяване, но при този тип малария наистина плазмодият се запазва в черния дроб и при някакъв срив в имунитета е възможно пак да се появи в кръвта“, каза той.

Днес в Русе пристига и директорът на Националния център по трансфузионна хематология д-р Николай Андреев, който е изпратен на проверка от здравното министерство.

Проверки правят и от Регионалната здравна инспекция, както и вътрешна - от/в самата УМБАЛ-Русе.

Студентът от Камерун, който е бил кръводарител, е настанен в инфекциозното отделение на русенската болница.

Снимка - без текст


www.dariknews.bg, 07.12.2016 г.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1628094

Спешно се търси кръв от група "B отрицателна"

Спешно се търси кръв група „В“ с отрицателен резус фактор. Стефчо Стефанов от Пловдив апелира към кръводарители от група „В отрицателна", ако могат да се отзоват, тъй като дъщеря му е настанена в АГ отделение на болницата в Габрово, а там няма налична банка от найната кръвна група. Жената се казва Мариянна Стефчова Цакова.Габровската болница приема кръв само от кръвни центрове на своя район,а именно: Русе, Велико Търново,Ловеч,Разград и естествено Габрово.Тел за връзка : 0988 920 125 Стефчо Стефанов....
Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница