Приоритети и предизвикателства пред управлението на Република БългарияДата03.03.2017
Размер37.22 Kb.
Размер37.22 Kb.


Приоритети и предизвикателства пред управлението на Република България

/есе/
Нашата малка държава и сплотеният й народ ли? Централизираната роля на големите

градове? Глобалната тенденция за политическа и битийна промяна? Ресурсна, енергийна и технологична обезпеченост на гражданите. Гранична сигурност на държавата.

Да, ако трябва да дефинираме проблемите в България, то трябва да започнем толкова отдалече и в такава дълбочина. Ежедневно виждаме как опитите на институциите за контрол, регулация и решаване на проблеми произлизащи от сегашната система, водят до производни и често по-сложни казуси от предишните. Може би, вече, е нужен нов подход. Българинът е твърде хитър, за да бъде ограничаван. Той винаги открива как да „преметне“ системата и да заобиколи правилата. Прави го, защото законодателството е рестриктивно по своя характер, а той просто иска да бъде свободен. Чакайте...! Не е ли това искреното желание на всеки един индивид на тази планета? Възможна ли е нова система? (реторичен)

Проблемите в България, повече от всякога, трябва да бъдат разглеждани през призмата на глобалните разбирания. Ако леко се отклоним и попитаме следното: „Създаваме ли сплотена общност, когато се срещнем някъде в чужбина?“. По неписано правило, в чужбина,
най-големият срам или проблем можем да очакваме от друг българин. Предпочитаме де се слеем с местните и да научим тамошните правила и обичаи. Тази наша социална тенденция трябва да е причина за безпокойство на държавните органи относно запазването и оцеляването ни като нация предвид на глобализиращият се свят. Мерките трябва да са насочени към създаване на условия, които да задържат младежите по тези места. Тук роля има забавеното участие на България в проектите на ЕС. Трябва там, където има финансов ресурс, да има прагматична и пропорционално разпределяща система, която да елиминира корупцията. Това са средства за социална политика „с тях не трябва да се опитваш да забогатееш или да въртиш бизнес, хитри ми българино“. Виждайки това, младите си мечтаят един ден да участват в правенето на политика, защото от нея става печеливш „занаят“.

Бизнеса и политиката са твърде близки плоскости, а не трябва да е така. Едното е свързано с еднолична изгода, а другото с управление на обществени процеси. Сраснати са тези два аспекта до степен на повсеместно умопомрачение...


Съжителството в големите градове... да, наличието на повече хора е добра предпо-ставка за правенето на бизнес, но стресът, на който сме подложени в такива условия ни тласка към бездната на отчаяността. Тази отчаяност, която като цигарен дим в затворено помещение, се просмуква в нас, нашите възгледи и стремежи. Колкото по-големи стават големите градове, толкова по-малки стават малките. Забележително! След време няма да има малки стопанства които да произвеждат естествена храна. Държавата отново се обръща към спасителният пояс на капитализма и неговата генетично подобрена продукция, която бавно ще „подобри“ и нас.

Капитализма несъмнено може да се нарече едно от чудесата на променящият се съвременен свят, което превръща кризи нещастието на хората в бизнес. Сякаш държавите вече са капитулирали и са отказали да защитават ценностите си.

Твърде много хора в страната са затруднени и необразовани. Наблюдава се засилване на неравенството и намаляваща средна класа. Откъде да дойде интелектуален потенциал за решаване на проблеми, когато всички са заети да решават проблема с оцеляването!? Държавата е нужно да работи усилено върху социалната стабилност на обществото ни.


Фразата „социално изключване“ трябва да бъде заменена с „технологична обезпеченост“.
За всички държави предстои да играят роля на балансьор в новите условия на трудова заетост произтичащи от навлезлите високи технологии в промишлената сферата и корпоративно управление на ресурси и пазари на труда. Някои специалисти твърдят, че технологиите в промишлеността няма да намалят нуждата от човешки труд. Видно е, че отмяната от физически труд е бавен и последователен процес, който обаче не трябва да бъде

мъчителен за хората. Държавата трябва да задължава бизнеса да участва в инициативи и проекти, за които да се ангажират хората останали без работа.


Политика в насока за развиване на българските открития, финансирането и употребата им. Най-развитите държави имат традиции в създаването на иновации. Това е защото успяват да задържат учените си и разполагат с технически възможности да реализират откритията им. Ракията! Важно е ние ракията да защитим...

Освен, че в риск е човешкият ресурс на страната ни, също рискове има и за природният.


Трябва да се преразгледа как и при какви условия се изсичат горите ни, замърсяват водите и копаят земите ни. По тази тема имам чувството, че България се предава твърде лесно и пропуска да развива и печели от ресурсите си.

Здравето на хората е един от най-големите идеали на модерната държава. Има ли политика насочена към контролиране на действията на гигантските фармацевтични компании на наша територия? Това са частни организации, които не биха се поколебали да създадат „причината“ и после „решението“.


Границите ни в условията на членство в ЕС се явяват теоретична външна граница за

голяма част арабският свят. Може ли България да понесе една голяма бежанска вълна и какви биха били последиците за нас като смаляваща се нация? Нужни са сериозни и експертни мерки в това отношение, защото в момента България се възприема като отворена входна врата към Западна Европа. Нашата социална система, едвам смогваща да издържа нашите пенсионери, няма да издържи на по-силни бежански вълни от Сирия или други размирни райони.


Решения на проблемите винаги има, но важно е държавата да символизира стабилност и да се докосва до всеки свой гражданин. Хората могат да дадат отговор на всеки въпрос, стига да имат право да изразят своето мнение по подобаващ и легитимен начин. Стига вече протести и демонстрация на безсилие. Държавата трябва да представи на гражданите си средства, чрез който те да изразяват мнение, назовават проблеми и да дават решения.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница