Проблемите в здравеопазванетоДата09.12.2017
Размер287.63 Kb.
Размер287.63 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

12 юни 2017

VINF 10:10:02 09-06-2017

PP1009VI.006

парламент - разисквания - здравеопазванеДепутатите разискват

проблемите

в здравеопазването

София, 9 юни /Десислава Пеева, БТА/

През юни и декември министърът на здравеопазването да представя в парламентарната комисия по здравеопазване доклад за текущото финансово състояние на болниците, както и готовността за управление на държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ. Това каза председателят на комисията по здравеопазване Даниела Дариткова по време на разисквания в пленарната зала за стратегия за развитието на болниците.

По думите й трябва да има единни стандарти за управление на лечебните заведения. Развили сме предложения, които са предложени за разискване, допълни тя. До две години министърът на здравеопазването да представи концепция за осигуряване и развитие на медицинските специалисти в сферата на здравеопазването, предлага проектът, предложен от нас, каза Дариткова. Тя допълни, че в проекта се предлага изграждане на единна национална информационна система.

От общинските болници 17 вече са фалирали, каза народният представител Нигяр Джафер и посочи, че има заплаха от фалит на областни болници и е въпрос на време колко от тях "ще отидат в небитието". По думите й дълговете на болниците отдавна са преминали 500 млн. лв., а здравноосигурителният модел и монополът на НЗОК генерират дефицит ежегодно. Дефицитът на НЗОК се трансформира в траен дефицит на лечебните заведения, допълни Джафер. Резервът на НЗОК се разпределя рано, а март-април започва да се говори за актуализация на бюджета на НЗОК. Според Джафер лъжата, че НЗОК няма дългове и неразплетени разходи, е "удобна еквилибристика". Тя припомни, че НЗОК дължи за лечение в чужбина около 200 млн. лв., както и други средства за болниците.

Джафер посочи, че тежкият дефицит се обуславя от навлизането на иновативни медикаменти и терапии, от прекъснатата връзка между отделните звена на здравната система, от липсата на палиативни грижи и др. Очакваме контрол и предвидимост в системата, създаването на електронно здравеопазване, демонополизация на НЗОК, преодоляване на проблема с достъпа до медицинска помощ, системна профилактика и ранна диагностика, протекционизъм по отношение на човешките кадри, добави Джафер.

По думите й болниците фалират заради липса на лекари и медицински сестри. Предлагаме две реални стъпки - до две години да се въведе система на електронно здравеопазване с всичките му компоненти, за да има прозрачност и ефективен контрол на харчовете, и министърът на здравеопазването до шест месеца да представи концепция за обезпечаване с кадри на системата на здравеопазването и за тяхното развитие, каза още Джафер.

/ПП/


VINF 11:08:01 09-06-2017

NZ1106VI.010

министър Николай Петров - парламент - изказване

Резултати ще бъдат отчетени, ако има парламентарна подкрепа и необходимия минимум от време според министър Николай Петров

София, 9 юни /Десислава Пеева, БТА/

Ако имаме вашата подкрепа и необходимия минимум от време, резултати ще бъдат отчетени, каза министърът на здравеопазването Николай Петров при парламентарните разисквания за стратегия за развитие на лечебните заведения за болнична помощ. На всички е ясно, че става дума за две нива - на анализ и на решение, посочи той. Стратегическото ниво е първото - ако се осланяме на приетите от Народното събрание и Министерския съвет нормативни документи, това означава, че стратегическата линия, засягаща модела, се приема и не е тема на обсъждане. Видно е, че проблемите в системата са на тактическо ниво - формулата на разпределение на средства от НЗОК, добави министър Петров. Средствата в НЗОК са нашите пари и на всички е ясно, че те не са достатъчни да задоволят всички потребности на над 340 болници в страната. В тази насока може да се постигнат обективност и прозрачност, а за надлимитните дейности не може да има тотална и пълна свобода, заяви той.

Министър Петров подчерта, че когато се говори за дългове, става въпрос основно за общински, държавни и университетски болници, но не и за частни болници, което означава, че моделът на управление на частните болници е добър и ефективен. Трябва да се поучим от този модел, каза Петров и допълни, че това може да се постигне не със стратегия, а с контрол и с публичност на изразходваните средства.

/НЗ/VINF 11:23:01 09-06-2017NZ1121VI.015

парламент - лечебни заведения - решенияМинистърът на здравеопазването ще предоставя два пъти годишно доклад за финансовото състояние на болниците

София, 9 юни /Теодора Цанева, БТА/

Министърът на здравеопазването два пъти годишно - през юни и декември, да предоставя на парламентарната комисия по здравеопазването доклад за текущото финансово състояние на държавните и общинските лечебни заведения за болнична медицинска помощ, решиха депутатите. "За" бяха 129 депутати, 7 - "против" и 56 се въздържаха. В подкрепа на текстовете гласуваха от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля", а от "БСП за България" бяха "против" и "въздържал се".

В срок до 31 декември 2017 г. министърът трябва да представи информация в Комисията по здравеопазването за готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на държавните и общинските болници и за изготвянето на нормативно утвърдени механизми за контрол по тяхното изпълнение.

До две години министърът на здравеопазването трябва да извърши необходимите действия за въвеждане на единна здравна информационна система с цел постигане на прозрачност, контрол и ефективно изразходване на средствата в системата на здравеопазването, реши парламентът.

В срок до 31 декември 2017 г. министърът трябва да представи на парламентарната комисия по здравеопазването концепция за осигуряване и развитие на медицинските специалисти в системата на здравеопазването, записаха още депутатите, като допълниха с две точки първоначалния проект за решение, внесен от депутати от ГЕРБ.

Подобни предложения за електронно здравеопазване и концепция за развитие на медицинските кадри бяха направили от ДПС в свой проект за решение, който със съгласието на вносителите не беше подложен на гласуване.

Не беше прието предложението на "БСП за България" до 1 септември 2017 г. министърът на здравеопазването да представи в Народното събрание стратегия за запазване и развитие на държавното и общинското здравеопазване, а до края на годината да представи в парламента новата Национална здравна карта на Република България.

/НЗ/
VINF 13:00:02 09-06-2017

MM1259VI.002

кардиолози - сърдечна недостатъчност- регистър

Кардиолози настояват да има регистри на сърдечно-съдовите заболявания

София, 9 юни /Десислава Пеева, БТА/

Едно от основните предизвикателства в лечението и проследяването на пациентите със сърдечно-съдови заболявания и по-конкретно на тези със сърдечна недостатъчност е липсата на национални представителни данни. Това каза в националния пресклуб на БТА кардиологът доц. Иво Петров. Проследяването на пациент, претърпял съдов инцидент, е от изключително значение за състоянието му, допълни той и подчерта, че комплексният подход, комбиниращ иновативни терапии и налични данни, ще оптимизира лечението на голяма група пациенти.

В България около 140 хиляди души над 50-годишна възраст страдат от сърдечна недостатъчност, посочи проф. д-р Арман Постаджиян - председател на Дружеството на кардиолозите в България. Близо половината от тях умират до 5 години след поставяне на дигнозата.

Въвеждането на нови здравни технологии в лечението на сърдечната недостатъчност променя живота на пациентите и може да намали с 20 на сто риска от сърдечно-съдова смърт и хоспитализация, каза проф. Цветана Кътова - началник на Отделение по неинвазивна кардиология в Националната кардиологична болница. Тя посочи, че сърдечната недостатъчност ще бъде лечима, за което допринасят нови инструментални и медикаментозни терапии.

Липсват центрове за физическа и психологическа рехабилитация на пациенти, претърпели сърдечно-съдов инцидент, каза доц. Пламен Гацов - заместник-началник на Кардиологична клиника във Втора МБАЛ-София. По думите му в момента по клинична пътека се предвижда само една седмица за рехабилитация, а са необходими най-малко три.

Днес и утре, в София се организира симпозиум "Остра, хронична сърдечна недостатъчност и кардиомиопатии - нови предизвикателства в диагностиката и лечението".

www.bnt.bg, 08.06.2017 г.http://news.bnt.bg/bg/a/probiv-v-onkologiyata-medikament-atakuva-genetichno-tumorite
Пробив в онкологията - медикамент атакува генетично туморите
Американската агенция за храните и лекарствата одобри медикамент, който, според лекарите, е пробив при лечението на онкологично болни пациенти. Европейската комисия също позволи употребата на новия медикамент. Методът атакува генетично туморите, а не тяхното местоположение в организма. Той дава положителни резултати, там където химиотерапията не действа.

Лекари и специалисти по генетика от цял свят определиха одобряването на лекарството срещу рак като огромен напредък в медицината и пробив в онкологията. Хиляди хора в социалните мрежи споделиха новината за това. Един от тях е д-р Дийн Нехама от Северна Каролина, според който най-накрая има медикамент, с който туморните образувания могат да бъдат лекувани, още преди да е приложена химиотерапия.

Лекарството въздейства на имунната система, когато тя е подтисната и е спряла да се бори с раковите клетки. Медикаментът кара Т-лимфоцитите или т.нар. "убийци на туморните клетки" отново да се активират. Така новото лекарство е предназначено за имунитерапия и поправя образувалите се ДНК грешки.

Проф. Милчо Минчев: Ефективността на препарата е в порядъка на десетките проценти, да кажем 20-30 %, подобно на активността на химиотерапията.

Все още сме в началните фази на приложението на това лекарство. Но по принцип имунотерапията е нещо, което е с най-малки странични ефекти и което фактически разчита на самия организъм да се пребори с неопластичните клетки, със заболяването, а не химиотерапията или другите форми на лечение.

Противораковото лекарство принадлежи към нов клас медикаменти. Те се наричат "чекпойнт инхибитори" и съдържат вещества, които блокират механизма на развитие на туморите и могат да свият или дори да убият раковото образувание.

Д-р Ричард Паздур - онколог и ръководител на Центъра по лекарствени изпитания към Американската агенция за храните: До този момент Американската агенция за храните и лекарствата одобряваше лекарства, които атакуваха конкретни места в тялото, където е започнал ракът - например белият дроб или гърдата. Сега одобрихме лекарство, което се насочва срещу биомаркера на тумора, независимо откъде произлиза и къде се намира.

Одобрението на препарата дава зелена светлина за употребата му при деца и възрастни, чиито рак се развива прогресивно, въпреки лечението с химио- или лъчетерапия. Според проф. Минчев имунотерапията е бързо развиващо се поле, но за да се стигне до масово медицинско приложение на един подобен препарат се изисква много време. В момента на пазара има пет подобни лекарства, но не се прилагат активно. Терапията с един от медикаментите струва около 150 000 долара годишно. В началото на месеца Европейската комисия също позволи употребата на противораковото лекарство във всички страни, членки на Европейския съюз.

Единственият минус, който българските лекари откриват в лекарствата, разработени от фармацевтичните фирми е, че за да възвърнат инвестициите си, те произвеждат медикаменти, които да могат да бъдат приложени на голям брой пациенти. А според тях не трябва да се пренебрегва и персонализираната медицина, тъй като всяка ракова клетка има своя туморна характеристика, която трябва да се лекува индивидуално. Въпреки това българските лекари смятат, че тези "чекпойнт инхибитори" са голям напредък в медицината.

www.mediapool.bg, 08.06.2017 г.

http://www.mediapool.bg/nzok-zadalzhava-onkobolnitsite-da-vavedat-avtomatizirano-prigotvyane-na-lekarstva-news264999.html
НЗОК задължава онкоболниците да въведат автоматизирано приготвяне на лекарства
Всички лечебни заведения за болнична помощ, които имат договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и осъществяват дейност по онкологични клнични клинични пътеки, трябва да разполагат с автоматизирана или полуавтоматизирана система за подготовка на инфузионни разтвори на лекарствени продукти до януари 2018.

Централизирано разтваряне на цитостатиците (онкомедикаменти) в болничната аптека е много по-модерният, стерилен и икономичен начин за приготвянето на медикаментите, отколкото приготвянето им от персонала в отделенията. При централизираното приготвяне се изхвърлят много по-малки количества.

Новото изискване се отнася до клиничните пътеки №240 (Продължително системно парентерално лекарствено лечение на злокачествени солидни тумори и свързаните с него усложнения), 242 (Диагнoстика и лечение на левкемии) и 243 (Диагностика и лечение на лимфоми) и Амбулаторна процедура №6 (Системно лекарствено лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания).

Въвеждането на смесителните системи е заложено в Националния рамков договор за медицински дейности 2017 г. в условията за сключване на договор с НЗОК и изискванията за изпълнение на посочените клинични пътеки и амбулаторна процедура.

Целта е постигане на по-точни и сигурни дозировки на лекарствените продукти за лечение на злокачествени заболявания и по-добър контрол при потреблението на инфузионните разтвори на лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания.
monitor

09.06.2017 г., с. 13
Д-р ДИМИТЪР Петров, подуправител на НЗОК:
10% от приема в болниците излишен, лекари се презастраховат
Лекарствата на онкоболните са гарантирани
Касата дължи 235 млн. лв. на чужди лечебни заведения, част от тях се изплащат разсрочено
Визитка

Д-р Георги Петров е роден през 1961 г. в Търговище

През 1987 г. завършва Медицинския университет във Варна

Има специалности по вътрешни болести и кардиология и магистратура по медицински мениджмънт

В периода 2002-2003 г. е директор на НЗОК

Бил е експерт към Български лекарски съюз, като подпомагаше преговорния процес за подписването на Националния рамков договор

През март 2015 г. бе назначен за подуправител на касата, но скоро подаде оставка
СИЛВИЯ НИКОЛОВА

- Д-р Петров, какъв дефицит се очертава в бюджета на Националната здравноосигу-рителна каса (НЗОК)?

- Още рано да се говори за дефицит, тъй като не е ясно как ще заработят мерките, които подготвяме по отношение на лекарствата, и ефектът от тях. По това перо в бюджета има преразход, изчислен на базата на миналогодишното достигнато изпълнение. Стойностите през м. декември 2016-а са големи и към момента се задържат към тези нива. По отношение на това не може да се направи нищо без нормативни промени. Става въпрос за 28 млн. лв. в онкологичната и болничната

помощ и 68 млн. лв. при медикаментите за извънболнична помощ. Предлаганите промени са насочени към лекарствата и контрола в болничната помощ, но те няма да са в ущърб на болните. Най-напред предвиждаме да се премине към централизирано договаряне на лекарствата за онкологията, което изисква законова програма. Тя може да влезе в сила в края на тази или в началото на следващата година. Ще следим спазват ли се линиите на терапия, да не се изписват скъпи медикаменти още от самото начало. Не е добре и за пациентите да бъдат включени направо на биологична терапия и на втора линия. Алгоритъмът на лечение дава възможност те да започнат с първа линия медикаменти, когато спрат да им действат, да минат на втора и т.н. Ако те минат директно на втора линия, когато организмът стане резистентен към тях, няма да имат с какво човекът да бъде лекуван.

- На колко възлизат задълженията на НЗОК към момента?

- Касата има задължение към клиники в чужбина за лечение на български граждани. Към момента те са около 235 млн. лв., но това не са дължими плащания за тази година. Върху тях започват да текат лихви в период година и половина след услугата. За някои от тях НЗОК е постигнала споразумение за разсрочени плащания. През 2017-а реално ще платим около 60 млн. лв. от тези средства. Истината е, че те се увеличават от година на година.

- Пациентски организации вече се обявиха срещу новата методика, по която при химиотерапия за количеството цитостатици роля ще играят теглото и ръстът на пациентите. Означава ли това, че болен над 80-85 кг няма да получи лечение, тъй като надвишава допустимата норма собствено

тегло;


- Това изискване е залегнало в Националния рамков договор, дори в указанието за прилагането му на НЗОК то е много по-смекчено, отколкото в договора. Там се говори изобщо да не се плаща над тези стойности, докато в указанието тази стойност е приета за индикативна. И в момента една част от лекарствата се дозират на килограм тегло или на квадратен метър телесна маса. Тази методика въобще не засяга пациентите, качеството на лечение, това е индикативна стойност в отношенията на НЗОК с изпълнителите на медицинска помощ. Целта е да не да се изхвърлят огромни остатъчни количества цитостатици, както е сега. Това може да се постигне с добро планиране, има добри сетове и полуавтоматизирани системи, в които те да се подготвят за вливания. Касата не е казала, че няма да плати за пациенти над средното тегло. Но когато средният брой болни се окажат с над средното определено тегло, ще е индикация за проверка от страна на НЗОК. Правим го, защото част от болниците отчитат нереални количества лекарствени продукти и то на база нереално средно месечно тегло на пациентите.

- Означава ли това, че останалите количества от лекарствата вместо да се влеят на друг пациент се изхвърлят, или става въпрос за паралелен износ?

- Приемаме, че става въпрос за изхвърляне. Не можем да кажем дали не се правят някакви вътрешни икономии, но просто не ги отчитат.

• Болниците са натрупали неизплатена надлимитна дейност за милиони. Има ли шанс тя да им бъде платена?

- За 2015 г. болниците имат надлимитна дейност за 52 млн. лв., за които касата няма никакво основание да плаща. За 2016-а

въпросът е спорен. Там има едни 19 млн. лв., които предишният Надзорен съвет на НЗОК е решил да плати през януари т.г., но без да каже откъде ще ги вземе, тъй като до 1 април касата няма право да преразпределя резерва си. Следващият състав на Надзорния съвет отмени решението на предшествениците си, като спря плащането и го отложи за неопределено йреме. Надлимитната дейност за 2017 г. възлиза на няколко милиона лева за първите четири месеца на годината. За това тримесечие няма отчетена такава, тъй като лечебните заведения имат право да си прехвърлят от месеци в месеци. Точната цифра ще стане ясна след 1 юли.

- От „Пирогов" твърдят, че има 500 хил. лв. надлимитна дейност и ако се придържат към лимитите, трябва вече спешната болница да е спряла работа. Ще бъдат ли покрити разходите?

- Получихме писмо от директора на „Пирогов" проф. Балтов, в което се твърди, че има неизплатени 250 хил. лв. за дейност. От тях обаче 166 хил. лв. са за медицински изделия, те са от април и ще бъдат платени през юни, тъй като НРД позволява плащането да преминава от 30-ия до 60-ия ден от отчитането. Останалите суми, а те са за март и април, се отнасят за лечение на неосигурени пациенти, което не е проблем на НЗОК.

- Разпоредена е прокурорска проверка по сигнал във връзка с отчетени и изплатени лечения за 20 млн. лв. в периода ноември - декември

2016 г. на пациенти, които не са се чекирали с пръст. Защо и на какво основание са изплатени тези пари?

- Сигналът е от бившия здравен министър Петър Москов. Това се отнася до дейност, отчетена не с пръстовия идентификатор, а с лична карта по различни причини - или пациентът не иска да ползва идентификатора с пръст, или не може, защото по биологични и медицински причини не може. Или пък електронната система е била срината, а болните не могат да чакат. Лечението на тези хора е проверено и валидизирано от районните каси след направени проверки. Сигналът е парадоксален предвид и факта, че се отнася за пациенти, лекувани през ноември и декември, за които е платено през януари 2017-а. По това време министър беше Москов. Не разбирам сигнал срещу себе си ли е подал или какво?!

- Здравеопазването хронично е недофинансирано. Експерти твърдят, че това се дължи и на факта, че клиничните пътеки са алгоритъм за качество, а не за финансиране, какъвто са диагностично свързаните групи. Защо след като бе разработена система за въвеждането им, все още здравеопазването ни крета по клинични пътеки?

- Най-важни са лекарите и пациентите. НЗОК е само финансов посредник, който чрез механизмите солидализира риска при пациентите и следи за по-ефективното изразходване на средствата. При диагностично свързаните групи остойностяването би

било по-реално в тежестта при отделните диагнози, главно на база придружаващи заболявания и тежестта на самите случаи в рамките на диагнозата.

- Ако те бъдат въведени, няма да се налага лекарите да изписват пациента и да го приемат по друга клинична пътека, за да лекуват и придружаващите заболявания, така ли е?

- Да. Но не мислете, че при ДСГ няма да има уклони, като например надписване на дейности. При тях обаче има механизъм за корекция на цените. Освен това сега някои болници си позволяват да не приемат пациенти с тежки диагнози и тежки съпътстващи заболявания. При диагностично свързаните групи - напротив, няма да има такъв проблем. Възможно е да се получи надписване, излишни хоспитализации. Такива има и сега. Около 10% са такива, тъй като лекарите се презастраховат, когато не са сигурни в нещо по диагнозата на болния, предпочитат да постои в болница, за да го наблюдават известно време. Системата на ДСГ беше подготвена за въвеждане с т. нар. Пътна карта, подготовка на кадри и всички необходимо още през 2003-2004 г., като през 2005 г. имахме висока степен на готовност за въвеждането й.

- Защо не беше въведена?

- Защото се видя, че тя ще увеличи с около 30% необходимия финансов ресурс за болниците за покриване на съпътстващите заболявания. Тогава се получи така. Предполагам, че ако сега се тръгне към въвеждането им, резултатът ще е същият. Минаха повече от 10 години, данните са остарели, всичко трябва да започне отново, макар и всичката документация от тогава да се пази. Обучените хора ги няма, ситуацията в здравеопазването е променена.


www.bnr.bg, 09.06.2017 г.

http://bnr.bg/post/100840514/do-2-godini-trabva-da-bade-vavedena-sistema-za-elektronno-zdraveopazvane-reshi-ns
До 2 години трябва да бъде въведена система за електронно здравеопазване, реши НС
Румяна Василева

В срок до 2 години трябва бъде въведена система за електронно здравеопазване.

Това реши Народното събрание.

Освен това два пъти в годината министърът на здравеопазването ще трябва да предоставя на ресорната парламентарна комисия доклад за текущото финансово състояние на държавните и общинските болници.

Стратегията за развитие на лечебните заведения беше предмет на двучасови дебати в парламента.

До края на годината министър Николай Петров, трябва да предостави информация за готовността за въвеждане на единни стандарти за управление на системата, гласи още решението.

В своето изказване, здравният министър коментира, че средствата от здравната каса не са достатъчни, за да задоволят всички потребности на всички 343 болници в страната.

Председателят на здравната комисия и депутат от ГЕРБ Даниела Дариткова коментира

Тази година бюджетът на Националната здравноосигурителна каса изглежда тревожно и смятам, че в тази логика е полезно Комисията по здравеопазване да следи своевременно за финансовото състояние на лечебните заведения за болнична помощ.

Тази информация ще бъде полезна и за министерството, защото е важно да се отчитат своевременно проблемите, а да не се стига до натрупване на такива, които водят до тежко финансово състояние".

Депутатът от БСП Георги Михайлов поиска да бъде направен преглед на клиничните пътеки. По думите му, трябва да бъдат решени и проблемите с лекарствената политика.

При положение, че в огромната част от страните на ЕС се отделят 6,9% и повече от брутния вътрешен продукт, да се отделя в България 250 евро на глава от населението годишно и да се иска съвременно здравеопазване, е просто нелепо.

Нигяр Джафер от ДПС коментира, че иска министърът на здравеопазването да представи концепция за обезпечаването на всички кадри в системата и тяхното кариерно развитие.

През последните години привикнахме с това, че фалират общински болници.

17 от тях отидоха в небитието. Сега говорим, че има заплаха от фалит на областни болници.Въпрос на време е колко от тях, също ще отидат в небитието.
www.mediapool.bg, 09.06.2017 г.

http://www.mediapool.bg/po-sledite-na-lipsvashtite-lekarstva-news264978.html
По следите на липсващите лекарства
Износът на медикаменти – бизнес с две лица и много потърпевши
Мартина Бозукова

Липсващи в аптеките лекарства мистериозно се оказват налични в складове на дистрибутори. Фармацевт в болнична аптека е осъден за кражба и търговия на скъпи лекарства от болницата. Периодично от аптеките в страната изчезват десетки лекарства за астма, диабет, артрит и други заболявания, а фармацевтичните фирми твърдят, че внесените опаковки превишават с 40% броя на пациентите, които ги ползват. Какво е общото между всички тези случаи? Обяснението е свързано с т.нар. паралелен износ на лекарства от България към страни в Западна Европа, където се продават на по-висока цена.

Проблем, който освен своята чисто легална страна има и друга – незаконни практики и откровени кражби от болници, от нашите здравни вноски и от...най-уязвимите – тежко болните пациенти.

Плахите опити за противодействие на тези практики често се натъкват на съпротива, за чиито мащаби обществото може само да гадае.

Така например служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев, след като се оказа разследван за неслучило се кадрово назначение в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), се обяви за жертва на картел между ИАЛ контролирания от нея фармацевтичен бранш заради опитите му да ограничи паралелния износ.

По оценки на хора от бранша и официалните институции, през последните години паралелният износ на лекарства бележи сериозен ръст. От 2010 година насам неколкократно са се увеличили както фирмите-дистрибутори, които се занимават с износ, така и количеството изнасяни опаковки и стойността на реекспорта, сочи секторен анализ на КЗК за пазара на лекарства.Бизнес за 400 млн. лева с две лица

Паралелният износ на лекарства неофициално се оценява на над 400 млн. лева годишно. Предположенията са, че 2/3 е чисто легалният износ, а 1/3 е незаконен. Противоречиви са и оценките коя част от износа – законната или незаконната - причинява по-голям проблем и липси на българския пазар.

Представители на фарма-индустрията коментираха пред Mediapool, че проблемът е в незаконния износ и държавата трябва да се справи с него, докато представители на здравните власти считат, че незаконният износ е ограничен, с малки мащаби и острата липса на медикаменти се дължи на легалния реекспорт.

Самите производители на лекарства са ощетени от паралелния износ, тъй като печалбата от реекспорта отива при дистрибуторите, а не у тях. Фармацевтичните фирми имат повече изгода да продават лекарствата си скъпо в Германия, отколкото евтино тук, а прекупвачи да ги изнасят и прибират печалбата.

По принцип реекспортът на лекарства е легален и е част от свободната търговия със стоки и услуги в ЕС, поради което не може да бъде забранен, но може да бъде ограничаван с различни уведомителни режими, за да се гарантират потребностите на вътрешния пазар.

Такъв опит беше направен преди няколко години с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които поради несъвършенства бяха обявени за противоконституционни.

При предишното правителството на ГЕРБ екипът на тогавашния здравен министър Петър Москов бе изготвил нови промени срещу паралелния износ, но те така и не бяха приети поради липса на време. Одобрени обаче бяха други мерки като например броенето и отчитането пред здравните власти на опаковките скъпи лекарства в болниците, за които се подозира, че са обект на паралелелен износ.

В средата на февруари Агенцията по лекарствата, здравната каса, НАП и митниците започнаха съвместни проверки на износа на лекарства. В края на март беше отчетено намаление със 70% на сигналите за липсващи медикаменти.

Сега на ход е новият екип на министерството, който твърди, че все още се запознава с проблема и не е набелязал конкретни мерки. Здравният министър Николай Петров обаче го обяви като приоритетен за решаване.

Със законови мерки може да се противодейства на легалния износ, докато за нелегалния малко се говори, а заловени нарушители почти няма.Петдесетина лекарства са обект на реекспорт

Най-сериозен обект на паралелелен износ са 50-60 лекарства, предимно антикоагуанти (противосъсирващи медикаменти), биологични продукти срещу артрит, инсулини, препарати срещу астма и др, казва Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки и притежател на веригата "Ремедиум". Той е един от първите, заговорил публично за проблема с паралелния износ.

"Това, което ги обединява е, че се отпускат по линия на НЗОК и са скъпо струващи. Тоест от малко опаковки могат да се изкарат много пари. Разликите в цените понякога са в пъти и това е силно мотивиращо. С една чанта такива лекарства човек може да забогатее", обясни Костов пред Mediapool.

Според източници на Mediapool се счита за нормално около 10% от количествата от даден медикамент да са обект на паралелен износ, но за някои лекарства реекспортът достига 50%.

Привлекателни за паралелен износ са и лекарства, на които НЗОК плаща 75% от стойността, а остатъкът до 100%, за да са напълно безплатни за пациентите, се поема от фармацевтичните компании. Това ги прави изключително евтини и апетитни за някои дистрибутори, занимаващи се с износ.

По какви схеми се изнасят лекарствата?

През март Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), обединяваща дистрибутори, занимаващи се с реекспорт, излезе с остра позиция, упреквайки държавата, че бездейства срещу незаконния износ на лекарства, който причинява недостиг на медикаменти в страната .Според търговците легалната паралелна търговия е полезна, тъй като създава реална конкуренция и съответно по-ниски цени на лекарствата в ЕС, докато държавата неглижира незаконния износ. На запитване на Mediapool относно начините, по които се осъществява незаконния износ, от БАРПТЛ отговориха: "Нашата асоциация не може и не трябва да коментира методологията и начините за осъществяване на незаконен износ на лекарства".

"Ние не сме държавен орган или съдебна институция, която трябва да установи нерегламентирани практики. Това, което можем да заявим най-отговорно е, че сме организация представляваща бизнес, осъзнаващ социалната си отговорност и спомагащ за това българските пациенти да имат достъп до необходимата им терапия на най-добрите цени в цялата Европейска общност", заявиха оттам.

Неофициално представители на индустрията и държавни институции разказаха пред Mediapool няколко схеми, по които се реализира износ на лекарства.Легално

При легалната търговия дистрибутори внасят по-големи количества медикаменти, но част от тях след това препродават в страни от Западна Европа. Така например преди време след сигнал за липсващи инсулини в аптеките, здравното министерство направи проверка и откри дефицитния медикамент в складове на дистрибутори, вероятно подготвени за износ.

Източници от бранша коментираха, че за паралелен износ се смята разликата между внесените количества от дадено лекарство в страната и платените от НЗОК, тъй като те почти не са обект на свободна продажба.

Чрез прекупвачи и фиктивни клиенти

Разпространена практика е и изкупуването на лекарства от аптеките от т.нар. прекупвачи и фиктивни пациенти.

В единия случай прекупвачите купуват свободно от аптеката лекарства, които след това се изнасят. Случва се дори търговци на едро (дистрибутори) да купуват от търговци на дребно (аптеки), което е незаконно и би могло да се засече при съвместна проверка между ИАЛ и НАП, тъй като лекарствената агенция може да проверява само медицинските документи, но не и финансовите.

До момента не е известно такъв случай обаче да е засечен и санкциониран, или поне не официално. От НАП коментираха пред Mediapool, че оказват съдействие на всички компетентни органи за пресичането на нелегални практики, но уточниха че основната им задача е да следят за данъчни нарушения, т.е. дали за тези продажби се плащат данъци.

Втората схема чрез фиктивни пациенти, които обикалят аптеките и пазаруват с рецепти лекарства, които след това се препродават навън, изисква сложна организация, множество замесени по веригата хора и поради това общата оценка на експерти е, че тя е по-скоро бутиков случай и по този начин се изнасят малко количество лекарства. Причината е, че лекарствата се изписват от лекар, а понякога от цяла комисия към някоя болница и след това се отпускат с протокол от аптеката. И все пак такава практика има и при нея веднъж се източва здравната каса, която плаща за лекарството на аптеката и втори път лекарството се препродава навън на много по-висока цена.

"Понякога пациентът няма как да бъде различен в аптеката от прекупвачите, които купуват лекарства, за да ги изнасят. Идва човек с рецепта, аз откъде да го знам какъв е. Някои като ги заподозрем не им даваме, но няма ясен белег", коментира Николай Костов.Чрез кражби от болниците

В последните години все по-често хора от бранша и управленските среди говорят за кражби и различни злоупотреби със скъпо струващи лекарства в болниците с цел паралелен износ, но доказателства и санкционирани почти няма. В последно време властите започнаха да предприемат различни мерки срещу тези практики, например чрез затягане на контрола върху изразходването на тези лекарства. Тук също се натъкват на сериозна съпротива, често "маскирана" с аргументи, че ограниченията са в ущърб на пациентите.

Бившият здравен министър Петър Москов например въведе система за броене и отчитане на празните опаковки на скъпо струващи медикаменти в болниците, която би трябвало да се надгради с електронното им проследяване. "Така ще бъде ясно след зареждането в аптеката от кой лекар е било изписано лекарството и дали не е чукнато на касов апарат в Германия", аргументира се тогава Москов.

Наскоро здравната каса въведе критерии за по-ефективно използване на онколекарствата в болниците с цел да ограничи разхищенията и злоупотребите. Въведоха се контролни индикатори по ръст и тегло на пациентите, така че по-лесно да се откриват случаи на фиктивно изписани големи количества медикаменти, които реално не са приложени на пациентите. Това срещна сериозен отпор - заинтересовани кръгове и болници побързаха с манипулативни внушения, че пациенти над определен ръст и килограми няма да бъдат лекувани. Освен това касата задължава болниците, които финансира, да въведат до началото на 2018 автоматизирана или полуавтоматизирана система за приготвянето на лекарствата за химиотерапия, което също цели да ограничи разхищението и злоупотребите.

Същевременно преди дни беше произнесена първа осъдителна присъда на директорка на болнична аптека за кражбата и търговия с онкомедикаменти. А схемата, по която това се е случвало, напълно оправдава предприетите от здравната каса мерки, тъй като има подозрения, че подобно отклоняване на скъпи лекарства се практикува и в други болници.

Преди дни бившият управител на болничната аптека на онгологичната болница във Варна Петя Кочева бе осъдена окончателно на 3 години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок от Варненския окръжен съд за присвояване на онколекарства в големи размери. Като управител на аптеката в онкологичната болница тя била наясно, че при лечението на пациенти с медикамента "Херцептин" има излишъци, както и че отчетността в лечебното заведение и последващият контрол били занижени. Така за малко повече от месец през 2014 г. тя успяла да присвои 39 флакона с лекарствения препарат на стойност 42 778 лева според изготвената за съда експертиза и да го продаде на собственик на аптека, който й платил 29 250 лева. В случая не е ясно дали медикаментът е бил предназначен за паралелен износ, но се предполага, че по същата схема се отклоняват лекарства за реекспорт.

Хора от бранша споделят, че по информация от други държави голяма част от вноса на определени медикаменти идва от български болници. Това е и логично, тъй като аптеките не разполагат с големи количества медикаменти, докато в болниците се изразходват хиляди опаковки и ампули и възможността да се отклоняват медикаменти е по-голяма.

Кой се занимава с паралелен износ?

В момента по официални данни около 15 дружества се занимават с паралелен износ на лекарства, повечето официални дистрибутори на медикаменти, за които това не е единствена дейност. Това са дружествата, осъществяващи легален реекспорт, които са подали уведомления за бъдещ реекспорт до ИАЛ, каквото е изискването в закона.

Секторният анализ на КЗК от края на миналата година отчита, че в периода 2013 - 2015 г. в сравнение с предходния период 2010 - 2012 г. паралелният износ, осъществяван от петнайсетте дружества, нараства многократно. Близо половината от изследваните от комисията паралелни износители като "Рацио Лек" ЕООД, "Трейднет България" ЕООД, "Беста Мед" ЕООД, "Динерас България" ЕООД, "Ремеди Трейдинг" ООД, "Рекс Фармасютикълс" ООД, "ББ Фарм" ЕООД, "Акта Фарма" ЕООД и "Стинг"АД, стартират дейността си като такива през и след 2012 година. Данните кои са другите компании, осъществяващи паралелен износ и кои са водещи обаче са скрити.

За споменатите в анализа дружества се знае, че едно е свързано с бизнесмена, а вече и депутат и лидер на партия "Воля" Веселин Марешки - "Трейднет България". Фирмата е бивша собственост на майката на Марешки, а през 2012 г. е продадена на руската гражданска Нина Катченко за 500 лева, въпреки че реализира стотици милиони оборот.

Самият Марешки отрича отношения между официалната му дистрибуторска фирма "Фармнет" и "Трейднет България", като посочва, че "Фармнет" няма продажби извън територията на страната и поради това няма как да осъществява нелегален реекспорт.

Разследване на предаването "Открито" по БНТ наскоро откри, че двете фирми делят складове в една и съща сграда и "Фармнет" продава лекарства на "Трейднет", като втората фирма ги изнася. За първите три месеца на годината "Трейднет" е изнесла лекарства за 5 млн. лева, като до момента не е известно дали в целия процес има нещо незаконно.

Непосредствено след излъчването на предаването стана ясно, че спецпрокуратурата е започнала разследване за това има ли реекспорт на медикаменти, ощетяващ здравната каса.

Сред другите споменати в анализа на КЗК фирми има водещи и утвърдени дистрибутори като "Стинг", "Рекс Фармасютикълс", "Ремеди Трейдинг". "Стинг" например е в топ три на дистрибуторите в България и е семеен бизнес на бизнесмена Георги Здравков и синовете му Иван и Александър. Дистрибуторът "Ремеди" пък е свързан и с веригата аптеки "Феникс". "Динерас" е представителство на литовско дружество у нас.Все повече фирми се занимават само с износ

Анализът на КЗК отчита сериозна динамика на пазара. През 2010 г. паралелен износ осъществяват пет дружества, докато през 2013 са вече 11 и три от тях експортират 100 % от медикаментите си от позитивната листа. Други две изнасят съответно 99.9 % и 70.8 % от лекарствените продукти, реимбурсирани от НЗОК. Останалите шест дружества реализират продажби основно на националния пазар.

През 2014 г. паралелно изнасящите лекарствени продукти от позитивния списък дружества вече са 12, шест от които осъществяват продажби зад граница на близо 100 % от стоката си. Останалите шестима търговци изнасят незначителни обеми.

От десетте паралелни износители през първото полугодие на 2015 г. седем изнасят около 100 % от лекарствените продукти, обект на реимбурсация, зад граница. Останалите три дружества търгуват извън България със съответно 25 %, 23.5 % и 0.5 % от лекарствените продукти, включени в списъка.Възможните мерки

Според Асоциацията за развитие на паралелната търговия е ключово създаването на единна информационна система за проследяване в реално време движението на лекарствата.

"Това ще позволи и на всяка една от институциите в здравната система да диагностицира и разрешава проблеми с недостиг или липси още преди да са възникнали. Това и ще сложи край на спекулациите, че дадено лекарство е в недостиг, след като не е открито в даден район или в рамките на дадено време. Тук е добре да споменем и необходимостта от уточняване на термин за недостиг или липса, защото в бързината на глобалния свят, в който живеем – доставките на лекарства са динамична величина. Повечето лекарства са налични в националните дистрибутори, но много аптеки не поддържат скъпоструващи лекарства или поради лоши икономически отношения не винаги могат веднага да поръчат търсеното лекарство на дистрибуторите, с които работят", коментираха от асоциацията.

Подуправителят на НЗОК Димитър Петров заяви пред Mediapool, че освен критериите за по-ефективно използване на онкомедикаментите в болниците, от касата предлагат и друга промяна срещу паралелния износ– да плащат за лекарствата директно на дистрибуторите, а не на болниците, които от своя страна да плащат на дистрибуторите. По думите му това ще предотврати неетични договорки между болници и дистрибутори, договаряне на комисионни и прочие. Идеята е фармацевтичните компании да си определят дистрибутори и НЗОК да се разплаща само с тях. Вероятно обаче и тази мярка ще се сблъска със сериозна съпротива от определени среди с мотива, че се ограничава правото на избор и конкуренцията.

Според Николай Костов държавата трябва най-после да регламентира ограничения при износа на медикаменти с доказан дефицит, за да гарантира вътрешните потребности.

"Във всички страни, в които има такъв проблем – Гърция, Румъния, Словения и др. има въведени ограничения за износ, които предпазват потребителите", коментира Костов.

Той посочи, че в страни от Западна Европа дори се стимулира зареждането на аптеки с лекарствата от паралелен износ, тъй като са по-евтини и съответно намаляват разходите на техните здравни фондове. "В Германия например има специална квота – минимален процент лекарства, които трябва да са от паралелелн внос. И е нормално щом в други страни има стимулиращи механизми, в България съответно да има потискащи", посочи той.
www.dnevnik.bg, 10.06.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/06/10/2986630_v_momenta_ne_e_nujna_aktualizaciia_na_bjudjeta_na/
В момента не е нужна актуализация на бюджета на здравната каса, смята нейният подуправител
В този момент едва ли трябва да се прави актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Това ще е прецедент, каза днес по "Дарик радио" нейният подуправител Димитър Петков.

Според него сега може и да има дефицит, но до края на годината той да намалее сериозно. "Преди две години имаше прогноза за 300 милиона дефицит в средата на годината, а в края се оказа само 50 млн", посочи той.

Димитър Петков уточни, че болниците имат 530 млн лева дългове, от които 190 са просрочени. Като причини за този проблем, експертът посочи недофинансирани клинични пътеки, но и лош мениджмънт.

Според Димитър Петков, концентрацията на недофинансирани пътеки в педиатричните болници, например, е оправдано, но не и за големите многопрофилни болници.


www.dnevnik.bg, 10.06.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/06/10/2986633_lekarite_plashat_s_protest_ako_zdravnata_kasa_ne/
Лекарите плашат с протест, ако Здравната каса не изпълни условията по рамковия договор
В случай на бездействие от страна на отговорните институции, българските лекари ще бъдат принудени да пристъпят към протестни действия. Това е записано в официална декларация на Българския лекарски съюз (БЛС), изготвена след вчерашното заседание на съсловната организация. Лекарите посочиха три основни проблема, които трябва да бъдат решени възможно най-бързо.

"Хронично недофинансиране на системата при непрекъснато нарастващ основен пакет здравни дейности. Това води до натрупан дефицит в бюджета на НЗОК и невъзможност лекарите да изпълняват качествено дейностите в обем, отговарящ на реалните потребности на пациентите", е първият записан в декларацията проблем.

Според БЛС липсата на реално остойностяване на медицинските дейности и незаплащането на извършените услуги увеличава дълговете на лечебните заведения. Това пък пораждало неудовлетвореност на работещите в здравеопазването и е основна причина за миграцията на медицински специалисти.

Като втори проблем лекарите посочиха системните нарушения на условията по Националния рамков договор от страна на Здравната каса. Тя икономисвала при разпределението на бюджетите в болнична и извънболнична помощ.

"Непълноти и противоречия на нормативни актове с еднакъв ранг, регламентиращи медицинска дейност" е третия проблем, който според лекарите отежнява допълнително системата на здравеопазване.

За справяне с проблемите, лекарите предлагат конкретни мерки, които включват актуализация на бюджета на Здравната каса за 2017 г. и придържане към средните европейски стойности на разходите за здраве в размер на 6.9 % от БВП на страната.

От БЛС настояват да се обособи отделна сметка на Касата, по която да постъпват средствата от здравноосигурителни вноски. Те искат още остойностяване на медицинските услуги и въвеждане на мораториум за разкриване на нови лечебни заведения.

В декларацията съсловната организация подчертава, че изложените проблеми и част от мерките за решаването им е трябвало да бъдат представени вчера в парламента от председателя на БЛС. Народните представители обаче отказали.

В същото време по "Дарик радио" подуправителят на НЗОК Димитър Петков обяви, че актуализация на бюджета на касата не е нужна.

www.news.bg, 10.06.2017 г.www.news.bghttps://news.bg/health/zdravnoosiguritelnite-knizhki-veche-ne-sa-grizha-na-lichnite-lekari.html
Здравноосигурителните книжки вече не са грижа на личните лекари
Личните лекари вече не издават здравноосигурителни книжки на пациентите си. Всеки може да получи книжките си в офисите на районните здравни каси в страната.

Промяната е предвидена в Националния рамков договор за тази година и засяга само пациенти, които все още нямат издадени здравноосигурителни книжки.

От 1 април до сега 220 души са получили здравните си книжки в офисите на столичната здравна каса.

Директорът на пресцентъра на Столичната здравноосигурителна каса Ваня Станчева заяви пред БНТ, че става въпрос главно за книжки на новородени деца или на граждани, които просто не са получавали такива книжки от личните си лекари.

Първата първата здравноосигурителната книжка е безплатна. Издаването ѝ отнема около 5 минути.

Тази промяна е била търсена от личните лекари отдавна, защото процедурата по издаването на книжките била доста сложна. Личните лекари все пак продължават да има задължения - те нанасят данните си в здравноосигурителната книжка. Книжката трябва да се представи и на стоматолозите, работещи със здравната каса, за да могат да отбележат безплатните дейности, които са извършили на пациента през годината.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница