Програма „Асистенти за хора с увреждания. Двадесет и пет социални асистенти обгрижваха около 40 души с различни увреждания в град ВарнаДата04.03.2017
Размер32.37 Kb.
Размер32.37 Kb.

ДЕЙНОСТ ПРЕЗ 2005 ГОДИНА
През 2005 година продължи дейността „Социален асистент” вече по Националната програма „Асистенти за хора с увреждания”. Двадесет и пет социални асистенти обгрижваха около 40 души с различни увреждания в град Варна.

Продължи дейността и на проекта „Здраве за всички”, по който незрящата масажистка Диана Бояджиева осъществява лечебен масаж и лечебна физкултура на нуждаещите се незрящи в специално оборудвания кабинет или по домовете на тежко болните незрящи граждани.

С финансовата подкрепа на Община Варна продължи и дейността на Маршрутната служба за хора с функционални увреждания вече с два автомобила и два мобилни екипа от шофьор и социален работник. Броят на обслужваните лица нарасна до 300 на месец.

През месец март 2005 година регистрирахме регионален клон на Фондация „Съпричастие” в град Силистра с управител Красимира Георгиева. На 8 юни открихме официално Информационен център за хора с увреждания в помещение, предоставено от Община Силистра. По програма за заетост на Бюрото по труда в Силистра назначихме Красимира Георгиева за отговорник информационно обслужване. Междувременно Фондация „Съпричастие” - клон Силистра получи от общината още две помещения, подходящи за Център за социална рехабилитация и интеграция на зрително затруднени хора.

По покана на РДВР Силистра през месец август реализирахме проекта „Полицията близо до обществото”. Екип от Варна и Силистра проведе обучение в полицейските поделения в Силистра, Тутракан и Дулово за умения за общуване и оказване на помощ на слепи граждани от органите на реда. Проектът се посрещна с горещо одобрение от всички участници.

През 2005 година реализирахме проект „Надомна рехабилитация на зрително затруднени граждани” с финансовата подкрепа на Община Варна. В изпълнението на този проект бяха ангажирани психолог и социален експерт, които предоставяха индивидуални консултации и услуги по домовете на хора с множество увреждания, за които е затруднен достъпът до тези услуги поради трудно придвижване и комуникиране.

През месец юли 2005 година стартира дейността на Хоспис „Съпричастие” по проект „Здраве и грижи за всички” с финансовата подкрепа на Програма „Матра/кап” на Посолството на Кралство Холандия. Този проект е пилотен в Община Варна и се явява естествено продължение на проекта „Надомна рехабилитация за хората с увреждания”. Той включва екип от: лекар, рехабилитатор, медицински сестри, болногледачки, социален работник и психолог. Този екип обслужва 30 души от третата възраст, които живеят сами и имат трайни увреждания на здравето. Част от обслужваните лица са включени по предложение на Дирекция „Социални дейности”, а останалите от картотеките на Фондация „Съпричастие”. Основните дейности на хосписа могат да се разпределят в следните групи:


През август 2005 година стартира проектът „Професионално ориентиране на младите хора с увредено зрение” с финансовата подкрепа на Агенцията за хората с увреждания. 30 младежи и девойки с нарушено зрение посетиха Младежки център „Свети Георги” в град Поморие и в продължение на 3-дневен семинар се запознаваха с възможните професии за хора с увредено зрение. Бяха показани 10 филма за професионално реализирани слепи от цялата страна, заснети от партньорската организация – Фондация „Алтернатива 2002”. Бяха представени изискванията на отделните професии и проведени ролеви игри за определяне на професионалната пригодност. Психолог от Бюрото по труда проведе индивидуални тестове за правилен избор на професия. След семинара проведохме конкурс за есе на тема „Аз и моето бъдеще”. Най-добрите есета бяха наградени по случай празника на Училището за деца с нарушено зрение в град Варна. За поредна година бяха номинирани учител и ученик на годината. За 2005 година бяха наградени Евелина Кирязова като учител на годината и Васви Шерифов като ученик на годината.

През последните месеци на 2005 година реализирахме малък проект по Програма „Социални предприятия” на Каунтърпарт Интернешънъл България. Чрез дейностите на този проект на практика стартира Социалното предприятие „Съпричастие”, което за пръв път беше представено на Кръгла маса на тема „Социалните предприятия и местните власти”, която се проведе на 18 ноември 2005 година в град Варна. Социалното предприятие предлага почасови услуги за гледане на деца, болни, възстановителни процедури и психологична помощ.Послучай 100-годишнината на Училището за деца с нарушено зрение Фондация „Съпричастие” подари малка фонобиблиотека с 25 заглавия, които се изучават по Български език и литература, записани на аудиокасети. В края на 2005 година по традиция осигурихме на всички 140 ученици с нарушено зрение коледни торбички с подаръци и лакомства.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница