Програма на бки-прага за м. Март 2015 ГДата08.01.2018
Размер42.24 Kb.
Размер42.24 Kb.

ПРОГРАМА НА БКИ–ПРАГА ЗА М. МАРТ 2015 Г.

Продължава авторската изложба „АКВАРЕЛИ” на художника Владимир Питер, наследник на създателя на специалността „Графика” в Националната художествена академия в София Йозеф Питер

Галерията на БКИ – Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

Владимир Питер завършва специализираното графично училище в Прага, където изучава дълбок печат и ретуш между 1937 и 1941 г. До края на Втората световна война е изпратен в концентрационен лагер в Германия, след като е заловен от Гестапо за подривна дейност. След войната следва във Висшето приложно училище в Прага специалностите „Приложно изкуство” и „Графика”. През целия си професионален живот се занимава с проектирането и реализацията на изложби. По негови проекти са осъществени изложения в Прага и цялата страна, както и на Международното биенале във Венеция.

Графиките и акварелите в изложбата представят цялостното му творчество, създавано от 60-те години до края на живота му. В част от работите на сина Владимир Питер ще разпознаем почерка на неговия баща, графика Йозеф Питер.Изложбата продължава до 06.03.2015 г.
НОВИ ЧЕШКО-БЪЛГАРСКИ РЕЧНИЦИ НА Д-Р ЕЛЕНА КРЕЙЧОВА

05.03.2015 г. (четвъртък), 18:00 часа

Галерията на БКИ – Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

Премиера на най-новите чешко-български лексикографски издания в Чехия – „Чешко-български и българо-чешки тематичен речник“ и „Чешко-български юридически речник“.

Автор и на двата речника е д-р Елена Крейчова, абсолвент на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Масариковия университет в Бърно. Преподавател повече от 15 години по български език в Катедрата по славистика на Масариковия университет. Защо и как се появиха тези речници и за кого са предназначени ще говори лично авторката.  Изданията  ще представят д-р Албена Рангелова от Института за чешки език към Чешката академия на науките, д-р Божана Нишева от Славянския институт на Чешката академия на науките и д-р Маргарита Руменова.
...И ВИДЯХ ТЕРЕЗИН.“ ФОТОИНСТАЛАЦИЯ НА ГАЛЯ ЙОТОВА И САВА СТОИМЕНОВ

11.03.2015 г. (сряда), 18:00 часа

Галерията на БКИ – Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

Фотоинсталацията включва фотографските копия от сканирани черно-бели и цветни негативи на Галя Йотова и металните обекти на скулптора Сава Стоименов. Фотографиите са направени на международен уъркшоп в град Терезин, Чехия, през 2001 г.

„През изминалите години тези негативи изчезнаха и, след почти 11 години търсене, се появиха през лятото на 2013-а година. Миналото – лично и общо, – винаги намира пролука да избяга, да се скрие и след години да се появи, като издраскан негатив, като ръждясал спомен. Миналото понякога е шкаф, пълен с отеснелите ни мечти, захабени илюзии и смачкани надежди”, споделя авторката.

След успешното представяне в софийската галерия „Аросита” творците изготвиха специална концепция за фотоинсталацията в Прага.

Изложбата продължава до 27.03.2015 г.
КЛАВИРЕН КОНЦЕРТ НА МАРТИН ИВАНОВ

19.03.2015 г., (четвъртък), 18:00 часа

Залата на БКИ-Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

Младият талантлив пианист Мартин Иванов, носител на над 50 отличия от международни фестивали, ще изнесе самостоятелен концерт. Роден е през 1990 г. в Пловдив и за своите двадесет и пет години има богата и високо ценена биография на музикант. Следва в Университета по музика и изкуства във Виена, където завършва майсторски класове при именити професори като Борис Блох, Мишел Беров и др. От 2012 г. изнася концерти и солови рецитали в Народния театър „Баден”, Виена. През 2014 г. съвместно с цигуларката Мария Рамълчанова организират проекта Workshop Vienna, съчетаващ концерти и майсторски класове. Композира и изпълнява и авторски произведения. До средата на 2016 г. Мартин Иванов ще концертира в Австрия, Франция, Англия, Чехия и в други държави.

Програмата на концерта включва творби на Шуберт и Шуман.

IDENTITY MOVE BAZAAR – МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ НА ИДЕНТИЧНОСТТА В ИЗКУСТВОТО И ДВИЖЕНИЕТО

18.-22.03.2015 г., Прага

Международният фестивал за съвременен танцов театър и театър на движението представя прокативните виждания на общо 40 художници от 14 държави от Средна, Източна и Южна Европа. В проектите си те следват идентичността в изкуството и движението, която е главната тема на фестивала.

IDENTITY MOVE BAZAAR VICTORY DAY (НОВ ПЪРФОРМАНС НА ВИЛИ ПРАГЕР)19.03.2015, (четвъртък), 20:00 часа

Studio Alta, U Výstaviště 1286/21, Praha 7

Танцьорите и хореографи Вили Прагер, Ива Свещарова и Галина Борисова завладяват театралното пространство като бунтари и артисти. Революция, но нетипично представена. Изразена чрез малки части, жестове, лозунги, пози – в перформативни машинни знаци и символи на протеста. Въпросът остава: дали от сцената тези знаци и символи на революцията могат да се пренесат в залата и каква емоция внушават.КИНОКЛУБ БКИ ПРЕДСТАВЯ: „ТИ, КОЙТО СИ НА НЕБЕТО”

26.03.2015 г. (четвъртък), 18:00 часа

Залата на БКИ – Прага, ул. „Климентска” 6, Прага 1

50-те години на ХХ век. Старият майстор на цигулки, чехът Георг Хених, преживява последните дни от живота си в приземния етаж на стара къща в София. Самотен и забравен от всички, основателят на българската лютиерска школа среща своя последен ученик – малкия цигулар Виктор. Хених разкрива прекрасния свят на музиката, нежността и добротата пред талантливото чувствително дете, независимо от страшната нищета на материалния свят, който ги заобикаля. Ненатрапчиво, но убедително той внушава на малкия Виктор, че човек може да бъде физически унищожен, но духовно не може да бъде пречупен.В главните роли Йозеф Кронер и Боян Ковачев. По книгата на Виктор Пасков – „Балада за Георг Хених“. Режисьор Дочо Боджаков.

С чешки субтитри.


БКИ-Прага си запазва правото на промени в програмата.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница