Програма на бки-прага за октомври 2014 Г. Продължава изложбата с фотографии на Иво Хаджимишев „културните паметници на българия в юнескоДата16.11.2017
Размер70.74 Kb.
Размер70.74 Kb.

ПРОГРАМА НА БКИ-ПРАГА ЗА ОКТОМВРИ 2014 Г.
ПРОДЪЛЖАВА изложбата с фотографии на Иво Хаджимишев „КУЛТУРНИТЕ ПАМЕТНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ В ЮНЕСКО“

15.9.2014 г. - 10.10.2014 г.

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Изложбата е част от съпроводната програма на 8 международен фестивал „Architecture Week Прага 2014“. Състои се от мащабни фотографски пана на Иво Хаджимишев, на които е запечатано част от архитектурното богатство на България. Фотографът е заснел културните паметници в страната ни, включени в списъка на световното архитектурно наследство на ЮНЕСКО: Мадарският конник, Тракийската гробница край Казанлък, Ивановските скални църкви, Тракийската гробница край Свещари, старият град на Несебър, Боянската църква и Рилският манастир.

Изложбата ще продължи до 10.10.2014 г.
ПРОДЪЛЖАВА Осмия международен фестивал на архитектурата и урбанизма ARCHITECTURE WEEK ПРАГА 2014“

15.9.2014 г. - 12.10.2014 г.

Манастир на св. Иржи, Храдчани
За поредна година българското участие на фестивала се осъществява от Българския културен институт, който през 2014 г. си сътрудничи с община Пловдив. В експозицията на фестивала Architecture Week Прага 2014 може да бъде видян ръчно изработеният макет на античния театър в Пловдив.

Римският амфитеатър в Пловдив е сред най-добре запазените антични театри в света и е разположен в архитектурния резерват „Старият Пловдив“.

Макетът на Пловдив е паметник от най-ранната епоха, която е включена в експозицията на фестивала.

За повече информация www.architectureweek.cz


ПРОДЪЛЖАВА Международната изложба на стъклото на името на Станисав Либенски 2014

19.9.2014 – 14.12.2014

Арт салон S, Танцуващата сграда, Ирасково намнести 6, Прага 2

През 2014 г. две българки участват в конкурса за престижната награда „Станислав Либенски“ – абсолвентките на Националната художествена академия в София Весела Пападакис и Кръстина Кръстева. Двете авторки представят своите проекти „Агресия“ и „Живот и смърт“.


ДА СИ СПОМНИМ ЗА АНГЕЛ МИХАЙЛОВ, КОМПОЗИТОРА НА ФИЛМОВА МУЗИКА

2.10.2014 г., четвъртък, от 17.15 часа

Представяне на филма „Деветдесет процента ангел“ на режисьорката Светлана Лазарова, посветен на Ангел Михайлов, 2000, 60 мин., оператор М. Черни.

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Филмът е изключително интересен портрет на музиканта и композитора, а зад камерата застават Е. Хрубеш, К. Чернох, В. Нецкарж, В. Хадъл, Е. Кречмар, Х. Талпова, М. Кубишова, приятели и близки на А. Михайлов от България и Чехия.2.10.2014 г., четвъртък, от 18.30 часа

Галерията на БКИ-Прага, ул. Климентска 6, Прага 1

Вечерта ще ни върне към най-интересните моменти от творческата и личната биография на Ангел Михайлов, чийто живот е тясно свързан с най-доброто от чешкото и българското кино през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ в.

Ангел Михайлов (Angelo Michajlov, 1939-1998) завършва Пражката консерватория и специалността Диригентство. В богатата си професионална биография А. Михайлов е автор на музиката на повече от 50 игрални филма в Чехословакия и България, а някои от песните за филми, композирани от българина, остават в златния фонд на чехословашката кинематография. Композиторът пише песни за певци като Марта Кубишова, Карел Гот, Вацлав Нецкарж, Хана Загорова, Милуше Воборникова, Нелена Вондрачкова, Валдемар Матушка и др. А. Михайлов е авторът на музиката на филми като „Dívka na koštěti“, „Lucie postrach ulice“, „Hop a je tu lidoop“, „Metráček“, „Arabela se vrácí“, „Dobré světlo“, „30 panen“, „Bylo čtvrt a bude půl“ и др.

През 60-те години в България А. Михайлов е поканен от писателите Георги Марков и Стефан Цанев да напише мюзикъл, но събитията от 1968 г. осуетяват постановката на музикалната пиеса. По-късно музикантът получава „Оскар“ като част от екипа на кукления късометражен филм „Kdo zachrání kovboje“ (1985). През 1989 г. защитава професура в Пражката академия, а от 1988 г. ръководи Катедрата по композиция. След 1989 г. Вацлав Хавел го кани за министър на културата, но А. Михайлов отказва поста.

Необикновената биография на композитора е в основата на филма „Деветдесет процента ангел“ (2000) на българската режисьорка Светлана Лазарова.
КАРТИНИ ОТ ФРОНТА“, изложба на Националния военно-исторически музей с платна на изтъкнати български художници

15.10.2014 г. – 14.11.2014 г.

Галерията на БКИ-Прага, ул. „Климентска“ 6, Прага 1

Изложбата е съставена от картини на Ярослав Вешин, Димитър Гюдженов, Борис Денев, Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Станчо Стаматов, Стоян Райнов, Димитър Чорбаджийски, Александър Мутафов, Петър Морозов, Атанас Михов, Константин Щъркелов, Христо Йончев-Крискарец, Яким Банчев

Имената на художниците, представени в изложбата са сред най-популярните и изтъкнати майстори на четката, обединяващи българските и европейските традиции в изобразителното изкуство. Те са завършили или са специализирали в престижните художествени академии в Париж, Мюнхен и Москва. С имената им е свързана историята на българското национално образование в областта на художественото изкуство и първите стъпки на Държавното рисувално училище (днес Художествена академия).

В Балканските войни (1912 – 1913) малка част от художниците са мобилизирани, а останалите постъпват в Българската армия като доброволци. В Първата световна война художниците получават статут на „военни художници“ към Щаба на Действаща армия и към отделни дивизии и полкове. Техни картини и цели изложби гостуват в Париж, Виена, Мюнхен, Венеция, Рим, Женева, Лозана.


МОНОСПЕКТАКЪЛ „КАКВО СТАВА?“ на известния български актьор Георги Мамалев

17. 10.2014 г., петък, от 19.30 часа, 80 минути, без антракт,

Театърът „D21, улица „Захржебска“ 21, Прага 2 Винохради

В новия си моноспектакъл "Какво става?" Георги Мамалев подарява на зрителите букет от седем атрактивни образа, изградени в типичния за него стил - смешни и гротескни, актуални и разпознаваеми.

В изпълнение на Георги Мамалев ще видим иманяра, който лично е открил плочата на хан Крум Страшни и се тюхка, че е единственият загрижен за културно-историческото наследство в държавата; лекар, смачкан от нескончаемите здравни реформи, който се е размечтал за европейски пациент - точен, изряден, спретнат и... здрав, да ти е кеф да го умориш. Ще видим и футболния запалянко, фен на „Ужас” – Мамарчево, отбора, който тъкмо е спечелил служебна победа срещу сборен отбор с Роналдо, Роналдиньо и Стоичков, но поради неявяване на противника. Сред образите на Мамалев са бизнесмени, политици и обикновеният човечец, който не спира да върти каналите на новините в търсене на отговор на жизненоважния въпрос „Какво става?”.

Г. Мамалев е съавтор на моноспектакъла заедно с Весел Цанков. Режисьор е Владлен Александров. Костюмите са на Елена Иванова, музиката – на Сашо Младенов.

Билетите на цена 100 крони можете да резервирате в театъра „Д21“, или на електронен адрес bki@bki.cz , както и на тел. 233 326 862.


DESIGNBLOK 2014, 16-то издание на Седмицата на дизайна и модата

6.- 12.10.2014

За втори път БКИ-Прага участва в Designblok – най-значимото събитие в областта на дизайна, модата и бижутата в Чехия, което включва ревюта на съвременен дизайн на мебели, промишлен дизайн, моден дизайн и дизайн на бижута. В продължение на цяла седмица са предвидени изложби, презентации, продажба на експонати, срещи на професионалистите и медиите, представяне на най-новите течения и визии.


МОДНО РЕВЮ DIPLOMA SELECTION

11.10.2014, събота, от 18 часа

Църквата на св. Шимон и Юда, ул. Душни, Прага 1
В рамките на фестивала Designblok успешно се развива проектът на EUNIC за подпомагане на млади дизайнери наскоро завършили дипломанти. Тази година инициативата прерасна в избор на най-добрите чуждестранни абсолвенти в специалностите Дизайн, Бижута и Мода на престижни чуждестранни университети – Designblok Diploma Selection. Ревюто ще покаже осем млади дизайнери от различни европейски страни. Със съдействието на БКИ-Прага и Националната художествена академия в София страната ни е представена от Дафна Стоилкова с колекцията „Кристални сетива“.

За повече информация: www.designblok.cz/


БЪЛГАРСКОТО КИНО на Фестивала на документалното кино в Ихлава

23.10.-28.10.2014 г.

Град Ихлава, Чехия

Международният фестивал на авторското документално кино е едно от най-известните и най-големи събития в средите на документалистите в Средна и Източна Европа. По традиция във фестивала участват и български творци. През 2014 г. България е представена от продуцентката Ана Алексиева, която е сред селектираните участници в предстоящото издание на програмата „Emerging Producers“. А. Алексиева ще търси нови възможности за участие в копродукции с нейни колеги и екипи от цяла Европа.

За повече информация: www.dokument-festival.cz
БЪЛГАРСКИТЕ ТВОРЦИ на международния фестивал „KomiksFEST!“

29.10.2014 г. – 2.11.2014 г.

Центърът за съвременно изкуство Meetfactory, ул. „Ке скларнье“ 15, Прага 5

„KomiksFEST!“ е международен фестивал, който се създава през 2006 година с цел да изведе изкуството на комикса от ъндърграунда и да го покаже като пълноценна модерна медия, която е способна да носи най-разнообразни послания. Мотото на фестивала е „Komiks unlimited“ и всяка година предлага на публиката нови книги, изложби, филми, театрални представления и лекции.

На 1 ноември 2014 г. в програмата на фестивала се представят двама българи. Носителят на наградата „Eisner“ за 2003 година Алекс Малеев ще пристигне от Ню Йорк, за да участва във фестивала с лекция и ще рисува на живо в благотворителната кампания в помощ на организацията „Лекари без граници“. Историкът на изкуството Антон Стайков ще изнесе лекция, посветена на братята Гелеви.

Участието на А. Стайков е естествено продължение на неговата изява в БКИ-Прага през февруари 2014 г., когато бе открита изложбата „Българският комикси“ и бе представена книгата „Кратка история на българския комикс.“

БКИ-Прага е партньор на българското участие в „КомиксФЕСТ!“.

За повече информация вижте www.komiksfest.cz


БКИ-Прага си запазва правото на промени в програмата.

Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница