Програмата, която ще ръководи проф. Лиана Апостолова, е финансирана от държавата е 45 млн долара Йоана русевастраница1/9
Дата18.11.2017
Размер0.56 Mb.
Размер0.56 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
19.10.2017
Национални вестници
http://mediamonitoring.zdrave.net/images/media/24h.jpg


Българка ще е шеф на първия проект за ранно диагностициране на алцхаймер в САЩ


Програмата, която ще ръководи проф. Лиана Апостолова, е финансирана от държавата е 45 млн. долара

Йоана РУСЕВА

24 часа  стр. 18  
Българката Лиана Апостолова - професор от Медицинския университет в Индиана, ще ръководи първото голямо проучване в САЩ за ранно диагностициране на алцхаймер. То е насочено към хора под 65годишна възраст. Изследователската програма е с продължителност 5 години и е на стойност 45 млн. долара, които ще осигури Националният институт по здравеопазване.

Преди близо месец проф. Апостолова и екипът й получиха първите 7,6 млн. долара, с които ще стартират програмата в началото на следващата година. Тя се нарича Longitudinal Early-onset AD Study (LEADS).

"Има големи проучвания, които се занимават с късния момент на болестта, но не и за по-ранния. Затова аз и колегите ми решихме да предложим на Министерството по здравеопазването да финансира развитието на научната работа и в тази посока. Още след първото кандидатстване получихме гранта", разказа за "24 часа" проф. Апостолова.

Проучването ще се провежда в 16 университета в САЩ. 13 от тях ще са клинични центрове, а другите ще се занимават с обработка на събраните данни. Още в началото на първата година ще бъде създадена верига от институти, които ще работят заедно. Участниците в проучването ще са както пациенти с болестта, така и здрави хора на същата възраст. Състоянието им ще се проследява паралелно в продължение на 3 години, а първите резултати се очакват след година и половина

През това време ще бъдат събрани клинични и психологични данни, различни биомаркери и ДНК за генетични проучвания, обясни проф. Апостолова.

Другите главни изследователи в прогрмата са д-р Гил Рабинович от Калифорнийския университет в Сан Франциско, д-р Брад Дикерсън от Харвард и д-р Мария Карийо от Асоциацията по алцхаймер.

5,6 млн. са болните от алцхаймер в САЩ. Между 250-280 хил. са тези на възраст между 40 и 50 г., които по една или друга причина са развили болестта по-рано от 65 години, когато обикновено тя се проявява.

"Това е неприятно, защото те са в работоспособна възраст, но като се разболеят, не могат повече да работят, не могат и да се пенсионират, а най-малкото да отглеждат деца, които са на възраст преди колеж или в момента учат там", казва проф. Апостолова.

В плановете за развитие на програмата се включва и разрастването й извън САЩ - към Европа и Австралия. До 1-2 години се предвижда изграждане на центрове и на тези континенти, за да може за хората с ранна проява на алцхаймер да се говори в по-глобален мащаб, разказа още проф. Апостолова. Засега разговори са проведени с Великобритания и Холандия, с които се очаква догодина да стартира сътрудничеството по програмата, допълни тя.

Проф. Апостолова участва в международна научна конференция по темата във Варна, която се провежда днес и утре. На нея ще бъдат обсъдени проблемите, свързани с болестта алцхаймер.

"Досега не съм имала професионални контакти с колегите ми от България, така че ще разберем повече за ситуацията тук", каза тя. (Виж повече за конференцията долу.)

Проф. Лиана Апостолова е от София. С пълен успех завършва средното си образование в Първа немска гимназия и през

1998 г. - висшето в Медицинската академия в столицата.

Наградена е със "Златен Хипократ" звание за пълно отличие през цялото следване. Произхожда от семейство на учени. Прадядо й проф. д-р Тошко Петров е един от основателите на Медицинската академия в България, а дядо й проф. Стефан Попов е завеждал Катедрата по физиология на Медицинския университет в Плевен.

Веднага след завършването си тя заминава за САЩ, където продължава образованието си с резидентура по неврология в Университета на Айова. След това специализира в областта на алцхаймер и други деменции в Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Там остава 12 години първо като аспирант, а после като доцент. Преди 2 години защитава професорантура по неврология, радиология, медицинска и молекулярна генетика в Университета в Индиана, където работи и до днес. Има и завършена научна специализация в клиничните изследвания.Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница