Работна група в Националната здравноосигурителна каса подготвя нови правила, по които да се отпускат медикаменти за пациенти с онкологични заболяванияДата09.12.2017
Размер153.31 Kb.
Размер153.31 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

10 май 2017
www.dnevnik.bg, 09.05.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/zdrave/2017/05/09/2967826_novi_kriterii_na_zdravnata_kasa_shte_zaduljat/
Нови критерии на здравната каса ще задължат болниците да разпределят по-прецизно онколекарствата
Работна група в Националната здравноосигурителна каса подготвя нови правила, по които да се отпускат медикаменти за пациенти с онкологични заболявания. Целта е излишъците от едни пациенти да се разпределят за други, тъй като спрямо теглото им те имат нужда от различни дози, а сега, когато опаковката се окаже повече от необходимото, просто се изхвърля, обясниха за "Дневник" от здравната каса.

Новината за новите критерии излезе в репортаж на "Нова телевизия" вчера, според който в основата на новите критерии залягат килограмите на лекуващите се и ако надхвърлят нормите от 81 кг за мъже и 67 кг за жени, хората може да останат без лечение. От касата увериха "Дневник", че това са ориентировъчни средни стойности и по никакъв начин не означават, че за по-тежките хора няма да има лечение.

Критерият означава всъщност, че болниците ще бъдат задължени да изчисляват по-прецизно количествата от различните онкологични медикаменти, които са необходими общо за пациентите им. Вместо да взимат скъпоструващи опаковки за всеки от тях, количествата да се поръчват така, че лекарствата да се разпределят между пациентите със сходни схеми на лечение и да се оползотворяват излишъците, където има такива.

На практика това означава, че ако на един пациент са предписани 345 мг медикамент, за него се купуват четири опаковки от по 100 мг, но излишъкът от 55 мг се изхвърля, или според запознати - на места се препродава. Нормативната уредба в момента обаче не позволява тези допълнителни хапчета да се дадат на друг пациент и това е, което новите критерии ще коригират.

В работната група, която изготвя критериите са били поканени онколози, фармацевти и националните консултанти, но много малко специалисти са се отзовали, посочиха от здравната каса. Поясняват, че документът се прави по модел на много западни здравни системи, където прецизното планиране на разходите за лечение, особено скъпо струващото, е ключово за ефективността.
www.vesti.bg, 09.05.2017 г.

https://vesti.bg/bulgaria/na-dneshnata-data-praznuvame-6068743
10 неща, които се случиха с България, откакто е в ЕС
9 май е Ден на Европа. Предлагаме ви 10 любопитни факта по повод нашето членство
На днешната дата - 9 май, честваме Деня на Европа, като жителите и гостите на столицата ще могат да се насладят на светлинното 3D мапинг шоу „Европа – твоят дом“, посветено на историята на членството на България в ЕС и на общите споделени ценности на Съюза.

Спектакълът ще бъде прожектиран от 21:30 ч. върху фасадата на сградата на Националната художествена галерия (бившия Царски дворец) на площад „Княз Александър I“.

Филмът е с продължителност от 13 минути и за да могат всички желаещи да станат част от празника, ще бъде излъчен 3 пъти – в 21:30, 21:50 и 22:15 ч.

Вижте повече за събитието тук

Не пропускайте онлайн стриймингът, който ще направи Vesti.bg довечера във Facebook страницата ни.

По повод празника, предлагаме 10 неща, които се промениха с България, откакто е страна членка на ЕС:

1. Свободно движение на хора - българските граждани могат да пътуват до всяка държава членка без необходимостта на визи.

2. Свободно движение на работници - позволява на българите да живеят и работят в свободно Европа.

3. Разговори на достъпни цени в цяла Европа - След дълги преговори за премахването на таксите за роуминг, гражданите на ЕС ще ползват в държавите от общността същите такси, както и в страната си след 15 юни 2017. В решението за роуминга е включено и още едно постижение – Европейският съюз задължава интернет операторите "да се отнасят еднакво към всеки интернет трафик".

4. Българите са по-щастливи отколкото преди десетилетие, според данни на проучване от „Евробарометър“.

5. Над 109 000 хил. са се възползвали от обменна програма Еразъм+.

6. Фондовете за рисково финансиране - Eleven и LAUNCHub, подпомогнати от Европейския инвестиционен фонд, успяха да подкрепят 80 иновативни стартиращи фирми, създаващи повече от 600 нови работни места в приоритетни сектори като ИКТ, електронно здравеопазване и инженеринг.

7. Членството в ЕС подпомага българската култура - повишава видимостта на културните продукти на европейско и световно ниво през финансиране на преводи, участия във фестивали, разпространение, общоевропейски награди в областта на културата; съдейства за производството на български културни продукти – през европейски програми се финансират филми, медийни програми и т.н.

8. В периода от стартирането на преговорите за членство през 1999 г. до присъединяването на страната към ЕС през 2007 г., БВП на глава от населението по покупателно способност нараства от 27% до 40.8% от средното за ЕС, а през 2016 г. достига 48.1%.

9. За десетилетието на членството на България в ЕС износът от страната на високотехнологични продукти и на услуги от областта на информационните и комуникационните технологии е нараснал повече от двойно, а делът на този износ в общия износ от страната се е увеличил от под 7 до над 10 процента.

10. От първата си година в съюза, финансирането по Политиката на сближаване на ЕС даде възможност на България да модернизира инфраструктурата си и да подобри качество на живот на гражданите си.

Ден на Европа – 9 май

Денят на Европа е празник на Европейските общности, на единството и мира на стария континент. Отбелязва се на датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война, той призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на днешния ЕС.

Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава до днес 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. В България е обявен с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. за отбелязване на 9 май – Деня на Европа.


www.zdrave.net, 09.05.2017 г.

http://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%9D%D0%97%D0%9E%D0%9A-%D1%81-%D0%B5%D0%BA%D1%88%D1%8A%D0%BD-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B2%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D1%85%D0%B0%D1%80%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8-/n2733
НЗОК с екшън план за овладяване на ръста в харчовете за онкомедикаменти
Полина Тодорова

Конкретни стъпки за овладяване на ръста на разходите при онкологичните лекарства планира НЗОК. Това съобщи зa Zdrave.net подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров.

Той припомни, че се наблюдава ръст от 27% на месечния разход за онкологията и около 20% в извънболничната помощ. За сериозния преразход на лекарства неколкократно алармира вече бившият здравен министър д-р Илко Семерджиев, като въпросът е бил повдигнат от него и по време на последното заседание на служебния кабинет.

„Трябва да се има предвид и фактът, че разходът за онкологични лекарства е пряко свързан с болничната дейност – това са дейности, които не са лимитирани по т. нар. приложение 1 и в месеците, през които се вдигнат хоспитализациите по пътеките и процедурите, това оказва своето влияние. Общо взето всеки ръст с например 1000 лв. за пътеки и процедури води до 3000-4000 лв. за лекарства по тях“, изтъкна той.

„В момента ние правим опити да стабилизираме ръста“, подчерта д-р Петров, като посочи, че НЗОК има програма за действие, която обаче е свързана с нуждата от нормативни промени. Той припомни вече станалата ясна идея за дозиране на онколекарствата на база тегло на пациентите, но посочи, че тя е срещнала тежка съпротива. „Направихме работна група, но в нея участие взеха представители на касата, на лекарския съюз, болнични фармацевти и само един човек от диспансерите. Не дойдоха и националните консултанти“, отбеляза той. „На този етап сме оставили същото нещо, но като референта методика, тоест ние ще платим над тази стойност, но след проверка“, обясни той.

Д-р Петров обаче очаква в близките месеци да има по-кардинални промени в тази насока. Сред тях е изписването на медикаментите да е на база милиграми, а не флакони за всеки пациент. „Самите болнични фармацевти твърдят, че по този начин около 30% буквално се изхвърлят. Само с добро планиране този процент може да падне до 5-7%“, изтъкна той. Друга насока е централизацията на договорите за онкомедикаменти през касата, което според подуправителя й ще доведе до допълнителни отстъпки, по-добър контрол и преодоляване на паралелния експорт. НЗОК ще настоява и за оценяване на различните терапевтични индикации на един лекарствен продукт, за да може той да получава различни отстъпки. „Има продукти, които са например за лечение на пет-шест вида карцином, само че за единия от тях има алтернативна терапия, която е много по-евтина, а за друг няма такава. Ние плащаме за всички индикации една и съща отстъпка, която обикновено е минималната и която е съобразена там, където продуктът е уникален, и дори да има алтернатива, тя не е по-евтина. В същото време за други индикации, където има по-евтини продукти, плащаме същото“, обясни той и допълни, че е нужна регулация в тази насока.

НЗОК ще поиска и оценка на цялостния терапевтичен ефект при отделните диагнози. „Ще поискаме от министъра да поиска от националните консултанти да си свършат работата по отношение на създаването на фармако-терапевтични ръководства в специалностите, в които те липсват, като ревматологията“, съобщи още д-р Петров. Според него там, където има европейски ръководства, те могат да се приложат директно. „Защото в наши ръководства сме намирали неща, които германски, френски и британски каси отказват да реимбурсират или ги слагат като втора и трета терапевтична линия, а при нас са първа. Очевидно те са бедни държави и не могат да си ги позволят, а ние сме много богати и явно можем“, иронизира той.

„Нещо, повече – подобен подход уврежда и пациентите“, отбеляза д-р Петров. „Ако например пациент с ревматоиден артрит не бива поставен на конвенционална терапия в началото на лечението си, с която може да се лекува 5-6 години и след това мине на биологична терапия, а директно мине на биологична, след пет години, когато тя вече не му действа, няма да има с какво да се лекува. Това се разбира трудно от пациентите“, допълни подуправителят на касата.

След месец НЗОК ще има и аналитично звено с външни консултанти, което да изготвя различни анализи, свързани предимно с лекарствения сектор, но и с болничната помощ, съобщи още д-р Петров.
www.actualno.com, 09.05.2017 г.

https://www.actualno.com/healthy/atakuvat-v-syda-naredbata-na-moskov-za-zdravnite-dajnosti-koito-nzok-plashta-news_610302.html
Атакуват в съда наредбата на Москов за здравните дайности, които НЗОК плаща
Наредбата, която определя здравни дейности, за които Националната здравноосигурителна каса заплаща, е нищожна. Оказва се, че нормативният акт, който е в сила от месец март 2016 г., е издаден от тогавашния министър на здравеопазването Петър Москов без правно основание. Така на практика цялото лечебно здравеопазване в последно време е било регулирано от един нищожен акт, категорични са от Центъра за защита на правата в здравеопазването. Това от своя страна поставяло под въпрос всички действия на здравната каса в отношенията й с лечебните заведения, както и съдържанието и изпълнението на сключените договори с болници, лекари и заведения за извънболнична помощ.

Затова от организацията, съвместно със Сдружението на частните болници, са атакували въпросната наредба с жалба във Върховния административен съд, предаде Дарик.

Според председателя на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от Министерството на здравеопазването са били наясно, че нарушават закона, но въпреки това са пуснали нормативния акт в Държавен вестник. Тази постъпка била израз на пълно незачитане на правовия ред и на подигравка с българската държава, смята Кацаров.
www.zdrave.net, 09.05.2017 г.

http://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%A1%D0%BF%D0%B5%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8-%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B0%D1%85%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%91%D0%A6%D0%96-/n2744
Специалисти опровергаха информация за рисковете от БЦЖ
Голяма грешка ще е преустановяването на ваксината срещу туберкулоза
Голяма грешка ще е, ако бъде преустановена имунизацията с ваксината срещу туберкулоза, по-известна като БЦЖ. Около това мнение пред БНР се обединиха водещи специалисти, които дискутираха публикувана в медии информация, че тя е опасна и води до онкологични и автоимунни заболявания. Конкретният повод за нея е доклад на доц. д-р Надя Маркова от Института по микробиология към БАН, свързан с т. нар. L-трансформация на бактериите, които се изменят във форми без клетъчна стена.

Тя уточни, че от години се работи върху т. нар. L-трансформация на бактериите. „За жалост тя се наблюдава и при живите БЦЖ ваксини при ваксинирани хора“, заяви доц. Маркова, като посочи, че изследванията показват „потенциал“ ваксината да се трансформира във въпросната форма. Доцентът обаче подчерта, че в никакъв случай не може да се каже категорично, че тя предизвиква рак или автоимунни заболявания. Все пак доц. Маркова е на мнение, че този феномен не трябва да бъде подминаван и посочи, че са нужни допълнителни изследвания. „Той трябва да е повод за допълнителни дискусии от експерти“, посочи тя. Доц. Маркова отрече към момента тя самата да има научни доказателства за пряка връзка между имунизацията с ваксината срещу туберкулоза и автоимунни и онкологични заболявания. „Моята задача е да предоставя феномена на по-нататъшно дискутиране и рисковете, които подлежат на по-нататъшно изследване“, заяви тя. Според нея обаче не е нужно да се прилага тежка реимунизационна схема с БЦЖ. Припомняме, според предложени преди месец промени в наредбата за ваксинациите се предвижда отпадане на задължителната реимунизация с БЦЖ ваксина на лица на 17 годишна възраст.

От своя страна проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология, обясни, че L-трансформацията се изследва от години.Той беше категоричен, че ако се спре имунизацията с БЦЖ ваксина, това би било голяма грешка. „Националните компетентни органи трябва да вземат отношение“, посъветва той, като изтъкна, че в България все още има огнища на туберкулоза.

„Става дума за едно много голямо недоразумение. Доц. Маркова въобще не твърди за ракови и автоимунни заболявания“, заяви и директорът на Националния център за заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Той посочи, че публикуваната наскоро в списание информацията за вредите от ваксината БЦЖ е била с неточности.

Доц. Кантарджиев също отбеляза, че L-формите са феномен, известен на науката от повече от 40 години.

Що се касае до самата ваксина БЦЖ, специалистът обясни, че тя се поставя на новородените и след това - само след отрицателна проба Манту. Той припомни, че заболяваемостта от туберкулоза у нас е спаднала 2,5 пъти. Проф. Кантарджиев подчерта, че с ваксината се имунизират милиони души по света и изтъкна, че при най-малките съмнения за рискове тя ще бъде преустановена. „Ваксината, която се поставя в нашата страна, не е опасна“, подчерта още той, като отбеляза, че ваксините подлежат на изключително строг контрол.


VINF 17:35:02 09-05-2017

IS1734VI.044

президент - указ - секретар - социални политикиРумен Радев подписа указ, с който назначи Гълъб Донев за секретар по социални политики и здравеопазване

София, 9 май /Лора Метанова, БТА/


Държавният глава Румен Радев подписа указ, с който назначи Гълъб Донев за секретар по социални политики и здравеопазване в своя екип, съобщиха от президентския прессекретариат.

Гълъб Донев е роден през 1967 г. в София. Завършва 35-та Руска езикова гимназия в София. Придобива магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет "Ангел Кънчев". Специализира Бизнес и мениджмънт в УНСС.

От 2005 до 2006 г. е и.д. главен секретар на Министерството на труда и социалната политика. От 2007 до 2009 г. е член на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. През 2008 г. става председател на Надзорния съвет на Националния институт за помирение и арбитраж.

От 2001 до 2007 г. Гълъб Донев е директор на дирекция "Условия на труд и управление при кризи" в Министерството на труда и социалната политика.

От 2007 до 2009 г. е изпълнителен директор на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда", а през 2009 г. става зам.-председател на Държавна агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Сред длъжностите, които заема след това са зам.-директор на дирекция "Административно и информационно обслужване" и зам.-директор на дирекция "Вътрешен одит" на Министерството на отбраната.

От 27 януари до 4 май 2017 г. е министър на труда и социалната политика в служебното правителство с министър-председател Огнян Герджиков.

www.bnt.bg , 09.05.2017 г.http://news.bnt.bg/bg/a/vvezhdat-novi-pravila-za-retsepturnite-knizhki-na-khronichno-bolni-patsienti
Въвеждат нови правила за рецептурните книжки на хронично болни пациенти (БНТ2-Благоевград)
Станислава Христова

Лекарите няма да могат да прикрепват допълнителни страници към рецептурните книжки на хронично болни пациенти според разпоредбите на новия Национален рамков договор. Целта е да се спре трупането на страници към книжките, което води до трудности както за лекарите, така и за аптеките, отпускащи лекарства, съобщиха от Здравната каса.

Фармацевтът Елица Петрова от Благоевград от дълги години работи със Здравната каса. Разказа, че при нея често идват пациенти, чиито книжки от 16са станали с по 40 страници, заради допълнително прикрепени разпечатки от лекари.

Елица Петрова магистър-фармацевт:

Късат се страници, не се вижда. Сега това, което прави Касата в момента с тези промени, е, че ограничава до 16 страници, толкова колкото си е на книжката, просто облекчава лекарите да не пишат, попълват ръчно, да си прилагат тези листа от техните компютри, като ги ограничава до броя на страниците на съществуващата здравна книжка.

Според фармацевтът новите правила за рецептурните книжки няма да решат проблема с многото писане, с който тя и колегите ѝ се сблъскват ежедневно.

Елица Петрова, магистър-фармацевт:

Да опишеш един път в книжката, да опишеш в рецептата, да отпуснеш лекарствата, да ги надпишеш на всеки, много по-лесно ще е, ако всеки си има електронна здравна карта.

За Даринка Гошева, която с рецептурна книжка получава инхалатор, проблем е и постоянното разкарване до аптеката с документа в ръка.

Даринка Гошева:

Аз ходя 12 километра пеша и ето сега, понеже нося яйца на децата от Бучино до тук, ето какво е станало, мърлявщина. Сега ще ме е срам да ида при докторката с нея.

Съществуващите към момента рецептурни книжки с прикрепени допълнителни страници могат да бъдат използвани в аптеките за издадени вече рецепти до 1 юли тази година, разясниха от Районната здравноосигурителна каса в Благоевград.


www.mediapool.bg, 09.05.2017 г.

http://www.mediapool.bg/nzok-nyama-da-dade-na-bolnitsite-predizborno-obyavenite-195-mln-lv-news263622.html
НЗОК няма да даде на болниците предизборно обявените 19.5 млн. лв.
Финансовото министерство е отказало изплащането на надлимитната дейност за миналата година
Мартина Бозукова

Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) няма да изплати гласуваните предизборно 19.5 млн. лева за финансиране на извършената надлимитно дейност на болниците за 2016 година. Това става ясно от стенограма от заседание на Надзорния съвет на институцията от 11 април, която бе публикувана едва във вторник.

Решението за плащането на надлимитната дейност на болниците за миналата година беше взето от надзора на НЗОК на 18 януари, в последните дни на втория кабинет “Борисов“. Ставаше въпрос за 18.8 млн. лв. медицинска дейност и около 400 хил. лв. медицински изделия, които болниците са отчели като извършени над определените им лимити.

Добрата новина беше съобщена от тогавашния здравен министър Петър Москов, който до този момент бе твърдо против плащането на надлимитната дейност на болниците, считана от него за незаконна, защото е над договорените между касата и партньорите й бюджети. Внезапната промяна в позицията беше обяснена с подобрения контрол след въвеждането на системата за пръстова идентификация в болниците, от която ще се спестят средства. В последствие при служебния кабинет пръстовите отпечатъци в болниците бяха отменени от съда като незаконно въведени.

В последствие изпълнението на обещанието беше отложено за след 1 април, когато влиза в сила Националния рамков договор. Обещанието за плащането на надлимитната дейност бе и една от причините Българският лекарски съюз (БЛС) да подпише рамковия договор с условията, по които ще се работи през тази година.

Сега се оказва, че пари за плащането на надлимитната дейност няма. Въпросът за предоставянето на парите е поставен от представителя на пациентските организации в надзора Пламен Таушанов.

“Ние писахме писмо на министерство на финансите и те казаха – за надлимитна дейност пари няма да ви дадем. Най-кратко казано е това“, обяснява управителят на касата Глинка Комитов. На репликата на Таушанов, че касата не е поделение на министерството, председателят на Надзорния съвет Михаил Христов го съветва да прочете Закона за публичните финанси, след което бърза да закрие заседанието.

Неизплащането на надлимитната дейност допълнително ще засили напрежението между Лекарския съюз и касата, след като през последните седмици болници от цялата страна се оплакват от орязани бюджети. Оказа се, че обещаните от служебния здравен министър Илко Семерджиев гъвкави лимити за болниците, всъщност са по-ниски от миналогодишните с възможност за надхвърляне в рамките на 3% буфер. Така в крайна сметка болниците ще продължат да работят при същите финансови ограничения.

Отделно от това Лекарският съюз води дела за неразплатената надлимитна дейност за 2015 година в размер над 50 млн. лева и вероятно ще потърси по съдебен ред и неплатените суми за 2016 година.
www.zdrave.net, 09.05.2017 г.

http://www.zdrave.net/%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%AF%D1%81%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8A%D1%80/n2747
Ясни са заместниците на здравния министър
Ясни са заместниците на здравния министър проф. Николай Петров, научи Zdrave.net. В екипа му ще влезе д-р Стоил Апостолов. Той е оглавявал многопрофилната болница за активно лечение в Пещера и тази в Бургас. Бил е и управител на частната болница „Бургасмед“. По специалност е анестезиолог. Д-р Апостолов беше кандидат-депутат от листите на ГЕРБ. Най-вероятно той ще се заеме с болничната сфера, медицински дейности и спешна помощ.

Вторият заместник в екипа на проф. Петров ще е магистър-фармацевтът Лидия Нейчева, която вече има опит като заместник-здравен министър. Този пост тя заемаше в два служебни кабинета - отново при проф. Петров, както и при д-р Мирослав Ненков. Сега Нейчева отново ще отговаря за ресора "Лекарствена политика".

Третият вероятен заместник на проф. Петров в ръководния му екип ще е Светла Йорданова, която беше секретар в Националния съвет по наркотични вещества. Тя е от коалиция „Обединени патриоти“.

Официално, заместниците на здравния министър се очаква да бъдат обявени в близките дни.


monitor

10.05.2017 г., с. 15
Бандит заплаши с брадва аптекарка
ДИАНА ВАРНИКОВА

Криминално проявен е заплашил с брадва фармацевтка в пазарджишка аптека и успял да открадне от касата 550 лв. Това информираха от местната Областна дирекция на МВР, Старият познайник на полицията в града нахлул в аптека в центъра на Пазарджик към 21,30 ч., когато там била дежурната фармацевтка. Неканеният клиент бил въоръжен с брадва и я размахал пред жената, като я заплашил, че ако не му даде дневния оборот, ще я посече с острието. Пребледнялата аптекарка отворила чекмеджето и оттам престъпникът си взел наличния оборот в размер на 550 лв., след което изчезнал с брадвата и парите. Уплашената здравна работничка все пак успяла да звънне в полицията и да подаде сигнал за грабежа. От местното районно управление на МВР веднага бил сформиран екип от сектор „Криминална полиция,, и не след дълго те попаднали в дирите на грабителя, който се оказал стария им познайник Федя Д. от Пазарджик, на 46 години. Той е криминално проявен, осъждан за различни престъпления. По случая е образувано полицейско производство, уведомена е прокуратурата.


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница