Решение на проблема с нападенията над медици (обновена)Дата18.11.2017
Размер165.6 Kb.
Размер165.6 Kb.

Page |


ПРЕСКЛИПИНГ

27 септември 2017

www.bnt.bg, 26.09.2017 г.

http://news.bnt.bg/bg/a/sreshcha-v-sdvr-za-reshenie-na-problema-s-napadeniyata-nad-meditsi
Среща в СДВР за решение на проблема с нападенията над медици (обновена)
Решение на проблема с нападенията над медицински лица ще търсят днес на координационна среща в Столичната дирекция на вътрешните работи. Идеята е да бъде създадена специална организация, която максимално бързо да реагира при подадени сигнали за извършени престъпления срещу лекарите.

На срещата днес ще бъдат представители на столичната дирекция на вътрешните работи, районната прокуратура и на медицинските центрове. Според статистиката случаите на насилие над лекарите се увеличават, но не и осъдените.

От Българския лекарския съюз обявиха, че започват национална кампания срещу насилието над медици, заедно с БЧК и националния омбудсман. Има дори идея пациентите, които са нападали лекари, да бъдат включвани в черен списък.

Несъвършенствата на здравната система са една причините за случаите с насилие над медици. Това сочи проучване на БЛС сред близо 3 000 души, като 1 400 са пациентите, каза в студиото на "Денят започва" д-р Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС. Тя уточни, че по тази причина Лекарският съюз започва кампания за превенция на насилието над медици.

Галинка Павлова, заместник-председател на БЛС: Защото не е достатъчно изолиран протест или ваше отразяване в медиите. Първо трябва да променим нагласите, а за да се променят нагласите в обществото трябва да направим дългосрочна позитивна кампания, обединяваща.

Според Павлова, е важно да се покаже на обществото "какво струва да си медик, да бъдеш лекар или да работиш в системата - акушерка, сестра". За д-р Павлова евентуалното въвеждане на списък с пациенти, проявили агресия към медици, ще бъде предпазна мярка. Такава практика има в Англия, Кипър, САЩ, уточни още тя.


www.btv.bg, 26.09.2017 г.

http://btvnovinite.bg/article/bulgaria/proverjavat-dve-bolnici-v-sofija-zaradi-pochinal-pacient.html
Проверяват две болници в София заради починал пациент
Мъжът починал, след като спешният екип дошъл със закъснение, а в „Пирогов“ отказали да го приемат. Съпругата му разказа, че се е сблъскала с безчовечно отношение
74-годишен мъж от София почина, след като линейка се отзова на спешното повикване за случая му с голямо закъснение, а в „Пирогов“ отказали да го приемат.

Неговата съпруга Евелина Добрева написа открито писмо до здравния министър, след което последва проверка на болничните заведения.

Пред bTV Добрева разказа, че се сблъскала с безчовечно отношение. „За професионализъм не мога да говоря, за лекарска етика, за морал, за Хипократова клетва, за призванието на лекаря... нямам думи“, каза тя.

На 16 септември Спас Добрев внезапно се почувствал зле и съпругата му звъняла многократно на спешния номер 112, докато час и половина след първото ѝ обаждане най-накрая линейката пристигнала. Пациентът бил откаран в „Пирогов“, където буквално ги изпъдили с викове: „Защо ни го карате? Не е за нас, карайте го на друго място!“. Причината била, че мъжът е с анемия и дни по-рано бил подложен на кръвопреливане в болница „Св. Иван Рилски“. Служителите в „Пирогов“ заявили на Добрева и спешния екип: „Ми карайте си го там, тук ли да умре?“

В „Св. Иван Рилски“ обаче няма спешен център, затова Спас бил откаран в Александровска болница, където последвал почти същият разговор. В крайна сметка пациентът бил приет и вкаран в реанимацията. Малко след това починал.

Възмутена, Евелина Добрева написала отворено писмо до здравния министър Николай Петров, който й се обадил в събота, макар че е в болничен, и поискал лична среща, за да му разкаже за случая. Бил потресен. След срещата разпоредил проверки.

От столичната Спешна помощ обясниха, че в този ден са имали едва 12 налични екипа за София и 275 повиквания. И „Пирогов“, и Александровска болница се въздържат от коментар до края на проверките.

Евелина Добрева е убедена, че съпругът й е можело да бъде спасен, ако беше получил адекватна помощ.


www.dnevnik.bg, 26.09.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/intervju/2017/09/26/3046472_prof_georgi_momekov_rakut_nikoga_niama_da_bude_pobeden/
Проф. Георги Момеков: Ракът никога няма да бъде победен, но ще се случват интересни неща в лечението му
Ангелина Генова

Фармацевтичният сектор е в топ три на най-успешните индустрии в света с над 1 трилион долара печалба през 2016 г. по данни на Международната организация на фармацевтичните производители. Прогнозата е до пет години да се оценява вече на близо 1.5 трлн. долара и, разбира се, да продължава да расте. Почти няма човек на планетата, който да не е клиент на този бизнес, и какво се случва в него засяга всички ни.

"Дневник" разговаря с проф. Георги Момеков, д.ф., председател на Българското научно дружество по фармация и преподавател в катедра "Фармакология, фармакотерапия и токсикология" при Фармацевтичен факултет на Медицински университет-София за отркриятията и клиничните изпитвания във фармацевтиката, самолечението, страничните ефекти, срока на годност и качествата на лекарствата.

Проф. Момеков, за много утвърдени лекарства излизат проучвания, че всъщност не са толкова полезни или че дават дългосрочни неблагоприятни ефекти. Например наскоро отново за ибупрофена. Защо се получава това?

- Ибупрофенът е една много хубава молекула и като средство за лечение на възпаление е вече наравно с парацетамола. Проблемът с проучванията... Има страшно много проучвания и това, което убягва на хората е, че ние говорим тук за едни популационни статистики, всеки съди по баба си и леля си, но ако погледнем голямата картина виждаме други по-общовалидни резултати.

Когато едно лекарство се разработва, то се тества клинично при една подбрана популация от хора. Има си критерии за включване. Подбират се хора, които не са супер хетерогенни, защото при хетерогенна извадка никога няма да се получи хубаво проучване. Но дори една богата голяма фирма ще направи проучване, което в най-добрият случай ще обхване десетина хиляди души, понякога 15 и повече, макар че това вече е екзотика.

След което, си представете, че това е лекарство за лечение на язва. Потенциалните потребители са над 1 млрд. и ако един страничен ефект се наблюдава с честота едно на 15 хиляди души, той никога не може да бъде хванат в рамките на формалната програма за клинични проучвания. Понякога 10-15 години, след като нещо, е пуснато на пазара се оказва, че то има неприемливи – супер редки, но ужасно тежки странични ефекти, които не позволяват то да се употребява в хуманната медицина.

Има един антибиотик например – хлорамфеникол – и все още при тежки инфекции той има своята роля, може да се използва дори за лечение на антракс, чума и менингити, но от капките за очи с това вещество са умрели хора, документирано. Защото при един на 30 хиляди души прави много тежка анемия.

Винаги в медицината се гледа съотношението полза-риск. Има тежки заболявания с лоша прогноза, при които ние абсолютно пренебрегваме някои странични ефекти, които биха били неприемливи ако, да речем, човек ще лекува хрема. Ако ще лекуваме хрема и ще ни окапва косата или пък ще станем стерилни - тогава това не бихме го приели. Всичко е въпрос на кантар.

Фармацевтиката се развива експоненциално, непрекъснато се тестват нови молекули и бързо влизат за клинични изпитвания и експериментално лечение сред пациентите, но те нямат критичната маса данни, за да знаят дали лекарството не вреди повече, отколкото помага.

- Ако направим един бърз преглед, язвената болест например е едно заболяване, от което все още може да се умре. Обаче преди десетилетия за същинско лечение са се взимали антиациди, които нямат траен ефект и рано или късно се стигало до хирургия, с която да се изреже проблемът. В момента има лекарства, които се справят с всяка язва в рамките на няколко седмици. Има огромен напредък. За ХИВ - каквото и да говорим, човекът със своя гений успя да превърне едно ужасяващо заболяване в хронична болест. В момента хората не развиват СПИН, а персистират десетилетия с ХИВ-инфекция. Хепатит С също беше победен.

Във всяка индустрия особено в такава индустрия, в която има голям марж, има и много страшни неща, но аз мисля, че ползите от нея са много по-големи от всичките вреди, за които се говори.

И още нещо за клиничините изпитвания на нови лекарства - те са хиляди и дават надежда на милиони болни, при които нищо друго налично не работи, но колко време може да отнеме лекарството да достигне наистина до тях? И имат ли основание да се радват, ако чуят например, че някакви учени някъде са разработили нова молекула точно срещу тяхната болест?

- Зависи кои са учените и къде се намират. Ако са учени от университет, те могат да намерят нещо много ценно, но нямат финансовия ресурс да го докарат до пазара. Защото истината е, че това е едно състезание, което е подобно на оплождането. Втурват се много сперматозоиди, но един отива и върши някаква работа.

Отпадането е много голямо - отпадат лекарства на различен етап от разработването им. Може да е още на етапа пред клиниката, да се окажат канцерогенни при мишките, да речем. А за съжаление, едно проучване понякога може да е направено и много леге артис, но когато подадеш документи за регистрация по официалната процедура, те просто да ти кажат: не, не ни седи много добре. Така че могат да минат 10 години, могат да минат и милион години, т.е. в крайна сметка никога да не стигне до пазара.

Много често у нас се преекспонират свойства. Някой нещо открил или победил рака... Никога няма да бъде победен ракът в този смисъл, защото ракът не е една болест, това са над 300 различни заболявания и с лечението им ще се случват интересни неща, но те ще бъдат все по-тясно насочени. Няма как да се намери едно хапче за всичките.

И затова е много опасно, когато учени се занимават с шарлатания, това е наукоподобие. Да, той е открил нещо, което не е минало даже през плъх, мишка, куче или маймуна, но той вече говори за излекуване. Определена биологична активност не гарантира клиничен ефект.

Кога самолечението е добър вариант и окей ли е изобщо?

- Окей е, разбира се. Ние живеем в динамичен свят и знаем, че лекарите стават все по-трудно достъпни. Да, в идеалния случай, за всяко нещо трябва да ходиш на лекар, но нито имате време, нито имате желание да се занимавате и двамата, заради това, че си кихнал няколко пъти. Всичко зависи от това кой е пациентът. Ако пациентът е един здрав, нормален, интелигентен човек, той би могъл да поеме в свои ръце част от грижата за себе си и да се консултира с фармацевт за някои неща.

Ако обаче пациентът знае, че има тежки хронични заболявания, че има имунен дефицит, че е много възрастен, че му е правена тежка оперативна интервенция, че има тежко инфекциозно заболяване – да, разбира се, всичко е въпрос на популация. И да, понякога едно лекарство е асоциирано с рискове, но тези рискове са да речем едно на половин милион, има такива. Това е голямата картина, обаче има и популации, в които този риск ще е много голям.

Затова самите компании, които толкова се демонизират понякога от хората, си имат отдели по безопасността на лекарствата и са длъжни да събират периодична информация за лекарствената безопасност, която да подават в агенциите по лекарства. Така че и агенциите и компаниите търсят странични ефекти и ги докладват непрекъснато.

Изтеклият срок на годност на лекарствата проблем ли е? Широкият мит е, че може и след това да се пият, но до кога?

- Абсолютен проблем е. Изтеклият срок на годност е нещо, което означава, че лекарството трябва да се вземе и да се изхвърли в боклука. Всеки ще ви каже "да, ама...". Но с това "ама" не правим нищо. И за кренвирша важи - може би ще става за ядене след една седмица, ама...

Тъй като лекарствата съдържат активни съставки и помощни вещества, производителят е провел серия от проучвания, които показват в какъв период от време лекарствената субстаниция остава непроменена над 90% от това, което трябва да е. Ако пише 10 мг активно вещество, и 9 да е пак ще върши работа. Но извън срока на годност вече ние попадаме в зоната на здрача. Те самите са отпуснали някакъв толеранс, но след като мине срокът на годност производителят не носи отговорност за нищо, което се случва.

В много от случаите ще се касае за това, че просто лекарството няма да бъде достатъчно ефективно, но има случаи, при които е установено, че лагеруването дори при нормална среда води до натрупване на токсични отпадни продукти. Тетрациклините например, тези антибиотици, крият риск от бъбречно увреждане, когато са с изтекъл срок на годност. При капките за очи пък като ги отвориш, независимо какво пише на опаковката, след отваряне са годни четири седмици, защото вътре могат да се развият много опасни бактерии, които могат да увредят окото.

Така че изтеклият срок на годност просто означава това - че продуктът вече не е годен за употреба.

Как пациентите сами могат да си провалят лечението? Освен да отказват или да забравят да пият лекарството, какво друго може да ги саботира?

- Лекарството е предписано от лекар или препоръчано от фармацевт на конкретна личност. Принципът на индукцията - от общото към частното - тук не е валиден. Не можем да считаме, че за всички хора, които познаваме с подобни симптоми можем да препоръчаме нашето лекарство. Защото един пациент с болест на Хочкин може да има висока температура и ние давайки му антипиретик ще му маскираме клиниката. Има хора, които имат язва, защото имат рядко туморно заболяване, но ако им се препоръча лекарство за язва, ще се прикрият симптомите и няма да отидат на лекар. Така че е много важно да не се препоръчва просто така.

Другото важно е да не се пие по-кратко, или по-дълго, отколкото е казано. Ако антибиотикът е за 5-7 дена - пиеш го, независимо че на третия ден си окей. И обратното, ако докторът ти е казал, че за съжаление имаш хипертония и ще пиеш хапче доживот - ами доживот ще го пиеш.

Има ли каквито и да е основания да се пият хомеопатични лекарства?

- Не съм експерт. Хомеопатията е доста по-различна от конвенционалната медицина като принцип. Като цяло тези продукти са възникнали традиционно и като учение, говорим за началото на 19 век. Т.е. те не са минавали през тази формална оценка на безопасност, ефективност и т.н. Предвид че там дозите са много ниски, те вероятно са безопасни. По отношение на ефективността - нищо не може като кон с капаци да се отрече, но не съм специалист по хомеопатия.

Това, което бих препоръчал на хората е да не спират конвенционалното лечение. Нека да опитат, ако искат и с хомеопатия, но ако лекарят им е предписал някакъв лекарствен продукт да не го спират, най-малкото без да поговорят първо с него.


www.dnevnik.bg, 26.09.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/26/3048341_ot_2018_g_moje_da_zapochne_reforma_v_telk/
От 2018 г. може да започне реформа в ТЕЛК
От следващата година може и да започне реформа в системата на ТЕЛК, за нуждата от която се говори от няколко години. Това се разбра от изказване на зам.-министъра на труда и социалната политика Султанка Петрова пред "Нова телевизия".

"Целта ни е да се справим с проблемите, трупани от 27 години. Затрупана съм с жалби от хора, които търсят помощ и подкрепа. Искаме прозрачна система, за да се намалят злоупотребите", обясни тя.

Петрова разказа, че около 200-250 хил. минават ТЕЛК, а за всеки от тях здравната каса плаща между 250 и 500 лв. за документацията. Това означава, че годишните разходи само за освидетелстване са около 112 млн. лв.

Петрова заяви, че ще бъде намален общият брой на хората, които ползват инвалидни пенсии, но ще бъде вдигнат размерът на тези, които действително имат нужда от тях.

"Очакваме в началото на 2018 година вече да започнем стъпка по стъпка да правим промените. Вчера беше приета концепцията за медицинската експертиза и експертизата за работоспособността", заяви заместник-министърът.

В момента хора с ампутирани крайници ходят регулярно да доказват състоянието си пред ТЕЛК.

"Всички хора с ампутирани крайници ще получават пожизнен ТЕЛК", обясни заместник-министърът.

Петрова коментира още, че има и много измами с ТЕЛК-ови решения при децата. Дори цитира цели села, в които почти всички деца са с удостоверение за инвалидност.

"Вече ще се работи по международната квалификация на Световната здравна организация за човешката функционалност, уврежданията и здравето", заяви Султанка Петрова.
www.dnevnik.bg, 26.09.2017 г.

http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2017/09/26/3048504_bratovchedska_istoriia_ili_kakvi_hora_rabotiat_v/
Братовчедска история, или какви хора работят в здравната каса според ръководителите ѝ
Ръководителите на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) разкритикуваха остро работата на част от администрацията на структурата. По време на заседанието на надзорния съвет на 13 септември управителят на институцията Камен Плочев дори заявява, че липсва качествен контрол върху дейността на здравната каса, като уточнява, че "това е братовчедска история".

В разпространената на сайта на НЗОК стенограма от заседанието се разбира, че ще бъде подготвен нов устройствен правилник, който трябва да е готов до месец. В него е предвидено съкращаване на администрацията в институцията с 10 до 20 процента. Контролът върху работата на касата ще бъде засилен, като се очаква и смяна на сградата на НЗОК.При нас идват най-некадърните

"Трябва да ви кажа, че контролът така не става. Това е братовчедска история. Тук съм чувал лично как шефът на РЗОК от даден град се обажда да пита нашите контрольори - кога ще дойдете, чакам ви. Т.е. всичко е вързано", казва по време на заседанието управителят на здравната каса Камен Плочев.

По думите му има два начина тази практика да бъде прекратена. Единият вариант е външна фирма или агенция да осъществява контрола върху работата. Според него това ще е революционно, но ефективно. Другият вариант е "коренна смяна на тези кадри". Тук проблемът обаче е, че много трудно се намират нови хора за тази работа заради ниското заплащане. Плочев предлага възнагражденията в здравната каса да са като тези в Националната агенция за приходите.

"При нас идват най-некадърните, които не са си намерили място при изпълнителите на медицинска помощ. Имаме ресурса да вдигнем заплатите на хората сериозно и да ги ангажираме да вършат качествена работа. Но това трябва да мине през един сериозен анализ на потребността и ефективността на работата на всеки един. Според мен между 10 и 20% от хората, които работят в касата, не знаят защо са тук", казва от своя страна председателят на надзорния съвет на касата и зам. финансов министър Кирил Ананиев.Администрацията на НЗОК в нова сграда, а не в жилищна

Идеята за нова сграда, в която да се помещава НЗОК, беше лансирана от Плочев, който уточни, че вече има осигурена такава. Тя е собственост на здравното министерство. Част от членовете на надзорния съвет определиха като абсурдно сегашното положение администрацията да е разположена в жилищна сграда.

"Идеята е добра за новата сграда, но като знам как се получава нова сграда... Със сградата не е много лесно", добави Ананиев.
www.news.bg, 26.09.2017 г.

https://news.bg/health/400-mln-lv-poveche-iska-nzok-za-2018-godina.html
400 млн. лв повече иска НЗОК за 2018 година
400 млн. лв повече иска НЗОК в бюджета си за 2018 година. Това е коментирал управителят на НЗОК проф. Камен Плочев след края на заседание на Надзорния съвет, съобщава БНТ.

Проф. Плочев допълва, че целта на исканите 400 млн. лв. повече е да се увеличат средствата в доболничната помощ, но без да уточнява процентите.

Той смята, че към момента е рано да се твърди дали Касата ще завърши годината с дефицит в бюджета си. Допълва, че към момента са изразходвани близо 1 млрд. лв. за болнична помощ, 80 млн.лв. за медицински изделия и около 560 млн. лв. за лекарства.

Управителят на НЗОК коментира, че преговарят с Българския лекарски съюз за Националния рамков договор за следващата година.


www.clinica.bg, 26.09.2017 г.

https://clinica.bg/3148-
КАСАТА ПАК ИСКА ПРОМЕНИ В НРД ЗА 2017
Тръгват проверки в аптеките на болниците с най-големи разходи за онколекарства
Анекси на рамковите договори за дентални и медицински дейности за тази година предлага отново здравната каса. Промените са част от краткосрочните мерки, които трябва да одобри Надзорният съвет на фонда на днешното си заседание в отговор на анализа на финансово министерство върху изпълнението на бюджета му и очакваните дефицити. Както вече clinica.bg писа, общият недостиг на средства в касата възлиза на около 280 млн. лв., като основната част от тях – 250 млн. лв., са за лечение в чужбина. Според някои експерти обаче дефицитът може да е по-малък заради очакваните по-големи постъпления от отстъпките за лекарства.

Не е ясно какви са идеите за промени в рамковите договори с двете съсловни организации. При предходното си ръководство, здравната каса касата искаше да се подпише анекс с Българския лекарски съюз, с който да се въведе чекирането с лични карти в болниците, както и онкосмесителите в болниците да станат задължителни. Това обаче не се случи. Предложенията за анекс към настоящия рамков договoр трябва да е готов до края на следващия месец. Освен това в краткосрочните мерки на здравната каса се предвижда изработване на бюджет за НЗОК за 2018 г., както и подготовката на проект за нов рамков договор за следващата година.

Най-голяма част от предложенията засягат контрола над лекарствата за рак. Сред тях се предвиждат проверки в болничните аптеки на всички болници с най-големи разходи за онкомедикаменти. Те трябва да привършат до 15 ноември. Също така разработване на механизъм за контрол на разходите за онколекарства при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания. Сред мерките се предвижда и в края на всеки месец да се прави анализ пред Надзорния съвет на разходите за лечението на онкоболните пациенти. Предмет на повишен контрол обаче няма да са само лекарствата за рак. От касата ще предложат механизъм за наблюдение и на харчовете за скъпоструващите лекарства с протоколи. Срокът за тази мярка е 16 октомври.

От фонда предвиждат още до 30 октомври да са готови и с методическите указания за съвместни проверки със съсловните организации на медиците. За тях се говори почти цяла година, но въпреки съгласието на съсловните организации да предоставят експерти, за да се подобри контрола, резултати досега няма.


www.zdrave.net, 26.09.2017 г.

http://www.zdrave.net/-/n3946
Търсят нова сграда на здравната каса
Обмислят да преместят фонда в бившия Център по хигиена
Полина Тодорова

Обмисля се цялата администрация и структури на Националната здравна каса да бъдат обединени и преместени в една сграда. Това стана ясно от думите на управителя на фонда проф. Камен Плочев след днешното заседание на Надзорния съвет на НЗОК.

Припомняме, както Zdrave.net писа по-рано, темата беше обсъдена и на предишното заседание на Надзорния съвет в контекста на сроковете, касаещи въвеждането на електронното здравеопазване у нас и необходимостта от допълнителна техника за фонда. Точката за допълнителното оборудване на касата трябваше да бъде обсъдена по време на днешното заседание, но е била отложена именно заради възможността за преместване на структурите й. „Отложихме да разглеждаме проблема за компютърното оборудване за нуждите на НЗОК, защото искаме да сме готови с генералната стратегия“, обясни проф. Плочев, като припомни, че основната критика на Световната банка, касаеща здравеопазването у нас, е свързана с информацията. „Този проблем трябва да се раздели на две – старата информационна структура да се експлоатира максимално дълго, а успоредно с това да се създаде съвсем нова система, която да отговаря на новостите по отношение на електронната карта, електронната рецепта и досие и да може да започне да работи. В този смисъл ние отложихме въпроса, защото има възможност да бъдем преместени в нова страда“, обясни проф. Плочев.

Към момента за нова сграда на НЗОК, чиято основна администрация е разпръсната на три места в столицата, се спряга тази, в която се помещава Националният център по обществено здраве и анализи, бившият Център по хигиена. В отговор на въпрос на Zdrave.net проф. Плочев посочи, че одобрява този избор, но отбеляза, че крайното решение ще е на Министерски съвет. „За мен важното е хората да са на едно място и да виждам какво работят. Аз съм свикнал изключително много на ред и дисциплина. Не си спомням човек да е излязъл от клиниката без да ми се обади или да пък да пуши, докато работи“, изтъкна той. Припомняме, преди да оглави касата проф. Плочев оглавяваше клиниката по инфекциозни болести във ВМА.

Запитан дали планира да съкращава щата в НЗОК, проф. Плочев обясни, че по-скоро ще има прегрупиране на работещите с подходяща специализация в звена, които имат нужда от повече кадри.
sega-1

27.09.2017 г., с. 3
Здравната каса пак ще вдига парите за извънболнична помощ
НЗОК иска 400 млн. лв. по-голям бюджет за догодина
Ана Атанасова

400 млн. лв. повече в сравнение с тази година ще поиска здравната каса в бюджета си за 2018 г., а отново по-голямото увеличение на средствата е предвидено за извънболничната помощ, обяви управителят на НЗОК проф. Камен Плочев след вчерашното заседание на надзорния съвет.

"Като го чу, и се намръщи, но въпреки това ще поискаме", описа Плочев реакцията на шефа на надзора и зам. финансов министър Кирил Ананиев. Идеята на касата е догодина да разполага с бюджет от 3.8 млрд. лв., но това едва ли ще бъде одобрено от министерството на финансите и кабинета. Обикновено ръстът всяка година е с около 200 млн. лв.

Основната цел да се искат повече пари е засилване на извънболничната помощ и каквото и да е увеличението на бюджета немалка част от него ще се насочи натам, стана ясно от думите на Плочев. Колко повече ще са парите за първична и специализирана извънболнична помощ обаче, не е ясно.

Преди година бюджетът на касата за 2017 г. дори беше прекроен по настояване на здравното министерство в последния момент, за да се прехвърлят 37 млн. лв. от болниците и лекарствата към извънболничната помощ. Очакванията са, че с повече инвестиции при ранното откриване и лечение на заболяванията в извънболнични условия ще се пестят пари от болничната помощ. Анализът на шефа на надзора Кирил Ананиев за преразходите за тази година обаче сочи, че увеличените средства за извънболнична помощ не водят до намаление на разходите за болници.

Лимитите на болниците остават и занапред, а пари над тях няма да се изплащат, защото се нарушава законът за публичните финанси, каза още Плочев. Като част от мерките за ограничаване на преразхода на касата за т.г. НЗОК планира да спре въвеждането на нови лекарства до края на годината. Според управителя е много вероятно касата да не приключи годината с дефицит. Според последните разчети на председателя на Надзорния съвет на фонда Кирил Ананиев обаче такъв ще има и той ще е в размер на 35 млн. лв.


НОВА СГРАДА

"Нямаме още идея за нова сграда, очакваме решението на Министерския съвет, но Националният център по хигиена е добър вариант", обяви проф. Плочев. Според него преместването на НЗОК в една сграда ще подобри дисциплината в администрацията. Той вече обяви, че е трудно да се работи при настоящото разположение на централата на касата - в три сгради в "Лозенец", и здравното министерство е готово да съдейства с негова сграда. В т.нар. Център по хигиена между болниците по педиатрия и "Св. Иван Рилски" се помещава и централата на Българския лекарски съюз.


Сподели с приятели:


©zdrasti.info 2017
отнасят до администрацията

    Начална страница